Προς το περιεχόμενο

Έρευνα Αγοράς HDD's >2TB & Cases


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλη την παρέα.

 

Πριν ξεκινήσω να επεκταθώ στο κυρίως θέμα, θα ήθελα να πω τα εξής:

 

Ως νέο μέλος, αλλά παλιός αναγνώστης του φόρουμ, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην κοινότητα, βλέποντας κατά καιρούς την δουλεία που γίνεται αναφορικά με τα τεχνολογικά τεκταινόμενα.

Αξίζουν πολλά μπράβο, σε όσους συντελούν στην προσπάθεια αυτή, της ενημέρωσης, αλλά και το γενικότερο troubleshooting, και brain storming. Χαίρομαι που έγινα κι εγώ μέλος της παρέας, και ελπίζω να έχουμε πολλές εποικοδομητικές συζητήσεις εφεξής. Καλώς σας βρήκα λοιπόν.

 

Σχετικά με το θέμα, είμαι σε αναζήτηση σκληρών δίσκων 3.5' και θήκης, για την χρησιμοποίησή τους ως εξωτερικούς δίσκους. Θα περιγράψω λίγο ποιο είναι το τρέχον setup απο εξωτερικούς δίσκους, και ποιες οι ανάγκες μου στον αποθηκευτικό χώρο.

 

Το κυρίως σύστημά μου είναι ένα Mac Mini, και το αναφέρω αυτό γιατί η συνδεσιμότητά του περιορίζεται σε 1 θύρα Thunderbolt, 1 Firewire, 4 USB. (οι 2 usb είναι μόνιμα κατειλημμένες)

Αυτήν την στιγμή έχω 5 εξωτερικούς σκληρούς, (οι τρεις είναι custom, οι δυο μόνο είναι branded, αγορασμένοι δηλ, εξαρχής ως εξωτερικοί) διαφορετικών χωρητικοτήτων, που περιέχουν αρχεία συνολικού μεγέθους, περίπου 2.5 ΤΒ, όπου αυτά τα αρχεία είναι για άμεση καθημερινή προσπέλαση.

 

Σκέφτομαι λοιπόν να αγοράσω αρχικά, έναν ''αξιόπιστο'' σκληρό Sata 3 τουλάχιστον 3ΤΒ στις 7.200 με μεγάλη εγγύηση, ώστε να συγκεντρώσω εκεί όλα τα αρχεία από τους άλλους σκληρούς, και να τον βάλω σε μια θήκη με την ανάλογη διασύνδεση (περισσότερα για την θήκη παρακάτω). Γνωρίζω ότι οι πιο ''αξιόπιστοι'' δίσκοι είναι της σειράς RE της Western Digital, αλλά δυστυχώς, σε αυτές τις χωρητικότητες οι τιμές φτάνουν στον Θεό. Η σειρά Caviar Black, που επίσης έχει πενταετή εγγύηση βγαίνει μόνο σε 2ΤΒ και σε 4ΤΒ. Seagate δεν το σκέφτομαι καν να κοιτάξω μιας και στα τόσα χρόνια, από αρκετά παλιά, μέχρι πολύ πρόσφατα, όλοι έχουν βγει σκάρτοι, τόσο σε εμένα, όσο και στον κύκλο μου. Έχω προβληματιστεί πάρα πολύ για την επιλογή του κυρίως HDD, γιατί το budget είναι περιορισμένο, και περιλαμβάνει πώληση απο τους υπάρχοντες δίσκους μου.

 

Σαν δεύτερο δίσκο, θέλω να πάρω έναν ίσης ή μεγαλύτερης χωρητικότητας με τον πρώτο, που θα εκτελεί καθήκοντα backup του πρώτου. Έβλεπα τον Caviar Green όπου είναι αρκετά ψυχρός, Sata 3 με 5.400, καθώς και αρκετά οικονομικός στα 3ΤΒ, αλλά με προβληματίζει η εγγύησή του που είναι μόνο 2 έτη, καθώς και τα διάφορα προβλήματα με τις κεφαλές του που αναφέρονται κατά καιρούς. Στον δεύτερο δίσκο δεν με ενδιαφέρει η θήκη και η διασύνδεσή της, γιατί θα συνδεθεί με μια USB 2.0 που έχω απο τους υπάρχοντες σκληρούς μου.

 

Στα της θήκης τώρα, ψάχνω μιά θήκη με γρήγορη διασύνδεση, είτε Firewire, είτε USB 3.0 (για Thunderbolt ούτε λόγος, μιας και στα λεφτά που τις βρίσκεις, παίρνεις άλλον έναν σκληρό δίσκο) που να έχει όμως διακόπτη On/Off, όσο πιο οικονομική γίνεται. Αυτή η θήκη θα ''παντρευτεί'' με τον πρωτεύον σκληρό δίσκο και θέλω να έχει γρήγορη διασύνδεση, γιατί θα είναι μονίμως συνδεδεμένη στο Mac Mini. Απλά καλοκοιτάζω και το ενδεχόμενο να έχει firewire γιατί οι Usb ''τελειώνουν'' εύκολα.

 

Αυτοί είναι οι προβληματισμοί μου/σκέψεις μου και ελπίζω να τις απέδωσα με σαφήνεια, σχετικά με την αγορά των 2 δίσκων και της θήκης.

Θα ήθελα πάρα πολύ να ακούσω τις προτάσεις σας και τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά και συγνώμη για το μακροσκελές post.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αυτόν τον δίσκο το γνώμη έχετε για κυρίως

https://www.skroutz.gr/s/2452684/Hitachi-Deskstar-7K400-4TB.html

 

και επίσης διάβασα καλά λόγια και για τον Hitachi Deskstar 5K3000 ότι είναι αρκετά καλός για αποθήκη, άρα για να χρησιμοποιηθεί σαν δεύτερος για backup μονο

 

Τι λέτε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι είναι, και το budget για όλα όσα περιγράφω στα παραπάνω μηνύματα, είναι οριακό στα 400 κάτι, με πώληση κιόλας των υπαρχόντων σκληρών που έχω στην κατοχή μου, αλλά είναι αναγκαίο. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ θέλοντας να λύσω το πρόβλημα σου , γιατί δεν φτιάχνεις ένα NAS ή να πάρεις κουτί NAS και να χώσεις μέσα όλους τους δίσκους. σε βολεύει να έχεις δεδομένα σε τόσους εξωτερικούς διάσπαρτα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα ακριβώς επειδή δεν βολεύει να έχω τα δεδομένα μου σε διάσπαρτους δίσκους, γι αυτό θέλω να πάρω ένα μεγάλης χωρητικότητας δίσκο, να τα βάλω μέσα, κι έναν δεύτερο ακόμα, (χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών, πχ 5.400rpm) για backup του πρώτου. 

Η λύση για NAS αυτή την στιγμή είναι εκτός budget. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με 400 Ευρώ που δίνεις (Σαν max budget) με ένα παλιό μηχάνημα , βάζεις όλους τους δίσκους πάνω στήνεις FreeNas και είσαι μάγκας. Αλλιώς πας σε κάτι τύπου Hp http://www.skroutz.gr/products/show/8766177 και το ελέγχεις απομακρυσμένα και είσαι άρχοντας(βέβαια χρησιμοποιώντας τους δίσκους που έχεις τώρα).

 

Θα έρθω και εγώ στην θέση σου κάποια στιγμή(λόγω ότι θέλω να φτιάξω Server για το σπίτι) και έχω ένα παλιό tower με debian lenny και περασμένo samba πάνω. Και έχω ότι αρχείο προσπελάσιμο θέλω anytime.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το προηγούμενο setup μου....  ;) 
Γι αυτό στο πρώτο ποστ, αναφέρω πως οι 3 εξωτερικοί δίσκοι είναι custom made, επειδή πρώτα αυτοί ήταν εσωτερικοί σε  μηχάνημα με ρόλο file server. 

Την λύση του Proliant την είχα στα υπόψιν μόλις άλλαξα setup και έδιωξα τον server. Απορρίφθηκε όμως, αλλά και πάλι να το επανεξετάσω, ούτως ή άλλως χρειάζομαι τον έξτρα αποθηκευτικό χώρο, επομένως πάλι θα αγοραστεί δίσκος.   

Το πιο καλό θα ήταν ένα τουλάχιστον 2bay NAS, αλλά μου λείπουν οι μεγάλης χωρητικότητας δίσκοι (που σε αναζήτησή τους είμαι ουσιαστικά), αλλά το σύνολο ξεφεύγει. 

Άρα για αρχή, θα αντικατασταθούν όλοι οι υπάρχοντες 5 δίσκοι (έχω βρει ήδη να τους δώσω) και θα αγοραστούν 2 νέοι μεγάλης χωρητικότητας, και αργότερα (αρκετααααααα αργότερα) θα προχωρήσω προς κάποιο NAS. 

Το πρόβλημα έγκειται στην επιλογή δίσκων και πάλι. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία. Ο ένας δίσκος θα είναι Red, και θα χρησιμοποιηθεί για backup του πρώτου.

Για κυρίως δίσκο, δεν ξέρω.

Τον Hitachi Deskstar 4TB που τον βρίσκω σε καλή τιμή, αλλού τον δείχνει με 1 χρόνο εγγύηση, και αλλού με 3 έτη. 

Ξέρουμε τι γίνεται στους Hitachi σε περίπτωση που χρειαστούμε την εγγύηση;

Απο το site της WD βλέπουμε με τον σειριακό ποια είναι η εγγύηση, και εκεί επικοινωνούμε σε περίπτωση που την χρειαστούμε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάπου υπάρχει στο site της WD το είχα χρησιμοποιήσει μια φορά δεν θυμάμαι. Και από ότι θυμάμαι μια έκδοση του 4tb έρχεται με 3 χρόνια(Ultrastar Νομίζω).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...