Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για 100 τμ σπιτι, ποσα μεροκαματα θεωρειτε οτι χρειαζονται για να περαστουν τα καλωδια και να γινουν οι συνδεσεις;

Επισης δε διευκρινιζεται ποιος αγοραζει τα καλωδια (για να μη βαλουμε πριζες, διακοπτες, ντουι, καλωδια utp, καλωδια κεραιας, πινακας, ασφαλειες κλπ).

• Απαντ. 83
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Γενικά είναι σφάλμα λογικής το να συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Ειδικά, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση δεν πρόκειται περί «πάει ένας εκεί πέρα στη τύχη να πετάξει 2-3 καλώδια κι εντάξει».

Βάζω στοίχημα πως αν βάλουμε τον καθένα που οδύρεται και νομίζει πως τα ξέρει όλα να τοποθετήσει 5 μέτρα προέκταση και μια πρίζα με δική του ευθύνη κι ανοίξουμε να δούμε τί έκανε, παίζει να τα έχει κάνει σαλάτα και να μη φαντάζεται καν το γιατί. Διότι στα «απλά κι εύκολα» γίνονται τα μεγαλύτερα λάθη. Γι αυτό υπάρχει νομοθεσία, διαδικασία, ευθύνη κι ανάλογο κόστος.

Το κύριο είναι να είναι έμπιστος ο ηλεκτρολόγος και να μη κάνει προχειροδουλειές.

Υ.Γ. η ερώτηση περί καρτέλ έχει κάποιο νόημα, όπως είπε κι ο Joshua21 παραπάνω συνήθως σε αυτά βρίσκεις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, οπότε αν σου λένε όλοι τα ίδια κάτι τρέχει.

Μα το θέμα δεν είναι να μην ξέρω εγώ και να ξέρει ο ειδικός να κάνει πράξη το αντικείμενό του. Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι το ότι δεν δικαιολογούνται οι τιμές σε ορισμένα τεχνικά επαγγέλματα. Δεν είναι ζήτημα οδυρμού. Για μενα, σημαντικός παράγοντας καθορισμού του αντικειμενικόυ κόστους αμοιβής -φυσικά πέραν του όγκου της δουλειάς-, είναι ο χρόνος, η πείρα και το ποσό που έχει επενδυθεί για να σπουδάσει κάποιος το αντικείμενό του. Ας με κράξετε όλοι, αλλά δεν γίνεται ο μέτριος-κακός μαθητής που τελειώνει το σχολείο και βγάζει μια σχολή/ΙΕΚ, μετά απο 5 χρόνια να ζητά χιλιάρικα για δουλειές λίγων ημερών. Γιατί, πάλι κατά τη γνώμη μου, δημιουργεί λανθασμένα πρότυπα εξυπνάκια που γουστάρει να πλουτίζει εύκολα παίζοντάς το ιστορία. Σε καμία περίπτωση δεν λέω βέβαια ότι είναι όλοι έτσι, αλλά υπάρχουν πολλοί και τους έχω αντιμετωπίσει κι εγώ ο ίδιος πολλές φορές μέχρι σήμερα, οι οποίοι κλείνουν τη δουλειά και μετά στέλνουν 2-3 αλλοδαπούς ή ανειδίκευτους κι εκείνοι περνούν μια φορά την εβδομάδα (και αν), λειτουργώντας σαν εργολάβοι.

Δημοσ.

Μη ρωτήσεις πόσα παίρνουν οι υδραυλικοί για να βάλουν μερικά μέτρα σωλήνα αποχέτευσης σε λίγες ώρες δουλειάς και πόσα χρόνια το σπούδασαν, γιατί μπορεί να πάθεις κανά εγκεφαλικό... :P

• Like 2
Δημοσ.

Μη ρωτήσεις πόσα παίρνουν οι υδραυλικοί για να βάλουν μερικά μέτρα σωλήνα αποχέτευσης και πόσα χρόνια το σπούδασαν, γιατί μπορεί να πάθεις κανά εγκεφαλικό... :P

Πίστεψέ με, τα έχω πληρώσει τόσες πολλές φορές και τα έχω θεωρήσει τόσες πολλές φορές χαμένα λεφτά από τις βλάβες που προέκυπταν, που γνωρίζω. Τελευταία εμπειρία, όταν φώναξα υδραυλικό για να μου συνδέσει ένα νεροχύτη μικρό με βρύση από το Praktiker και μου ζήτησε 150 ευρώ, κρατώντας τον τιμοκατάλογο στα χέρια του από το σύνδεσμό τους (;) σφραγισμένο.

Εγώ προτιμώ ένα σύστημα όπως αυτό ορισμένων χωρών στο εξωτερικό που πληρώνεις μεν, αλλά έχεις και ένα είδος εγγύησης και support σε περίπτωση που συμβεί κάτι γιατί είναι εταιρείες με συνεργεία που σου κόβουν και τιμολόγια και τα πάντα, και στο τέλος καθαρίζουν και το χώρο. Όχι όπως εδώ, που για να τους βρεις πρέπει να κάνεις τάμα.

Δημοσ.

Μα το θέμα δεν είναι να μην ξέρω εγώ και να ξέρει ο ειδικός να κάνει πράξη το αντικείμενό του. Το θέμα, κατά τη γνώμη μου, είναι το ότι δεν δικαιολογούνται οι τιμές σε ορισμένα τεχνικά επαγγέλματα. Δεν είναι ζήτημα οδυρμού. Για μενα, σημαντικός παράγοντας καθορισμού του αντικειμενικόυ κόστους αμοιβής -φυσικά πέραν του όγκου της δουλειάς-, είναι ο χρόνος, η πείρα και το ποσό που έχει επενδυθεί για να σπουδάσει κάποιος το αντικείμενό του. Ας με κράξετε όλοι, αλλά δεν γίνεται ο μέτριος-κακός μαθητής που τελειώνει το σχολείο και βγάζει μια σχολή/ΙΕΚ, μετά απο 5 χρόνια να ζητά χιλιάρικα για δουλειές λίγων ημερών. Γιατί, πάλι κατά τη γνώμη μου, δημιουργεί λανθασμένα πρότυπα εξυπνάκια που γουστάρει να πλουτίζει εύκολα παίζοντάς το ιστορία. Σε καμία περίπτωση δεν λέω βέβαια ότι είναι όλοι έτσι, αλλά υπάρχουν πολλοί και τους έχω αντιμετωπίσει κι εγώ ο ίδιος πολλές φορές μέχρι σήμερα, οι οποίοι κλείνουν τη δουλειά και μετά στέλνουν 2-3 αλλοδαπούς ή ανειδίκευτους κι εκείνοι περνούν μια φορά την εβδομάδα (και αν), λειτουργώντας σαν εργολάβοι.

Δεν έχει να κάνει ούτε αν τελείωσε ΤΕΕ ΙΕΚ ή ΑΕΙ ούτε αν έχει εμπειρία. Καταρχήν αν ο άλλος έχει τελειώσει πολυτεχνείο δεν παίζει να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα.

Στις οικοδομικές εργασίες ο κάθε μάστορας υπολογίζει το κόστος του από τις ώρες που θα χρειαστεί να δουλέψει σύν τα υλικά που θα αγοράσει και η κοστολόγηση του ελεύθερου επαγγελματία δεν πηγαίνει με την λογική οτι εγώ θα ζητάω 30ευρώ την μέρα επειδή τόσο μπορεί να είναι το καλύτερο μεροκάματο. Εμείς σε σπίτι 150τμ το 2004 για αντικατάσταση πεπαλαιωμένης ηλ. εγκατάστασης με διακόπτες/καλώδια/πίνακα το κόστος συν τα υλικά κόστισε 2200 με 2900 ευρώ από οτι θυμάμαι. Για 100τμ χώρο είτε είσαι Αθήνα είτε επαρχία θεωρείται δεδομένο οτι τα 1000 ευρώ είναι το ελάχιστο που θα πάρουν. Εδώ για υδραϋλικό που μου άλλαξε παλιές σωλήνες πρίν 4 χρόνια έκατσε μια μέρα στο σπίτι από τις 7 το πρωϊ μέχρι 5 το απόγευμα και δώσαμε 600 ευρώ. Το κόστος των οικοδομικών εργασιών είναι πάντα υψηλό.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν έχει να κάνει ούτε αν τελείωσε ΤΕΕ ΙΕΚ ή ΑΕΙ ούτε αν έχει εμπειρία. Καταρχήν αν ο άλλος έχει τελειώσει πολυτεχνείο δεν παίζει να ασχοληθεί με τέτοια πράγματα.

Για 100τμ χώρο είτε είσαι Αθήνα είτε επαρχία θεωρείται δεδομένο οτι τα 1000 ευρώ είναι το ελάχιστο που θα πάρουν. 

Εκεί ακριβώς βλέπω εγώ το πρόβλημα. Να μη θεωρείται δεδομένο. Όπως έχουν πέσει τα πάντα, μισθοί, συντάξεις κλπ, πρέπει να εναρμονιστούν και οι τιμές για τέτοιες παροχές, για να έχουν δουλειά και να μπορούμε κι εμείς να τους επιλέγουμε.

Έβαψα σπίτι 70τμ που νοικιάζω με 550 ευρώ (μαζί με τις μπογιές), με απόδειξη και μου έβαψε και τις ντουλάπες και τις πόρτες. Η δουλειά του άψογη, και μπόρεσα να ρίξω και το ενοίκιο αφού πλήρωσα λιγότερο για τη συντήρησή του.

Προσφορά Παρασκευής για αυτόνομη θέρμανση σε πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση, 80 ευρώ το σώμα, συν το 1000 που θα πληρώσει όλη η πολυκατοικία για την μετατροπή. Πέρασμα ethernet και τηλεφωνικού καλωδίου σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού μου μαζί με πρίζες, τον προηγούμενο μήνα, + τοποθέτηση κεραίας τηλεόρασης/ραδιοφώνου (+καλωδίωση που δεν είχε), 270 μαζί με την κεραία, τις πρίζες και όλα τα υλικά μέσα στην τιμή. Πάντα με απόδειξη για όλα, τελικές τιμές με ΦΠΑ. Απλή έρευνα αγοράς και επικοινωνία με όλους ζητώντας γραπτή προσφορά. Kι επειδή το ανακαινίζουμε, χρειάζεται να αλλάξω και την παροχή ρεύματος γιατί είναι πολύ παλιά και πέφτει από το ρολόι. Δεν σηκώνει τα κλιματιστικά. Για αλλαγή πίνακα σε 100τμ και πέρασμα νέων καλωδίων, μας έχει πει περίπου 500 ευρώ.+την τιμή του πίνακα.

Δημοσ.

δεν λεω οτι ολοι στην ελλαδα ΔΕΝ ζητανε πολλα αλλα το χαμηλο quote στην υπηρεσιες, εμπεριεχει καποιους κινδυνους...

Αλλα μην παμε στο αλλο ακρο: οπου κλεφουν ενα web site theme και στο χρεωνουν 3000...

-_-  

Δημοσ.

δεν λεω οτι ολοι στην ελλαδα ΔΕΝ ζητανε πολλα αλλα το χαμηλο quote στην υπηρεσιες, εμπεριεχει καποιους κινδυνους...

Αλλα μην παμε στο αλλο ακρο: οπου κλεφουν ενα web site theme και στο χρεωνουν 3000...

-_-  

Δεν φαντάζεσαι πόσοι φοιτητές έχουν έναρξη στο ΤΕΒΕ και χρεώνουν πολύ λίγα μόνο για να φτιάξουν όνομα και να έχουν πελατολόγιο. 3000; Last year που έλεγε και η διαφήμιση!

Στην Ελλάδα είμαστε. 200-500 το website, εκτός αν μιλάμε για τίποτα εξειδικευμένο.

Δημοσ.

Υ.Γ. η ερώτηση περί καρτέλ έχει κάποιο νόημα, όπως είπε κι ο Joshua21 παραπάνω συνήθως σε αυτά βρίσκεις μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές, οπότε αν σου λένε όλοι τα ίδια κάτι τρέχει.

Άλλο το τιμολογώ ανάλογα με τον ανταγωνισμό και άλλο υπάρχει καρτέλ. Το πρώτο σημαίνει ότι γνωρίζω με κάποιον τρόπο τι χρεώνει ο ανταγωνισμός και προσαρμόζω και εγώ τις τιμές μου ώστε να είμαι ανταγωνιστικός. Το δεύτερο σημαίνει συνενόηση το οποίο δεν μπορεί να προκύψει αυθαίρετα. Πχ μπορεί οι ηλεκτρολόγοι της περιοχής να παίρνουν τηλέφωνα σε ανταγωνιστές παριστάνωντας τους πελάτες για να μάθουν τις τιμές τους. Και έτσι αν πχ ο ανταγωνιστής μου χρεώνει 1600 και εγώ 1800 τότε εγώ θα μειώσω την τιμή στα 1600 περίπου. Αν αυτός χρεώνει 2000 και εγώ 1800 τότε αν δεν το αυξήσω, αφήνω σταθερή την τιμή. Όταν όμως αυτός μάθει ότι εγώ χρεώνω 1800 τότε θα ακολουθήσει και αυτός. Ως αποτέλεσμα να συγκλίνουν οι τιμές.

Αυτό δεν είναι καρτέλ αλλά αποτελεσματικός ανταγωνισμός. Το λογικό είναι να είναι περίπου οι ίδιες οι τιμές, αν δεν είναι τότε οι επαγγελματίες είναι απλά άσχετοι με τη δουλειά τους. Γνώμη μου.

Δημοσ.

Άλλο το τιμολογώ ανάλογα με τον ανταγωνισμό και άλλο υπάρχει καρτέλ. Το πρώτο σημαίνει ότι γνωρίζω με κάποιον τρόπο τι χρεώνει ο ανταγωνισμός και προσαρμόζω και εγώ τις τιμές μου ώστε να είμαι ανταγωνιστικός. Το δεύτερο σημαίνει συνενόηση το οποίο δεν μπορεί να προκύψει αυθαίρετα. Πχ μπορεί οι ηλεκτρολόγοι της περιοχής να παίρνουν τηλέφωνα σε ανταγωνιστές παριστάνωντας τους πελάτες για να μάθουν τις τιμές τους. Και έτσι αν πχ ο ανταγωνιστής μου χρεώνει 1600 και εγώ 1800 τότε εγώ θα μειώσω την τιμή στα 1600 περίπου. Αν αυτός χρεώνει 2000 και εγώ 1800 τότε αν δεν το αυξήσω, αφήνω σταθερή την τιμή. Όταν όμως αυτός μάθει ότι εγώ χρεώνω 1800 τότε θα ακολουθήσει και αυτός. Ως αποτέλεσμα να συγκλίνουν οι τιμές.

Αυτό δεν είναι καρτέλ αλλά αποτελεσματικός ανταγωνισμός. Το λογικό είναι να είναι περίπου οι ίδιες οι τιμές, αν δεν είναι τότε οι επαγγελματίες είναι απλά άσχετοι με τη δουλειά τους. Γνώμη μου.

Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις πως στην επαρχία δεν λειτουργούν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι ντόπιοι απαιτούν 80 ευρώ μεροκάματο από τον εργολάβο στις οικοδομές, και γι'αυτό έρχονται νόμιμα συνεργεία από Αθήνα και άλλες πόλεις, τα οποία χρεώνουν τα μισά, πέφτουν αμέσως καταγγελίες για χψ λόγους, και οι ντόπιοι απλά δεν εργάζονται και παραπονιούνται, ελπίζοντας στο παλιό ολιγοπώλιο το οποίο δεν θα ξαναέρθει ποτέ. Η αδελφή μου ζήτησε προσφορά τον περασμένο Μάιο για να της βάψουν ένα σπιτάκι του παππού σε νησί, συνολικά 40 τετραγωνικά, μέσα-έξω χωρίς πολλές φθορές. 4000 ευρώ ήταν όλες οι προσφορές, πανομοιότυπες. Φυσικά αρνήθηκε.

Δημοσ.

Παντως δε βλεπω κανεις να απαντησε ποσα μεροκαματα χρειαζεται ενα σπιτι 100τμ για να περαστει καλωδια, α, και μιας και μπηκε στην κουβεντα, ποσο ειναι το μεροκαματο μαζι με το ικα...

Δημοσ.

Ποσα ? 

Δεν ξερω (ισως και να ξερω), ας το αναλυσουν αυτοι που θεωρουν τα 1200 πολλα λεφτα. (για τη συγκεκριμενη περιπτωση του TS μιλαμε παντα).

Δημοσ.

Παντως και μενα (χωρις να ξερω) , χωρις υλικα παντα ψιλοχοντροπολλα μου φαινονται.Σορρυ που ριχνω τις τιμες  :P .Αν επρεπε να πονταρω για μεροκαματα πανω απο 3,4 δεν θα ελεγα , μην ειναι και πολλα.

Και τι εννοουμε μεροκαματο ? Ελπιζω οχι δυο ωρες , αλλες δυο ωρες με καφε και κουβεντα και κανα φιλεμα απο την νοικοκυρα για τα παλικαρια και αυριο παλι , the old greek way.

Δημοσ.

Παντως και μενα (χωρις να ξερω) , χωρις υλικα παντα ψιλοχοντροπολλα μου φαινονται.Σορρυ που ριχνω τις τιμες  :P .Αν επρεπε να πονταρω για μεροκαματα πανω απο 3,4 δεν θα ελεγα , μην ειναι και πολλα.

Οκ, επειδη θελω να την κανω αυτη τη δουλεια για το σπιτι μου σε λιγο καιρο, πιστευω θα μου βρεις 2 ατομα για 2 μερες, να μου προλαβουν να περασουν σε μια μερα ολα τα καλωδια (ρευματα, τηλεφωνα, δικτυα κλπ), μετα να περιμενουν τους μπογιατζηδες, να ερθουν μετα αλλη μια μερα να περασουν πριζες, διακοπτες (γιατι δεν γινοναι αυτα πριν το βαψιμο), και τελος να ερθει και τουλαχιστον ο ενας να κανει συνδεση στον πινακα και  ελεγχο, οταν θα εχει μπει η δεη και ο οτε, και ολα αυτα με 5 μεροκαματα τα οποια μαζι με το ικα, θα στοιχισουν ενα 500αρικο το λιγοτερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...