Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερά σε όλους,

σκέφτομαι να δημιουργήσω ένα προγραμμα που να παίρνει κάποια δεδομένα από κάποιο website κατεβάζοντας απλά την αρχική του σελίδα να βγάζω την html και να κρατάω κάποια δεδομένα από αυτά.Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος που ξέρει αν αυτό παραβιάζει προσωπικά δεδομένα;Είναι παράνομο;Μπορεί κάποιος να καταλάβει οτι τα δεδομένα προέρχονται από εκείνο το site?

• Moderators
Δημοσ.

Χωρις να ειμαι δικηγορος, υποθετω πως εαν μιλαμε για δεδομενα τα οποια ειναι δημοσια και προσβασιμα απο τον καθενα, δεν υπαρχει κατι μεμπτο.

• Like 1
Δημοσ.

Σε κάθε σελίδα (συνήθως) υπάρχει copyright από κάτω και οφείλεις να το σεβαστείς με την έννοια οτι δε μπορείς να χρησιμοποιείς πράγματα του site ως δικά σου. Δηλαδή δεν γίνεται να πας να κατεβάσεις μια εικόνα και να την βάλεις αλλού μετά ως δικά σου, αυτό είναι παράνομο. Αλλά αν είναι δεδομένα για επεξεργασία, δεν τίθεται θέμα καθώς η google σαρώνει όλο το web για τους δικούς της λόγους και ένας θεός ξέρει τι ακριβώς τα κάνει. 

• Like 1
Δημοσ.

Εξαρτάται τι θα κάνεις τα δεδομένα που θες να τραβήξεις.

Θα σου πω ένα παράδειγμα,το οποίο ίσως είναι τραβηγμένο αλλά δείχνει ότι υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Γνωστή σελίδα ιντερνετικού στοιχήματος δε σου επέτρεπε να είσαι με τις ώρες στις σελίδες της χωρίς να παίζεις διότι υπέθετε ότι έκανες data mining, τα οποία μετά χρησιμοποιούσες κατά βούληση για να μπορέσεις να εξάγεις χρήσιμα συμπεράσματα.

Ο νοών νοείτω.

Δημοσ.

Υπάρχουν και κάποια sites που αντι για copyright έχουν (cc) . Εξαρτάται λοιπόν το τι θέλεις να κάνεις με τα δεδομένα που θα πάρεις όπως είπαν και τα παιδιά παραπάνω...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μπορεί να μου απαντήσει κάποιος που ξέρει αν αυτό παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Άλλο «προσωπικά δεδομένα» και άλλο «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Πχ ένας αθλητικός σύλλογος μπορεί να γράφει στη σελίδα του τα ονόματα των μελών της ομάδας μπάσκετ. Δεν είναι κάτι κρυφό αυτό. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα πάρεις.

Αν τα δεδομένα είναι «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» τότε μάλλον ναι είναι παράνομο. Αλλά αν είναι όντως τέτοια δεν θα είναι φόρα παρτίδα στο νετ.

Disclaimer: Δεν είμαι δικηγόρος.

Επεξ/σία από pmav99
  • Moderators
Δημοσ.

Την πιο γνωστή που έφυγε.

Επειδη δεν εχω επαφη με το θεμα, κανε εαν θελεις ενα κοπο να την αναφερεις

Δημοσ.

Εξαρτάται τι θα κάνεις τα δεδομένα που θες να τραβήξεις.

Αυτό, αλλά είναι μόνο το μισό του συνόλου.

Κανείς δε μπορεί να σε κατηγορήσει επειδή είδες και ενδεχομένως κατέγραψες κάτι το οποίο βρίσκεται σε κοινή θέα.

Αλλά: μπορεί να σε κατηγορήσει επειδή χρησιμοποίησες με κάποιο τρόπο αυτή την πληροφορία που πήρες, και μπορεί να σε κατηγορήσει αν για να την πάρεις νόμιμα έπρεπε να συνάψεις μια συμφωνία τους όρους της οποίας παρέβηκες.

Για παράδειγμα, δε μπορώ να σε κατηγορήσω επειδή είδες κάτι στην τηλεόραση. Μπορώ όμως να σε κατηγορήσω αν το γράψεις σε DVD και το πουλάς (ή το μοιράζεις ή το αξιοποιείς διαφορετικά, δεν έχει σημασία) και μπορώ να σε κατηγορήσω αν έπρεπε να γίνεις μέλος στο fight club για να το δεις και στη συνέχεια άρχισες να μιλάς για το fight club.

Δημοσ.

Κανείς δε μπορεί να σε κατηγορήσει επειδή είδες και ενδεχομένως κατέγραψες κάτι το οποίο βρίσκεται σε κοινή θέα.

Αλλά: μπορεί να σε κατηγορήσει επειδή χρησιμοποίησες με κάποιο τρόπο αυτή την πληροφορία που πήρες, και μπορεί να σε κατηγορήσει αν για να την πάρεις νόμιμα έπρεπε να συνάψεις μια συμφωνία τους όρους της οποίας παρέβηκες.

Στο παράδειγμα που έφερα,δε σου απαγόρευε το "τράβηγμα" των πληροφοριών ούτε τη χρησιμοποίησή τους.

Σου απαγόρευε το τζάμπα "τράβηγμα" απλά.

Στον πραγματικό κόσμο,ας υποθέσουμε ότι θες να πας σε ένα παραλιακό καφέ με θέα και ωραίες σερβιτόρες.

Ε,με νερό δε γίνεται να κάτσεις εκεί...μία πορτοκαλάδα θα την πιείς,έτσι δεν είναι;

Δημοσ.

Στο παράδειγμα που έφερα,δε σου απαγόρευε το "τράβηγμα" των πληροφοριών ούτε τη χρησιμοποίησή τους.

Για να μιλάμε με ακρίβεια θα πρέπει να κάνεις copy/paste το TOS της σελίδας. Έχοντας δει διάφορα TOS που μόνο στον πλανήτη Δικηγόρο θα μπορούσαν να θεωρούνται λογικά (έτσι για το χαβαλέ, TOS σε σύστημα αποστολής SMS που είχα πιάσει στα χέρια μου ανέφερε ρητά ότι η εταιρία δεν έχει ευθύνη για μπλα μπλα μπλα και θάνατο που προκαλείται από... την καθυστέρηση παράδοσης του SMS) δεν το θεωρώ σε καμία περίπτωση απίθανο να σου απαγόρευε διάφορα πράγματα.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε (το θεωρώ πιθανό αλλά δεν έχω ιδέα) να λέει πως οι αποδόσεις είναι προϊόν πνευματικής εργασίας της εταιρίας (που είναι, τρόπον τινα) και πως επιτρέπεται η χρήση τους μόνο για να παίξεις. Το πρώτο δε θα χρειαζόταν να το λέει καν ρητά, θα αρκούσε μια υποσημείωση κάπου "all content is copyright TheCompany". Είσαι σίγουρος πως τα προσέχεις αυτά τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που να μη σου ξεφεύγουν;

Στον πραγματικό κόσμο,ας υποθέσουμε ότι θες να πας σε ένα παραλιακό καφέ με θέα και ωραίες σερβιτόρες.

Ε,με νερό δε γίνεται να κάτσεις εκεί...μία πορτοκαλάδα θα την πιείς,έτσι δεν είναι;

Δεν είμαι σίγουρος αυτό πως συνδέεται. Φαντάζομαι πως υπάρχουν (άσχετοι με το thread) νόμοι που δε σου επιτρέπουν να κατσικωθείς στο μαγαζί και να μη παραγγείλεις τίποτα. Αν πάλι δεν υπάρχουν, τότε γίνεται να κάτσεις και χωρίς νερό.  :P

Δημοσ.

Έχοντας δει διάφορα TOS που μόνο στον πλανήτη Δικηγόρο θα μπορούσαν να θεωρούνται λογικά (έτσι για το χαβαλέ, TOS σε σύστημα αποστολής SMS που είχα πιάσει στα χέρια μου ανέφερε ρητά ότι η εταιρία δεν έχει ευθύνη για μπλα μπλα μπλα και θάνατο που προκαλείται από... την καθυστέρηση παράδοσης του SMS) δεν το θεωρώ σε καμία περίπτωση απίθανο να σου απαγόρευε διάφορα πράγματα.;

l0G0Il9.jpg

YG Ποσο για το πουτσο πια αυτος ο editor....

• Like 2
Δημοσ.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε (το θεωρώ πιθανό αλλά δεν έχω ιδέα) να λέει πως οι αποδόσεις είναι προϊόν πνευματικής εργασίας της εταιρίας (που είναι, τρόπον τινα) και πως επιτρέπεται η χρήση τους μόνο για να παίξεις. Το πρώτο δε θα χρειαζόταν να το λέει καν ρητά, θα αρκούσε μια υποσημείωση κάπου "all content is copyright TheCompany". Είσαι σίγουρος πως τα προσέχεις αυτά τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που να μη σου ξεφεύγουν;

Δεν είμαι σίγουρος αυτό πως συνδέεται. Φαντάζομαι πως υπάρχουν (άσχετοι με το thread) νόμοι που δε σου επιτρέπουν να κατσικωθείς στο μαγαζί και να μη παραγγείλεις τίποτα. Αν πάλι δεν υπάρχουν, τότε γίνεται να κάτσεις και χωρίς νερό.  :P

Για το 1ο δε μπορεί να να σου πει κάτι ,γιατί οι αποδόσεις είναι αυτό που θα προσεκύσει πελάτες,οπότε αν δεν τις δω,πώς θα παίξω;

Αυτό που χρέωνε ήταν η υπέρογκη χρήση του API της χωρίς να παίζεις,που σήμαινε για αυτούς ότι με κάποιο software "κατεβάζεις" σε κάποια βάση δεδομένων τις μεταβολές αποδόσεων στο χρόνο.

Κάτι που σήμαινε data mining και μετά δημιουργία κάποιου μοντέλου,machine learning,αναγνώριση προτύπων και όλα αυτές οι ομορφιές ,άρα ο πελάτης είναι επαγγελματίας και πρέπει να πληρώσει.

Για το 2ο τώρα,ακόμα και να υπάρχει ασάφεια νόμου και να μπορείς να κάτσεις,σίγουρα θα έστελνε κάποιον σερβιτόρο-αρκούδα,οπότε μάλλον θα προτιμούσες να παραγγείλεις... :P

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...