Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

O λόγος που ανοίγω το εν λόγω θέμα είναι ότι επειδή πρόκειται για δημοφιλές συνδυασμό μητρικής-μνημών, να προφυλάξω τον οποιοδήποτε έχει παρόμοια σύνθεση από την ταλαιπωρία που τράβηξα εγώ.

Πρόκειται για τα τελευταία BIOS της γνωστής AsRock Z77Extreme4 (Αριθμός εκδόσεων 2.4/2.5). Μόλις βγάλανε την 2.70 την οποία δεν δοκίμασα (και πολύ πιθανόν να έχει να κάνει με το πρόβλημα που τους ανέδειξα).

Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν: Έχω 2 σετ μνημών Corsair Vengeance 1866R (σύνολο 16GB) αλλά δοκίμασα και με ένα Vengeance 1600ari. Μόλις έβαλα την 2.4 (και αργότερα την 2.5) είχα μεγάλη αστάθεια στο PC μου με απρόβλεπτα restarts και windows-services να σκάνε όλη την ώρα. Κάποια στιγμή αποφάσισα να τρέξω memtest και γέμισα κοκκινάδια... Και για να μην σας ταλαιπωρώ πολύ, συνειδητοποίησα (μετά από άπειρα tests) ότι αν οι μνήμες τρέχαν σε dual-channel έβγαζαν errors όλη την ώρα. Σε single channel, οποιαδήποτε δύο από τα τέσσερα στικάκια και να χρησιμοποιούσα όλα ήταν εντάξει.

Γυρνώντας στο παλιό (1.80) ξαναδοκίμασα και δεν εμφανίστηκαν παρόμοια προβλήματα, οπότε άρχισα να ανεβαίνω revisions (από 2.0 και πάνω έχει Win8 support). Έφτασα μέχρι την 2.30 όπου όλα φαίνεται να λειτουργούν σχετικά απροβλημάτιστα (βάζω το σχετικά γιατί έχω κάποια θεματάκια με τα Windows μου αλλά δεν πρέπει να είναι από εκεί, αφού το memtest περνάει εντάξει).

Γράφοντας λοιπόν στο support της AsRock πριν μια εβδομάδα, γνωστοποιώντας τους το θέμα, σήμερα είχα την απάντησή τους όπου επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς μου. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι δοκίμασαν τις μνήμες και σε άλλης εταιρίας Z77 και είχαν παρόμοια προβλήματα. Οπότε το ανάλογο "μπορεί" να συμβεί, όχι μόνον σε άλλα μοντέλα της AsRock αλλά και σε Mobos άλλων εταιριών.

Asrock TSD <[email protected]>

1:19 PM (3 hours ago)

cleardot.gif

Dear Giannis ,

Thanks for contacting ASRock.

We have tested the Corsair cmz16gx3m4x1866c9r memory module.

And can see the similar problem in Z77 Extreme4 and the Z77 M/B of other brand.

Please use BIOS P2.30 first, and we will check the issue.

Thanks for your mail, if you need further information or assistance please revert.

Cheers,

ASRock TSD

Να σας πω την αλήθεια έχω ξαναγυρίσει στο 1.80 και έχω βρει την ησυχία μου... B)

Γιατί ΔΕΝ είναι πάντα καλό ένα BIOS-update (όπως έχουμε πει πολλάκις)...

Από το site της AsRock (αλλά το γράφουν όλοι)

We don't recommend users to update BIOS while the system is running well.
Επεξ/σία από ninos30
  • Like 3
Δημοσ.

Καλά έκανες και το ανέφερες γιατί μπορεί κάποιοι να την πάτησαν έτσι και να έστειλαν τζάμπα τις μνήμες τους για rma.Μεγάλη προσοχή στα bios update.Όταν δουλεύει κάτι δεν το αλλάζουμε!

Δημοσ.

και να φανταστείς εχθές μόλις και κατέβασα την P2.30 έχω όμως την Z68 Pro3 Gen3 με corsair vengeance 1600 16 gb αλλά δεν διαπίστωσα σχετικά προβλήματα. thanks για την ενημέρωση. :shifty: γιαυτό όπως λέει και ο φίλος zapermania

ότι δουλεύει σωστά δεν το πειράζουμε :-D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...