Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 244
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Eμενα με τρεχου απο Μεσολογγι σε Πατρα.. 

Απο εφαρμοσμενη πληροφορικη στη διοικηση και οικονομια γινομαι μηχανικος πληροφορικης..

Που κολαει η οικονομια/διοικηση με το παραπανω?

Ολες μου οι θεωριες ειναι οικονομικου/διοικητικου περιεχομενου.. Τι θα διδαχθω στο τμημα που παω?

Τα μαθηματα που περασα? Τα μαθηματα που χρωσταω?

αυτο λενε και τα παιδια που ειναι τμημα επιχειρηματικου σχεδιασμου και πληροφοριακων συστηματων που θα φυγουν απο τη ΣΔΟ (την οποια θα μας πανε μεσολογγι) και θα ερθουν σε εσας [που θα ερθετε συμφωνα με το σχεδιο εδω , στη ΣΤΕΦ ]ως μηχανικοι υπολογιστων !

Χαλια το σχεδιο ως προς αυτο το κομματι...

Δημοσ.

Η άποψη για το ποια μαθήματα είναι "μισητά" είναι αυθαίρετη και υποκειμενική. Όπως επίσης αυθαίρετη και υποκειμενική είναι η απήχηση του Software σε μία κορεσμένη Ελληνική αγορά, σε αντίθεση με το Hardware.

Εκτός τούτου, η κατεύθυνση σπουδών ενός τμήματος δεν καθορίζεται από τις προτιμήσεις των φοιτητών. Είναι προδιαγεγραμμένη με σκοπό να καλύψει ακαδημαϊκές ανάγκες που έχει ορίσει το Υπουργείο Παιδείας. 

Αυτό που λες για τα τμήματα ΗΜΜΥ, δυστυχώς εφαρμόζεται στα πολυτεχνεία της χώρας μας - και όχι παγκοσμίως - (τουλάχιστον από όσα έχω δει από κοντά σε Αγγλία, Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες). 

Το αν είναι χαζό να λέμε κατά πόσο σχετικά είναι τα 2 αντικείμενα, έχει να κάνει με ποια προοπτική το βλέπουμε, στην προκειμένη μιλάμε για ακαδημαϊκή συγχώνευση. Όπως και να έχει, τα links των σχολών υπάρχουν, όποιος θέλει ρίχνει μία ματιά στα προγράμματα σπουδών και βγάζει συμπεράσματα. 

Δεν είναι υποκειμενική, είναι στατιστικό θέμα και εκτός αν έχει γίνει καμία κοσμογονική αλλαγή τα τελευταία 4 χρόνια που έχω ψιλοχάσει επαφή, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Η κατεύθυνση ενός τμήματος είναι κάτι δυναμικό και ένα τμήμα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το ότι γράφτηκε κάτι σε ένα ΦΕΚ κάποτε δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει έτσι μέχρι τη δευτέρα παρουσία.

Οι σχολές ΗΜΜΥ σε όλο τον κόσμο είναι πάνω κάτω όπως στην Ελλάδα, ακόμα στο αγγλοσαξωνικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Ο διαχωρισμός μεταξύ ΗΜΜΥ και πληροφορικής υπάρχει, αλλά υπάρχει και μεγάλη αλληλεπικάλυψη. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό 7 χρόνια τώρα και όντως πάντα σε θέσεις οι οποίες με φέρνουν σε επαφή με πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη το ξέρω από πρώτο χέρι αν μη τι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω, είναι ότι η συνένωση δεν είναι αξιωματικά λάθος. Θεωρώ ότι είναι λάθος να την απορρίπτει κανείς ως προσπάθει συγχώνευσης 2 άσχετων μεταξύ τους πραγμάτων. Είναι 2 πράγματα σχετικά και είναι απόλυτα εφικτό να συνυπάρξουν σε ένα τμήμα με 3-4 ροές. Και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν περισσότερα από ότι θα τους επέτρεπε ο στενός ορίζοντας του τμήματος τους.  Και αυτό είναι τεράστια μαγκιά γιατί η πολυσυλλεκτικότητα στη γνώση είναι τρομερό προσόν στη σύγχρονη εποχή.

Δημοσ.

φίλε Typhoon, εγώ που είμαι αυτή τη στιγμή στη σχολή μπορώ να σου πώ οτι τα άτομα που προτιμούν το software απο το hardware είναι μειοψηφία. Απλά το software είναι πιο "εύκολο" και προσφέρεται για μεγάλες βαθμολογίες απο τα μαθηματα του Hardware

Δημοσ.

Δεν είναι υποκειμενική, είναι στατιστικό θέμα και εκτός αν έχει γίνει καμία κοσμογονική αλλαγή τα τελευταία 4 χρόνια που έχω ψιλοχάσει επαφή, δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Η κατεύθυνση ενός τμήματος είναι κάτι δυναμικό και ένα τμήμα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Το ότι γράφτηκε κάτι σε ένα ΦΕΚ κάποτε δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνει έτσι μέχρι τη δευτέρα παρουσία.

Οι σχολές ΗΜΜΥ σε όλο τον κόσμο είναι πάνω κάτω όπως στην Ελλάδα, ακόμα στο αγγλοσαξωνικό σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Ο διαχωρισμός μεταξύ ΗΜΜΥ και πληροφορικής υπάρχει, αλλά υπάρχει και μεγάλη αλληλεπικάλυψη. Έχοντας ζήσει στο εξωτερικό 7 χρόνια τώρα και όντως πάντα σε θέσεις οι οποίες με φέρνουν σε επαφή με πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη το ξέρω από πρώτο χέρι αν μη τι άλλο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που λέω, είναι ότι η συνένωση δεν είναι αξιωματικά λάθος. Θεωρώ ότι είναι λάθος να την απορρίπτει κανείς ως προσπάθει συγχώνευσης 2 άσχετων μεταξύ τους πραγμάτων. Είναι 2 πράγματα σχετικά και είναι απόλυτα εφικτό να συνυπάρξουν σε ένα τμήμα με 3-4 ροές. Και αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να μάθουν περισσότερα από ότι θα τους επέτρεπε ο στενός ορίζοντας του τμήματος τους.  Και αυτό είναι τεράστια μαγκιά γιατί η πολυσυλλεκτικότητα στη γνώση είναι τρομερό προσόν στη σύγχρονη εποχή.

Διαφωνώ στα περισσότερα από όσα λες, ομοίως είμαι χρόνια στο εξωτερικό αλλά σεβαστή η άποψη σου. Θα σταθώ σε 2 σημεία (βλέπε bold):

1. Ακόμη κι έτσι να το δεις το θέμα, οι ανάγκες της Ελληνικής αγοράς σε ότι μπορεί να σχετιστεί με το Hardware Design, είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με το Software Engineer (αναλογιζόμενος την υπερπροσφορά δεκάδων ΑΕΙ/ΤΕΙ νέων Μηχανικών Λογισμικού).

2. Ο ορίζοντας του τμήματος μόνο στενός δεν είναι. Θα μπορούσε άνετα να έχει 3 ροές, Αρχιτεκτονική μH/Y, Τηλεπικοινωνίες, Μηχατρονική, με πλειάδα μαθημάτων να καλύπτει τις τρεις ροές (οι οποίες έχουν - κι έτσι πρέπει - αλληλεπικαλυπτόμενες περιοχές). Η λογική της συγχώνευσης με ένα εξίσου εκτενές, αλλά "ξένο" (δεν εννοώ άσχετο), ακαδημαϊκό αντικείμενο δεν θα προσφέρει πολυσυλλεκτικότητα, αλλά σκόρπιες γνώσεις, μη ολοκληρωμένη αντίληψη του γνωστικού αντικειμένου που θα επιλέξει ο φοιτητής.

Δημοσ.

Δηλώνω δύσκολος χαρακτήρας, όμηρος των συναισθημάτων μου.

Mάρη σλιπ να πούμε, ανθρώπινο είναι.Δύσκολο να τα βάζεις με τριμέγιστες προσωπικότητες.Συνυπογράφει κ η Ψυχολογία εξάλλου.

Δημοσ.

Έχω το δικαίωμα να το κάνω. Δεν σημαίνει οτι είναι σωστό ή λογικό.

Κοιτα και εγω εγω κανει τετοιες λαλακιες και ημουν ενας μετριος μαθητης στο λυκειο δεν επαιρνα 20αρια αλλα ποτε δεν ειχα παρει κατω απο την βαση εκτος μιας φορας που δεν με χωνευε η καθηγητρια και ποτε δεν εμεινα μετεξαταστεος.

Αλλα το οτι εχει τοσο ελευθερια αποτομα δεν ειναι και καλο γιατι δεν την εκμευταλευεσαι παντα καλα και επισης θα πρεπει αυτος που προσπαθει να ανταμειβετε εναντι του "τεμπελη".

+1.. Μπαινεις στο λουκι 1 χρονο να κλεινεσαι μεσα διαβαζοντας (λεμε τωρα) 1 χρονο για να πας τριτοβαθμια , να παρεις ενα πτυχιο και να βρεις αργοτερα δουλεια (λεμε τωρα).. Κανεις δεν σε αναγκαζει να το κανεις.. Θες να παρεις το χαρτι , παρτο τον κωλο σου και ελα παρακολουθα..

Δες το και αλλιως.. Εμας στα εργαστηρια , απαξ τα δωσεις και δεν τα περασεις τη πρωτη φορα , μετα δεν τα ξαναπαρακολουθεις.. Επειδη το ταμειον ειναι μειον , δεν εχουν λεφτα να πληρωσουν καθηγητες με αποτελσμα να υπαρχει ελειψη και το εργαστηριο να το παρακολουθουν μονο πρωτοεισαχθεντες..

Αυτο γινεται σε πολλα ΤΕΙ/ΑΕΙ.. Για φαντασου να καναν τις θεωριες υποχρεωτικες.. Τοτε ειναι που δεν θα παταγες ποτε , ακομα και αν ηθελες.. 

Εμας δεν ηταν ετσι στα εργαστηρια κοβουσουν το παρακολουθουσες απο την αρχη υποχρεωτικα!

Τωρα για την θεωρεια εισαι φοιτητης και εχεις καποια πλεονεκτηματα οπως φαει, μειωμενα εισητηρια κλπ αρα δεν πρεπει να εχεις και υποχρεωσεις ?

Ασε που ειναι και μεγαλη οικονομια να δινουν λιγοτεροι φοιτητες στο τελος. 

Δημοσ.

Εμας δεν ηταν ετσι στα εργαστηρια κοβουσουν το παρακολουθουσες απο την αρχη υποχρεωτικα!

Τωρα για την θεωρεια εισαι φοιτητης και εχεις καποια πλεονεκτηματα οπως φαει, μειωμενα εισητηρια κλπ αρα δεν πρεπει να εχεις και υποχρεωσεις ?

Ασε που ειναι και μεγαλη οικονομια να δινουν λιγοτεροι φοιτητες στο τελος. 

Γ'ιαυτο αλλωστε μετα απο ενα χρονικο σημειο και επειτα σου κοβουν το πασο...

Δημοσ.

Γ'ιαυτο αλλωστε μετα απο ενα χρονικο σημειο και επειτα σου κοβουν το πασο...

Ε ναι αλλα τοσο καιρο εχεις τα δικαιοματα τσαμπα, υπαρχουν παιδια που γραφονται μονο για το πασο, αυτο ειναι σωστο ?

και τα δικαιώματα σίτισης επίσης

Μεχρι τοτε ομως στερεις το φαει απο καποιον αλλο που πραγματικα σπουδαζει.

Δημοσ.

Κοιτα και εγω εγω κανει τετοιες λαλακιες και ημουν ενας μετριος μαθητης στο λυκειο δεν επαιρνα 20αρια αλλα ποτε δεν ειχα παρει κατω απο την βαση εκτος μιας φορας που δεν με χωνευε η καθηγητρια και ποτε δεν εμεινα μετεξαταστεος.

Αλλα το οτι εχει τοσο ελευθερια αποτομα δεν ειναι και καλο γιατι δεν την εκμευταλευεσαι παντα καλα και επισης θα πρεπει αυτος που προσπαθει να ανταμειβετε εναντι του "τεμπελη".

Μα ανταμείβεται... Κατά 120% θα πάρει πτυχίο νωρίτερα από τον "τεμπέλη".

Ε ναι αλλα τοσο καιρο εχεις τα δικαιοματα τσαμπα, υπαρχουν παιδια που γραφονται μονο για το πασο, αυτο ειναι σωστο ?

Μεχρι τοτε ομως στερεις το φαει απο καποιον αλλο που πραγματικα σπουδαζει.

Και πάλι, δεν μπορείς να πάρεις τις άκρες και να πείς "αυτό είναι σωστό, αυτό είναι λάθος". Πρέπει να σκεφτείς και λίγο ανάποδα.

Αφού αυτός που μπήκε στην Α σχολή έγραψε στις πανελλήνιες τον βαθμό που χρειαζόταν για να μπει, είναι δικαίωμά του να μπει και να μη βγει ποτέ.

Δημοσ.

Μα ανταμείβεται... Κατά 120% θα πάρει πτυχίο νωρίτερα από τον "τεμπέλη".

Και πάλι, δεν μπορείς να πάρεις τις άκρες και να πείς "αυτό είναι σωστό, αυτό είναι λάθος". Πρέπει να σκεφτείς και λίγο ανάποδα.

Αφού αυτός που μπήκε στην Α σχολή έγραψε στις πανελλήνιες τον βαθμό που χρειαζόταν για να μπει, είναι δικαίωμά του να μπει και να μη βγει ποτέ.

Κοιτα αυτο ειναι λιγο γλου γιατι υπαρχουν πολυ παραμετροι οπως καθηγητες τσεκουρια, σκουπες, σκονακια, σημειωσεις απο παραταξεις κλπ.

Απλα εγω νομιζω οτι το εχουμε αφησει πολυ λασκα δεν λεω να μην ζησεις την ζωη σου σαν φοιτητης αλλα μερικοι το παρακανουν και ακομα χειροτερα λενε ασυστολα ψευδη στους γονεις τους.

Δημοσ.

Το οτι οι φοιτητές λένε ψέματα στους γονείς και τους τα μασάνε πώς είναι θέμα του εκπαιδευτικού συστήματος;

Και για το πρώτο που λες, τα τσεκούρια είναι τσεκούρια για όλους, αν παρακολουθείς δεν νομίζω να έχεις ανάγκη για σημειώσεις απο παρατάξεις (που είναι και αρχαίες τις πιο πολλές φορές) και το θέμα σκονάκια κλπ είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Δημοσ.

Εχοντας διαβασει αρκετα απο τα προηγούμενα σχολια και εχοντας αρκετη εμπειρια στα ακαδημαικά εχω να συνοψίσω στα εξης:

Το σχεδιο ΑΘΗΝΑ ειναι ενα καλο πρωτο βημα για τον εκσυγχρονισμο των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Εχει ελλειψεις και λαθη και καλο θα ηταν εκτος απο τα ΤΕΙ να επεκταθει και στα ΑΕΙ.

Οσον αφορα τις αποψεις των φοιτητων που αντιτάσσονται στο σχεδιο ειδα μια γενικοτερη αντιληψη που μπορω να την περιγραψω ως συγχυση των επαγγελματικων ρολων με τα επιστημονικα αντικειμενα. Για παραδειγμα, λεει καποιος δεν πρεπει να συγχωνευτει η εμπορια και η διαφημιση με τη διοικηση. Διαφημιστης ειναι κυριως ρολος δεν ειναι γνωστικο αντικειμενο. Λιγες ειναι οι επιστημονικες γνωσεις που χρειαζονται για να κανεις το διαφημιστη και καποιες ισως να ειναι απο το χωρο της διοικησης. Αλλος λεει καταργουνται τα τμηματα στατιστικης. Δηλαδη το επαγγελμα του στατιστικολογου δεν μπορει να το κανει ενας μαθηματικος ή μηχανικος. Θα εχουμε ελλειψη απο στατιστικολογους; Αν ειναι δυνατον!

Για αυτο συστηνω ψυχραιμια και να μαθουμε να σκεφτομαστε πιο ανοιχτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...