Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Στάνταρ την επηρεάζει.Ειδικά για άτομα σαν εμένα όπου η επαφή μου με την Ελληνική γλώσσα σε καθημερινή βάση είναι πολύ περιορισμένη.Το ότι τα Ελληνικά φόρα με ανάγκασαν να γράφω στα Ελληνικά over greeklish με βοήθησε αρκετά να ασχοληθώ με ορθογραφία,συντακτικό κοκ των Ελληνικών τα οποία μου ήταν άχρηστα στη καθημερινότητα μου.

• Like 2
  • Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Τα Greeklish είναι μάστιγα της ελληνικής γλώσσας: Η συγκεκριμένη αντίληψη είναι τελείως λανθασμένη. Πρώτα απ'ολα, με τα σημερινά δεδομένα τα greeklish χρησιμοποιούνται σε φιλικές συζητήσεις και σε μερικά δημόσια κείμενα (σαν το δικό μου πάνω πάνω). Τα greeklish δεν έχουν λόγο να αντικαταστήσουν τα ελληνικά σε επίσημα έγγραφα αλλά σε ανεπίσημες και φιλικές συζητήσεις. Αν όμως φτάσουμε σε σημείο που ένας ολόκληρος λαός θέλει να αντικαταστήσει την γλώσσα του, τότε ο πολιτισμός έχει ήδη χαθεί. Άν φτάσουμε σε σημείο προτίμησης της αποκλειστικής χρήσης των greeklish, τότε η παράδοση χάθηκε. Τα greeklish είναι μια από τις πάρα πολλές "απειλές" της γλώσσας. Τα Goddy'$ γιατί νομίζεις δεν λέγονται "Η ταβέρνα της Κυρα Χρύσας". Άλλη μια δήθεν μάστιγα είναι τα Αγγλικά. Δεν είναι τα greeklish που μπορεί κάποτε να καταστρέψουν τα ελληνικά αλλά η αγάπη του Έλληνα προς το ξενο

τα greeklish και την οικονομική κρίση που περνάμε : Όταν γράφουμε  greeklish όπως προανέφερα, γράφουμε λέξεις οικίες (κάνω, φτιάχνω, πάω, λέω). Γράφοντας αυτές τις λέξεις τι πλούτο μπορεί να καταστρέψουμε: Ελάχιστο, αλλά πάλι πως να το καταστρέψουμε τέτοιες λέξεις δεν ξεχνιούνται. Αλλά και πάλι, υπάρχει πάντα ο ορθογραφικός τρόπος

Όταν ξέρουμε την λέξη ais8hsh

ξέρουμε και τις λέξεις

Ypereus8htos

anais8htos

Θα ήθελα να προσθέσω ότι κατά την γνώμη μου η δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε δεν έχει καμία μα καμία σχέσει με τα

greeklish. Όπως λέει και το άρθρο, ζυγίζουμε δύο ετερόκλιτα πράγματα. Τι σχέση έχει ο τρόπος γραφής με την πολίτικη ???? :huh:​ . Κατά την γνώμη μου καμία

Τελευταίο αρθρο

Tα greeklish βλάπτουν σοβαρά την ορθογραφία

Τα είδη των λαθών των μαθητών αφορούν κυρίως την παράλειψη τονισμού ή σημείων στίξης και τη χρήση αγγλικών σημείων στίξης, το συνδυασμό ελληνικών και λατινικών γραμμάτων σε μία λέξη, ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς, επίσης, σύντμηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.).

http://www.novafm106.gr/index.php

Χρήση αγγλικών σημείων στίξης : Γίνεται και αλλιώς >  Geia ! Ti kaneis; Mia xara.

Συνδυασμός ελληνικών και λατινικών γραμμάτων : Αυτό το πρόβλημα πιστεύω πως είναι η έλλειψη αυτοσυγκράτησης. Όταν πας να δώσεις εξετάσεις είναι λίγο τραβηγμένο να βλέπει ο εξεταζόμενος αγγλικά γράμματα στο γραπτό σου και να τα αφήνει.

ορθογραφικά λάθη (π.χ. ο αντί για ω), φωνητικά λάθη (κυρίως στους φθόγγους π.χ. κς αντί για ξ), καθώς, επίσης, σύντμηση λέξεων (π.χ. tespa αντί τέλος πάντων, tpt αντί για τίποτα, dld αντί για δηλαδή κ.α.): Αυτά τα εξηγώ στην πρώτη ανάρτηση.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι της άποψης ότι ταgreeklish πρέπει να συνυπάρχουν με τα ελληνικά και σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερτερούν τα ελληνικά (π.χ. γραφή νόμων)

Δημοσ.

Και πάλι σχολιάζεις ότι σε βολεύουν: Στην από κάτω ακριβώς παράγραφο του τελευταίου κειμένου λέει τα εξής: 

Επίσης, οι φιλόλογοι δήλωσαν ότι συνάντησαν λέξεις γραμμένες σε greeklish σε γραπτά του σχολείου σε ποσοστό 64,3% και ότι παρατηρήθηκαν και μη αναμενόμενα λάθη, όπως αλλαγή χρόνου ή προσώπου στα ρήματα, αλλαγή πτώσης στα ουσιαστικά, αντικατάσταση λέξης με άλλη, με εντελώς διαφορετική σημασία.

Ακόμη σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 77,4% των μαθητών χρησιμοποιούν τα greeklish, με αξιοσημείωτη αύξηση χρηστών από το γυμνάσιο στο λύκειο. Οι μαθητές που παραδέχτηκαν ότι τα χρησιμοποιούν στο γυμνάσιο φτάνουν το 67,8%, στο ΕΠΑΛ το 70,2% και στο ΓΕΛ 88,5%.

Στα τονισμένα και υπογραμμισμένα σημεία είναι αυτά που θα έδινα σημασία εγώ. 

Edit για πρόσθεση:

Αυτό το φαινόμενο μήπως το βλέπουμε και εδώ μέσα που πολλοί ανοίγουν θέματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν γνωρίζουν καν πως να εκφραστούν ή πως να τα περιγράψουν; Και μιλάω για απλές περιπτώσεις που οι γνώσεις Η/Υ δεν είναι απαραίτητες για να κάνεις τα παραπάνω. 

Αλλά... δεν έχω παράπονο, δόξα τον Θεό Αλλάχ! Αφού μας επιτρέπεις να έχουμε την ελληνική γραφή για τη συγγραφή των νόμων, πάλι καλά! 

Efkaristoume terma! (Ευχαριστούμε θερμά! :) )

• Like 1
Δημοσ.

Θεωρώ ότι όσο θα είναι αναγκαία τα χειρόγραφα στην Ελλάδα, η ελληνική γραφή δεν κινδυνεύει. Όταν στο μέλλον επικρατήσει η e-γραφική ύλη (δηλαδή ακόμα και στα σχολεία φεριπίν, να αντικατασταθούν τα βιβλία και τα τετράδια απο ηλεκτρονικές εκδοχές τους - βλ. e-books), τότε ίσως μέσω της εξέλιξης να μην είναι καν αναγκαία η γλωσσική διαφοροποίηση παγκοσμίως!

*Συμφωνώ απόλυτα με τον Τοξοβόλο, στο ότι τα greeklish επιρρεάζουν αρνητικά ήδη τους ομογεννείς και γενικά τους ξενιτεμένους μας...

Αυτή τη γνώμη τη διαμόρφωσα απο το γεγονός της διαφοροποίησης της ελληνικής γλώσσας, ανά τους αιώνες. Πώς δηλαδή μεταλλάχθηκε και εξελίχθηκε η γραφή απο την αρχαία στη νέα ελληνική. Για να γίνω περισσότερο κατανοητός, δείτε ότι ΗΑΡΧΑΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗΓΡΑΦΗΕΙΧΕΑΥΤΗΤΗΜΟΡΦΗ! Χωρίς καν σημεία στίξης, με ποιό τρόπο έδιναν "χρώμα" στη γλώσσα; Έλα ντε...

Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά, είσαι τις άποψης πως μπορούμε να μάθουμε να γράφουμε «ορθογραφημένα» greeklish. Η ερώτησή μου είναι γιατί να γράφουμε πλέον greeklish. Η γραφή αυτή δημιουργήθηκε κάποτε από ανάγκη, ποιος ο λόγος ύπαρξής της σήμερα;

• Like 5
Δημοσ.

Efkaristoume therma! (Ευχαριστούμε θερμά! :) )

fixed :mrgreen:

Αν κατάλαβα καλά, είσαι τις άποψης πως μπορούμε να μάθουμε να γράφουμε «ορθογραφημένα» greeklish. Η ερώτησή μου είναι γιατί να γράφουμε πλέον greeklish. Η γραφή αυτή δημιουργήθηκε κάποτε από ανάγκη, ποιος ο λόγος ύπαρξής της σήμερα;

Στο ότι σε ορισμένες ηλεκτρονικές συσκευές δεν υποστηρίζεται η ελληνική γραφή (βλ. ps3)! :mrgreen:

• Like 1
Δημοσ.

Πρέπει οι mods να επιτρέψουν ένα greeklish topic, να μπαίνετε να τσακώνεστε για το ποια είναι η σωστή ορθογραφία λες και είναι καμία γλώσσα υπαρκτή τα greeklish...

• Like 1
Δημοσ.

Αν κατάλαβα καλά, είσαι τις άποψης πως μπορούμε να μάθουμε να γράφουμε «ορθογραφημένα» greeklish. Η ερώτησή μου είναι γιατί να γράφουμε

πλέον greeklish. Η γραφή αυτή δημιουργήθηκε κάποτε από ανάγκη, ποιος ο λόγος ύπαρξής της σήμερα;

Ta Greeklish χρησιμοποιούνται πολλές φορές για χαμηλές χρεώσεις, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούμε έναν υπολογιστή που δεν είναι δικός μας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις, για ευκολία και ταχύτητα, άγνοια για ορθογραφικά λάθη, είναι μόδα κλπ.

Αυτή τη γνώμη τη διαμόρφωσα απο το γεγονός της διαφοροποίησης της ελληνικής γλώσσας, ανά τους αιώνες. Πώς δηλαδή μεταλλάχθηκε και εξελίχθηκε η γραφή απο την αρχαία στη νέα ελληνική. Για να γίνω περισσότερο κατανοητός, δείτε ότι ΗΑΡΧΑΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗΓΡΑΦΗΕΙΧΕΑΥΤΗΤΗΜΟΡΦΗ! Χωρίς καν σημεία στίξης, με ποιό τρόπο έδιναν "χρώμα" στη γλώσσα; Έλα ντε...

Δηλαδή λες ότι τα greeklish είναι η εξέλιξη των ελληνικών. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.  :-)

Άρα μιλάμε για σημεία στίξης, διαλυτικά που στην αρχαία ελληνική δεν υπήρχαν. Μάλιστα τα emotions δίνουν πιο πολύ χρώμα.

fixed :mrgreen:

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Δημοσ.

Πρέπει οι mods να επιτρέψουν ένα greeklish topic, να μπαίνετε να τσακώνεστε για το ποια είναι η σωστή ορθογραφία λες και είναι καμία γλώσσα υπαρκτή τα greeklish...

Έμπα στο facebook και θα διαπιστώσεις ότι μια χαρά υπαρκτή γραφή είναι! Επειδή δεν υπάρχει βιβλιογραφία δηλαδή;

Σου το επισημαίνω με την έννοια ότι και τα τσακώνικα δεν έχουν γραφή, αλλά είναι μια καθ' όλα αναγνωρισμένη απο τους γλωσσολόγους γλώσσα...

• Like 1
Δημοσ.

Τώρα σοβαρά αλλά τονίζω το γεγονός οτι ''αναγκάστηκα'' από τα φόρα να γράφω Ελληνικά.Κοιτώντας το τώρα ναι πιστεύω μου έκανε καλό.Τόνους να βάζω δεν ήξερα καλά καλά.

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδή λες ότι τα greeklish είναι η εξέλιξη των ελληνικών. Δεν το είχα σκεφτεί έτσι.  :-)

Άρα μιλάμε για σημεία στίξης, διαλυτικά που στην αρχαία ελληνική δεν υπήρχαν. Μάλιστα τα emotions δίνουν πιο πολύ χρώμα.

Απλά λέω ότι δεν είναι ανάγκη να ισοπεδώνουμε όλα όσα δεν καταλαβαίνουμε και ότι με περισσότερο ανοιχτό μυαλό, ίσως να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας σαφέστερα.

Ακριβώς. Δες φεριπίν το "θα μου εξηγήσεις σε παρακαλώ τι εννοείς μ' αυτό που λες"... δεν είναι σαφές ότι πρόκειται για ερώτηση; Κι όμως, δεν υπάρχει στην ερωτηματική πρόταση κανένα ερωτηματικό! εν το μεταξύ, ναι, τα emoticons σώνουν πολλές φορές απο παρεξηγήσεις στις περιπτώσεις σαρκασμού φεριπίν...

Δημοσ.

Τη διαφορά στο νόημα, την κάνει πρωτίστως η σύνταξη της πρότασης και όχι τα σημεία στίξης φίλε μου...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...