Προς το περιεχόμενο

Γιατροί αντικαθιστούν το 75% του κρανίου ασθενούς με 3D εκτυπωμένο εμφύτευμα!


SPANK

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ραγδαίες οι εξελίξεις της τεχνολογίας 3D printing τον τελευταίο καιρό και ιδιαίτερα στον τομέα της Ιατρικής, αφού αν θυμάστε πρόσφατα είχαμε ακούσει για βιοεκτύπωτη με βλαστοκύτταρα και το project για την εκτύπωση οργάνων για μοσχεύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε πραγματική εφαρμογή της τεχνολογίας σε χειρουργική επέμβαση σε άνθρωπο!Συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials αντικατέστησε το 75% του κρανίου ενός ασθενή με 3D εκτυπωμένο μόσχευμα από polyetherketoneketone (το υλικό που χρησιμοποιήθηκε), χωρίς όμως να αναφέρει σε ποιο σημείο του κρανίου τοποθετήθηκε, και τονίζει ότι το εμφύτευμα είναι ειδικά σχεδιασμένο με ιστό και τρύπες έτσι ώστε να επιτρέψει την ανάπτυξη κυττάρων και οστού από εδώ και πέρα. Δηλαδή, δεν πρόκειται απλά για μια πλάκα που κλείνει το κρανίο, αλλά ένα κομμάτι που σταδιακά θα ενσωματωθεί στον οργανισμό και θα συμπεριφέρεται σαν κανονικό οστό!

 

Σύμφωνα με την εταιρεία, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες για να δημιουργηθεί το κατάλληλο 3D εμφύτευμα μετά από μελέτη της περιοχής όπου θα τοποθετηθεί, ενώ θα μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 500 ασθενείς / μήνα μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση. Με μια πρώτη εκτίμηση, τα 3D εμφυτεύματα θα μπορέσουν να βοηθήσουν ασθενείς από εργατικά ατυχήματα ή τραυματίες πολέμου.

 

Ακούγεται αρκετά ελπιδοφόρο και σίγουρα θα έχουμε πολλά να δούμε στο προσεχές μέλλον.

 

Source.png Πηγή: http://www.techgear.gr/3d-printed-implant-replaces-75-per-cent-of-patients-scull-65608/[/url]']Techgear.gr

Επεξ/σία από SPANK
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 34
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

75% ειναι οντως. Το 25% ειναι η βαση που χρειαζεται ο εκτυπωτης να ξεκινησει την 3D εκτυπωση. Απιστευτο παντως!

 

Sent from my iPhone using Insomnia

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πραγματικά το 3D printing θα φέρει επανάσταση σε τόσους τομείς που δεν μπορούμε ακόμα να τους φανταστούμε. Κατασκευές, ιατρική ακόμα και μαγειρική. Ίσως είναι μια απο τις σημαντικότερες τεχνολογίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πραγματικά, το 3d printing, είναι μια τρομερά επαναστατική τεχνολογία του παρόντος μας πλέον, και φυσικά του μέλλοντος, αλλά δυστυχώς... οι δυνατότητες της... είναι... τρομερά.... περιορισμένες στο τι μπορεί να κάνει, και με πόσο ακρίβεια.... (Μιλώντας σε βάθος χρόνου, 100-200 χρονών πχ, αντιστοιχώντας, άλλες τεχνολογίες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη/πειραματικό στάδιο)


Το 3d printing μπορεί να φτιάξει αντίγραφα πχ εργαλείων για αστροναύτες, ένα... γαλλικό κλειδί πχ, γενικά, αντικείμενα μιας... "σκληρότητας"... Δεν μπορεί φυσικά, να κάνει.... περίπλοκα οργανικά αντίγραφα.... Ούτε μπορεί να είναι "ατομικά" ακριβής... τόσο ακριβής όσο... πχ... το μέγεθος ενός ατόμου, ενός πρωτονίου, ενός ηλεκτρονίου κτλ κτλ...

 

Πολύ επαναστατικό εννοείται, μπορούμε να βρούμε πολλές εφαρμογές για την χρησιμοποίηση του, αλλά δεν είναι.... το... απόλυτο... μέλλον....

 

Κρατώ βέβαια μια πισινή, μιας και δεν μπορώ να ξέρω την εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας, πράγμα που μπορεί να με κάνει ολίγον... άδικο.

 

(το υλικό πάντως που δημιούργησε ο 3d εκτυπωτής, είναι μια... ειδική μορφή, ημι-κρυσταλλικού θερμοπλαστικού συνθετικού πολυμερούς....)



Θα πρότεινα να ανατρέξουμε στα λεγόμενα ενός μεγάλου, διακεκριμένου, διεθνώς/παγκόσμια αναγνωρισμένου Θεωρητικού Φυσικού, του γνωστού κ. Michio Kaku... Τον θεωρώ πολύ έγκυρο επιστήμονα, έχοντας διαβάσει βιβλία του, και φυσικά τον έχω παρακολουθήσει έντονα στην συνδρομητική τηλεόραση... (Παίζει/πουλάει :P)

Κατά εκείνον, όταν κατανοήσουμε καλύτερα την Κβαντική Μηχανική, θα μπορούσαμε να έχουμε... κβαντικούς "αντιγραφείς η κατασκευαστές" όπου... θα αντιγράφουν/δημιουργούν... τα.... ΠΑΝΤΑ... Μπορεί να υπάρξουν ακόμα και... οικιακές τέτοιες συσκευές, όπου θα μπορείς να δημιουργήσεις το οτιδήποτε... Οργανικό η μη. (πχ φρούτα, τροφή, εργαλεία, υπολογιστές, τα πάντα στην κυριολεξία... ---> καμία σχέση βέβαια με τους "replicators" του star trek :P)

Για όσους γνωρίζουν και αισθάνονται άνετα με την αγγλική γλώσσα, θα τους πρότεινα να παρακολουθήσουν το παρακάτω που εξηγεί τις... σκέψεις, θεωρίες του, η αν θέλετε... τις υποθέσεις του για αυτό που σας έλεγα...

https://www.youtube.com/watch?v=qN5iv5nuaN0

 

Επεξ/σία από DaveMurray
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και το ειχα ακουστά το 3d printing δεν πίστευα οτι μπορούσε να εφαρμοστεί και στην ιατρική και με άμεσα αποτελέσματα οπως λενε, πολλά μπράβο.

 

Το μονο σίγουρο ειναι οτι στο μακρινό η κοντικό μέλλον ο άνθρωπος θα μπορεί να καταπολέμήσει πολυ πιο έυκολα εκείνες τι ασθένιες που του στερούσαν την ζωή πολύ νωρίτερα απο τον φυσιολογικό ύπνο (θάνατος / γεράματα)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...