Προς το περιεχόμενο

Εξωτερικός σκληρός έπεσε ενώ δούλευε (!!!!). Τι τεστ να τρέξω για να δω αν θα'χω θέμα;


Sadako

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είναι μερικές φορές που λες ότι αν είναι να συμβεί κάτι στραβό θα συμβεί. Νόμος του Μέρφι κι έτσι..

 

Ένα χρόνο ανέβαλα να κάνω backup τα αρχεία της δουλειάς, το παίρνω επιτέλους απόφαση σήμερα, βάζω τον εξωτερικό, και σήμερα από όλες τις μέρες, μπαίνει ο άλλος έτσι στο άσχετο στο δωμάτιό μου ενώ δεν είμαι εγώ μέσα για να σημειώσει κάτι και μου τον ρίχνει κάτω την ώρα που αντέγραφε τα αρχεία (!!!!!). Δηλαδή ό,τι χειρότερο..

 

Έπεσε περίπου από τους 80 πόντους, πάνω στην μοκέτα. Αλλά το τράνταγμα ήταν πολύ γερό, αφού βγήκε ο σκληρός από την υποδοχή μέσα στην θήκη παρόλο που ήταν στερεωμένος με 4 (!!!) βίδες.

 

Πρώτο δείγμα θετικό, δηλαδή ο σκληρός αρχικά ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Τον ξανακούμπωσα στην θήκη και τον βλέπει κανονικά, στο HDD Sentinel στο health τον δείχνει 100%..

 

Αλλά οκ, μόνο αν παιχτεί surface scan μπορώ να ησυχάσω (κάπως έστω). Έχει διάφορα στο Hard Disk Sentinel, έχει σκέτο surface test, έχει άλλο Hard Disk Test, άλλο Random Disk Test, τι να τρέξω (ή και από άλλο πρόγραμμα) για να ησυχάσω κάπως;

 

Υπάρχει περίπτωση μέσα στην ατυχία μου να στάθηκα τόσο τυχερός που να έπεσε σκληρός ενώ δούλευε και να την γλίτωσα; :unsure:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Kαταρχην εγω δεν καταλαβα που ειναι ακριβως το προβλημα ? Λες οτι αντεγραφες τα αρχεια εκεινη την στιγμη και οτι επεσε ο δισκος ,αρα τι πιο απλο απο το να δοκιμαζες να τα ξαναντιγραψεις αν φοβοσουν τοσο .Στο θεμα δηλαδη να εχανες καποια αρχεια δεν βλεπω καποιο προβλημα .Τωρα αν εννοεις αν επαθε κατι ο σκληρος σου απλα δοκιμασε να τον συνδεσεις να δεις αν σου εμφανιζει ολα τα αρχεια που εκανες back up και thats all ...Mην αγχωνεσαι δεν χαλανε ετσι ευκολα ειδικα οι εξωτερικοι δισκοι ...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

.Mην αγχωνεσαι δεν χαλανε ετσι ευκολα ειδικα οι εξωτερικοι δισκοι ...

Ναι καλά...κάνε μια γύρα στα θέματα να δεις πόσοι χάσανε τα αρχεία τους...

Σαδάκο το απλό surface test θα κάνεις,εάν και εφόσον δεις ότι έχει βγάλει bad sector τότε κάνεις το reinitialize που έχει όπου χάνεις και ό,τι έχει μέσα ο δίσκος οπότε προσοχή.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω τι δεν καταλαβαίνεις.. Να ΧΑΣΩ αρχεία δεν υπήρχε κίνδυνος (υποθέτω), αφού αντέγραφα από τον εσωτερικό στο εξωτερικό (για την ακρίβεια εσωτερικός είναι κι αυτός σε εξωτερική θήκη).

 

Το θέμα μου είναι αν έπαθε άλλη ζημιά ο σκληρός και αν είναι αξιόπιστος να συνεχίσω να τον χρησιμοποιώ για backup. Δηλαδή να τύχει (ω μη γένοιτο) να τον χρειαστώ για τα backup αρχεία που έχω μέσα και να τα΄χει κακαρώσει..

 

Εν τω μεταξύ, πριν έβλεπα άλλο σκληρό στο Sentinel (μπερδεύτηκα επειδή ήταν κι αυτός Samsung)..

 

Τον συνέδεσα προσωρινά εσωτερικό και συνέχισα το backup (δεν αντιγράφω όλα τα αρχεία, με το FreeFileSync βλέπω ποια αρχεία είναι καινούρια και τα αντικαθιστώ) και βλέπω στο Sentinel το Health έπεσε στο 64% και λέει:

 

 

There are 25 bad sectors on the disk surface. The contents of these sectors were moved to the spare area.
Based on the number of remapping operations, the health of the disk was decreased in different steps.
At this point, warranty replacement of the disk is not yet possible, only if the health drops further.
Problems occurred between the communication of the disk and the host 218 times.
It is recommended to examine the log of the disk regularly. All new problems found will be logged there.

It is recommended to continuously monitor the hard disk status.

 

Σκ@τ@..
 

 

 

Ναι καλά...κάνε μια γύρα στα θέματα να δεις πόσοι χάσανε τα αρχεία τους...

Σαδάκο το απλό surface test θα κάνεις,εάν και εφόσον δεις ότι έχει βγάλει bad sector τότε κάνεις το reinitialize που έχει όπου χάνεις και ό,τι έχει μέσα ο δίσκος οπότε προσοχή.

 

 

 

Με το reinitialize τι ακριβώς θα κερδίσω; Κάνει reallocate τα bad sectors και τα απομονώνει από την υπόλοιπη επιφάνεια του σκληρού; Και πού το έχει στο HDD Sentinel;

 

Το θέμα είναι τώρα, εμπιστεύομαι σκληρό με bad sectors για backup σημαντικών αρχείων; Ή παίρνω άλλον;

 

ΥΓ. Πάντως μετά που τελείωσε το backup κατέβηκε το Health στο 60% και έβγαλε 28 bad sectors. Αυτά στο HDD Sentinel, χωρίς να κάνω surface test..

 

ΥΓ2. Δεν με ενδιαφέρει να χαθούν τα αρχεία του σκληρού, είναι αντίγραφα, τα κανονικά τα έχω στον εσωτερικό για καθημερινή χρήση..

 

EDIT: Άκυρο, βρήκα πού είναι το reinitialize..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με το reinitialize τι ακριβώς θα κερδίσω; Κάνει reallocate τα bad sectors και τα απομονώνει από την υπόλοιπη επιφάνεια του σκληρού;

Είναι περισσότερο για περιπτώσεις όπου δηλώνονται λανθασμένα sector σαν χαλασμένα,διαβάζει και γράφει μερικές φορές κάθε sector οπότε αν το κάνεις είσαι σίγουρος ότι αυτά που θα βγάλει στο τέλος χαλασμένα είναι σίγουρα χαλασμένα.

Μπορείς άνετα να τον δουλεύεις,αφού ότι χαλασμένο sector έχει προέκυψε από το πέσιμο, δεν έχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα ο δίσκος που βγάζει bad sector.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από ό,τι κατάλαβα αυτο θα πάρει ΠΟΛΛΗ ώρα, ε; σε 1TB σκληρό..

 

Έχει διαφορά αν το reinitialize το κάνω με τον σκληρό συνδεδεμένο σαν εσωτερικό ή στο IcyBox σαν εξωτερικό; Έχω την εντύπωση πριν ότι σαν εξωτερικό δεν μου έδειχνε health και λοιπά SMART attributes στο HDD Sentinel. Εκτός αν σκάλωνε τόσο πολύ και έπρεπε να περιμένω κι άλλο για να μου τα βγάλει..

 

Γιατί τώρα τον έχω προσωρινά συνδεδεμένο με το κουτί ανοιχτό και πλαγιαστό, δεν είναι ό,τι καλύτερο, ο σκληρός δεν είναι καλά στερεωμένος. Ειδικά να τον αφήσω έτσι για ώρες και να φύγω αν χρειαστεί, δεν το θέλω..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω θεωρω δυσκολο να σου πεσει σε μοκετα κιολας οπως λες απο τετοιο υψος και να παθει κατι και μιλησα για εξωτερικο σκληρο επειδη προστατευται .Αφου ομως δεν σου επαθε κατι μια χαρα .Τα bad sectors δεν ειναι απαραιτητο οτι στα εβγαλε απο το πεσιμο αλλα οκ δεν επιμενω .Τον χρησιμοποιεις καιρο ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όπως έγραψα και στο αρχικό μήνυμα, το τράνταγμα ήταν γερό, σκέψου για να ξεκουμπωθει ο σκληρός μέσα στην θήκη ενώ ήταν βιδωμενος σε 4 σημεία.

 

Αν την γλίτωσα με 28 bad sectors μάλλον πρέπει να θεωρήσω τον εαυτό μου τυχερο. Αλλά αυτά τα έβγαλε χωρίς surface scan, υποθέτω είναι απλά σε σημεία που επιχειρησε να προσπελασει. Θα γίνει surface test, ίσως και re-initialization, αλλά όχι σήμερα.

 

Τον δίσκο τον έχω καιρό, αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις ήταν σε ένα ντουλάπι αφού τον πήρα μαζί τον έχω dedicated για offline backup.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μ@λ@κίες.. :mad:

 

Συνέδεσα τον σκληρό (προσωρινά) ως εσωτερικό και πάω να κάνω με το HDD Sentinel re-initialization..

 

Ξεκινάει, όλα πράσινα, σε κάποια στιγμή κολλάει. Αλλά κολλάει ολόκληρο το PC, δεν κουνιέται φύλλο.. Cold boot, λέω μπορεί να έτυχε, , κάνω restart, initialize τον σκληρό μέσα από Disk Management, quick format και ξαναδοκιμάζω..

 

Την δεύτερη φορά, ξεκινάει και βλέπω αυτό στο attachment

Σε τακτά χρονικά διαστήματα βγάζει κάποια σκούρα πράσινα, νομίζω κανά 2 είναι και μπλε, αλλά δεξιά στο summary τα βγάζει ως good sectors. Αλλά στο σημείο που τράβηξα την φωτογραφία ήταν που κόλλησε για 2η φορά.

 

Προφανώς 3η φορά δεν δοκίμασα..

post-63530-0-56893800-1357126557_thumb.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμ,πικ-απ έχεις προλάβει;;;Δεν γράφονται τα κομμάτια σε «σπιράλ» γύρο γύρο;έτσι γράφονται και στο σκληρό, εκεί που είναι τα κόκκινα έγραφε εκείνην την στιγμή που έπεσε με αποτέλεσμα να «οργώσει» ολόκληρο το κανάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα προλάβει.. Εντύπωση μου κάνει ότι ΔΕΝ μου τα έβγαλε κόκκινα (βλέπεις κιόλας δεξιά στο summary που τα έχει βρει όλα good), αλλά πράσινα σκούρα..

 

Και φυσικά το ότι πάγωσε ολόκληρο το PC..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν καταστράφηκαν ολόκληρα,καταστράφηκαν «λίγο» το ότι και στο δεύτερο πέρασμα πάλι σου τα έβγαλε έτσι,σημαίνει ότι καλύτερα από αυτό δεν γίνονται.

Σε αυτά τα sector χρειάζεται περισσότερες προσπάθειες για να διαβαστεί κάποιο από αυτά οπότε θα έχεις τρελές καθυστερήσεις αφού είναι σε πολλά σημεία.

Αν το αφήσεις να τελειώσει και δεις ότι είναι μόνο στην αρχή π.χ. μετά την 5-6 «σειρά» δεν βγάλει άλλα τότε μπορείς να αποκλίσεις αυτόν τον χώρο φτιάχνοντας ένα αδέσμευτο διαμέρισμα θα χάσεις μερικά gb αλλά θα παίζει κανονικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Δεν μου τα έβγαλε έτσι και στο πρώτο πέρασμα. Την πρώτη φορά (μέχρι να παγώσει όλο το PC) τα έβγαζε πράσινα κανονικά. Το ανοιχτό πράσινο, που σημαίνει good sector.

 

2. Πώς να το αφήσω να τελειώσει αφού και τις 2 φορές πάγωσε όλο το PC; Μέχρι εκεί που δείχνει το screenshot πρόλαβε να τσεκάρει..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mην αγχωνεσαι δεν χαλανε ετσι ευκολα ειδικα οι εξωτερικοι δισκοι ...

 

Λολ ωρέ, λολ. Διότι οι "εξωτερικοί"¨κι αν είναι "αμφίβολοι" (για διάφορους ΛΟΓΟΥΣ που υπάρχουν, τους οποίους δεν έχω παρ' ολ' αυτά κέφι να κάθομαι να γράφω. Λολ πάντως). Και γενικά μια πτώση ΜΕΡΙΚΩΝ ΜΟΛΙΣ ΠΟΝΤΩΝ (μιλάμε για 2-3) αρκεί, κατά περίπτωση βέβαια, να κάνει ζημιές (αν όχι ολιστικές, ζημιές πάντως). Πόσο μάλλον όταν, όχι απλά "δουλεύει" ο δίσκος, αλλά...ΓΡΑΦΕΙ κι όλας (είναι τόσο απίστευτα μικρή η απόσταση -μιλάμε για νανομετρικό επίπεδο- που κρατoύν οι κεφαλές από την επιφάνεια των platter - ή οποία επιφάνεια ουδεμία σχέση έχει με την ανθεκτικότητα του δέρματος του Χουλκ ας πούμε. Και τα "writing elements" των κεφαλών, ούτε αυτά πάνε πίσω από ευαισθησία. Όσο κι αν έχει προχωρήσει η τεχνολογία των σκληρών με αυτόματα παρκαρίσματα κεφαλών και anti-shock ιστορίες. Ακόμη κι αν ήταν μοκέτα κάτω, καθώς οι κραδασμοί είναι το θέμα, κι όχι ντε και καλά τα στιγμιαία G που αναπτύσσονται κατά την πρόσκρουση, οι οποίοι κραδασμοί δεν αποσωβούνται και τόσο μέσα σε θήκη).

 

Τεσπα, εξαρτάται από την περίπτωση και την ποσότητα κωλοφαρδίας που διαχέεται στην ατμόσφαιρα όπου συμβαίνει το περιστατικό, όντως, αλλά το "μην αγχώνεσαι, δεν χαλάνε έτσι εύκολα ειδικά οι εξωτερικοί", αποτελεί φεϊλοορισμό. Ίσα-ίσα λοιπόν, να ανησυχεί και να το ψάξει ΚΑΛΑ καλά πριν βεβαιωθεί απολύτως για την κατάσταση του δίσκου μετά το πλονζόν - με κύριο εργαλείο το surface reinitialization που πρότεινε ο Ελφ.

 

 

 

Σαντάκο, εγγύηση αντικατάστασης δεν παίζει; Μετά από πτώση να βγάζει τέτοιο pattern από "σκούρους" sector, ενστικτωδώς θα έλεγα πάπαλα ο δίσκος, και ότι τεσπα δεν αξίζει, θα έλεγα, τον κόπο να το κουράσεις/να τον εμπιστευτείς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...