Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας παίδες! Θα ήθελα σας παρακαλώ να με διαφωτίσετε! Συζητάω για μια δουλειά στην οποία ο εργοδότης δεν ασφαλίζει στο ΙΚΑ, οπότε θα πρέπει να βγάλω μπλοκάκι, να κάνω έναρξη επαγγέλματος στον ΟΑΕΕ κλπ! Με συμφέρει; Πόσα θα πληρώνω το μήνα; Με το τέλος επιτηδεύματος τι ισχύει; 

Δημοσ.

To "με συμφέρει" είναι σχετική έννοια. Αν είσαι κανα χρόνο άνεργη μάλλον "σε συμφέρει" απο τα μηδέν ευρώ που εισπράττεις τώρα. Γενικότερα για να το πούμε απλά, το μπλοκάκι είναι τρελή εκμετάλλευση και δεν έχεις κανένα απολύτως πλεονέκτημα.

Ξεχνάς δώρα, δικαιώματα (π.χ. άδεια τοκετού - άδεια λοχείας), αποζημίωση, επίδομα ανεργίας (αν και νομίζω τώρα θα δινουν πλέον) και θες και λογιστή (αν δεν θες να κάνεις μλκιες...).

Το τέλος επιτηδεύματος ισχύει για ελ. επαγγελματίες οι οποιοι δραστηριοποιούντα πάνω απο 5 χρόνια.

Εν ολίγοις, αν δουλευες ήδη με παραπλήσιο μισθό θα σου έλεγα forget it. Αν παίρνεις 0...θέλει σοβαρή σκέψη.

Δημοσ.

Αν τα χρηματα που θα σου δινει είναι παραπάνω απο 700€ το μήνα - ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΟΝΔΡΙΚΑ όπως τα ειχα υπολογίσει πριν λιγο καιρο, σε συμφέρει!

Αν το ετήσιο ποσο ειναι κάτω απο 5000€ μπορείς να απασχοληθείς και με αποδειξη επαγγελματικής δαπάνης (χωρίς ασφάλιση, φόρο επιτηδεύματος κλπ)...

Δημοσ.

ΠΧ αν κοψεις για ενα μηνα 1000 ευρω.. απο αυτα θα πρεπει να αφαιρεσεις το ΦΠΑ 23% καθως και την παρακρατηση φορου 20% ( παλιοτερα σου δινοταν πισω σαν επιστροφη φορου αλλα αυτα κοπηκαν τωρα.. δλδ χανεται)

θα σου μεινουν 616 καθαρα στο χερι

βαλε επισης και το ΤΕΒΕ που θα πληρωνεις ανα διμηνο γιατι θεωρεισαι ελευθερος επαγγελματιας (450)

ξεχνας δωρα κτλ

και πρεπει να εισαι συνεχως στο μπλα μπλα με την εφορια γιατι πρεπει να κανεις ΠΕΡΙΟΔΙΚΕς ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ ανα τριμηνο.. συγκεντρωτικη ανα ετος καθως και συγκεντρωτικες καταστασεις πελατων προμηθευτων ανα τριμηνο.. αν ξεχασεις να κανεις κατι απο τα παραπανω πεφτει προστιμο.. αρα χρειαζεσαι και λογιστη

με συμβαση εργου σε προσλαμβανουν?

Δημοσ.

Αν τα χρηματα που θα σου δινει είναι παραπάνω απο 700€ το μήνα - ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΟΝΔΡΙΚΑ όπως τα ειχα υπολογίσει πριν λιγο καιρο, σε συμφέρει!

Αν το ετήσιο ποσο ειναι κάτω απο 5000€ μπορείς να απασχοληθείς και με αποδειξη επαγγελματικής δαπάνης (χωρίς ασφάλιση, φόρο επιτηδεύματος κλπ)...

Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα αυτό, μπορείς να μας δώσεις παραπάνω πληροφορίες για το τελευταίο που είπες; 

Δουλεύεις δηλαδή νόμιμα, με έναρξη στην εφορία σαν εταιρία/ελ.επαγγελματίας και δεν πληρώνεις ΤΕΒΕ? ή είπα βλακεία; 

Δημοσ.

ΠΧ αν κοψεις για ενα μηνα 1000 ευρω.. απο αυτα θα πρεπει να αφαιρεσεις το ΦΠΑ 23% καθως και την παρακρατηση φορου 20% ( παλιοτερα σου δινοταν πισω σαν επιστροφη φορου αλλα αυτα κοπηκαν τωρα.. δλδ χανεται)

θα σου μεινουν 616 καθαρα στο χερι

λαθος, μην παραπληροφορειτε αν δε γνωριζετε!

στο δελτιο που κοβεις το φπα παει εξτρα και το αποδιδεις καθε τριμηνο στην εφορια

το ποσο που θα συμφωνησεις με τον εργοδοτη πρεπει να ξεκαθαρισεις αν θα ειναι μεικτα ή καθαρα

αν συμφωνησεις πχ. 1000 καθαρα σημαινει οτι κοβεις:

1250 οπου θα σου παρακρατει το 20% δηλαδη 250 + φπα 23% επι των 1250

τελος η παρακρατηση δεν χανεται!! αφαιρειται απο το φορο που θα προκυψει κατα την εκκαθαριση!!

• Like 1
Δημοσ.

Επειδή με ενδιαφέρει κι εμένα το θέμα αυτό, μπορείς να μας δώσεις παραπάνω πληροφορίες για το τελευταίο που είπες; 

Δουλεύεις δηλαδή νόμιμα, με έναρξη στην εφορία σαν εταιρία/ελ.επαγγελματίας και δεν πληρώνεις ΤΕΒΕ? ή είπα βλακεία; 

Όπως ξαναείπα χωρις ασφαλιση/ενσημα κοκ. Ισχυει π.χ. για συμβάσεις μισθωσης έργου, διδασκαλία σε φροντηστήρια κοκ. 

Νομιμοτατα, δεν εχεις επιπλέον ούτε υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ουτε περαιώσεις ουτε τιποτα.

Καλυτερα βεβαια να ρωτησεις το λογιστη σου γιατι η κάθε περίπτωση ειναι διαφορετική... Α ριξε και μια ματια στην ΠΟΛ 1004/13

λαθος, μην παραπληροφορειτε αν δε γνωριζετε!

στο δελτιο που κοβεις το φπα παει εξτρα και το αποδιδεις καθε τριμηνο στην εφορια

το ποσο που θα συμφωνησεις με τον εργοδοτη πρεπει να ξεκαθαρισεις αν θα ειναι μεικτα ή καθαρα

αν συμφωνησεις πχ. 1000 καθαρα σημαινει οτι κοβεις:

1250 οπου θα σου παρακρατει το 20% δηλαδη 250 + φπα 23% επι των 1250

τελος η παρακρατηση δεν χανεται!! συμψιφιζεται στο φορο που θα προκυψει κατα την εκκαθαριση!!

αυτό ακριβώς...

Αν και για ποσα κατω των 300€ δεν υπάρχει η παρακράτηση...

• Like 1
Δημοσ.

To 20% παρακράτησης δεν χάνεται...υπό φυσιολογικές συνθήκες. Το κράτος έχει να επιστρέψει οτιδήποτε κανα 2 χρόνια τώρα βέβαια, και με όλα τα τρελά που γίνονται να μην αποκλείουμε κανα κούρεμα στα χρώστια τους απο επιστροφή ΦΠΑ/Φόρου. (στο επόμενο κούρεμα που θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές - σύντομα δηλαδή).

Δημοσ.

Τι είναι η απόδειξη εππαγ δαπάνης?....για δώσε λίγα φώτα παραπάνο...γιατί με ενδιαφέρει για μικροδουλειές αν μπορώ να κόβω.

Γιατί για να ανοίξεις βιβλία κανονικά πρέπει όπως είπαν παραπάνω τα παιδιά να βγάζεις περισσότερα απο 1000ε το μήνα...τα υπόλοιπα λεπτομέρειες.

Δημοσ.

Αντί να κόψεις εσύ απόδειξη παροχής υπηρεσιών, σου κόβουν αυτοί απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Παρακρατείται κανονικά το 20%. Δεν χρειάζεσαι ούτε βιβλία ούτε τίποτα.

Βέβαια, υποτίθεται ότι αυτό προορίζεται για "περιστασιακες εργασίες". Π.χ. είσαι γραφίστας και κάνεις μικροδουλίτσες για διάφορους πελάτες, και πέρνεις 300 απο έναν, 500 απο έναν άλλον κτλ. Αν τα παίρνεις απο έναν μόνο εργοδότη υπάρχει θεματάκι.

• Like 1
Δημοσ.

Αντί να κόψεις εσύ απόδειξη παροχής υπηρεσιών, σου κόβουν αυτοί απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. Παρακρατείται κανονικά το 20%. Δεν χρειάζεσαι ούτε βιβλία ούτε τίποτα.

Βέβαια, υποτίθεται ότι αυτό προορίζεται για "περιστασιακες εργασίες". Π.χ. είσαι γραφίστας και κάνεις μικροδουλίτσες για διάφορους πελάτες, και πέρνεις 300 απο έναν, 500 απο έναν άλλον κτλ. Αν τα παίρνεις απο έναν μόνο εργοδότη υπάρχει θεματάκι.

Ακριβώς αυτό θέλω...επειδή κάνω πλέον μικροδουλιές ..ούτε 300 το μήνα... δηλαδή θα τους λέω να μου κόψουν αυτοί απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης? ενώ δεν έχω ούτε βιβλία ούτε τίποτα?...και μετά αυτήν τη βάζω στη δήλωση μου στο τέλος απλά φαντάζομαι σαν εισόδημα?...και χωρίς να είμαι ασφαλισμένος τίποτα?...

Δημοσ.

Ακριβώς αυτό θέλω...επειδή κάνω πλέον μικροδουλιές ..ούτε 300 το μήνα... δηλαδή θα τους λέω να μου κόψουν αυτοί απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης? ενώ δεν έχω ούτε βιβλία ούτε τίποτα?...και μετά αυτήν τη βάζω στη δήλωση μου στο τέλος απλά φαντάζομαι σαν εισόδημα?...και χωρίς να είμαι ασφαλισμένος τίποτα?...

Η απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να βάλεις στη δήλωση σου , δεν έχεις ασφάλιση, παρακρατείται το 20% ( μέχρι τώρα τα έπαιρνα ως επιστροφή αλλά πλέον δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα, τα θεωρώ πλέον ως χαμένα λεφτά ), δεν έχεις ασφάλιση, δε θεωρείσαι άνεργος και δεν ξέρω και με ποιά κλίμακα πηγαίνεις ( μισθωτών ή επαγγελματιών; θέλει λογιστή να ρωτήσεις για αυτά πόσο μάλλον με τις αλλαγές που έχουν κάνει στις κλίμακες ). Μέχρι και στην εφορία έχω συναντήσει πρόβλημα με αυτές, ο εφοριακός δε δεχόταν αρχικά να μου δώσει βεβαίωση περί μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής γιατί έβλεπε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχα εισόδημα και με εξομοίωνε με αυτούς που έχουν κάνει έναρξη !

Παλιά οι διαφημιστικές μας πλήρωναν με αποδείξεις τέτοιες ( όταν κάναμε λίγες ημέρες, μετά πρέπει έτσι και αλλιώς να σε βάλει με ΙΚΑ ) αλλά το εργόσημο έχει βάλει και άλλες κατηγορίες πλέον ( προστέθηκε πριν κάτι μέρες και αυτή η κατηγορία ).

Κοινώς κοίτα σε περιστασιακές δουλειές αν το αντικείμενο καλύπτεται από εργόσημο ( και αυτό έχει παρακράτηση 30% αλλά έχει και ασφάλιση ΙΚΑ μέσα, ασφάλιση σε είδος ( για να μαζέψεις ημέρες να βγάλεις βιβλιάριο ) όχι παροχές σε χρήμα  ). Δε δέχονται οι επιχειρήσεις πλέον εύκολα έτσι και αλλιώς να κόψουν απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.

Για γυναίκα δυστυχώς ή μπλοκάκι ή σύμβαση ορισμένου χρόνου ως μισθωτή, για ευνόητους λόγους σύμβαση αορίστου δε βλέπεις ούτε με κυάλια ( στην προηγούμενη αορίστου είχα αλλά εκεί με το που παντρευόταν κάποια τη σουτάραν με συνοπτικές , εννοείται παίρναν μόνο άγαμες ). Γενικά με το που περνάς τα 24-25 οι εργοδότες κοιτάνε και αυτόν τον παράγοντα ...

Για μπλοκάκι πρέπει να κοιτάξεις τι καθαρά σου μένουν, να προσπαθήσεις να βάλεις έξοδα και να μην έχεις μόνο ένα πελάτη - " εργοδότη ". Και στους μισθωτούς πάντως που έχουν βάλει παρακράτηση ( που υποτίθεται την παίρνεις πίσω μέχρι κάποιο όριο εισοδήματος και αν έχεις μαζέψει αποδείξεις ) εγώ τα θεωρώ χαμένα λεφτά ( και υποθετικά αν συνεχίζουν να δίνουν επιστροφές όλο και κάποιο χρέος θα χρωστάς στην εφορία, κανα χαράτσι , κάτι )...

Δημοσ.

Ακριβώς έτσι. Το θέμα με τους περίεργους εφοριακούς που δεν στη δέχονται όντως ισχύει(και εγώ είχα ενα θεματάκι μια φορά), αλλά αυτό λύνεται αν τη στείλεις ταχυδρομικά. Βέβαια αν τη στείλεις ταχυδρομικά ό έλεγχος θα γίνει του Αγ. Ποτέ...αλλά ε καποια στιγμή σε κανα 2 χρόνια θα την πάρεις την επιστροφή :P.

Πάντως την επιστροφή δεν την "χάνεις". Απλά συνήθως συμψηφίζεται με τον φόρο εισοδήματος και δεν παίρνεις τίποτα τελικά. Αλλά δεν είναι ότι το χάνεις. Αν π.χ. είχες το ίδιο εισόδημα ως μισθωτός, δεν θα είχες παρακράτηση, αλλά στο τέλος θα έπρεπε να πληρώσεις τον φόρο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Αν π.χ. είχες το ίδιο εισόδημα ως μισθωτός, δεν θα είχες παρακράτηση, αλλά στο τέλος θα έπρεπε να πληρώσεις τον φόρο.

Με τη νέα φορολογική κλίμακα οι μισθωτοί έχουν και παρακράτηση...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...