funbreaker Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) Είμαι κάτω των 29 και ήμουν άνεργος για πάνω από 2 μήνες οπότε έβγαλα βιβλιάριο υγείας του ΕΟΠΠΥ. Προχθές προσελήφθειν σε μια δουλειά που μου παρέχει επίσης ασφάλεια ΕΟΠΠΥ. Θέλω να πάω σε έναν γιατρό αλλά απ ότι είδα το βιβλιάριο γράφει πάνω "άνεργος μέχρι 29". Μπορώ να πάω με αυτό το βιβλιάριο ή πρέπει να κάνω κάτι? EDIT: Τα δεδομένα άλλαξαν, δες post #4. Επεξ/σία 2 Μαρτίου 2013 από funbreaker
alan2 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 1 Μαρτίου 2013 Αν είναι θεωρημένο το βιβλιαριο δεν θα εχεις πρόβλημα οπως και να εχει, θα κανεις τη δουλεια σου .Θα πας στον ΕΟΠΠΥ ομως καποια στιγμη πριν λήξει για να σου το ανανεωσουν.
black_widow Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Δε νομίζω , τουλάχιστον στο ΙΚΑ που είχα βγάλει το βιβλιάριο ασθενείας ως άνεργη το 2011 με είχαν βάλει να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση ότι μόλις προσληφθώ θα ενημερώσω άμεσα το ΙΚΑ ( προφανώς για να είναι καλυμμένοι μη το χρησιμοποιήσω ενώ έχω πιάσει εργασία )... Τελικά λίγες μέρες μετά βρήκα δουλειά οπότε δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση , μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις στο ΙΚΑ. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω ότι ως νεοπροσληφθείς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλέον το βιβλιάριο γιατί δε θεωρείσαι άνεργος , πρέπει να περιμένεις να συμπληρώσεις τα ένσημα για να βγάλεις κανονικό βιβλιάριο. Είναι δική μου υπόθεση αυτό... Ως άνεργη ( πάλι...) μου έστειλε το ΙΚΑ ετικέτα για κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2014 με τα ένσημα που είχα από την προηγούμενη δουλειά του 2012 , οπότε δεν έχω ξαναπάει να βγάλω με τη ρύθμιση για τους άνεργους μέχρι 29 αφού έχω ακόμα ασφάλιση με το κανονικό βιβλιάριο. Έχει γίνει η πρόσληψη κανονικά, υπέγραψες , έφυγε η πρόσληψη ΟΑΕΔ , υπέγραψες στο βιβλίο του προσωπικού ;
funbreaker Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Αν είναι θεωρημένο το βιβλιαριο δεν θα εχεις πρόβλημα οπως και να εχει, θα κανεις τη δουλεια σου .Θα πας στον ΕΟΠΠΥ ομως καποια στιγμη πριν λήξει για να σου το ανανεωσουν. Ναι αλλά αυτό το βιβλιάριο υποτίθεται πως ισχύει για όταν είσαι άνεργος και το βγάζεις μετά από 2 μήνες συνεχόμενου χρόνου ανεργίας. Δε νομίζω , τουλάχιστον στο ΙΚΑ που είχα βγάλει το βιβλιάριο ασθενείας ως άνεργη το 2011 με είχαν βάλει να υπογράψω υπεύθυνη δήλωση ότι μόλις προσληφθώ θα ενημερώσω άμεσα το ΙΚΑ ( προφανώς για να είναι καλυμμένοι μη το χρησιμοποιήσω ενώ έχω πιάσει εργασία )... Τελικά λίγες μέρες μετά βρήκα δουλειά οπότε δεν το χρησιμοποίησα ποτέ. Δεν έχω συγκεκριμένη απάντηση , μάλλον θα πρέπει να ρωτήσεις στο ΙΚΑ. Δηλαδή είχα υπογράψει κι εγώ τέτοιο πράμα? Δεν θυμάμαι καθόλου. Είχα υπογράψει δηλαδή όντως κάτι αλλά νομίζω ήταν υπεύθυνη δήλωση πως δεν σπουδάζω, δεν θυμάμαι αν έλεγε και αυτό που λες. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω ότι ως νεοπροσληφθείς δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλέον το βιβλιάριο γιατί δε θεωρείσαι άνεργος , πρέπει να περιμένεις να συμπληρώσεις τα ένσημα για να βγάλεις κανονικό βιβλιάριο. Είναι δική μου υπόθεση αυτό... Ως άνεργη ( πάλι...) μου έστειλε το ΙΚΑ ετικέτα για κάλυψη μέχρι τις αρχές του 2014 με τα ένσημα που είχα από την προηγούμενη δουλειά του 2012 , οπότε δεν έχω ξαναπάει να βγάλω με τη ρύθμιση για τους άνεργους μέχρι 29 αφού έχω ακόμα ασφάλιση με το κανονικό βιβλιάριο. Έχει γίνει η πρόσληψη κανονικά, υπέγραψες , έφυγε η πρόσληψη ΟΑΕΔ , υπέγραψες στο βιβλίο του προσωπικού ; Ναι έγινε κανονικά η πρόσληψη, υπέγραψα την σύμβαση και την αναγγελία πρόσληψης, αυτά τα 2 μόνο. Το θέμα όμως τώρα γίνεται πιο περίπλοκο για τον εξής λόγο: Δοκίμασα την δουλειά για 2 μέρες και θα παραιτηθώ την Δευτέρα. Οπότε προκύπτουν πολλές νέες απορίες: Θεωρητικά χάνω το βιβλιάριο που είχα βγάλει επειδή για 2 μερες δεν υπήρξα άνεργος και πρέπει να περιμένω 2 μήνες για να βγάλω νέο? Αν κάνω την πάπια και το κρατήσω σε αυτούς τους 2 μήνες θα το καταλάβει κανείς? (Μετά το διμηνο θα μπορώ να πάω να βγάλω άλλο?) Και η βασικότερη απορία: Αν παραιτηθώ έχει διαφορά με το να με απολύσουν για τον ΟΑΕΔ? Θα μπορέσω να ξαναγραφτώ μετά κανονικά ή επειδή παραιτήθηκα και δεν απολύθηκα δεν θα γίνεται?
alan2 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 1Εξαρτάται αν έγινε η αναγγελία στον ΟΑΕΔ σου κόπηκε η ανεργία,και ειδοποιήθηκε και το ΙΚΑ σε τοσο μικρόδιάστημα δύσκολο οχι αδύνατο ομως, δεν νομίζω να σου πουν τιποτα. 2 πιθανοτατα δεν θα εχεις πρόβλημα και παλι Εξαρτάται αν έγινε η αναγγελία στον ΟΑΕΔ απο τον εργοδότη, μπορείς να τον ρωτήσεις? 3 θα εχει σημασία σε τί? ηθελες να παρεις επίδομα?.Ανεργος θα είσαι είτε σε απολύσουν είτε παραιτηθείς
funbreaker Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 1Εξαρτάται αν έγινε η αναγγελία στον ΟΑΕΔ σου κόπηκε η ανεργία,και ειδοποιήθηκε και το ΙΚΑ σε τοσο μικρόδιάστημα δυσκλολο οχι αδύνατο ομως, δεν νομίζω να σου πουν τιποτα. 2 πιθανοτατα δεν θα εχεις πρόβλημα και παλι Εξαρτάται αν έγινε η αναγγελία στον ΟΑΕΔ απο τον εργοδότη, μπορείς να τον ρωτήσεις? 3 θα εχει σημασία σε τί? ηθελες να παρεις επίδομα?.Ανεργος θα είσαι είτε σε απολύσουν είτε παραιτηθείς 1. Δεν ξέρω αν έγινε αναγγελία αλλά αφού υπέγραψα την σύμβαση και το χαρτί αναγγελίας γιατί να μην έγινε? Στην περίπτωση λοιπόν που έγινε αναγγελία (που είναι και το πιθανότερο) το ζήτημα είναι αν το ΙΚΑ ενημερώνεται ή ενημερώνεται μόνο ο ΟΑΕΔ. 2. Αν δεν ενημερώνεται το ΙΚΑ και κρατήσω το βιβλιάριο άραγε μετά από 2 μήνες που θα ξαναδικαιούμαι θα μπορώ να το ξαναβγάλω κανονικά? 3. Οχι ρε συ τι επίδομα με τόσο λίγο χρόνο εργασίας. Απλά κάρτα ανεργίας θέλω.
alan2 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Καρτα ανεργίας φυσικά μπορείς να βγάλεις, αν εχει διακοπεί αυτή που ήδη έχεις .Πηγαινε στον ΟΑΕΔ και ρώτα απο Δευτέρα.
black_widow Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 2 Μαρτίου 2013 Υπέγραψες σύμβαση και αναγγελία πρόσληψης, ρώτα αν έχουν φύγει τα χαρτιά ΟΑΕΔ ( υπάρχει προθεσμία 8 ημερών για την αναγγελία ) και αν δεν έχουν φύγει σκίστε τα ( πες τους ότι δε θες να χάσεις την ανεργία σου ). Όλα αυτά αν δεν έχεις υπογράψει ήδη στο βιβλίο προσωπικού που είναι για το ΙΚΑ αλλά μόνο τη σύμβαση και την πρόσληψη και μόνο αν δεν έχουν πάει τα χαρτιά στον ΟΑΕΔ για σφράγισμα ( δηλαδή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγγελία ). Έχουν πει κάτι ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αναγγελίες κ.λ.π. αλλά υποθέτω ότι δεν ισχύει ακόμα... Περί απόλυσης/παραίτησης όταν πήγα ΟΑΕΔ να βγάλω κάρτα ούτε που κοίταξαν το έγγραφο απόλυσης , θα είχε διαφορά αν δικαιούσουν επίδομα. Εγώ πάντως το πάλεψα για να πάρω κανονικά απόλυση ( θέλανε να με παραιτήσουν αφού ξέρανε ότι δε δικαιούμαι επίδομα ) επειδή χρωστάω και κάτι ψιλά σε τράπεζες + σκεπτόμενη μελλοντικά για γυναικείες επιδοτήσεις . Αν δεν έχεις κάποιο τέτοιο θέμα και η παραίτηση σου κάνει ( παίζει όπως είπα παραπάνω να μην έχει πάει η πρόσληψη ΟΑΕΔ ακόμα ). Σχετικά με το βιβλιάριο ΙΚΑ για τους ανέργους η υπεύθυνη δήλωση πρέπει να διαφοροποιείται από πρόσωπο σε πρόσωπο. Εμένα με είχαν ρωτήσει πρώτα για γονείς αλλά έχω πάψει να είμαι προστατευόμενη από τα 18. Λογικά για κάποιον που ήταν σε βιβλιάριο γονιών ως φοιτητής η υπεύθυνη δήλωση διαφοροποιείται.
funbreaker Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 9 Μαρτίου 2013 Έχουν πει κάτι ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αναγγελίες κ.λ.π. αλλά υποθέτω ότι δεν ισχύει ακόμα... Παραιτήθηκα τελικά και όπως μου είπε ο προσωπάρχης ήμουν ο πρώτος για τον οποίο έκανε ηλεκτρονική αναγγελία. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι το βιβλιάριο Ι.Κ.Α.: Δεδομένα: Είχα βγάλει ένα βιβλιάριο ΙΚΑ πριν προσληφθώ λόγω δίμηνης ανεργίας το οπόίο μου είπαν να ανανέωσω 6 μήνες μετά. Δούλεψα για 2 μέρες και παραιτήθηκα. Τώρα είμαι άνεργος αλλά ο χρόνος ανεργίας μου έχει επανεκκινηθεί στις 2 ημέρες. Προβληματισμοί: Το βιβλιάριο του ΙΚΑ που έχω ισχύει ή επειδή δεν ήμουν άνεργος για 2 μέρες καταργήθηκε και πρέπει να ξαναπεριμένω 2 μήνες? Αν καταργήθηκε αυτόματα και εγώ το χρησιμοποιήσω θα φανεί κάπου?
black_widow Δημοσ. 10 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 10 Μαρτίου 2013 Παραιτήθηκα τελικά και όπως μου είπε ο προσωπάρχης ήμουν ο πρώτος για τον οποίο έκανε ηλεκτρονική αναγγελία. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι το βιβλιάριο Ι.Κ.Α.: Δεδομένα: Είχα βγάλει ένα βιβλιάριο ΙΚΑ πριν προσληφθώ λόγω δίμηνης ανεργίας το οπόίο μου είπαν να ανανέωσω 6 μήνες μετά. Δούλεψα για 2 μέρες και παραιτήθηκα. Τώρα είμαι άνεργος αλλά ο χρόνος ανεργίας μου έχει επανεκκινηθεί στις 2 ημέρες. Προβληματισμοί: Το βιβλιάριο του ΙΚΑ που έχω ισχύει ή επειδή δεν ήμουν άνεργος για 2 μέρες καταργήθηκε και πρέπει να ξαναπεριμένω 2 μήνες? Αν καταργήθηκε αυτόματα και εγώ το χρησιμοποιήσω θα φανεί κάπου? Την απάντηση θα την πάρεις μόνο από το ΙΚΑ στο οποίο απευθύνθηκες όταν έβγαλες το βιβλιάριο. Αυτό που υποθέτω είναι ότι πρέπει να ενημερώσεις το ΙΚΑ ότι σε προσέλαβαν , να κοπεί η ισχύς του βιβλιαρίου και να ξαναβγάλεις βιβλιάριο όταν ξανακλείσεις 2 μήνες ανεργίας.Αλλά εσύ ρώτα μήπως υπάρχει πρόβλεψη για τόσες λίγες μέρες απασχόλησης να μην κόβεται το βιβλιάριο... "Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών. Παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανέργους ηλικίας μέχρι 29 ετών εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ επί ένα συνεχές τουλάχιστον δίμηνο" Βιβλιάριο ως άνεργος μέχρι 29 ετών μπορείς να βγάλεις για 4 εξάμηνα max ( τουλάχιστον αυτό ήξερα μέχρι τώρα, δεν ξέρω αν έχει αναθεωρηθεί ).
funbreaker Δημοσ. 10 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 10 Μαρτίου 2013 Το πιθανότερο είναι να μου πούνε πως δεν ισχύει και πως θα πρέπει να ξαναπεριμένω 2 μήνες. Δεν θα μπορέσω όμως να πάρω απάντηση και στο ερώτημα αν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω "παράνομα" το βιβλιάριο που ήδη έχω χωρίς να φανεί κάπου μέχρι να περάσει το 2μηνο και να ξαναβγάλω άλλο γιατί προφανώς δεν μπορώ να τους ρωτήσω κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνθηκα εδώ.
black_widow Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Το πιθανότερο είναι να μου πούνε πως δεν ισχύει και πως θα πρέπει να ξαναπεριμένω 2 μήνες. Δεν θα μπορέσω όμως να πάρω απάντηση και στο ερώτημα αν θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω "παράνομα" το βιβλιάριο που ήδη έχω χωρίς να φανεί κάπου μέχρι να περάσει το 2μηνο και να ξαναβγάλω άλλο γιατί προφανώς δεν μπορώ να τους ρωτήσω κάτι τέτοιο. Αυτός είναι και ο λόγος που απευθύνθηκα εδώ. Και περιμένεις να σου πει εδώ κάποιος αν σε παίρνει να κάνεις " λαμογιά " ή όχι, να σου πει κάποιος " ναι εγώ το έκανα ; " ; Αν επείγει να το χρησιμοποιήσεις κάντο χωρίς να ειδοποιήσεις ΙΚΑ και πες μετά ότι στο είπανε στο Insomnia να το κάνεις...Η πρώτη σου ερώτηση βασικά θα πρέπει να ήταν σε ΟΑΕΔ ,να ρωτήσεις αν γίνεται να συγχωνευτεί το διάστημα ανεργίας ( στη θέση σου αν είχα 1-2 μέρες απασχόληση και απόλυση θα το κυνήγαγα στον ΟΑΕΔ το θέμα ). Δεν έχω ιδέα αν στην πράξη γίνεται , ξέρω όμως ότι έχουν υπάρξει άτομα που το ζητήσαν σε ανάλογες περιπτώσεις ( για την έκβαση δεν ξέρω ), προς εκείνη την κατεύθυνση θα το πήγαινα εγώ. ΤΟ ΙΚΑ ασφαλίζει τους ανέργους μέχρι 29 σύμφωνα με τη βεβαίωση ανεργίας του ΟΑΕΔ, το μπαλάκι θα το έριχνα δηλαδή στον ΟΑΕΔ πρώτα. Ό,τι και να σου πούμε εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ σου ούτε του ΙΚΑ. Διαφορετικά αν δεν σκοπεύεις να προσπαθήσεις μέσω ΟΑΕΔ να κάνεις κάτι βγάλε άμεσα καινούργια κάρτα για να φτάσεις το 2μηνο όσο πιο γρήγορα γίνεται.
funbreaker Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Και περιμένεις να σου πει εδώ κάποιος αν σε παίρνει να κάνεις " λαμογιά " ή όχι, να σου πει κάποιος " ναι εγώ το έκανα ; Γιατί θα φοβιθεί μήπως τον εντοπίσει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή μήπως θα το θεωρήσει ανήθικο και θα το αποκρύψει? Δεν σε πιάνω. Αν επείγει να το χρησιμοποιήσεις κάντο χωρίς να ειδοποιήσεις ΙΚΑ και πες μετά ότι στο είπανε στο Insomnia να το κάνεις... Αν εννοείς πως οι πληροφορίες από ένα forum ή γενικότερα από το internet είναι αναξιόπιστες και δεν σου προσφέρουν μια βέβαιη απάντηση στην οποία να μπορείς να στηριχθείς, νόμιζα πως αυτό είναι κάτι αυτονόητο. Παρόλα αυτά, το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει την χρησιμότητά τους, καθώς αποκτάς μια αίσθηση γύρω από την πληροφορία που θέλεις και μπορείς στην κάθε μια να δίνεις την βαρύτητα που εσύ κρίνεις. Οπότε συνεχίζω να μην σε πιάνω. Ό,τι και να σου πούμε εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ σου ούτε του ΙΚΑ. Μπορεί και να είστε, δεν αποκλείεται να μπαίνει κάποιος και από αυτούς στο insomnia, ούτε λίγοι είναι ούτε χωρίς δάχτυλα. Ως προς την ουσία του πράγματος, το μόνο που έκανα ήταν να ρωτήσω αυθόρμητα στον υπάλληλο που εκδίδει τις κάρτες ανεργίας "καλά για τόσο μικρό διάστημα επανεκκινείται ο χρόνος ανεργίας?" και να μου απαντήσει "φυσικά". Δεν το κυνήγησα περισσότερο και έβγαλα καινούρια κάρτα.
black_widow Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 11 Μαρτίου 2013 Στους άνω των 29 ετών θέλει 12 μήνες ανεργίας συνεχόμενα , εκεί να δεις δράμα. Μάνι μάνι από τότε που άνοιξε το θέμα κοντεύουν να περάσουν 15 μέρες, το 2μηνο περνάει κάπως ... Ακόμα και να έχει υπάρξει κάποιος που να μπόρεσε να το χρησιμοποιήσει πλέον έχουν αρχίσει κάποιες διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά οπότε δε θα έχει νόημα η " μαρτυρία " του. Και έβγαλες και νέα κάρτα ήδη οπότε τι ψάχνεις τώρα να βρεις !
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα