Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα!  Έχοντας κάνει πολλές αγορές από το amazon έχω παρατηρησει οτι αν δηλωσεις ΑΦΜ πληρώνεις κατευθείαν το ποσό των προιοντων χωρίς το ΦΠΑ. Θα ηθελα να ρωτησω εαν μπορω να χρησιμοποιησω το ΦΠΑ ενος γνωστου μου για να πληρωσω λιγοτερα και εαν ναι πρεπει να κανει κατι αυτος στον οποιο ανηκει το ΦΠΑ? Πρεπει να δικαιολογήσει κάτι? Αν ναι, τι?

Επίσης αν βάλει κανείς κάποιο άσχετο ΦΠΑ τι γίνεται?? 

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όταν χρησιμοποιείς ΑΦΜ αγαπητέ μου με τον τρόπο που λες , ζητάς τιμολόγιο ( εφόσον έχεις επαγγελματικό ΑΦΜ) . Για να περάσει ο φίλος σου τιμολόγιο από άλλες χώρες , ας απευθυνθεί στο λογιστή του . Αν βάλεις άσχετο ΑΦΜ πολύ απλά θεωρείται οικονομική απάτη και το πολύ πολύ το επόμενο δέμα σου να ζητήσεις να το παραλάβεις από την τοπική φυλακή.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν αναφέρεις από ποιο Amazon σκοπεύεις να αγοράσεις με αυτό τον τρόπο, δεδομένο ότι είναι άλλη υπόθεση η αγορά από τα ενδοκοινοτικά Amazon και άλλη, η αγορά από τα Amazon τρίτων χωρών, όπως το αμερικάνικό, το καναδικό κλπ.

Στην εισαγωγή του οδηγού της υπογραφής μου αναφέρεται ότι:

Στην κλασσική ερώτηση «πως γλιτώνω τον ΦΠΑ ;», η απάντηση είναι ξεκάθαρη· αν είστε ιδιώτης, απλά, δεν τον γλυτώνετε, ενώ εάν είστε επαγγελματίας, τα πράγματα αλλάζουν. Σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών δεν χρεώνεται ο ΦΠΑ από τον προμηθευτή αλλά ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος να δηλώσει όλα τα σχετικά στοιχεία της συναλλαγής στις περιοδικές του δηλώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν, βέβαια, ότι λειτουργεί ο φορολογικός έλεγχος Intrastat με διασταύρωση των σχετικών δηλώσεων προμηθευτή/αγοραστή, για να διαπιστωθεί εάν δηλώθηκε η συναλλαγή και από τους δύο εμπλεκόμενους. Επομένως, συνιστάται να μην δηλώνει κάποιος ψευδώς ότι είναι επαγγελματίας, γιατί θα εντοπιστεί από το σύστημα, με βάση τον ΑΦΜ του που θα δώσει στον προμηθευτή, και θα υποστεί όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτή η πράξη. Επισημαίνεται ότι εάν τυχόν υπάρξει πρόβλημα συναλλαγής, σε ενδοκοινοτικό επίπεδο, μεταξύ πωλητή-αγοραστή, αυτή μπορεί να λυθεί με την παρέμβαση της Ελληνικής Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Επομένως, αυτός που θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αυτή πρέπει αφενός να έχει δηλώσει στην εφορία του ότι κάνει ενδοκοινοτικές συναλλαγές αφετέρου να δηλώνει τις αγορές αυτές στις περιοδικές του δηλώσεις.

• Like 1
Δημοσ.

Αν δηλώσεις το Α.Φ.Μ. Του φίλου σου θα δηλώσεις και τα στοιχεία του φίλου σου και την διεύθυνση της επιχείρησης του φίλου σου για παραλαβή, οπότε εσυ θα πάρεις το προϊόν και το τιμολόγιο θα το δώσει ο φίλος σου στον λογιστή να περάστει στα έξοδα τις εταιρίας, έχω την εντύπωση ότι επειδη το amazon.co.uk έχει ελληνικό αφμ δεν θα χρειαστεί να έχει κάνει αίτηση για ενδοκοινωτικες συναλλαγές, αυτο ας το επιβεβαιώσει κάποιος απο εδώ μέσα η να ρωτήσεις τον λογιστή του φίλου σου αν ξέρει βέβαια...

Δημοσ.

Αν δηλώσεις το Α.Φ.Μ. Του φίλου σου θα δηλώσεις και τα στοιχεία του φίλου σου και την διεύθυνση της επιχείρησης του φίλου σου για παραλαβή, οπότε εσυ θα πάρεις το προϊόν και το τιμολόγιο θα το δώσει ο φίλος σου στον λογιστή να περάστει στα έξοδα τις εταιρίας, έχω την εντύπωση ότι επειδη το amazon.co.uk έχει ελληνικό αφμ δεν θα χρειαστεί να έχει κάνει αίτηση για ενδοκοινωτικες συναλλαγές, αυτο ας το επιβεβαιώσει κάποιος απο εδώ μέσα η να ρωτήσεις τον λογιστή του φίλου σου αν ξέρει βέβαια...

Προσοχή σ'αυτό, ενδοκοινοτικές συναλλαγές με διαφορετική διεύθυνση αποστολής από την έδρα της επιχείρησης που κόπηκε το τιμολόγιο θεωρούνται εξαιρετικά ύποπτες για την εφορία - σε περίπτωση ελέγχου ο φίλος θα έχει πρόβλημα.

Όσον αφορά το ελληνικό ΑΦΜ, σε αγορές που κάνω σαν ιδιώτης έρχονται με αυτό, σε αυτές που κάνω σαν επαγγελματίας έρχονται σαν ενδοκοινοτικές με αγγλικό αφμ. Επίσης πριν δεχτεί να σου στείλει χωρίς ΦΠΑ ελέγχει το ΑΦΜ στο VIES, αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχεις δηλώσει ενδοκοινοτικές στην εφορία, θα το δει και λογικά θα σε χρεώσει ΦΠΑ κανονικά. Μετά ο φίλος σου θα παρει πίσω το ποσό του ΦΠΑ μόνο σαν πίστωση έναντι του φπα που εισπράττει.

Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η συμβουλή του λογιστή του φίλου, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλά άλλα θέματα (το πιο απλό είναι να μη δικαιολογούνται τα συγκεκριμενα έξοδα για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, π.χ. ταξιτζής που αγοράζει desktop :))

Δημοσ.

Τα έξοδα δικαιολογούνται 100% μιας και πρόκειται για γραφείο που χρησιμοποιεί Η/Υ οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό.

Αν ρωτήσω το amazon.co.uk εαν στέλνει με ελληνικό ΑΦΜ θα είναι οκ αν τα προιοντα σταλούν στη διεύθυνση του γραφείου? Βασικά ο Η/Υ θα είναι για το γραφείο του φίλου μου αλλά θα ηθελα να παραλάβω εγω τα πραγματα για να το συναρμολογήσω πρώτα, να το τεστάρω κλπ μιας και αυτός δεν το χει με την τεχνολογια.

Δημοσ.

Λοιπόν μετά από ερώτηση μου όσων αναφέρατε εδώ, ορίστε η απάντηση του Amazon:

From your contact, I understand that you'd like clarification on what Amazon VAT number will appear on an item you wish to order and have shipped to Greece.

If you are registered as a Business customer on our site, and have provided a valid VAT number, you will receive an invoice without VAT which shows Amazon’s UK VAT number.  It is then your responsibility to report any VAT due in Greece.

If they you not a registered Business customer, Amazon will charge Greek VAT and will issue an invoice showing the company’s Greek VAT number.

Επομένως μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει ακριβώς τι ισχύει και πως θα το κάνω?

Δημοσ.

Λέει ακριβώς όσα ειπώθηκαν παραπάνω.

Εάν ο αγοραστής είναι γραμμένος στο Amazon, ως επαγγελματίας, δηλαδή στείλει τον ΑΦΜ του και τον ελέγξει το Amazon ότι είναι ΟΚ, θα εκδοθεί τιμολόγιο, χωρίς ΦΠΑ και είναι στην ευθύνη του αγοραστή να δηλώσει την αγορά στην εφορία.

Εάν δεν είναι γραμμένος στο Amazon, ως επαγγελματίας, το Amazon θα τον χρεώσει με τον ελληνικό ΦΠΑ και θα εκδώσει τιμολόγιο με ελληνικό ΑΦΜ

Δημοσ.

Είμαι ήδη γραμμένος στο Amazon με διαφορετικά όμως στοιχεία από τα στοιχεία του κατόχου του ΑΦΜ, ωστόσο το έχουν δεχτεί κανονικά . Οπότε κατα την πληρωμη θα πληρωσω κατευθειαν το ποσο χωρις το ΦΠΑ, και εν συνεχεια θα μου στειλουν το τιμολογια στα στοιχεια του κατοχου του ΑΦΜ (???) ή στα δικά μου?? Και τοτε θα πρεπει ο κατοχος του ΑΦΜ να καταχωρήσει το τιμολόγιο στην εφορία, σωστά? Πρέπει σε αυτή τη περίπτωση να έχει κάνει δήλωση για ενδοκοινοτικές συναλλαγές που είπατε παραπάνω?

Δημοσ.

Αυτό το μπέρδεμα που προσπαθείς να κάνεις και μάλιστα με πιθανές συνέπειες για εκείνον του οποίου θα χρησιμοποιήσεις τον ΑΦΜ, εύχομαι να σας βγει σε καλό.

Δημοσ.

Για να μην το μπερδεύουμε παιδιά, του είπα να βρεθούμε να φτιάξει αυτός ένα λογαριασμό στο amazon, να βάλει το ΦΠΑ του και να γίνει κανονικά η παραγγελία. Απλά θέλω να ξέρω τι πρέπει να κανει για να πάρει τιμολόγιο και να μπορεί να το περάσει στην εφορία εδώ κανονικά, σαν να εχει γινει η αγορα απο ελληνικο μαγαζι, μιας και δεν εχει ενεργοποιησει τις ενδοκοινοτικες συναλλαγες.

Ευχαριστω προκαταβολικα

Δημοσ.

Σε ότι αφορά στο Amazon, πρέπει να στείλει τον ΑΦΜ του και να ζητήσει να θεωρηθεί ως επαγγελματίας στις αγορές του και για τη δεύτερη ερώτηση πρέπει να ρωτήσει το λογιστή του ή αν δεν έχει, την εφορία του.

Δεν παίζουμε με αυτά τα θέματα.

Δημοσ.

Δηλαδή πρέπει οπωσδήποτε να έχει ενεργοποιήσει τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για να πάρει πίσω το ΦΠΑ από το Amazon?

Δημοσ.

Μα καλά, δεν έχεις διαβάσει την απάντηση του Amazon και τη δική μου;

Για να αγοράσει ως επαγγελματίας, αρκεί να έχει ενεργό ΑΦΜ που θα ελεγχθεί από το Amazon. Το τιμολόγιο αγοράς θα εκδοθεί χωρίς ΦΠΑ.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να είναι εντάξει με την εφορία και τις περιοδικές δηλώσεις που γίνονται κάθε τρίμηνο. Γιαυτό σου είπα να συμβουλευτεί το λογιστή του.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...