Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πουθενά, ξέρω τη χρησιμότητα της γενετικής τροποποίησης και τον ρυθμό ανάπτυξης του ανθρώπινου πληθυσμού απλώς.
Όταν τροποποιείς γενετικά μια ντοματιά να να έχει πιο άκαμπτο κορμό/κλωνάρια, πάει να πει πως θα μπορεί να βγάζει 10 ντομάτες παραπάνω, χωρίς αυτές να ακουμπάνε στο χώμα και να σαπίζουν. Βέβαια ο πιο χοντρός μίσχος θα τις κάνει και σημαντικότερα άνοστες, αλλά αυτά είναι προβλήματα πολυτελείας.

Όταν κάνεις το μανταρίνι να έχει παχύτερο φλοιό, δεν καίγεσαι και τόσο πολύ όταν έρθει το χαλάζι, όταν κάνεις το στάρι να έχει ανοσία στο τάδε παράσιτο, έχεις παραπάνω ψωμί κ.ο.κ.

Αν λοιπόν ήμασταν λιγότεροι πάνω στον πλανήτη και είχε ο καθένας το λαχανόκηπό του (μια φορά να χιόνιζε, θα σου πουλούσε ο αχιόνιστος τη ντομάτα φωτιά βέβαια) γιατί όχι, βιολογικά και αμόλυντα και risk free.

Ε τώρα είμαστε 7 δισεκατομμύρια, δε γίνεται να έχει τυφώνα στις Φιλιππίνες και να μην έχει μπανάνες η Σερβία επειδή δε φτάνουν για όλους. Θα αγοράσει μπανάνα Ισλανδίας, εξαιρετική, αντέχει και στο κρύο.

• Like 7
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Πριν λίγες μέρες δεν ήταν που ξεμπροστιάστηκε εκείνος ο καταξιωμένος ασιάτης επιστήμονας, που έμπαιναν τεράστια χρηματικά ποσά στο λογαριασμό του κάθε φορά που υποστήριζε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας αλλά εξαιτίας φυσικής συνέπειας από την ήλιο ή κάτι τέτοιο.

Πρόσεξε όμως κάτι. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.Τα μεταλλαγμένα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, με την ευρεία έννοια του όρου, δεν είναι κάτι καινούριο. Τα «πειράματα» στη χλωρίδα και την πανίδα με τη μορφή της επιλεκτικής αναπαραγωγής βάσει ιδανικών χαρακτηριστικών γινόντουσαν πάντα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι διασταυρώνουν ποικιλίες σπόρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με σκοπό την παραγωγή πιο αποδοτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών. Με τη διαφορά πως τώρα η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να επέμβουμε άμεσα στο DNA των ποικιλιών αυτών και να κρίνουμε εξίσου άμεσα τα αποτελέσματα χωρίς να περιμένουμε ολόκληρες γενεές ποικιλιών να μεγαλώσουν.

Αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του, το τελευταίο με την έννοια πως χρειάζεται ένας Χ έλεγχος, χωρίς όμως να σημαίνει ότι όλες οι γενετικά τροποποιημένες τροφές είναι «από τη φύση τους» (pun intended) επικίνδυνες και προκαλούν καρκίνο, μεταλλάξεις, ή δεν ξέρω και γω τι άλλο.

Άλλο αυτό λοιπόν, και άλλο ο κάθε «επιστήμονας» ή η κάθε εταιρεία που χρησιμοποιεί τις παραπάνω μεθόδους (με σωστό ή πλάγιο τρόπο) για ανήθικο και εύκολο χρήμα, με τη μορφή βιοπειρατείας, δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και βιολογικών πατεντών. Είναι σαν να μιλάμε για software και να σκεφτόμαστε μόνο την Apple.

Όταν μιλάμε για γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σχεδόν όλοι σκέφτονται την Μονσαντο. Εγώ από την άλλη προτιμώ να σκέφτομαι τον Borlaug.

• Like 2
Δημοσ.

Very well said akpe, το πρόβλημα εντοπίζεται όταν παραβιάζεται η λεπτή κόκκινη γραμμή των προθέσεων που γίνονται για είτε για το κέρδος είτε για ανθρωπιστικούς λόγους! Στην πρώτη περίπτωση ε ναι σκέπτεσαι monsanto στην δεύτερη που στις μέρες μας έχω την αίσθηση πως σπανίζουν ε ναι, σκέφτεσαι τον Borlaug!

• Like 1
Δημοσ.

Πρόσεξε όμως κάτι. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.Τα μεταλλαγμένα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, με την ευρεία έννοια του όρου, δεν είναι κάτι καινούριο. Τα «πειράματα» στη χλωρίδα και την πανίδα με τη μορφή της επιλεκτικής αναπαραγωγής βάσει ιδανικών χαρακτηριστικών γινόντουσαν πάντα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι διασταυρώνουν ποικιλίες σπόρων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά με σκοπό την παραγωγή πιο αποδοτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών. Με τη διαφορά πως τώρα η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να επέμβουμε άμεσα στο DNA των ποικιλιών αυτών και να κρίνουμε εξίσου άμεσα τα αποτελέσματα χωρίς να περιμένουμε ολόκληρες γενεές ποικιλιών να μεγαλώσουν.

αυτα ομως γινονται πιο κοντα (σε αριθμους και τροπους) στην φυσιολογικη λειτουργια και δεν επηρεζουν το συνολικο οικοσυστημα

Very well said akpe, το πρόβλημα εντοπίζεται όταν παραβιάζεται η λεπτή κόκκινη γραμμή των προθέσεων που γίνονται για είτε για το κέρδος είτε για ανθρωπιστικούς λόγους! Στην πρώτη περίπτωση ε ναι σκέπτεσαι monsanto στην δεύτερη που στις μέρες μας έχω την αίσθηση πως σπανίζουν ε ναι, σκέφτεσαι τον Borlaug!

λεγανε  οτι τα μεταλλαγμενα θα εξαφανιζαν την παγκοσμια πεινα. Το ιδιο λεγανε και στη βομηχανικη επανασταση για τους σκλαβους-εργατες...

Ενα αλλο που εχω ακουσει (απο λιακοπουλεικα ατομα), αλλα δεν εχω ιδεα τι παιζει, ειναι η ταση να τα φτιαχνουν ετσι ωστε να μην εχουν τοσες βιταμινες κτλ και να αναγκαστει ο κοσμος να αγοραζει συμπηρωματα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο μεσαιωνας καλα κρατει και εν ετει 2015...

Παρτε τσαπα και σκαλιστηρι και δουλεψτε 20 ωρες την ημερα να θρεψετε την οικογενεια αν δεν σας αρεσει...

Επεξ/σία από krom291
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...