Προς το περιεχόμενο

technical interview

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Θα με παρουν τηλ απο μια ξενη πολυεθνικη για συνεντευξη. Η θέση είναι software support analyst και έχει ως προαπαιτούμενο γνώσεις σε Java/.ΝΕΤ και dbms(myslq, sql server Κλπ). Επειδή τώρα τελείωσα με τη σχολή και δεν εχω εμπειρια απο αυτά, ξέρετε τι ερωτήσεις μπορεί να μου κάνουν;

Το πρόβλημα είναι οτι μπορώ πχ να φτιάξω ενα text editor αλλά δεν τα πάω καλά με θεωρία του στυλ ποια η διαφορά abstract class - interface, μόνο κώδικα ξέρω να γράφω και δεδομένου οτι η συνεντευξη θα είναι στα αγγλικά που δεν έχω συνηθίσει την ορολογία φοβάμαι οτι δεν θα μπορώ να απαντήσω σε τπτ  :fear: 
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να ασχοληθείς λίγο μόνος σου και να αποκτήσεις άποψη σχετικά με αυτά. Μην περιμένεις να μείνεις μόνο στο στενό πλαίσιο της σχολής σου, ούτε και να περιμένεις να τα μάθεις έπειτα, σε κάποια δουλειά. 

Το τι θα σε ρωτήσουν τώρα είναι σχετικό. Το λογικότερο είναι να σου πουν να επιλύσεις ένα υπαρκτό πρόβλημα ή να σου πουν να φτιάξεις κάτι πρακτικά. Θεωρητικά σίγουρα θα πέσουν κάποιες γενικές ερωτήσεις ώστε να δουν πως έχεις κάποια σχέση.

Και πάλι όμως θα επαναλάβω, ασχολήσου λίγο μόνος σου να τα κάνεις δικά σου, να θέσεις ερωτήματα στον εαυτό σου τα οποία θα επιλύσεις και θα σου προσφέρουν πολύτιμη γνώση.  ;)

Δημοσ.

Εννοούσα οτι δεν έχω εμπειρία απο συνεντεύξεις. Σε Java κλπ έχω αφιερώσει πολλές ώρες εντός και εκτός σχολής και γενικά μου αρέσει ο προγραμματισμός. Αν ήταν face-to-face η συνέντευξη και μου έλεγε πάρε χαρτί και γράψε κώδικα δεν θα αγχωνόμουν, αλλά θα γίνει μέσω τηλεφώνου οπότε φαντάζομαι οτι οι ερωτήσεις θα είναι κάπως έτσι

Να αρχίσω να διαβάζω κάτι ebooks που έχω; Παιδιά βοηθείστε! έχω στείλει 100+ βιογραφικά και αυτή είναι η μόνη εταιρία που έχε δείξει πραγματκό ενδιαφέρον. Αν δεν με πάρουν ούτε αυτοί θα πάω θερμαστής στα καράβια

Δημοσ.

Κάτσε διάβασε κανέναν ε βοοκ, δεν είναι άσχημη ιδέα αν δεν βαριέσαι και θα σου χρησιμεύσει κ στο μέλλον. Πολλές απο αυτές τις ερωτήσεις είναι βασικές, που βέβαια αν ξέρεις καλή java μπορείς να δικαιολογήσεις την απάντηση σου σε βάθος.

και μην έχεις άγχος. Αν είσαι χαλαρός όλα θα πάνε καλά ;)

να ρίξεις νέα να μάθουμε :)

Δημοσ.

Έχει σημασία το πόσο καλή είναι η θέση που πας να χτυπήσεις , και πόσα χρόνια δουλειάς στο αντικείμενο απαιτεί.

Τώρα για να σε κάλεσαν βάσει βιογραφικού ενώ είσαι φρέσκος χωρις προυπηρεσία μάλλον δεν θα είναι πολύ δύσκολα. Θα είναι ερωτήσεις καθαρά πρακτικές σύμφωνα με αυτά που έχω δει. Αν κολλάς σε ερώτηση λες απλά δεν ξέρω και προχωράς στην επόμενη δεν κολλάς ούτε λες παπάτζες.

Η δυσκολότερη συνέντευξη που είχα ήταν με την Άμαζον, σε άλλο αντικείμενο βέβαια, και μπορώ να σου πω οτι αν δεν είχα feedback από τον ρηκρούτερ μου δε θα απαντούσα ούτε τις μισές. Ήμαρτον και έλεος ερωτήσεις του στυλ "Πες μου τους FSMO ρολους που μπορει να πάρει ενας γουιντοζ σερβερ 2008" Όσο μεγαλώνει λοιπόν η θέση και η εταιρεία αλλάζουν και οι απαιτήσεις.

Έχω περάσει και από τη Dell για χαμηλότερη θέση και εκεί οι ερωτήσεις ήταν πολύ τεχνικές, και τέτοιες ωστε να καταλάβουν αν όντως έχω εμπειρία στο αντικείμενο ή απλά το γράφω.

Στη μαηκροσοφτ που περίμενα το τέρας, δεν συνάντησα ιδιαίτερη δυσκολία.

και στις τρείς με κάλεσαν στην επόμενη φάση.

Σε άλλες ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα, με ερωτήσεις καθημερινής τριβής με το αντικείμενο πιο πολύ.

Θα έλεγα οτι οι ερωτήσεις θα κυμανθούν κάπου ανάμεσα στο Java και το Advanced java στη σελίδα που παρέθεσες.

Ετοιμάσου λοιπόν αν περάσεις το πρώτο βήμα να πας στη δεύτερη με τον μανατζερ, που θα σε ρωτήσει τις χειρότερες ερωτήσεις της ζωής σου. Με ρώτησαν κάθε μια από τις παρακάτω σε όλες.

-Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια

-Πες μου για μια φορά που έκανες κάτι λάθος και χρειάστηκε να απολογηθείς

-Πες μου για μια περίπτωση που δεν έφταιγες και ο πελάτης σου φώναξε

-Περίγραψέ μου μια κατάσταση που έπρεπε να πάρεις πρωτοβουλία

-Τί θα έκανες αν έβλεπες οτι ο συνάδελφός σου τον παίζει και δε δουλεύει και πέφτει σε σενα όλο το βάρος

Δεν ξέρω τις σωστές απαντήσεις.

Και η τηλεφωνική είναι πάντα απρόσωπη ρε γμτ.

Φρόντισε από νωρίς να έχεις μπαταρία και να έχει ησυχία για να τον ακούς

Επίσης τα σκονάκια επιτρέπονται στις τηλ. συνεντεύξεις αλλά μόνο αν δε σε πάρει χαμπάρι οτι τα διαβάζεις από κάπου :Ρ :Ρ

Καλή επιτυχία και πες μας πως πήγε/τι σε ρώτησαν κλπ

• Like 3
Δημοσ.

Γερμανός: Θα είναι δύσκολο να συντονίσουμε τις ενέργειές μας...

Έλλην:Να πάει να γ...θεί και να το κάνει μόνος του ο κ..λης!

:P

/spam

• Like 1
Δημοσ.

Ετοιμάσου λοιπόν αν περάσεις το πρώτο βήμα να πας στη δεύτερη με τον μανατζερ, που θα σε ρωτήσει τις χειρότερες ερωτήσεις της ζωής σου. Με ρώτησαν κάθε μια από τις παρακάτω σε όλες.

-Πες μου για μια φορά που έκανες κάτι λάθος και χρειάστηκε να απολογηθείς

-Πες μου για μια περίπτωση που δεν έφταιγες και ο πελάτης σου φώναξε

-Περίγραψέ μου μια κατάσταση που έπρεπε να πάρεις πρωτοβουλία

-Τί θα έκανες αν έβλεπες οτι ο συνάδελφός σου τον παίζει και δε δουλεύει και πέφτει σε σενα όλο το βάρος

Αυτές είναι οι κλασικές ερωτήσεις παγίδες που ότι και να πεις είναι λάθος  :mellow:

Αν απαντήσεις λέγοντας κάτι αρνητικό για το πρώην αφεντικό σου ή για κάποιον πρώην συνάδελφο θα θεωρηθεί στα μείον σου παρόλο που μπορεί να έχεις πράγματι δίκιο. Θα θεωρηθείς ως μη συνεργάσιμος ή υπερόπτης.

Αν πάλι απαντήσεις παίρνοντας την ευθύνη για κάποιο λάθος θα θεωρηθείς ως ανάξιος.

Οπότε στην πράξη πρέπει να το χειριστείς πολύ διπλωματικά και να απαντήσεις πολύ γενικά και κοινότυπα.

Προσοχή μόνο μην κάνεις αυτό το λάθος:

http://www.youtube.com/watch?v=HJlbAUYE-ls

Δημοσ.

Παίζει και το Good Interviewer-Bad Interviewer...μου έχει τύχει και είναι εφιάλτης!

Στην αρχή μπαίνει το HR πιπίνι με χαμόγελα και χαρούλες να σε κάνει να νιώσεις άνετα και μετά απο 30 λεπτά έρχονται οι μανατζαρέοι και σε περνάνε Ιερά Εξέταση...

Δημοσ.

Πάντως όποτε είδα γυναίκα σε συνέντευξη δε με ξανακάλεσαν, και μετά σου λέει να μην έχεις στερεότυπα.

Στην δουλειά που μου έστειλαν offer τελικά, πέρασα 8(!) συνεντεύξεις, όλες με άντρες. Ευτυχώς.

Δημοσ.

Πάντως όποτε είδα γυναίκα σε συνέντευξη δε με ξανακάλεσαν, και μετά σου λέει να μην έχεις στερεότυπα.

Στην δουλειά που μου έστειλαν offer τελικά, πέρασα 8(!) συνεντεύξεις, όλες με άντρες. Ευτυχώς.

Γενικά κατά κοινή ομολογία δεν είναι και ότι καλύτερο σε συνεργασία οι γυναίκες που βρίσκονται σε θέσει ευθύνης ;)

• Like 1
Δημοσ.

ευχαριστώ για την υποστήριξη :-) 
τελικά στη java του τα είπα ωραία και όμορφα

αλλά τα σκάτωσα στην sql :ph34r:

περιμένω την απόφαση του μανατζερ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...