Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
ή θα το χρησιμοποιήσεις ή όχι

Ωραια, εσυ ομως μπορεις να μου πεις με σιγουρια ποιες τροφες ειναι μεταλλαγμενες και ποιες οχι για να τις αποφευγω;
  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

φυσικά κ δεν ξέρω, αυτό ρωτάω κ σε αυτό το thread, εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει

Δημοσ.

Βρε φίλε όμως αυτό το θέμα επιφύλαξη είναι λίγο θεωρητικό, καταλαβαίνω πως το λες αλλά όταν βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες αρνητικές για κάτι, πως μπορείς αυτό το "κάτι" (τις μεταλλ. τροφές δηλαδή) να το χρησιμοποιείς με επιφύλαξη; ή θα το χρησιμοποιήσεις ή όχι, δεν έχεις μέση λύση.

Το οτι βομβαρδιζεσαι με πληροφοριες αρνητικες σιγουρα σε μπερδευει. Αυτο που πρεπει να σκεφτεις ειναι αν πρεπει να τις εμπιστευεσαι.

Εγω παντως εμπιστευομαι μονο οτι λεει η επιστημονικη κοινοτητα και οχι οτι λενε τα ΜΜΕ. Και λογω επαγγελματος εχω διδαχτει και εχω διαβασει παρα πολλες ερευνες.

Αυτο που σου ειπα σχετικα με την επιφυλαξη ισχυει για τα παντα. Π.χ. οταν βγηκε η ασπιρινη. Εισαι σιγουρος πως μετα απο καποια χρονια δεν θα δημιουργησει καρκινο? Οχι αλλα την παιρνεις. Απλοικο το παραδειγμα αλλα στο λεω για να καταλαβεις τι εννοω.

Οι έρευνες έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα για το θέμα αυτό απόταν τα μεταλλ. πρωτοξεκίνησαν.

Και ποιος σου ειπε πως τωρα ξεκινησαν οι ερευνες? Ερευνες γινονται εδω και πολλα χρονια, πριν ακομα βγουν στην αγορα.

Όσο για το ότι οι Αμερικάνοι χρόνια τώρα τρώνε μεταλλ. κ δεν έχουν πάθει κάτι αυτό δεν μου λέει τίποτα. Έχεις δεί κάποιες μετρήσεις/στατιστικές κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του καρκίνου στους Αμερικάνους κ μου το λες αυτό, γιατί συμπέρασμα μόνο από τέτοια έρευνα/στατιστική μπορείς να βγάλεις!

Το επιχειρημα αυτο μπαζει απο χιλιες μεριες. Δεν χρειαζεται να το αναλυσω.

Δημοσ.

Εδω δεν μπορεις να βρεις τι ειδος ειναι ενα λαχανικο/φρουτο και θα βρεις ποια ειναι GM?

• Like 1
Δημοσ.

Βρε φίλε όμως αυτό το θέμα επιφύλαξη είναι λίγο θεωρητικό, καταλαβαίνω πως το λες αλλά όταν βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες αρνητικές για κάτι, πως μπορείς αυτό το "κάτι" (τις μεταλλ. τροφές δηλαδή) να το χρησιμοποιείς με επιφύλαξη; ή θα το χρησιμοποιήσεις ή όχι, δεν έχεις μέση λύση.

Το οτι βομβαρδιζεσαι με πληροφοριες αρνητικες σιγουρα σε μπερδευει. Αυτο που πρεπει να σκεφτεις ειναι αν πρεπει να τις εμπιστευεσαι. Εγω παντως εμπιστευομαι μονο οτι λεει η επιστημονικη κοινοτητα και οχι οτι λενε τα ΜΜΕ. Και λογω επαγγελματος εχω διδαχτει και εχω διαβασει παρα πολλες ερευνες.

Της επιστημονικής κοινότητας δεν ήταν αυτές οι έρευνες για τις οποίες λέω;

Αυτο που σου ειπα σχετικα με την επιφυλαξη ισχυει για τα παντα. Π.χ. οταν βγηκε η ασπιρινη. Εισαι σιγουρος πως μετα απο καποια χρονια δεν θα δημιουργησει καρκινο? Οχι αλλα την παιρνεις. Απλοικο το παραδειγμα αλλα στο λεω για να καταλαβεις τι εννοω.

Kαταλαβαίνω αλλά δεν αλλάζει κάτι επειδή την παίρνω, την παίρνω γιατί δεν έχω επιλογή, για τα μεταλλαγμένα όμως έχω, τα μη μεταλλαγμένα. Οπότε εφόσον υπάρχει το "αγνό/φυσικό" γιατί να μην το προτιμήσω;

Οι έρευνες έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα για το θέμα αυτό απόταν τα μεταλλ. πρωτοξεκίνησαν.

Και ποιος σου ειπε πως τωρα ξεκινησαν οι ερευνες? Ερευνες γινονται εδω και πολλα χρονια, πριν ακομα βγουν στην αγορα.

Δεν είχα ξαναακούσει κάποια έρευνα να βγήκε στη δημοσιότητα και μάλιστα αρνητική, εάν ξέρεις κάτι θα ήθελα να μου πείς να την διαβάσω.Όσο για το ότι οι Αμερικάνοι χρόνια τώρα τρώνε μεταλλ. κ δεν έχουν πάθει κάτι αυτό δεν μου λέει τίποτα. Έχεις δεί κάποιες μετρήσεις/στατιστικές κατά πόσο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα του καρκίνου στους Αμερικάνους κ μου το λες αυτό, γιατί συμπέρασμα μόνο από τέτοια έρευνα/στατιστική μπορείς να βγάλεις!

Το επιχειρημα αυτο μπαζει απο χιλιες μεριες. Δεν χρειαζεται να το αναλυσω.

δηλαδή;

Δημοσ.

Δεν βγηκε στη δημοσιοτητα ξανα ερευνα αρνητικη γιατι συνηθως τα αποτελεσματα δεν ειναι αρνητικα. Με αλλα λογια δεν υπαρχουν ενδειξεις πως τα γεν. τροπ. επηρεαζουν αρνητικα την υγεια. Οσο για την αρνητικη ερευνα που βρηκες τα ειπαμε ηδη. Μονο αξιοπιστη δεν μπορει να χαρακτηριστει.

Παρολα αυτα οπως σου ειπα υπαρχουν επιφυλαξεις για πιθανες μελλοντικες επιπλοκες οι οποιες ειναι ομως σε θεωρητικο καθαρα επιπεδο. Και αυτο γιατι ειναι τεχνολογια σχετικα νεα. Κανενας δεν μπορει να σου πει 100% πως σε καποια δεν θα υπαρξει καποια παρενεργεια. Απλα μεχρι τωρα δεν εχει αποδειχτει κατι τετοιο.

Οσο για το αρχικο ερωτημα σου. Δεν μπορεις να αναγνωρισεις με καμια παναγια αν ενα προιον ειναι ΓΤ η οχι. Αυτο γινεται μονο σε εργαστηρια.

Και μια εκτιμηση. Σε 10 χρονια θα σου φυγει το διλλημα που εχεις γιατι θα υπαρχουν μονο γενετικα τροποποιημενα. Ειναι απλα θεμα χρονου :-D

Και σταματηστε να χρησιμοποιειτε τον ορο μεταλλαγμενα που εχουν υιοθετησει τα ΜΜΕ και οι ψευτοοικολογικες οργανωσεις για να τρομοκρατησουν τον κοσμο. Μεταλλαξεις ειναι διαδικασιες που συμβαινουν στην φυση και οχι στο εργαστηριο. Προπαγανδα στο φουλ λεμε...

Α και κατι αλλο. Να σου κανω μια ερωτηση. Τι προτιμας να φας? Ενα ΓΤ προιον το οποιο εχει π.χ. ανθεκτικοτητα σε ενα εντομο (και επομενως δεν χρειαζεται να ψεκασθει με εντομοκτονο) ή ενα συμβατικο προιον που εχει φαει 3-4 ψεκασμους πριν φτασει στο τραπεζι σου? Ιδου η απορια!

• Like 1
Δημοσ.

Φοβος & Παρανοια στα σουπερμαρκετ

Η ποσότητα/δόση πάντα μετράει: ρώτα κάποιον τελειωμένο πρεζάκια φίλο σου ή τον δανειοπρεζάκια πατέρα σου να μάθεις πόσο καθοριστική είναι! Όπως και εκεί, έτσι κι εδώ. Δεν έχει σημασία μόνο το ποιογονίδιο έβαλες και που πήγε και έκατσε, έχει επίσης σημασία το πόσες κόπιες αυτού του γονιδίου ενσωματώθηκαν στο DNA του οργανισμού. Περισσότερες κόπιες συνήθως σημαίνει μεγαλύτερη έκφραση, κάτι που μπορεί από το να είναι τοξικό στον ίδιο τον οργανισμό μέσω παρεμβολής σε άλλες διεργασίες του, εώς του να δημιουργήσει πρόβλημα σε οποιονδήποτε καταναλωτή του. Το παραπάνω φαινόμενο είναι γνωστό ως γονιδιακή δόση (gene dosage).

Το θέμα εδώ είναι πως πλην ελάχιστων αρκετά έξυπνων πατεντών, δύσκολα μπορείς να έχεις έλεγχο πάνω στο πόσες φορές θα ενσωματωθεί το γονίδιό σου στον οργανισμό. Επίσης σηκώνει διερεύνηση του πως αντιμετώπισε ο οργανισμός την αυξημένη γονιδιακή δόση: ορισμένες φορές μπορεί να απενεργοποιήσει ένα γονίδιο που υπάρχει σε πολλά αντίγραφα. Ένα θέμα επίσης είναι το ότι περιπλέκεται η κατάσταση όταν το φαινόμενο της γονιδιακής δόσης συνδυάζεται με το φαινόμενο της επίδρασης θέσης: μπήκαν δέκα κόπιες, δύο κάθισαν κοντά κοντά και οι άλλες διαόλου μάνα — πως μπορείς να υπολογίσεις τι θα συμβεί;

Εδώ χωράνε όλοι οι παράγοντες που δεν μπορούν να καταταχθούν στους παραπάνω. Για παράδειγμα βάζεις ένα “αβλαβές” γονίδιο σε έναν οργανισμό, αυτό πάει και κάθεται σε σημείο που δεν δημιουργεί πρόβλημα, τα αντίγραφα που ενσωματώθηκαν είναι αρκετά χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα και… ξάφνου το προιόν σου παρουσιάζει τοξικότητα και αλλεργίες στα ποντίκια που το δοκίμασες!

Τι έπαιξε; Μπορεί λόγω οργανισμού η πρωτεϊνη που παρήγαγες να μην έχει “διπλώσει” καλά (δευτερογενής-τριτογενής δομή, το σχήμα της φαντάσου) διότι ο οργανισμός από τον οποίον την πήρες έχει τις απαραίτητες πρωτεϊνες “συνοδούς” (chaperones, πρωτεϊνες “νταντάδες”) που την βοηθούν να πάρει το σωστό σχήμα ενώ ο οργανισμός στον οποίον εισήγαγες το γονίδιο δεν τις έχει!

Τι μας λένε όλα αυτά; Πως θέλει πολύ μελέτη και πολύ έλεγχο -πολλές φορές τρομερά χρονοβόρο και ακριβό- για να βρεις αν όντως μπήκε το γονίδιό σου, που μπήκε, πόσες φορές μπήκε και πως όλα βαίνουν ομαλώς χωρίς “χαρούμενα μικρά ατυχήματα” που έλεγε ο Bob Ross που θα σε αφήσουν παράλυτο, δηλητηριασμένο, να κλαις τις νεκρές πεταλούδες ή να αιμορραγείς από κάθε πιθανή οπή του σαρακοφαγωμένου σαρκίου σου. Τα παραπάνω απαιτούνται να είναι γνωστά για κάθε γενετικά τροποποιημένο προϊόν δια νόμου! Το καλύτερο; Αυτά μπορείς να τα ορίσεις ανα κλώνο, αν περάσεις το γονίδιο π.χ. σε 10 κύτταρα που αυτά θα σου δώσουν 10 “σειρές” του γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, θα πρέπει να τα γνωρίζεις και να τα δηλώσεις και για τις δέκα διότι το γονίδιο μπορεί να μπει σε διαφορετικές θέσεις και σε διαφορετικές δόσεις σε κάθε κύτταρο!

Τα συμπερασματα δικα σας...το αρθρο ειναι αρκετα αντικειμενικο και δεν εμπιπτει στις υστεριες των 'αντι' ουτε στα ευχολογια των 'υπερ'

• 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=494345

Επαναφερω το θεμα και ποσταρω το αρθρο μιας και με επιβεβαιωνει σε αυτο που ειπα σε προηγομενο post.

Ακομα και τωρα βρισκουν ερευνες καινουργια πραγματα για την ασπιρινη!!!

Καταλαβαινεις επομενως πως το θεμα της επιφυλαξης υπαρχει ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ.

Δεν μπορει να σου πει καποιος με σιγουρια 100% πως τα Γ.Τ. δεν θα εχουν κατι το αρνητικο στο μελλον.

Η λυση παντως σιγουρα δεν ειναι να τα απορριψουμε λογω τρομολαγνειας, μιας και με αυτη τη λογικη ουτε ασπιρινη ουτε οποιοδηποτε φαρμακο θα επρεπε να χρησιμοποιουμε.

Δημοσ.

Α και κατι αλλο. Να σου κανω μια ερωτηση. Τι προτιμας να φας? Ενα ΓΤ προιον το οποιο εχει π.χ. ανθεκτικοτητα σε ενα εντομο (και επομενως δεν χρειαζεται να ψεκασθει με εντομοκτονο) ή ενα συμβατικο προιον που εχει φαει 3-4 ψεκασμους πριν φτασει στο τραπεζι σου? Ιδου η απορια!

Δεν είναι μόνο δύο οι εκδοχές που παρουσιάζεις όμως, θα προτιμήσω το βιολογικό, μη ΓΤ προϊόν που δεν θα έχει φάει κανένα ψεκασμό.

Δημοσ.

Υπάρχει μια παροιμία με έναν σκύλο και μια πίτα.

Παρεμπιπτόντως, χωρίς γενετική μετάλλαξη δε θα μας έφταναν 8 Γαίες σε στρέμματα για καλλιέργεια ε.

• Like 3
Δημοσ.

Ακριβως αυτο που λεει ο Lucifer. Αν ειχαμε μονο βιολογικα ο πλανητης θα πεινουσε.

Επομενως μπαινει και το εξης ηθικο διλλημα. Τι θελετε να ειστε? Οικολογοι ή ανθρωπιστες?

• Like 2
  • 2 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Το παρον θεμα ειναι τοσο σοβαρο, μου κανει εντυπωση που δεν κινειται...

Τελικα υποχρεουνται ή οχι, οι εταιριες τροφιμων, στην Ελλαδα, να αναγραφουν στην συσκευασια αν ειναι 'γενετικως τροποποιημενα';

Δημοσ.

Παρεμπιπτόντως, χωρίς γενετική μετάλλαξη δε θα μας έφταναν 8 Γαίες σε στρέμματα για καλλιέργεια ε.

Και λέω γω τώρα... πόσο βολικό είναι στις μέρες μας που επικρατεί το κυνήγι του κέρδους κλπ. να έχουν "ανθούν" τέτοιου είδους τρομοκρατικές απόψεις! Πως εάν δεν παράγουμε μεταλαγμένα θα πεθάνουμε!

Πριν λίγες μέρες δεν ήταν που ξεμπροστιάστηκε εκείνος ο καταξιωμένος ασιάτης επιστήμονας, που έμπαιναν τεράστια χρηματικά ποσά στο λογαριασμό του κάθε φορά που υποστήριζε πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι εξαιτίας της μόλυνσης της ατμόσφαιρας αλλά εξαιτίας φυσικής συνέπειας από την ήλιο ή κάτι τέτοιο.

Είμαι λοιπόν πολύ επιφυλακτικός γενικώς με τέτοιου είδους αξιώσεις και αποφεύγω να αναπαράγω τέτοια όταν τα ακούω χωρίς να τα έχω φιλτράρει ή ενημερωθεί επαρκώς!

Lucifer ψάξτο λίγο να βρείς από πού το άκουσες/διάβασες αυτό;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...