Προς το περιεχόμενο

ZTE Grand X IN Review


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ολική επικράτηση των smartphones στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας πλησιάζει με ρυθμό όλο και πιο γρήγορο. Την κούρσα την οδηγούν πρώτα το Android και το iPhone που το καθένα έχει το δικό του κομμάτι επιτυχίας. Η πλατφόρμα της Google μπόρεσε να κάνει ότι δεν ήθελε (η δε μπορούσε) να κάνει η Apple, και ως opensource πλατφόρμα να έχει παρουσία σε εκατοντάδες συσκευές οι οποίες θα κάλυπταν όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού. Φυσικά μια από αυτές τις ανάγκες είναι η τιμή της συσκευής να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτή με μικρή επίπτωση στα τεχνικά χαρακτηριστικά.

image.jpeg.b2e51f58a429deb647801f01b306ac4f.jpeg

Την ZTE την ξέρουμε αρκετά καλά στην Ελλάδα αφού αν και θεωρείται από τους μεγαλύτερους παρόχους στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, το ελληνικό κοινό τη γνώρισε με το Blade, ένα smartphone που σάρωσε την αγορά εξαιτίας της απίστευτης τιμής των €159 σε συνδυασμό με τα πολύ καλά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η κινεζική εταιρεία συνεχίζει να επενδύει σημαντικά στην παρουσίαση νέων smartphones που στηρίζονται κυρίως στο Android έχοντας δηλώσει παράλληλα και την πρόθεση της να κατασκευάσει πιο ποιοτικές συσκευές. Ένα από τα πρώτα μοντέλα της "νέας εποχής" της ZTE είναι το Grand X IN το οποίο έχει κατασκευαστεί σε συνεργασία με την Intel. Αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει η Intel σε android smartphone, συνεχίστε την ανάγνωση της παρουσίασης μας.

Σχεδιασμός

Με μια πρώτη ματιά, το Grand X IN διαθέτει ένα τυπικό σχεδιασμό και σίγουρα δε μαγνητίζει τα βλέμματα. Η ZTE όπως θα περιμένατε έχει χρησιμοποιήσει πλαστικό σχεδόν παντού με αρκετα καλή αίσθηση στο κράτημα και τη διαχρονική ανθεκτικότητα στις κακουχίες. Το πίσω μέρος διαθέτει μια «σαγρέ» επιφάνεια η οποία αφαιρείται λίγο δύσκολα αλλά αποκαλύπτει την αφαιρούμενη μπαταρία των 1650mah και τις εισόδους της SIM και microSD κάρτας σας.

Οι διαστάσεις είναι ικανοποιητικές για ένα smartphone με οθόνη 4.3’ ιντσών με το πάχος να πλησιάζει τα 10 χιλιοστά και το βάρος να κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 140 γραμμάρια.

image.jpeg.7afe43c5be93ce3ce74ea9b1e025660e.jpeg

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Η οθόνη του ZTE Grand X IN είναι το πρώτο σημείο που θα παρατηρήσετε μόλις περιεργαστείτε για λίγο τη συσκευή αφού με τις 4.3’ ίντσες και την qhd ανάλυση 540x960 βάζει κάτω αρκετές οθόνες smartphone που ανήκουν σε πολύ πιο ακριβή κατηγορία συσκευών. Η πιστότητα των χρωμάτων είναι αρκετά καλή καθώς επίσης και ο αριθμός των ppi (pixels per inch) ο οποίος βρίσκεται στα 256ppi.

image.jpeg.ba09ec6822c2759c86828c2e7bdf8fe9.jpeg

Συνεχίζοντας την εξωτερική εξερεύνηση του Grand X IN, το μάτι δε μπορεί να μη πέσει στο λογότυπο της Intel στο πίσω μέρος που δημιουργεί έκπληξη εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής παρουσίας της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής επεξεργαστών από την αγορά των smartphones. Σε μια αγορά η οποία έχει κατακλειστεί από λύσεις που βασίζονται στην ARM αρχιτεκτονική, η Intel προχώρησε στην πλήρη υποστήριξη του Android ICS για τη δική της x86 πλατφόρμα και συγκεκριμένα για τη σειρά επεξεργαστών Atom. Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές τους γνωρίζουμε αρκετά καλά και προορίζονται για χρήσεις με ανάγκες περιορισμένης επεξεργαστικής ισχύς, σε συνδυασμό όμως με την καλή αυτονομία. Ο μονοπύρηνος επεξεργαστής που διαθέτει συγκεκριμένα το ZTE Grand X IN είναι ο Intel Atom Z2460 ο οποίος είναι χρονισμένος στο 1.6GHz και έρχεται μαζί με το Intel GMA 400 chip που αναλαμβάνει την αναπαραγωγή γραφικών.

image.jpeg.c75bdc47aa8aafd9bfa84cd18f2e0116.jpeg

Το Grand X IN έρχεται με 4gb αποθηκευτικό χώρο στα χαρτιά ο οποίος όμως είναι σημαντικά μικρότερος στην πραγματικότητα αν και μπορεί να επεκταθεί με 32 gb επιπλέον μέσω της θύρας microSD που αναφερθήκαμε προηγουμένως. Εντύπωση μας προκαλούν και τα 2 μικρόφωνα από τα οποία το ένα προορίζεται για την απομόνωση των εξωτερικών θορύβων για όσο το δυνατόν πιο καθαρές συνομιλίες.

Android

Στο ZTE Grand X IN συναντάμε την έκδοση Ice Cream Sandwich, μία έκδοση η οποία σηματοδοτεί την ενηληκίωση της πλατφόρμας του Android και η οποία διαθέτει καλύτερο περιβάλλον από τις παλαιότερες εκδόσεις. H Intel έχει προχωρήσει στη μετατροπή της πλατφόρμας έτσι ώστε να υποστηρίζει και τους δικούς της επεξεργαστές οι οποίοι βασίζονται στην αρχιτεκτονική x86.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Intel, το 95% των εφαρμογών και των παιχνιδιών του Play Store μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς πρόβλημα στο Grand X IN κάτι που σημαίνει ότι ο κάτοχος ενός Grand X IN έχει στη διάθεση του πάνω από 500.000 εφαρμογές και παιχνίδια για να εγκαταστήσει στο κινητό του από την πρώτη μέρα. Σε δικές μας (αν και όχι εξαντλητικές) δοκιμές, δεν εντοπίσαμε πρόβλημα με οποιαδήποτε εφαρμογή η παιχνίδι δοκιμάσαμε ενώ και οι επιδόσεις τους ήταν αρκετά καλές, ισάξιες σε πολλές περιπτώσεις με smartphones που διαθέτουν ARM επεξεργαστές.

H ZTE δεν έχει προχωρήσει σε κάποια αλλαγή του γραφικού περιβάλλοντος παρά μόνο στην οθόνη κλειδώματος που δίνει τη δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης των αγαπημένων σας εφαρμογών με ένα απλό πάτημα. Κατά τα άλλα για όσους δε θυμούνται, το Ice Cream Sandwich διαθέτει εύκολη οργάνωση των εγκατεστημένων σας προγραμμάτων και παιχνιδιών, widgets με δυνατότητα αλλαγής μεγέθους, μέθοδο για να παρακολουθείτε την κατανάλωση του προγράμματος δεδομένων σας και πολλά άλλα.

Αν και το Android 4.0 διαθέτει πολύ καλό εικονικό πληκτρολόγιο, εντούτοις η ZTE προσφέρει το TouchPal, μια εμπορική πρόταση η οποία χρησιμοποιεί τη μέθοδο του Swype σύμφωνα με την οποία μπορείτε να πληκτρολογείτε λέξεις πολύ πιο γρήγορα από τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό γίνεται με το να πληκτρολογείτε τη λέξη ακολουθώντας τη διαδρομή των γραμμάτων χωρίς όμως να σηκώνετε καθόλου το δάκτυλο σας από την οθόνη, Το σύστημα είναι αρκετά έξυπνο έτσι ώστε να μαντέψει τη λέξη που προσπαθείτε να πληκτρολογήσετε ακόμα και στα ελληνικά.

Στην αναμενόμενη ερώτηση για το αν πρόκειται το Grand X IN να αναβαθμιστεί στην έκδοση Jelly Bean, αυτό φαίνεται ότι δεν είναι μόνο θέμα της ZTE αλλά και της Intel η οποία όμως έχει ήδη ανακοινώσει την ολοκλήρωση υποστήριξης της επόμενης έκδοσης του Android. Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα και χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αναφορά, πιθανολογούμε ότι θα δούμε το Grand X IN κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο να τρέχει την τελευταία έκδοση του Android.

image.jpeg.135c3239e35c3186b65b3be568c582bf.jpeg

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Grand X IN συμπληρώνονται με 1GB RAM, δέκτη A-GPS, NFC, 8 megapixel κάμερα στο πίσω μέρος η οποία κάνει λήψη 1080p video καθώς και μια δεύτερη VGA κάμερα στο μπροστινό μέρος για βιντεοκλήσεις.

Χρήση

Η εμπειρία μας από την χρήση του ZTE Grand X IN είναι άκρως θετική αφού ο επεξεργαστής και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά χαρίζουν ένα σταθερό περιβάλλον χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις. Η απόκριση βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα ενώ η πλοήγηση στα μενού και τις εφαρμογές του Android είναι αρκετά γρήγορη και δύσκολα θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Ο Intel Atom φαίνεται να κάνει καλά τη δουλειά του με επιδόσεις αρκετά καλές όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο της παρουσίασης. Η αναπαραγωγή HD Video 720p γίνεται χωρίς "σπασίματα" κάτι που όμως συναντήσαμε κατά την αναπαραγωγή 1080p video. Το browsing πάντα με Chrome είναι και αυτό μια ευχάριστη εμπειρία πάντα με την βοήθεια της πολύ καλής οθόνης των 4.3' ιντσών.

Η αυτονομία του Grand X IN είναι ανέλπιστα καλή και ίσως η Intel θα πρέπει να αφαιρέσει η τουλάχιστον να μετονομάσει την σειρά επεξεργαστών Atom σε οτιδήποτε άλλο αφού αυτή φέρνει όχι τόσο καλές μνήμες από την αυτονομία των netbook. Στις δοκιμές μας, μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε άνετα μια έντονη ημέρα χρήσης χωρίς να ψάχνουμε φορτιστή και με υπόλοιπο στην μπαταρία περίπου πριν την επόμενη φόρτιση. Με αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να περιμένετε μεγαλύτερη αυτονομία της μιας ημέρας σε όσους κάνουν περιορισμένη χρήση της συσκευής.

Κάμερα

Όπως αναφερθήκαμε και στην ενότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών, το ZTE Grand X IN διαθέτει κάμερα 8 megapixel στο πίσω μέρος με δυνατότητα αυτόματης εστίασης και φυσικά flash. Με βάση και τα παρακάτω δείγματα, δε θα πρέπει να περιμένετε πολλά από τη συγκεκριμένη κάμερα είτε στο θέμα των φωτογραφιών είτε στο θέμα της εγγραφής Full HD Video, με τα αποτελέσματα να μην είναι ικανοποιητικά. Συγκεκριμένα ακόμα και σε αρκετά φωτεινές ημέρες, το πιξέλιασμα στις φωτογραφίες είναι έντονο ενώ οι λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αποδεικνύονται χάσιμο χρόνου.

image.jpeg.48a2d5a91c12b3416faf12acc9c1a664.jpeg

image.jpeg.5c92e7930d0ab22453beb51f883503aa.jpeg

Κατά την εγγραφή βίντεο παρέχεται η δυνατότητα zoom χωρίς όμως αυτή να είναι ομαλή ενώ παρατηρήσαμε 2 ακόμα φαινόμενα όπως την προσπάθεια εστίασης σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς και την έλλειψη σταθεροποιητή εικόνας που οδηγεί σε "τρεμάμενα" video.

 

 

Συμπεράσματα

Με τιμή €249 και τεχνικά χαρακτηριστικά όπως η οθόνη 4.3' ιντσών με ανάλυση qHD και καλή αυτονομία, το ZTE Grand X IN αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για όποιον θέλει να μπει γερά στον κόσμο των smartphones χωρίς να δώσει μια μικρή περιουσία και χωρίς να κάνει σημαντικές παραχωρήσεις εκτός των επιδόσεων της κάμερας.

Η συνεργασία ZTE και Intel μπορεί να ωφελήσει και τις 2 εταιρείες και φυσικά τον τελικό καταναλωτή αφού προσφέρει όπως φαίνεται τα εχέγγυα για φθηνά και αξιόπιστα smartphones. Σίγουρα από το Grand X IN λείπουν σημαντικές μικρές λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν τη διαφορά σε πολύ πιο ακριβά smartphones αλλά υποψιαζόμαστε ότι ο υποψήφιος αγοραστής του είναι προετοιμασμένος γι'αυτό. Η συσκευή κυκλοφορεί ήδη στην αγορά αποκλειστικά από το δίκτυο καταστημάτων της Cosmote.


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλά χαρακτηριστικά, intel επεξεργαστής;;; Αν ο Κινέζος έβγαζε 500ε συσκευή τι χαρακτηριστικά θα είχε...; ευχαριστούμε για την παρουσίαση

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειναι σχετικα προιομος αυτος ο Atom! Αν και η CISC αρχιτεκτονικη των x86 εχω πολλα να προσφαιρει!! Καθως πλεον η RISC των ARM εχει φτασει σε εναν μεγαλο βαθμο κορεσμου!...

 

Ενας διπυρινος Atom με μια gpu αρκετα καλυτερης της Power VR 540 που φοραει τωρα, θα απογειωσει το Android!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλό φαίνεται το κινητακι. Επίσης το review αρκετα καλό αν και το σχόλιο ότι ο επεξεργαστης καλυτερα να μετονομαστει απο ΑΤΟΜ γιατι η αυτονομια των netbook δεν ήταν καλη για εμενα είναι τελείως αστοχο. . Μια χαρά ήταν και είναι η κατανάλωση των μονοπυρηνων επεξεργαστων Atom που μπαινουν στα netbookακια. Η κυριως καταναλωση δεν ειναι ο επεξεργαστης σε αυτά .Οθόνη κλπ παιζουν σημαντικότερο ρόλο. Οπως και να εχει οι περιπου 7-10 ωρες αυτονομίες ακομα και στα παλια Netbook με Ν270 ήταν πολύ καλα για καποιο λαπτοπακι.

 

Aυτο που με φοβιζει λίγο στ Zte ειναι τα επιπεδα ακτινοβολιας Sar. Το Blade ήταν αρκετα χαλια σε αυτο το σημειο. Αυτο εδω δεν αναφερει τιποτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλό φαίνεται το κινητακι. Επίσης το review αρκετα καλό αν και το σχόλιο ότι ο επεξεργαστης καλυτερα να μετονομαστει απο ΑΤΟΜ γιατι η αυτονομια των netbook δεν ήταν καλη για εμενα είναι τελείως αστοχο. . Μια χαρά ήταν και είναι η κατανάλωση των μονοπυρηνων επεξεργαστων Atom που μπαινουν στα netbookακια. Η κυριως καταναλωση δεν ειναι ο επεξεργαστης σε αυτά .Οθόνη κλπ παιζουν σημαντικότερο ρόλο. Οπως και να εχει οι περιπου 7-10 ωρες αυτονομίες ακομα και στα παλια Netbook με Ν270 ήταν πολύ καλα για καποιο λαπτοπακι.

 

 

Μια ένσταση. Ο επεξεργαστής πάντα παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτονομία της συσκευής. Διαφορετικές ανάγκες έχεις από ένα Netbook και διαφορετικές από ένα smartphone/tablet. Οι 7-10 ώρες αυτονομίας που αναφέρεις για τα netbook με βάση και τις δικές μου εμπειρίες είναι μόνο στα χαρτιά. Το ίδιο πρόβλημα έχω και με τους core I στα macbook air/macbook pro και τους ίδιους χρόνους αυτονομίας που δίνει η Apple που πάντα μα πάντα για μένα ήταν άπιαστος στόχος με περιορισμένη χρήση. Δε νομίζω ότι ο atom έχει το κατάλληλο όνομα γι' αυτές τις 2 κατηγορίες προϊόντων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμ… τον μεγάλο (Grand) τον έχω εδώ και δύο εβδομάδες.. τα αισθήματα είναι κυρίος θετικά γιατί σε παρασέρνει.

 

Το τηλέφωνο έχει εξαιρετική οθόνη 4,3 ίντσες, χορταστική και δεν θα δεις πίξελ εκτός και αν τα ψάξεις. πάρα πολύ καλή ακουστική, σφεράτο επεξεργαστή που δεν με απογοήτευσε πουθενά, βλέπεις όταν δεν κάνεις κάτι βαρύ η συχνότητα κατεβαίνει στα 600 για να σου κάνει οικονομία στην μπαταρία και όταν χρειάζεστε να δώσει γκάζια δίνει μέχρι τα 1,6… και εκεί που περιμένεις να τερματίσει τσαααακ. σου βγάζει και ένα hyper threating και γίνετε ψευδό-διπύρηνος…. και στο ATUTU βγαίνει πάνω από το galaxy note,… ε-εντάξει .. τι να πω τώρα ότι είναι 6 στο Bar chart με 11372…..Θαύμα….

 

X-file1… λοιπόν.. πού είναι η Νικολούλη και ο Χαρδαβέλας όταν τους χρειάζεσαι?? αν με ρωτάτε γιατί θα σας απαντήσω ευθείς αμέσως, FM + NFC, παντού γράφει ότι τα έχει αλλά.. εγώ πάντως δεν τα βρήκα και απ όσο το έψαξα κανείς άλλος δεν λέει που είναι κ αν τα έχει η συσκευή ή αν γράφτηκαν εκ παραδρομής από την ZTE κατά λάθος.

X-file2…. τώρα θα χρειαστούμε τον Χαρδαβέλα να μας εξηγήσει τα ανεξήγητα.. αν προσέξατε στην παρουσίαση έχει δίπλα στην μπαταρία δύο επαφές !!!! τέτοιες επαφές είδα μόνο σε κινητά που έχουν καπάκι πλάτης (back-plate) με φωτοβολταϊκό στοιχείο (sagem puma) ή καπάκι ειδικό για να φορτίζει με επαγωγή δηλαδή βάζεις το ειδικό καπάκι στο τηλέφωνο και από εκεί και πέρα απλά ακουμπάς το τηλέφωνο σε ένα ειδικό μαξιλαράκι και αυτό φορτίζει με επαγωγή. Λογικά το δεύτερο θα είναι, επαφές επαγωγής απλά δεν το αναφέρει κανείς πουθενά…

 

Πιστεύω ότι τώρα μπορώ να δικαιολογήσω γιατί παρασυρόμουν που αναφέρω στην αρχή του άρθρου. η κάμερα του τηλεφώνου είναι χάλια… έχω ένα Ν95 πού έχει carl zeiss στα 5MP και βγάζω υπέροχες φωτογραφίες εδώ και 4-5 χρόνια… μετά αγόρασα το Χ6 πάλι από ΝΟΚΙΑ, πάλι carl zeiss φακός, πάλι καταπληκτικές φωτογραφίες, τώρα :( δεν μπορώ να πείσω τον εαυτό μου ότι το ZTE GRAND X IN είναι στην φτηνή – μεσαία κατηγορία τηλεφώνων και δεν μπορεί να συγκριθεί με galaxy note-iphone 4-htc one v-htc one s….. γιατί αυτά τα τηλέφωνα κοστίζουν αρκετά παραπάνω χρήματα….. Μαντέψτε… ΜΠΟΡΕΙ..!!!! απλά δεν έχει καλή ποιότητα φακών στην κάμερα

.

Αυτά από εμένα, καλό σας βράδυ και αν λύσετε κανένα μυστήριο (FM-NFC-επαφές στην πλάτη του τηλεφώνου δίπλα στην μπαταρία) κάντε το ποστ εδώ.

bye.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...