stavi Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Ξέρει κανείς τί παίζει με τις συστάσεις που ζητάνε κάποιοι εργοδότες; συγκεκριμένα, όχι με τις συστάσεις, αλλά που ζητάνε να βάλεις στο βιογραφικό σου τα στοιχεία επικοινωνίας απο τους προηγούμενους εργοδότες προκειμένου να τους ρωτήσουν αν είσαι δουλευταράς Τί σόι βλακεία είναι αυτό; είμαι τώρα σε φάση να κάνω ένα βιογραφικό για μια θέση στο εξωτερικό και θεωρούν απαραίτητο να βάλω στοιχεία από τρεις εργοδότες... σιγά τώρα να μη θυμούνται στο πλαίσιο ποια είμαι, άλλωστε τα κεντρικά είναι στην Αθήνα, οι υπάλληλοι εκατοντάδες και ακόμα και τα διοικητικό προσωπικό θα έχει αλλαξει από το 2007 που δούλευα εγώ. Για πεστε μου γνώμες... για σας θα ηταν ευκολο να βάλετε τα στοιχεία επικοινωνίας παλιότερων εργοδοτών; θα τους τηλεφωνούσαν και θα τους έλεγαν " να τον προσλάβετε οπωσδήποτε, είναι πολύ καλός;" εμένα μου φαίνεται απίθανο να πουν κάτι τέτοιο, απο τη στιγμή που δε δουλεύω πια εκεί, άρα ή παραιτήθηκα ή με απελύσαν και στις δυο περιπτώσεις πόση καλή εντύπωση να έχεις κάνει..
black_widow Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Έχω και εγώ πρόβλημα με τις συστάσεις. Προσφάτως σε μία εταιρεία για θέση backoffice ( παρόμοια με αυτή που με απέλυσαν ) μου ζήτησαν απαραίτητα συστάσεις. Έλα όμως που δεν έχω γιατί θεωρούμουν αντιδραστικό στοιχείο ( ήταν γνωστό και ότι ήμουν τελείως αντίθετη με τα μισθολογικά δεδομένα που έφερε το Μνημόνιο ) και όχι μόνο αυτό αρνούνται να μου δώσουν βεβαίωση προυπηρεσίας που είναι και υποχρεωμένοι να δώσουν ( που απλά βεβαίωνει σε τι ειδικότητα δούλευες και για ποιό χρονικό διάστημα ). Μου είχαν διαμηνύσει και προφορικά ότι " είναι μικρή η αγορά εργασίας, τα νέα μαθαίνονται γρήγορα κ.λ.π." Έχω όλα τα reports εργασίας και αυτά επειδή προνόησα να τα κάνω backup τακτικά. Άντε και λες ότι απολύθηκα λόγω περικοπών, θα ρωτήσουν τον προηγούμενο εργοδότη και προφανώς θα σε θάψουν. Τους λες την αλήθεια ; Προφανώς και δε θα κάνεις και την καλύτερη εντύπωση ... Έχω συστάσεις από παλιότερες δουλειές, από πελάτες σε freelance projects που έχω αναλάβει ( νομίζω ότι είναι και στρατηγικά το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω , παίρνεις πιο εύκολα συστάσεις χωρίς άλλους λόγους αποτρεπτικούς εκτός εργασίας ) και από εργασία εθελοντική ( για εξωτερικό ίσως μετρήσει λίγο και η εθελοντική εργασία). Δεν έχω βρει το πώς θα μπορούσες να δικαιολογήσεις την απουσία συστατικής από πρόσφατη εργασία. Σχετικά με πιο μεγάλες εταιρείες μπορείς να πάρεις έστω βεβαίωση προυπηρεσίας ( πότε δούλεψες, σε τι ειδικότητα ), για τις συστατικές δεν πρέπει να το αφήνεις πολύ ανοιχτό το θέμα γιατί βλέπεις ότι και οι managers αλλάζουν εύκολα. Εντάξει το να έχεις παραιτηθεί θα μπορούσε να είχε συμβεί για πολλούς λόγους ασχέτως εργασίας, δε νομίζω να είχαν πρόβλημα να χορηγήσουν συστατική αν ήταν ικανοποιημένοι από την εργασία σου.
Apoll Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Αν είναι για εξωτερικό, ναι χρειάζονται. Αν και δεν νομίζω ότι θα επικοινωνήσουν με κάποια εταιρία του εξωτερικού, τουλάχιστον δεν μου έχει συμβεί στην Αγγλία 10 χρόνια τώρα, χρειάζεται Δώσε στοιχεία της εταιρίας, και όχι ονόματα. Ανεξάρτητα αν έχει απολυθεί κάποιος ή όχι από Ελληνική εταιρία, θα επικοινωνήσουν με το HR. Επίσης όσον αφορά να σας κακολογήσουν, τουλάχιστον στην Αγγλία αυτό είναι παράνομο. Και μπορείτε να τραβήξετε τον εργοδότη που θα σας κακολογήσει στα δικαστήρια απαιτώντας αποζημειώσεις κλπ (και μισθούς ετών). Να αρνηθούν να απαντήσουν στην αίτηση, μπορούν. Αλλά να σας κακολογήσουν όχι. Και θεωρώ ότι το ίδιο υπάρχει και στην Ελλάδα.
mphxths Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 @Apoll δηλ αν καποιος εργαζομενος τα χε κανει γυαλια καρφια ή γενικοτερα ειχε αντι-επαγγελματικη συμπεριφορα και απολυθηκε..και παει να πιασει δουλεια αλλου..και παρουν τηλεφωνο τον προηγουμενο εργοδοτη να μαθουν..τι θα πει ο προηγουμενος?ηταν αγγελουδι?δουλευταρας?γαμω τα ατομα? Και αν πει αρνητικα πραγματα δηλ του κανουν μηνυση?Δεν στεκει.Δηλ. ειναι υποχρεωμενος ο πρωην εργοδοτης να πει οπωσδηποτε καλα πραγματα? Απλα δηλ. δεν κανουν καμμια δηλωση ?no comment?για να μην κακολογησουν? κουλο μου ακουγεται. Μπορει να ειναι και ετσι οπως τα λες..αλλα μου ακουγεται περιεργο... Τεσπα @stavi απλα γραψε επωνυμιες των εταιριων που δουλεψες και αστους να παιρνουν τηλεφωνα να βρουν καποιον που να ξερει για σενα και να ρωτησει (το HR dept δηλ)
Apoll Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 Δημοσ. 23 Νοεμβρίου 2012 @Apoll δηλ αν καποιος εργαζομενος τα χε κανει γυαλια καρφια ή γενικοτερα ειχε αντι-επαγγελματικη συμπεριφορα και απολυθηκε..και παει να πιασει δουλεια αλλου..και παρουν τηλεφωνο τον προηγουμενο εργοδοτη να μαθουν..τι θα πει ο προηγουμενος?ηταν αγγελουδι?δουλευταρας?γαμω τα ατομα? Και αν πει αρνητικα πραγματα δηλ του κανουν μηνυση?Δεν στεκει.Δηλ. ειναι υποχρεωμενος ο πρωην εργοδοτης να πει οπωσδηποτε καλα πραγματα? Απλα δηλ. δεν κανουν καμμια δηλωση ?no comment?για να μην κακολογησουν? κουλο μου ακουγεται. Μπορει να ειναι και ετσι οπως τα λες..αλλα μου ακουγεται περιεργο... Αν πέσεις στην περίπτωση αυτή, και φυσικά δεν έχεις κάνει κάποια μη έννομη πράξη, φυσικά. Μπορεί να αρνηθούν να δώσουν αναφορά (γραπτή, δεν πέρνουν τηλέφωνα κλπ) αλλά όχι να σε κακολογήσουν. Βέβαια, αν δεν μπορείς να μαζέψεις καμμία συστατική, είναι φυσικό στο 3μηνο να σε πετάξουν χωρίς άλλο λόγο. Και τα κενά στο βιογραφικό φαίνονται, οπότε θα γίνεις μη προσλήψημος αμέσως. Άλλωστε όλοι ζητάνε P45 πριν ακόμα ξεκινήσεις την εργασία, και οι περισσότερες εταιρίες απαιτούν να τους σταλεί από την Αστυνομία, πλήρης αναφορά. Σε πολλές (μου έχει τύχει στις 3 από τις 4 τελευταίες εταιρίες), περνάς μέχρι και ιατρικές εξετάσεις για ναρκωτικά κλπ.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα