Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή ακριβώς με δανείζει η ΕΕ, αφ' ενός, επειδή υποτίθεται ότι είμαστε ενας σοβαρός οργανισμός, ζητάω προστασία (την οποία καλά έκαναν και μας έδωσαν) από τις αγορές, αφ' ετέρου ζητάω (απαιτώ θα έπρεπε, αλλά είναι μεγάλη κουβέντα) συνεργασία και βοήθεια. Οχι βοήθεια του τύπου "πάρε λεφτά μέχρι Πηγή: να ξεφορτώσουν όλες οι γερμανικές τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα", βοήθεια του τύπου ας κάτσουν όλοι οι υπουργοί οικονομικών στο ίδιο τραπέζι να βρουν λύση.

Δεν γίνεται όλος ο Νότος να έχει πρόβλημα και συ να πιστεύεις σοβαρά ότι σου φταίνει τα greek statistics. Το έχω ξαναγράψει, ωραίο keyword για να εφιστήσεις την προσοχή των πολιτικών μας, ωραίο keyword για να συζητάει ο κύριος Γιώργος για κανα δίμηνο, αλλά αν σοβαρά δεν μπορείς να καταλάβεις ότι μία από τις χώρες της Ένωσης σου (δεν είναι δα και 10δες) σου τρώει δις επί 8 χρόνια και συ δεν παίρνεις γραμμή, κλείσ' το το μαγαζί, δεν κάνεις ούτε για περιπτερατζής. Που δεν νομίζω ότι είναι αυτό το case, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα.

Άρα, εφ' όσον έχει όλος ο Νότος σου πρόβλημα, σίγουρα δεν σου φταίει μόνο (το τονίζω) η Ελλάδα. Ναι έχει διαφθορά, ναι είχε δημόσιο της πλάκας, αλλά δεν είναι αυτό το δομικό πρόβλημα. Αν ήταν θα μας πετούσαν εκτός και θα ζούσε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρούμενη κι ευτυχισμένη. Βλέπεις εσύ καμιά χαρούμενη Ευρώπη? Οπότε εφ' όσον έχεις εσύ το δικαίωμα να τυπώνεις χρήμα, φρόντισε να περιορίσεις τις σπατάλες (δεν είναι λιτότητα αυτό), να οργανώσεις σοβαρό πρόγραμμα επανεκίνησης των οικονομιών του Νότου μέσω αυστηρής κι ελεγχόμενης χρηματοδότησης, και παίρνε feedback από το τι γίνεται.

Αυτό είναι ένα θέμα. Προφανώς και κανείς δε έμαθε για τα greek statistics το 2008. Προφανώς και τα ήξεραν όλοι από πολύ πιο πριν. Απλά όταν όλα είναι καλά και 'λεφτά υπάρχουν' κανείς δεν τα ψάχνει αυτά ή δεν τα ψάχνει όσο θα έπρεπε. 

Γενικά στην Ευρώπη έχουμε πληρώσει πολλά για να σώσουμε τις τράπεζες. Δεν ξέρω γιατί. Για να λέμε την αλήθεια αν το πάρουμε από την φιλελεύθερη σκοπιά κανονικά θα έπρεπε να τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν, εκκαθαρισμός και πώληση. Αυτό φυσικά ακούγεται πολύ ωραίο (ειδικά για αυτούς εναντίον του κεφαλαίου μπλα μπλα μπλα) αλλά έχω την εντύπωση ότι θα έτσουζε πολύ για όλους μας, αλλά σίγουρα είναι κάτι που κάνουν άλλες χώρες.

Πχ δες εδώ πόσες τράπεζες έχουν χρεωκοπήσει στην Αμερική

http://www.fdic.gov/bank/individual/failed/banklist.html

και αναρωτιέμαι γιατί δεν κάνουμε και εμείς το ίδιο. Θα παρατηρήσεις πόσο λίγες ήταν αυτές που έκλεισαν από 2000 - 2008 και τι έγινε μετά. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω τι γίνεται με τις τράπεζες στην ευρώπη.

Επίσης περιορισμός σπατάλης στο δημόσιο = προσαρμογή = λιτότητα

Και εγώ μαζί σου σε αυτό αλλά την επιβράδυνση στην οικονομία θα την έχεις και πάλι. Κόβοντας επιδοτήσεις, μειόνωντας το δημόσιο, κόβοντας από δημόσια έργα κτλ κτλ θα προκαλέσεις λιτότητα. Προφανώς και είναι προτιμόμενο αυτό από την αύξηση των δαπανών, αλλά όπως είπα και στο άλλο μου post, τη λιτότητα / επιβράδυνση της οικονομίας δεν την γλυτώνεις. Όταν κόβεις (και το ελληνικό κράτος έκοψε πολλά μην γελιόμαστε) τα αρνητικά αποτελέσματα θα τα δεις αμεσως αλλά τα καλά (αν υπάρξουν) θα τα δεις μετά από μήνες (στην καλύτερη) ή μετά από χρόνια. Τωρα το αν αυτά που έκοψε είναι αρκετά, ή αν τα έκοψε με το σωστό τρόπο είναι άλλο θέμα. 

Για να μην παρεξηγθώ, δεν έχω πρόβλημα με την Γερμανία. Αφ' ενός αυτή κάνει τη δουλειά της, αφ' ετέρου δεν μπορούσε να δώσει πράσινο φως "φούντο ελεύθερα, εγώ πληρώνω" σε όλο το Νότο. Μετά όμως από 5 χρόνια, αφού το ΔΝΤ πλέον σηκώνει τα χέρια ψηλά και είναι τόσο άχρηστοι που τους έχουν βγει όλες οι προβλέψεις λάθος, (για να μην αναφέρω τους λάθος πολλαπλασιαστές και τα ψευτικα στοιχεία/άτομα πήγαν δικαστήρια την ίδια ώρα που δεχόμασταν συγχαρητήρια για τη ...διαφάνεια της στατιστικής αρχής και γίνω κακός), τι άλλο χρειάζονται για να δουν ότι χωρίς να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, με πασαλείματα, και το 2030 εδώ θα είμαστε να συζητάμε για νέα μέτρα.

Περιμένεις πολλά από τους έξω :) Όσο και να ήθελαν να βοηθήσουν την Ελλάδα ποτέ δεν πρόκειται να κάτσουν μήνες επί μηνών να αναλύουν τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, να βγάλουν τρελά σχέδια ανάκαμψης κτλ κτλ Στο κάτω κάτω βάλαν μια τρόικα, έρχεται εδώ μια στο τόσο, τα συζητάνε, αποφασίζουνε και μετά πάνε στα σπίτια τους ή σε καμιά άλλη χώρα για μια από τα ίδια. Ούτε λογοδοτούν ούτε εκλέγονται από τον ελληνικό λαό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτοι το κυριότερο που θέλουνε είναι αποτελέσματα. Το πως θα τα κάνεις, πού θα δώσεις έμφαση είναι πάντα η δουλειά των ντόπιων. Φυσικά και αν τα ήπια μέτρα δεν πιάνουν θα πιέζουν όλο και περισσότερο προς μέτρα που θα φέρουν πιο άμεσα αποτελέσματα. 

Δυστυχως αυτά που λες, για εξορθολογισμό τους κράτους, μείωση φορολογίας κτλ κτλ είναι ωραία και συμφωνώ, αλλά αν ήσουν τρόικα και έπρεπε να δείξεις απτά αποτελέσματα στα επόμενα τρίμηνα / εξάμηνα δε θα πρότεινες αυτά (αν και συμφωνώ μαζί σου 100%) γιατί θα πάρουν χρόνο για να αποδώσουν. Δε σου λέω ότι είναι ο σωστός τρόπος αλλά έτσι νομίζω λειτουργούν τα πράγματα. Και ήδη χάσαμε άπειρο χρόνο από αρχές τις κρίσης που θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά από αυτά που λες, πιστεύοντας ότι θα μας περάσει ξυστά ή ότι η κρίση δε θα είναι τόσο βαθιά. Πιστεύω ότι όσο αποδεικνύουμε με νούμερα (όσο και αν δεν λένε όλη την αλήθεια) ότι τα πάμε καλά, με τον καιρό θα έρθει και η ανάκαμψη σιγά σιγά (αν έρθει γιατί ποτέ δεν ξέρεις)

Και ναι όντως το κράτος χρωστάει πολλά που δεν δίνει για να φαίνεται ο προϋπολογισμός πλεονασματικός αλλά λες κανένας στο εξωτερικό να ενδιαφέρεται ; Αυτοί θα δούνε ενα headline στις εφημερίδες ότι η Ελλαδα 'φαίνεται' να τα πηγαίνει καλύτερα και αυτό ήταν. Από κάτι τέτοιες ειδήσεις, μπορεί κάποιοι να ποντάρουν σε ελληνικά ομόλογα σιγα - σιγά και αυτό να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Έτσι όπως μια μέρα οι αγορές ξύπνησαν από το λήθαργο και είδαν ότι η Ευρώπη και το Ευρώ έχει πρόβλημα χρέους (κυριολεκτικα αστραπιαία!) ποιος μου λέει ότι δε θα γίνει σιγά σιγά και το αντίστροφο;

Τελειώνοντας θα πω κάτι που το είπα και παραπάνω αλλά δεν το διαβαζω πουθενά αλλού και μου κάνει εντύπωση (δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που το σκέφτεται). Η όλη κρίση δεν είναι λόγω Ελλάδας ή λόγω ευρωπαϊκού νότου. Είναι λόγω Ασίας. Πιστεύω ότι είναι από τις κρίσεις μετά από τις οποίες μπορεί μια καινούρια υπερδύναμη, ένας καινούριος σοβαρότατος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία. Αν δεν υπήρχε η Ασία, όσο κρίση και να είχαμε οι αγορές δεν θα είχαν και πολλές επιλογές, θα τα παίρναν από την μια χώρα και θα τα βάζαν στην άλλη. Τώρα τα παίρνουν από Ευρώπη και τα βάζουν Ασία. Το οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης είναι σε αμφισβήτηση και δεν βλέπω πως θα αλλάξει η κατάσταση. Το 'καλό' με την κρίση είναι ότι είναι σχεδόν η μόνη κατάσταση που μπορείς να αλλάξεις πολλά, πολύ γρήγορα και αν είσαι μάγκας να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Χωρίς κρίση πολύ απλά διαρθρωτικές αλλαγές τέτοιου μεγέθους δε γίνονται ακόμα και αν είσαι Γερμανία.

Σε μια αισιόδοξη νότα πάρτε και ένα αισιόδοξο videaki από τον τύπο που εφτιαξε τα google maps

Η ομιλία έγινε στην Αθήνα και είναι κομμενη και ραμμένη για την Ελλάδα της κρίσης. Είναι Must!

Επεξ/σία από beastgr
  • Like 1
  • Απαντ. 704
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Beastgr ακριβώς λόγω των αναδυόμενων οικονομιών είμαι υπέρ μιας δυνατής και κυρίως ενωμένης Ευρώπης με κοινη οικονομική πολιτικη και αλληλοβοήθεια, περίπου στα πρότυπα των ΗΠΑ αν και με μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Φαντάζεσαι να άφηναν την Καλιφόρνια να καταρρεύσει, επειδή είχε ελλείμματα να της έλεγαν βγαλτα πέρα μονη σου; Ανηκουστο. Καθένας μόνος του, με μια Ρωσία που ανεβαίνει και τισ ΗΠΑ να έχουν επανέλθει απο την κριση, δεν επιβιώνει, θα το καταλαβει αργά η Γερμανία και θα μείνει να παιζει μουτζουρη μόνη της.

Για τισ αναδυόμενες οικονομίες έχουν αναφερθεί αρκετοί οικονομολόγοι, απλα δεν ακούγεται τόσο πολύ, τώρα καίγονται για την Ευρώπη. Προσωπικά συνιστω ανεπιφύλακτα πρωτα το "Η κρίση του 2008" παλι του Κρούγκμαν (αντικειμενικοs σε αυτό το βιβλιο) και αμέσως μετα το διάσημο "Παγκόσμιος Μινώταυρος" του Βαρουφακη. Με αυτή τη σειρα θα δεισ πρωτα μια μακροοικονομική ανάλυση αυτών των οικονομιών και την πορεία τουs μέσα απο τιs διαδοχικές κρίσεις, ενω ο Βαρουφακηs ουσιαστικά τισ συνδέει με τη σύγχρονη Ευρώπη και τισ ΗΠΑ.

Αναφέρεται και στο δεύτερο σκέλος που ειπεs για τα κεφάλαια που ενώ βρισκαν παντα ασφαλές καταφύγιο σε City και Wall Street, πλεον ειτε την κανουν για αλλου ειτε δεν φεύγουν ποτε απο την Ασία.

Δημοσ.
  • οι αναδυομενες οικονομιες δεν ειναι μονο η Ασια
  • τα λεφτα, φευγουν απο την Ευρωπη και πηγαινουν στις υπολοιπες ηπειρους και οχι μονο στην Ασια
  • money never sleeps σημαινει οτι τα λεφτα δεν καθονται ποτε και οτι καπου θα βρουν να πανε (εκτος Ευρωπης)
  • Σας το ειπα οτι ανοιξε η Burma, ε?

Αλλα γενικα, αυτο το πραγμα οτι οι αλλοι φταινε και οχι οι Ελληνες πρεπει καποια στιγμη να σταματησει. Καποια στιγμη θα πρεπει να συναντησουμε την αληθεια σε αυτην την χωρα...

Truth_by_damnengine.jpg

• Like 2
Δημοσ.

εντωμεταξυ 

αν χρωσταει το κρατος στον ιδιωτικο τομεα (για παραπανω απο 2 μηνες), τοτε θα πρεπει να τα πληρωσει με τοκο [Euribor+ 8 μοναδες]

XD

• Like 1
Δημοσ.

Καπου ακουσα οτι η Ελλαδα πρεπει να εφαρμοσει μια ευρωπαικη νομοθεσια (εγκυκλιο ή οπως αυτη λεγεται) τωρα το μαρτιο. Αυτη λεει οτι τα κρατη μελη πρεπει να αποπληρωνουν τα χρεη τους προς ιδιωτες μεσα σε 3 μηνες.

Καπου στα 8δις χρωστα το κρατος. 

Να η ειδηση

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/626198

Ιρλανδία: Βγαίνει στην αγορά με 10ετή ομόλογα

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/763411/ArticleNewsWorld.aspx

• Like 1
Δημοσ.

Φαίνεται οτι τελειωσα νωρίς το σορταρισμα με την ΕΤΕ.Τώρα μπορεί να πάει και κάτω απο 0,70 ....χαλαρά.

Και μετά πολύ μεγάλη ανοδο.

Το πολύ έλεγα θα πέσει μέχρι 0.85 και μετά πάνω μέχρι το πολύ 2.

Τώρα αλλάζει πολύ η όλη φάση.Τι λέτε?

Δημοσ.

Παπι  πολύ πιθανόν να βγω για κυνήγι αρκούδας την άλλη εβδομάδα.

Πλήρης εξοπλισμένος με τα κατάλληλα όπλα και με 4 τσοπανόσκυλα.

Να προσέχουμε τις φιλοζωικές. 

Δημοσ.

μπραβο ρε ελληνα, μπραβο

Τι κακό έχει που είμαι Ελληνας?{Εστω κατα 75%}

Και τι  κακό υπάρχει να κυνηγάει κάποιος επενδυτικές ευκαιρίες?

Δημοσ.

Θα μπεις στην ανακεφαλαιοποιηση; Αν θες να επενδυσεις στις τραπεζες, καλο ειναι να διαβασεις τους ορους της ανακεφαλαιοποιησης και μην ξεχασεις οτι εκτος απο αυτα που πρεπει να επιστρεψουν με αυτη τη ανακεφαλαιοποιηση, ειναι και τα αλλα απο την προηγουμενη, που ειναι 500εκ/ετος απο τα "κερδη".

Δημοσ.

Και ο υπόλοιπος νότος; Και αυτοί απατεώνες ήταν;Κύριοι είχαμε μία παγκόσμια κρίση το 2008 που επηρέασε όλον τον πλανήτη.Εφαρμόστηκαν δύο πολιτικές η αν θέλετε δύο σχολές η μία των Ή.Π.Α που συνίστατο στο να κόβει χρήμα και η άλλη της Γερμανίας στην Ευρώπη που ήταν στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.Κρίνετε μόνοι σας ποια δούλεψε από τις δύο καλύτερα. όσο για τις δικές μας ευθύνες εμφανείς που δεν οργανώσαμε ένα κράτος σωστό 240 χρόνια τώρα αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Κοτζάμ Ιταλία και έφτασε/ φτάνει; στα όρια της χρεοκοπίας. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες  η Ε.Κ.Τ και να εκδώσει κοινά ομόλογα αγνοώντας την Γερμανία.Στην αρχή ο Ολάντ αυτό είχε υποσχεθεί λέγοντας μάλιστα αν δεν της αρέσει της Γερμανίας ας φύγει.Τα κοινά ομόλογα δεν είναι ότι θα βοηθήσουν τόσο πολύ εμάς που θα το κάνουν αλλά θα ανακουφίσουν την Ιταλία και την Ισπανία που είναι πολύ μεγαλύτερες οικονομίες από εμάς.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...