Προς το περιεχόμενο

γνώμες για τον αρχαριο χρηστη


jemadux

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο αρχάριος χρήστης θέλει ποντίκι την ευκολία . Θέλει να παιζει και καποιο steam στο linuxακι του . Οκ το πες να βαλει το debian αλλα για να βαλει το steam πρεπει να κανει πολλα με τερματικο. Τι θα σε πει ο αρχαριος τοτε ; Εμείς θέλουμε να φέρουμε χρήστες στο Linux . Αν ο χρήστης θέλει να πάει σε debian πάει μόνος του ή σε κάτι hardcore . Δυστυχως τα βαρεθηκα αυτα και για αυτο εχω βαλει ubuntu. BTW

Στα λειτουργικα συστηματα

Windows 90%

Mac 6%

Ubuntu/Ubuntu Remaster/ubuntu shit 2 %

Fedora 0.5 %

Opensuse 0.5 %

Debian 0.5 %

Arch 0.05 % :-P

Gentoo 0.05 %

 

Όλα κινούνται γύρω στο ubuntu υπάρχει η canonical που sponsorάρει το ubuntu .

 

Κακο ειναι αυτο ;

RedHat σπονσοραρει το rhel/fedora .

 

Δεν με ενδιαφέρει τι διανομή έχεις αλλά ενδιαφέρει αν κάνεις κάτι για την κοινoτητα του ελλακ

 

Εξάλλου οι διανομές διαφέρουν στο DE/ στο pakage manager / και στις εκδοσεις του λογισμικου .

 

Βασικά εσύ διαλέγεις τι θα χρησιμοποιείς . άσε τον καινούργιο χρήστη να βάλει ubuntu Αμα δεν του αρεσει να βαλει kubuntu / xubuntu και lubuntu ή και gnome . Να δει τι διαφορετικό υπάρχει στο os του linux .

 

Sent from my ST15i using Insomnia

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

 

 

Βασικά εσύ διαλέγεις τι θα χρησιμοποιείς . άσε τον καινούργιο χρήστη να βάλει ubuntu Αμα δεν του αρεσει να βαλει kubuntu / xubuntu και lubuntu ή και gnome .

 

Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω την διανομή gnome...  :P

 

Κατά τα άλλα Don't feed the troll....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ερώτηση και για εμάς τους υπόλοιπους. Ποιοί είμαστε "εμείς" που θέλουμε να φέρουμε χρήστες στο Linux?

Είχα την εντύπωση οτι οι σταυροφορίες τελειώσανε πρίν από 900 χρόνια...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@NullScan

Η αύξηση του μεριδίου αγοράς που κατέχει η πλατφόρμα που χρησιμοποιείς είναι κάτι που μεσομακροπρόθεσμα σαν χρήστη σε συμφέρει. Αν δεν το καταλαβαίνεις σκέψου το αντίστροφα. Αν όλο και λιγότεροι χρησιμοποιούν την ίδια πλατφόρμα με εσένα θα συναντάς ολοένα και περισσότερα προβλήματα από τη χρήση της μέχρι που κάποια στιγμή θα σταματήσει να υποστηρίζεται και θα υποχρεωθείς να την παρατήσεις και να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις κάτι άλλο. Κάθε φορά που υποχρεώνεσαι να μάθεις κάτι καινούριο έχεις κόστος.

 

Η αύξηση των χρηστών Linux μελλοντικά ελαχιστοποιεί το κόστος (και το ρίσκο) αυτών που έχουν linux τώρα.

 

PS. Ούτε εγώ είμαι υπέρμαχος των σταυροφοριών, αλλά αν είμαστε desktop users, το να θέλουμε να μείνει το Linux στο 1% των desktop είναι τουλάχιστον ανόητο (με την έννοια του α-νους, δίχως σκέψη δηλαδή - δεν χαρακτηρίζω κάποιον)

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΟΚ θα τσιμπήσω.

Ας πούμε οτι ενδιαφερόμαστε να αυξήσουμε το "market share" του Linux σε καινούργιους χρήστες. Και δη στον λεγόμενο "desktop user". Και έχουμε τα εξής:

Κακογραμμένους drivers που δέν δουλεύουν (ATI)

Drivers που δέν δέχονται να μπούν στο kernel tree και απαιτούν κόπο και πόνο για να εγκατασταθούν και να δουλέψουν (NVIDIA)

Drivers για κάρτες δικτύου που υποαστηρίζονται αργά (σε σχέση με το release date) και το internet πνίγεται με posts "δέν μπορώ να περιμένω πότε ο packager θα βγάλει τον kernel και δεν ψήνομαι να κάνω update μονος μου, τί να κανω;"

Ένα project το οποίο έχει γίνει τόσο shift στο να υποστηρίξει όλο και περισσότερες συσκευές και τεχνολογίες παρά να λύσει τα προβλήματα που ήδη έχει. Και αυτό είναι domino effect, Το Χ DE θέλει true transparency στα menus => ζητάει υποστήριξη από τον X => ζητάει υποστήριξη από τον vga manufacturer => παλεύει με τον kernel.

Ένα λειτουργικό στο οποίο ο τελευταίος καυγάς ήταν γιατί ένας developer εσπασε το userland, επαναλαμβάνω ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ USERLAND γιατί ήθελε να βελτιώσει ένα έκτρωμα που λέγεται pulseaudio, και αναγκάστηκε ο maintainer να ασχοληθεί προσωπικά.

Τα παραδείγματα είναι πραγματικά ατελείωτα. Και την ίδια στιγμή, ακόμα να εμφανιστεί ένα σύγχρονο filesystem έτοιμο για critical συστήματα που είναι και ο λόγος ύπαρξης του Linux και παραδοσιακά το δυνατό του σημείο.

Την ίδια ώρα που το tcp stack έχει γίνει χειρότερο και από αυτό των Windows Millenium.

 

Συγγνώμη αλλά αν αυτό είναι το direction στο οποίο θέλουμε (θέλετε) να οδηγήσετε το Linux αυξάνοντας το user base του με "αμόρφωτους χρήστες" τότε δέν θέλετε Linux, θέλετε τζάμπα Windows/MacOS.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εσύ μένεις στα υπαρκτά προβλήματα που έχει το linux. Δε διαφωνώ με αυτά, νομίζω μάλιστα ότι και λίγα αναφέρεις. Αλλά ως χρήστης 2 λειτουργικών (windows, linux) μπορώ να σου πω τουλάχιστον άλλα τόσα στα windows, διαφορετικής υφής φυσικά αλλά εξίσου υπαρκτά. Όπως επίσης μπορώ να σου πω και τομεις όπου το linux είναι εξαιρετικό και να σου αναφέρω άλλους τόσους που τα windows είναι φανταστικά. Αλλά εμένα δε με απασχολεί αυτό.

 

Βλέπεις νομίζω ότι συζητάμε διαφορετικά πράγματα. Εγώ αναφέρομαι στη γενικοτερη στρατηγική. Πιστεύω και υποστηρίζω ότι η αύξηση των χρηστών μεσομακροπρόθεσμα θα αποφέρει οφέλη για εμένα. Για τη χρήση που κάνω εγώ (desktop+Προγραμματισμός). Φυσικά στην πορεία, η αύξηση αυτή θα δημιουργήσει και προβλήματα (προβλήματα κλίμακας αν όχι τίποτα άλλο) αλλά νομίζω ότι in the long run τα πράγματα θα είναι καλύτερο για εμένα. Για αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει.

 

Συγγνώμη αλλά αν αυτό είναι το direction στο οποίο θέλουμε (θέλετε) να οδηγήσετε το Linux αυξάνοντας το user base του με "αμόρφωτους χρήστες" τότε δέν θέλετε Linux, θέλετε τζάμπα Windows/MacOS.

Συγγνώμη, αλλά η φράση αυτή "κρύβει" από πίσω έναν ορισμό του Linux που για εμένα δεν είναι σαφής. Τι είναι το linux?

 

Μπορεί για εσένα ή και για κάποιους άλλους, το linux να είναι το ψωμί τους (sys admins κτλ) και να τους απασχολεί κυρίως αυτή η πλευρά. Μπορεί να βλέπεις ότι γίνεται στο desktop κομμάτι ως εμπόδιο για να γίνει το linux καλύτερο εκεί που εσύ το χρησιμοποιείς. Αλλά αυτή είναι η δική σου οπτική γωνία. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του σκοπιά.

 

Το αν οι στόχοι είναι αντικρουόμενοι είναι άλλη συζήτηση, η οποία θέλει άλλου τύπου ανάλυση και την οποία μάλλον θα αποφύγω να κάνω, αλλά νομίζω ότι, κατ' ανάγκη τουλάχιστον, δεν είναι αντικρουόμενοι, ότι δηλαδή είναι εφικτό να έχεις και ποιότητα στο desktop, χωρίς να κάνεις εκπτώσεις στους servers

 

ps. Noobs υπάρχουν παντού και πάντα. Στα forum των windows οι ερωτήσεις είναι λιγότερο noob-άδικες?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η γενικότερη "στρατιγική" είναι (τουλάχιστον για τον ίδιο τον founder και maintainer του project) είναι αυτή:

 

 

 

It aims towards POSIX and Single UNIX Specification compliance.It has all the features you would expect in a modern fully-fledged Unix,including true multitasking, virtual memory, shared libraries, demandloading, shared copy-on-write executables, proper memory management,and multistack networking including IPv4 and IPv6.

Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Με το να ξεφυτρώνουν διανομές που σκοποεύουν στο να κρατήσουν τα παραπάνω μακρυά από τους χρήστες τους, δέν βοηθάνε σε καμμία ανάπτυξη παρα μόνο στη κατηφόρα. Το Linux έγινε αυτό που έγινε γιατί υπήρξε κόσμος που τα παραπάνω τα ήθελε και τα χρειαζόταν. Οτιδήποτε αποσκοπεί στο να τραβήξει το development από αυτά, καλό δεν κάνει στο project.

Επίσης δέν με αφορά τί προβλήματα έχουν άλλα λειτουργικά, μπορούν να έχουν 1000 προβλήματα αλλά το 1 killer feature που χρειάζομαι. Τότε θα το χρησιμοποιήσω και θα το υποστηρίζω για αυτό το 1 πραγματάκι και θα γκρινιάξω άν αυτό χάνεται/χαθεί. Το ίδιο κάνω και για το Linux και εντοπίζω τη κατηφόρα στο λανθασμένο πλασάρισμά του από οργανισμούς όπως η Canonical που με αφετηρία αυτήν σέρνει το project σε άσχημους (κατα τη γνώμη μου) δρόμους.

 

ΥΓ, το παραπάνω είναι από το README του kernel.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το quote που κάνεις σε πιο σημείο δεν είναι συμβατό με το να έχεις ένα αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα για Desktop? Εννοείται ότι στον kernel δεν θα λένε είμαστε user friendly. Δεν είναι η δουλειά του kernel αυτή.

 

Επίσης από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι η αύξηση του αριθμού των users (noobs) οδηγεί εν γένει στην μείωση της ποιότητας του linux ως λειτουργικού? Το BSD έχει σίγουρα υψηλότερο μέσο επίπεδο χρηστών. Γιατί δεν έχει κυριαρχήσει στους servers? Γιατί πολύ απλά δεν παίζει ρόλο μόνο η ποιότητα, παίζει και η ποσότητα*. Και παίζουν και ένα σωρο άλλα πράγματα ρόλο. Αυτά που λες είναι συμπεράσματα βγαλμένα στο πόδι. Τίποτα στη ζωή δεν είναι μονοσήμαντο.

 

PS. Αντιστρέφοντας τη λογική σου τότε το linux πρέπει να είναι ένα δωρεάν UNIX για να το βάζουμε στους servers μας. Και με αυτό διαφωνώ.

 

* Μετασχηματισμός της ποσότητας σε ποιότητα που έλεγε και ο Μάο :P

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μα γιατί δέν είναι πλέον αξιόπιστο το Linux. Γιατί το focus στο development έχει στραφεί από τα σημαντικά θέματα (όπως αναφέρονται στον kernel και οχι μόνο) στα ασήμαντα. Και αυτό γιατί αυτό ζητά το "καινούργιο" user base του λειτουργικού. Όλο το οικοσύστημα που στήθηκε γύρω από αυτόν τον kernel δέν ενδιαφέρεται πλέον για το ίδιο το λειτουργικό παρά μόνο για τα bells and whistles που τον περιβάλλουν. Και αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό από το είδος των commits που γίνονται στο tree. Πότε ήταν η τελευταία φορά που μπήκε σοβαρό χέρι στον memory manager ή στο process scheduling? Όταν πρίν λίγο καιρό έγινε drop η 386 αρχιτεκτονική. Κατά τα άλλα, τα filesystems παραμένουν αργά και ξεπερασμένα πχ.

Οι λόγοι για τους οποίους διάφορα BSD δέν έχουν κυριαρχήσει στους servers (κάτι το οποίο είναι σχετικό γιατί οι περισσότεροι mission critical servers είναι BSD ακόμα) είναι πολλοί και διάφοροι. Από σπασμένα και άχρηστα releases (call me FreeBSD) μέχρι δύστροπους maintainers (OpenBSD) και projects που θάφτηκαν για διάφορους λόγους (Solaris). Στο τελευταίο point βέβαια έχω τις ενστάσεις μου γιατί πολύ τον πάω τον Teo αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Το UNIX ήταν ένα λειτουργικό για servers και το Linux που στοχεύει προς το UNIX θα έπρεπε να κάνει το ίδιο. Και αν οχι αποκλειστικά, τότε για ανθρώπους που χρειάζονται ένα server-like OS με ότι αυτό συνεπάγεται (γιατί ούτε ο όρος server λειτουργικό μου αρέσει αλλά τέλος πάντων).

Στη τελική αυτό φαίνεται ακόμα ακόμα και στην ποιότητα των mailing lists των διανομών. Πότε ήταν η τελευταία φορά που στη λίστα του Ubuntu βρήκε κάποιος πραγματική και τεκμηριωμένη απάντηση στο πρόβλημα που είχε εκτός του "fixed on the next release"?

Να ξεκαθαρίσω κλείνοντας τη συμμετοχή μου στην κουβέντα, δέν έχω κανένα πρόβλημα με τους νέους χρήστες, κανένα απολύτως. Αλλά ο νέος χρήστης είναι όπως μάθει, αν μάθει να είναι όλα κρυμμένα από αυτόν, τότε θα γίνει τεμπέλης. Άν μάθει να τον ταΐζεις bouncy windows και βεγγαλικά στο window_destroy αυτό θα ζητάει. Και θα έρθει η μέρα που δέν θα μπορείς να του τα δώσεις και άντε μετά να του εξηγήσεις γιατί δεν ΘΕΛΕΙΣ να υποστηρίξεις PAE αλλά το κάνεις γιατί... γιατί άραγε;

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To Linux ειναι Server OS με Desktop extensions.

Και οχι Desktop OS με Server extensions, οπως θελει η Canonical να το κανει.

 

Διαδωστε το... :-D

 

Παλια, ξεραμε τι μας γινεται.

Υπηρχαν τα: Slackware, Debian και τα rpm based (RedHat, Suse, Mandrake).

Εβαζες Linux και μαθαινες 5 βασικα πραγματα για το Unix.

Και οι user friendly διανομες ηταν το Suse και το Mandrake.

 

Πλεον η Canonical προσπαθει να κρυψει κατω απο το χαλακι τη κονσολα και οδηγει τους χρηστες στο ποντικι...

Γι'αυτο πρεπει να αποτυχει και ευχομαι να αποτυχει και σε 10 χρονια απο σημερα να ζουμε να την θυμομαστε! :devil:

Ειχαμε Linux και πριν την Canonical και ημασταν μια χαρα.

Και μπορουμε να ζησουμε και χωρις αυτην, και υποψιαζομαι... πολυ καλυτερα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...