Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.
Έχω έναν iMac (late 2009),και αγόρασα πριν λίγες μέρες ένα Mac Mini (late 2012).
Επειδή είμαι επαγγελματίας,και επειδή πρόσφατα την πάτησα (ευτυχώς όχι πολύ,αλλά την πάτησα λιγάκι...) με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο,και έχασα κάποια σημαντικά αρχεία,αποφάσισα να μπω στον κόσμο του RAID. (Ξέρω,ξέρω,απαράδεκτος που δεν κραταγα backup,αλλά αν δεν την πατήσεις,μυαλό δεν βάζεις τελικά...)

Επειδή λοιπόν θέλω να αγοράσω ένα εξωτερικό σύστημα που να δουλεύει σαν RAID,έχω μερικές απορίες.
Καταρχάς,να ξεκαθαρίσω οτι ΔΕΝ θέλω NAS,και με ενδιαφέρει σύστημα που να παίρνει 4 δίσκους.(Και ταχύτητα και...ασφάλεια)
Και με ενδιαφέρει οι 2 να δουλεύουν σαν RAID 0,και οι άλλοι δύο σαν RAID 1.
Έχω καταλάβει πάνω κάτω τί κάνει το RAID 0,ή το RAID 1,και γενικά όλα τα RAID.

Το μόνο που έχω μπερδευτεί,είναι το RAID 0+1,RAID 1+0 και το RAID 10.
Τα τρία παραπάνω είναι ίδια μεταξύ τους;
Γιατί ψάχνω στο internet,και οι μισοί λένε οτι είναι ίδια,και οι άλλοι μισοί λένε οτι έχουν διαφορές μεταξύ τους.
Και επειδή άκρη ειλικρινά δεν μπορώ να βρω,θα ήθελα όποιος γνωρίζει να μου απαντήσει.

Γιατί είμαι ανάμεσα σε δυο RAID Boxes:
1.http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.800106
2.http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.800104

To πρώτο λέει οτι κάνει RAID Systems : 0, 1, 3, 5, 10, Single.
Το δεύτερο λέει οτι κάνει RAID Systems : 0, 1, 5, 5+Spare, 1+0, Span, Clone, JBOD(RAID settings via RAID Master Software or LCM Panel)

Και όπως σας εξήγησα παραπάνω,με ενδιαφέρουν συγκεκριμένα RAID Systems (άντε και το RAID 5,που όμως και τα δύο το κάνουν),και επειδή η διαφορά στην τιμή είναι αρκετή,θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος,εαν το RAID 10 είναι ίδιο με το RAID 0+1 και το RAID 1+0,ωστε να καταλλήξω ποιο από τα δυο κουτιά θα διαλέξω.

Δημοσ.

Καταρχήν Raid box με δυνατότητα να δουλεύει σε ταυτόχρονα σε δύο raid mode δεν θα βρείς. Όλοι οι δίσκοι θα δουλεύουν σε ένα mode. Επίσης όλα τα boxes στηρίζονται σε port multiplier για να δουλέψουν, ιδιαίτερα αυτά που έχουν σύνδεση esata οπότε μην περιμένεις τις ταχύτητες του hardware raid.

Προσωπική μου γνώμη ξέχνα το Raid, ιδιαίτερα το 5. είχα ένα τέτοιο box και μου έκανε corrupt 3TB δεδομένων.

Βάλτους Raid 1 για ασφάλεια. Επίσης κοίτα το zfs που υπάρχει native στο OSX.

Πάντως με 330 ευρώ εγώ θα έφτιαχνα ένα μινι PC και θα έβαζα πάνω opensolaris ή Linux με zfs και θα έστελνα εκεί τα Backup μου.

Δημοσ.

Δεν είπα να δουλεύουν ταυτόχρονα δύο Raid Modes.

Αλλά να έχει δυνατότηα να το αλλάξεις όποτε θελήσεις.

Απλά ακόμα δεν έχω καταλάβει εαν το 1+0 είναι διαφορετικό από το 0+1 και εαν ναι,ποια η διαφορά τους;

Και από τα παραπάνω 2 Raid Boxes,ποιο θα διαλέγατε και γιατί;

Δημοσ.

Δεν είπα να δουλεύουν ταυτόχρονα δύο Raid Modes.

Αλλά να έχει δυνατότηα να το αλλάξεις όποτε θελήσεις.

Απλά ακόμα δεν έχω καταλάβει εαν το 1+0 είναι διαφορετικό από το 0+1 και εαν ναι,ποια η διαφορά τους;

Και από τα παραπάνω 2 Raid Boxes,ποιο θα διαλέγατε και γιατί;

1η περίπτωση:

Υποθέτωντας οτι έχω Α Β Γ Δ (πες οτι είναι 500gb)

κανω A B σε raid 0 ---> Ε (1tb)

κανω Γ Δ σε raid 0 ---> Z (1tb)

οπότε παίρνω τους Ε Ζ και τους κανω raid 1 mirror άρα 1 tb

2η περίπτωση:

κανω A B σε raid 1 ---> Ε (500gb)

κανω Γ Δ σε raid 1 ---> Z (500gb)

οπότε παίρνω τους Ε Ζ και τους κανω raid 0 άρα 1 tb

Απλά τώρα δε θυμάμαι ποιο είναι ποιο...

Πάντως το πρώτο raid box με ενδιαφέρει και εμένα οπότε κυρίως λόγω του firewire. (παρεπιπτόντως στο amazon έχει 20 ευρώ λιγότερο...) 

Δημοσ.

Και τα δύο έχουν FireWire.

Και 400αρη και 800αρη.

Όντως...λαθος μου...

Δηλαδή ουσιαστικά τα RAID 0+1 και τα RAID 1+0 είναι πάνω κάτω τα ίδια.

όχι http://www.thegeekstuff.com/2011/10/raid10-vs-raid01/

bottom  line: το  RAID 10 είναι καλύτερο

• Like 1
Δημοσ.

Δεν άντεξα το πήρα, Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι πες μου... Το μόνο αρνητικό είναι οτι μπορώ να καταλάβω πως ρυθμίζονται τα raid setup,  και γενικά οι λειτουργίες με τα κουμπιά είναι ακατανόητες... Να ναι καλά το disk utility, απο εκεί τα έκανα concatenated array δηλαδή jbod, αν και δε περίμενα να γίνει...

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Δεν άντεξα το πήρα, Αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι πες μου... Το μόνο αρνητικό είναι οτι μπορώ να καταλάβω πως ρυθμίζονται τα raid setup,  και γενικά οι λειτουργίες με τα κουμπιά είναι ακατανόητες... Να ναι καλά το disk utility, απο εκεί τα έκανα concatenated array δηλαδή jbod, αν και δε περίμενα να γίνει...

Σου στέλνω p.m.  :-D

• 4 μήνες μετά...
Δημοσ.

Βασικά γνωρίζει κανεις αν έχουν κάποιο περιορισμό στην μέγιστη χωρητικότητα που μπορούν να δεχτούν τα raid boxes? σκέφτομαι να πάρω έναν 4tb για το IB-RD3640SU3E2 αλλά φοβάμαι μήπως δεν τον "διαβάσει" όλο...

Έχει κάποιος εμπειρία, έστω και με άλλα raid boxes?

Δημοσ.

Βασικά γνωρίζει κανεις αν έχουν κάποιο περιορισμό στην μέγιστη χωρητικότητα που μπορούν να δεχτούν τα raid boxes? σκέφτομαι να πάρω έναν 4tb για το IB-RD3640SU3E2 αλλά φοβάμαι μήπως δεν τον "διαβάσει" όλο...

Έχει κάποιος εμπειρία, έστω και με άλλα raid boxes?

εχεις εξαντλησει το manual/specs ; επισης μηπως να στειλεις ενα email στηνε ταιρια;

Δημοσ.

Ναι δεν αναφέρεται τίποτα στο manual. Έστειλα mail αλλά έχουν διακοπές λέει και θα μου απαντήσουν στο αύγουστο... Στο γερμανικό έστειλα...

Δημοσ.

Πάντως εγώ άμα ήθελα μία επαγγελματική λύση να δουλεύει 24/7 θα πήγαινα σε αυτό http://www.skroutz.gr/c/26/servers.html?from=most-popular&keyphrase=proliant

+ θα πέταγα ένα Linux

+ zfs 

για να κοιμάμαι ήρεμος τα βράδια.

Υπάρχει πάντα και η λύση dropbox και paid account!

Δημοσ.

Πάντως εγώ άμα ήθελα μία επαγγελματική λύση να δουλεύει 24/7 θα πήγαινα σε αυτό http://www.skroutz.gr/c/26/servers.html?from=most-popular&keyphrase=proliant

+ θα πέταγα ένα Linux

+ zfs 

για να κοιμάμαι ήρεμος τα βράδια.

Υπάρχει πάντα και η λύση dropbox και paid account!

Γιατί κάποιος να θέλει να έχει τα αρχεία του να δουλεύουν 24/7 Αχρείαστα μηχανήματα για σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Τζάμπα ρεύμα.... Όταν το χρειάζομαι το ανοίγω. (εφόσον δεν μιλάμε για απομακρυσμένη διαχείρηση)

Έχει imac και θα βάλει linux? για ποιό λόγο? για να βάλει zfs? Ακόμα και έτσι, οι ρυθμίσεις του zfs ακόμα είναι δύσκολες... γενικά δεν έχει προχωρήσει και τόσο η ιδέα... 

Όσο για cloud storage, με ελληνικές ταχύτητες ίντερνετ θα θέλεις 2 χρόνια να ανεβάσεις 2 tb ... και σκέψου αν θέλεις κάτι άμεσα θα χρειαστεί να περιμένεις. Ύστερα γιατί να εμπιστευτείς τον σερβερ τους? Αν διαβάσεις πιο προσεκτικά στο agree licence agreement που κάνεις check με την δημιουργία ενός λογαριασμού για cloud storage είτε πρόκειται για free είτε paid, λέει πάνω-κάτω ότι: "Σε περίπτωση που χαθούν τα αρχεία δεν φέρουμε καμία ευθύνη ".

και παρεπιπτόντως το θέμα είναι λίγο παλιό οπότε ο topic starter ίσως να έχει κατασταλάξει ήδη.

Οκ μόλις μου έστειλαν...

Yes 4x 4TB (RAID 0) = 16TB is possible

Δημοσ.

Δηλαδή εσύ προτείνεις 180 ευρώ για ένα raid box μόνο.... Ενώ εγώ ένα σχεδόν πλήρες pc, που μπορεί να σηκώσει ένα ριμαδό λειτουργικό και καμιά σελιδούλα και απομακρυσμένο έλεγχό κτλπ κτλπ... Και το pc το ανοίγεις όποτε θες στην τελική.

Σίγουρα ο καθένας κρίνει και συγκρίνει και παίρνει ότι κάνει την δουλεία του καλύτερα. Αλλά άμα θέλει κανείς να έχει 24/7 πρόσβαση στα αρχεία του θεωρώ καλύτερη λύση το HP.

To cloud storage έχει το μειονέκτημα που αναφέρεις αλλά αυτό ισχύει για την πρώτη φορά που ανεβάζεις τα αρχεία σου και εφόσον αυτά είναι τεράστια δλδ, πάνω απο 500ΜΒ.

Δημοσ.

ADAM άφοβα κάνε RAID10

Το ότι κάποιοι το λένε 1+0 και άλλοι 0+1, τελικά εάν δείς πως το υλοποιούν το ίδιο είναι. Οπότε μη μπλέκεσαι πολύ πήγαινε σε 10αρι.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς να χάσεις τουλάχιστο ένα δίσκο το πολύ 2 δίσκους από την τετράδα.

Στην ουσία είναι πολύ καλύτερα από το σύνηθες RAID5 . Και πολλοί θα σου έλεγαν πήγαινε σε RAID 6 αντί για 5.

Αλλά για 4 δίσκους το RAID 10 είναι μια πολύ καλή επιλογή τόσο από πλευράς απόδοσης (πολύ πιο γρήγορο από RAID 5 / 6) όσο και αξιοπιστίας.

Μιας και έχεις μοντέρνα MAC μπορείς να δεις και (ακριβές) λύσεις με Thunderbolt.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...