Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα σου αφαιρέσω την ικανότητα να το σκεφτείς μόνος σου..   :)

αν σου πω παράδειγμα,η θα το δεχτείς η θα διαφωνήσεις αν το σκεφτείς μπορεί κ να το υιοθετήσεις,,

• Like 1
  • Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Στο (1), η έννοια της ορθογραφίας (Ορθο-γραφώ - γράφω σωστά) είναι ένα σύνολο από κανόνες και μέσα σε αυτό το σύνολο είναι και η σύνταξη και η γραμματική. Διαφορετικά δεν θα χρειαζόταν να μαθαίνουμε πότε πρέπει να έχουμε, π.χ. κατάληξη -ε και πότε -αι και όλα αυτά. Θα γράφαμε τη λέξη με έναν τρόπο για όλες τις χρήσεις. 

Στο (2), η ικανότητα της λογικής σκέψης υπάρχει εξ ορισμού;! Since  when?! Και πως εξηγείς τους τόσους βλαμμένους που κυκλοφορούν εκεί έξω (σε καμία περίπτωση δεν θέλω να σε προσβάλω με το παραπάνω - για τους βλαμμένους βλπ. ΧΑ - WorldVentures -για να πούμε κάτι που μπορείς να το βρεις και σε αυτό το φόρουμ-, και άλλους). 

Όπως είπα, όμως, αυτό είναι υπεραπλούστευση μιας διαδικασίας καθόλα πραγματικής. Δεν έχεις παρά να δεις/διαβάσεις μερικές γλωσσολογικές έρευνες για να το δεις. Ακόμα, όμως, και να μην τις διαβάσεις κάνε μια βόλτα από μερικά φορουμ και δες μερικά post του πως είναι γραμμένα-συνταγμένα και πες μου αν βγάζεις άκρια. Το ίδιο φαινόμενο, όπως είπα και σε προηγούμενή μου απάντηση, μπορείς να το δεις και εδώ. 

Η σωστή σύνταξη βοηθάει στη συνοχή του λόγου. Η συνοχή του λόγου βοηθάει στη συνοχή της σκέψης και στη δημιουργία της κριτικής σκέψης με τη σειρά της. Τα τελευταία αυτά δύο αποτελούν μέρος της λογικής σκέψης. 

• Like 2
Δημοσ.

Θα σου αφαιρέσω την ικανότητα να το σκεφτείς μόνος σου..   :)

αν σου πω παράδειγμα,η θα το δεχτείς η θα διαφωνήσεις αν το σκεφτείς μπορεί κ να το υιοθετήσεις,,

Ωραία, το επεξεργάζομαι λοιπόν (χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα συναντήσω τον δικό σου συλλογισμό...). Πάρε κι εσύ όμως υλικό: κάθε απλούστευση, προσθέτει και μια ικανότητα.

@lexmark

1) Μα η σύνταξη νομίζω, καθορίζει το πως θα διατυπώσεις μια πρόταση (είτε ερωτηματική, είτε καταφατική κλπ) και η οποία συμπεριλαμβάνεται με την ορθογραφία στην γραμματική. Η τελευταία είναι το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή μιάς γλώσσας και η οποία περιλαμβάνει επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης (τη φωνολογία, τη μορφωλογία, τη σύνταξη και τη σημασιολογία).

2) Η λογική σκέψη υπάρχει εξ ορισμού και είναι κοινώς αποδεκτό πως αυτή (μαζί με τον λόγο) μας διαφοροποιεί απο τα ζώα. Η κάθε κοινωνική ομάδα βεβαίως αναπτύσει τη λογική της, βάση των ερεθισμάτων του περιβάλλοντός της όπως επίσης και των κοινών και προσωπικών εμπειριών.

Απλά, άλλου τύπου λογική έχει η Χ.Α. (μια και την ανέφερες), άλλου η θρησκεία, άλλου η αναρχεία και άλλου τύπου ο κομμουνισμός. Όλοι όμως έχουμε κοινή λογική που αφορά την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.

Εν το μεταξύ, βλέπω τι γίνεται με τα γραμματικά λάθη στα forums και δεν εξετάζω το γεγονός του γιατί επιλέγει κάποιος τα greeklish. Σίγουρα πάντως δεν έχουν να κάνουν με τα καθε αυτό greeklish, όσο με την κακή ποιότητα της μαθησιακής πραγματικότητας. Είναι μια υπαρκτή παραλλαγή της ελληνικής γραφής, όχι όμως και του προφορικού λόγου.

• Moderators
Δημοσ.

- Κάθε απλούστευση αφαιρεί μια ικανότητα..

Για τη χαρα τη συζητησης και μονο (καθως δεν νομιζω πως εχει σχεση με το θεμα που εθεσε ο op), θα διαφωνησω:

"Simplicity is the ultimate sophistication", Leonardo Da Vinci

Δημοσ.

Κατ'αρχην αυτος ηταν ζωγράφος οχι φιλοσοφος.. :P  Αλλα θα συμφωνήσω απόλυτα κ με αυτόν και με εσένα οτι το απλό ειναι το καλύτερο,το απλό στην περίπτωση μας ειναι να γράφεις αυτο που έμαθες απο την στιγμή που γεννήθηκες.. Αλλα κ αυτο ειναι μια άποψη.. Εγω που ειμαι πιο αρχαίος οταν ήμασταν πιστσιρικαδες θυμόμασταν 50 αριθμους τηλεφώνου απ'εξω.. σημερα με τα smart δεν θυμάμαι ουτε του σπιτιου μου,και οποιος θυμάται σημερα τόσους ειναι Μαθηματικος η Αριθμομνήμων.. παλια ηταν ενας απλος εφηβος.. Ειδες τι απλο παράδειγμα ? :P

Δημοσ.

@sargio01

Παίζουμε με τις λέξεις ή απλά δεν είμαι κατανοητός. Ας πάρουμε όμως αυτό που λες εσύ. Αν από το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη μορφή μιας γλώσσας, αφαιρέσουμε 1-2 τι ακολουθεί; 

Όλοι το έχουμε δει το τι ακολουθεί. Αφαίρεσε κάτι από ένα σύνολο, οποιοδήποτε σύνολο, και αυτό παύει να αποτελεί σύνολο. Αν αφαιρέσεις ένα κρίκο από μια αλυσίδα, αυτή σπάει. Σωστά; 

Αν δεχτούμε τώρα ότι η γλώσσα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της καρδιάς και του πολιτισμού ενός λαού, τι γίνεται αν αφαιρέσεις έναν - δύο κρίκους από την «αλυσίδα» Γλώσσα; Σπάει. 

Αν σπάσει μια αλυσίδα, η οποία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αλυσίδας, τότε και η μεγαλύτερη δεν θα καταρρεύσει και αυτή με τη σειρά της;

Για το (2) ας πούμε ότι απλά είμαι διαφορετικής άποψης. Πιστεύω ότι υπάρχει η ικανότητα για λογική σκέψη. Αλλά όπως όλες οι ικανότητες, έτσι και αυτή, πρέπει να την αναπτύξεις. Αυτό που υπάρχει ως δυνατότητα είναι απλά η σκέψη. Όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν και σκέφτονται. Δεν έχουν όλα, όμως, τα ανθρώπινα όντα, λογική σκέψη. 

Καλημέρα σας :) 

• Like 1
Δημοσ.

Ξέρω ότι σύνταξη είναι η σειρά που πρέπει να τοποθετηθούν οι λεξεισ ώστε να ικανοποιούν συντακτικους κανόνες

Ορθογραφία : Όλοι εκείνοι οι κανόνες, που αφορούν στη διάταξη των γραμμάτων στις λέξεις μιας γλώσσας

Η γραμματική είναι το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή μιάς γλώσσας. Κανόνες της δομής της γλώσσας θεωρούνται αυτοί που ενυπάρχουν στη γλώσσα και όχι το τι θεωρείται "ποιοτικά" καλύτερο να λέγεται.

Στα Greeklish η σύνταξη και γραμματική είναι ίδιες

Egw paizw Esy paizeis Aytos paizei και ένα παράδειγμα της σύνταξης : H Lola exei ena milo = Συντακτικα η πρόταση είναι σωστή αφού εχει υποκείμενο ρήμα αντικείμενο

Όπως είπα και η ορθογραφια είναι μπορει να ειναι σωστή .

Δημοσ.

Ξέρω ότι σύνταξη είναι η σειρά που πρέπει να τοποθετηθούν οι λεξεισ ώστε να ικανοποιούν συντακτικους κανόνες

Ορθογραφία : Όλοι εκείνοι οι κανόνες, που αφορούν στη διάταξη των γραμμάτων στις λέξεις μιας γλώσσας

Η γραμματική είναι το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη δομή μιάς γλώσσας. Κανόνες της δομής της γλώσσας θεωρούνται αυτοί που ενυπάρχουν στη γλώσσα και όχι το τι θεωρείται "ποιοτικά" καλύτερο να λέγεται.

Στα Greeklish η σύνταξη και γραμματική είναι ίδιες

Egw paizw Esy paizeis Aytos paizei και ένα παράδειγμα της σύνταξης : H Lola exei ena milo = Συντακτικα η πρόταση είναι σωστή αφού εχει υποκείμενο ρήμα αντικείμενο

Όπως είπα και η ορθογραφια είναι μπορει να ειναι σωστή .

Καλά, εσύ, συγκεντρώσου στο παρακάτω και άσε τους μεγάλους να συζητήσουν.

Οταν δεν εχεις απαντησει σε καποιο επιχειρημα που τεθηκε 30 posts πριν, ποιος θεωρειται οτι εχει "στερεψει απο ιδεες"? Εγω ή εσυ;

Edit

..και το "εγω", για να μην παρεξηγουμαι, δεν παει συγκεκριμενα σε μενα, μια και δεν αναφερεσαι σε μενα προσωπικα.

:P

Δημοσ.

Ξεχασες το ερωτηματικο ;)

Δοκιμασε μια αναζητηση με και χωρις τονους στο site

Δεν ήταν ερώτηση, σκέψη που τελείωνε σε αποσιωπητικά ήταν... ;)

Για τη χαρα τη συζητησης και μονο (καθως δεν νομιζω πως εχει σχεση με το θεμα που εθεσε ο op), θα διαφωνησω:

"Simplicity is the ultimate sophistication", Leonardo Da Vinci

Αρκεί να μη χάνεται πληροφορία κατά τη διαδικασία της "απλούστευσης", if you know what I mean...

• Moderators
Δημοσ.

Δεν ήταν ερώτηση, σκέψη που τελείωνε σε αποσιωπητικά ήταν... ;)

Στο δικο μου ερωτηματικο αναφερομουν, μια και ηθελες να με διορθωσεις... ;)

Αρκεί να μη χάνεται πληροφορία κατά τη διαδικασία της "απλούστευσης", if you know what I mean...

Agreed. Πιστευω πως εκει στοχευει και το 'sophistication' που περιεχεται στη φραση.
Δημοσ.

Κατ'αρχην αυτος ηταν ζωγράφος οχι φιλοσοφος.. :P  Αλλα θα συμφωνήσω απόλυτα κ με αυτόν και με εσένα οτι το απλό ειναι το καλύτερο,το απλό στην περίπτωση μας ειναι να γράφεις αυτο που έμαθες απο την στιγμή που γεννήθηκες.. Αλλα κ αυτο ειναι μια άποψη.. Εγω που ειμαι πιο αρχαίος οταν ήμασταν πιστσιρικαδες θυμόμασταν 50 αριθμους τηλεφώνου απ'εξω.. σημερα με τα smart δεν θυμάμαι ουτε του σπιτιου μου,και οποιος θυμάται σημερα τόσους ειναι Μαθηματικος η Αριθμομνήμων.. παλια ηταν ενας απλος εφηβος.. Ειδες τι απλο παράδειγμα ? :P

Ειναι θεμα οικονομικων (με την ευρεια εννοια του ορου, οχι με χρημα). Ο εγκεφαλος σου διαθετει πορους σε αλλες διεργασιες η για την απομνημονευση αλλων πληροφοριων. Γιατι τιποτα δεν ειναι τζαμπα. Ισα ισα, να μην συνεβαινε αυτο θα ηταν προβλημα.

• Like 1
Δημοσ.

Επειδή θέλω να πιστεύω ότι ξέρω "τι μου γίνεται" θα διαφωνήσω,ο εγκέφαλος αδρανεί σε αυτό το σημείο,χωρίς να λειτουργεί σαν σκληρός δίσκος γεμίζοντας τα free clusters..

Πέρα απ'ολα αυτά όμως για να επιστρέψουμε στο ερώτημα υπάρχει η παραδοχή απο πολλούς οτι κατέστρεψαν την ορθογραφία τους με αυτόν τον τρόπο..

Αυτά όμως είναι χάριν συζήτησης,αν κάποιος αποφασίσει ότι μπορεί και εκφράζεται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο,και εικαστικά του αρέσει κιόλας,τότε μιλάμε για μια δική του συνειδητή επιλογή που κανείς δεν μπορεί ν'αμφισβητησει..

• Like 1
Δημοσ.

όλοι ξέρουμε πως ξεκίνησαν τα greeklish... σήμερα  με την ανάπτυξη που έχουν φτάσει τα λειτουργικά συστήματα είναι σφάλμα να χρησιμοποιούνται.

• Like 4
Δημοσ.

Ρε παιδιά, δεν είναι λόγος για να αναλύσετε τα των οικονομιών αυτός. Τα greek-kill-lish είναι μια ικανότητα επίκτητη. Δεν γεννήθηκε κανείς ξέροντας να γράφει greeklish από τα πρώτα του χρόνια. Όπως, επίσης, επίκτητη είναι και η σωστή χρήση του γραπτού λόγου. 

Σε κάποια στιγμή χρειάστηκε να μάθουν να γράφουν greeklish (οπότε no οικονομία εδώ) και αυτά παρέμειναν επειδή είναι trendy, της μόδας, μαγκιά, αντίδραση και γιατί τα κανονικά γράμματα είναι «για τους μεγάλους». 

Όλοι περάσαμε από εκεί. Το θέμα είναι αν έχουμε αποκτήσει την ωριμότητα του μυαλού και τον σεβασμό για τον συνάνθρωπό μας και να δούμε ότι α)δεν κάνει καλό για εμάς και β)δεν βοηθάει τον αναγνώστη μας. 

Ακόμα κι εγώ στα πρώτα «παιδικά» μου χρόνια στο Internet αυτά χρησιμοποιούσα -> αλίμονο αν έμενα όμως στάσιμος εκεί. 

• Like 2
Επισκέπτης
Δημοσ.

Απορώ που γίνεται και κουβέντα για την ορθογραφία απ' τη χρήση greeklish.Μάστιγα είναι για τους μαθητές,θα το βρούμε μπροστά μας σε μερικά χρόνια.Έστω απόδέχεσαι πως πλέον chatάρουμε και δεν βλεπόμαστε,αλλά να διαβάζεις:bty,t kaneis,p pas,wtf κλπ,κλπ.Τα L.F.E & F.F.E,περισσότερο αποδεκτά είναι.Αυτός εκσυγχρονισμός μας έφαγε(αλήθεια,στα greeklish πως γράφετε;Με u ή y;)

ΥΓ:Επειδή κάποιοι μιλάνε περί ορθογραφίας και greeklish,να τους πω πως το Τ9 ήταν που έμαθε ορθογραφία κάποιους και όχι το irc....

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...