Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή θέλω να πιστεύω ότι ξέρω "τι μου γίνεται" θα διαφωνήσω,ο εγκέφαλος αδρανεί σε αυτό το σημείο,χωρίς να λειτουργεί σαν σκληρός δίσκος γεμίζοντας τα free clusters..

Τα περι οικονομικων τα ειπα ως αντιπαραθεση στο επιχειρημα με την απομνημονευση τηλεφωνων. Δικαιωμα σου να διαφωνεις βεβαιως, αλλα οι οποιες λιγοστες γνωσεις εχω συλλεξει περι του θεματος με κανουν να πιστευω οτι ο εγκεφαλος μας ειναι αρκετα πιο ευπλαστος. Ισως σε ακραιες περιπτωσεις να εχεις δικιο. Αν πχ καποιος δεν ασχολειται με τιποτα, εχει ολα του τα προβληματα λυμενα οποτε ο εγκεφαλος του δεν εχει κανενος ειδους προκλησεις στην καθημερινη ζωη, οντως τετοιες απλουστευσεις να οδηγουν απλως σε ατροφια.

Αλλα οι περισσοτεροι δεν ειμαστε ετσι. Μπορει να εχει επικρατησει η ιδεα οτι οι ζωες μας σημερα ειναι πολυ πιο βατες απο των προγονων μας, αλλα η αποψη μου ειναι οτι οι πιεσεις απλως εχουν αλλαξει. Για τους περισσοτερους, ανταγωνισμος υπαρχει παντα και παντου σε ολα τα επιπεδα της ζωης. Αυτο πιστευω ισχυει και θα συνεχισει να ισχυει παροτι η καθημερινη ζωη γινεται φαινομενικα πιο απλη.

Και για να γυρισουμε στο παραδειγμα σου, ναι δεν μπορω ουτε εγω πλεον να θυμαμαι τα 50 νουμερα που οντως ηξερα απ'εξω πριν 20 χρονια. Αλλα πλεον πρεπει να ξερω να χειριζομαι ενα σωρο διαφορετικα Interfaces κινητων, tablets, υπολογιστων, το διαδικτυο  και λοιπες εφευρεσεις που δεν υπηρχαν τοτε για μαζικη καταναλωση. Και πρεπει να τα ξερω γιατι πλεον ειναι αναμενομενο στην καθημερινη ζωη, σε αντιθεση με την απομνημονευση τηλεφωνων. Νομιζεις οτι αν εφερνες εναν ανθρωπο fast forward 30 χρονια στο σημερα θα εβρισκε ολες αυτες τις "ευκολιες" πραγματικα ευκολες? Το πιο πιθανο ειναι να πελαγωνε μεχρι να καταφερει να προσαρμοστει (και η εξαιρετικη μνημη του στους αριθμους τηλεφωνων ελαχιστα θα βοηθουσε).

Φυσικα ολα αυτα καμια αμεση σχεση δεν εχουν με τα greeklish και την ορθογραφια, οποτε το off topic καλυτερα να κλεισει εδω.

• Απαντ. 124
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Οποίος εχει αντίθετη γνώμη δεν σημαίνει ότι είναι ανωριμος. Τα Greeklish έχουν απειρους χρήστες. Λέγοντας θεωρίες των θεωριων ξεφεύγοντας τελείως απο το θέμα

Και μετά λέγοντας τον άλλον ανωριμο φανερώνει πως οι ιδέες σας στερεψαν

Και όταν μου λέτε ότι δεν έχω ιδέες, προσέξτε λίγο ότι όταν σας απαντούσα εσείς ποτέ δεν σχολιασατε την απάντηση μου

Και τώρα έχουμε κολλήσει σε ένα θέμα για το αν η ορθογραφια εχει σχέση με την σύνταξη και την γραμματικη και το αν υπάρχει εξ ορισμού η λογική σκέψη και μπλα μπλα....

Δημοσ.

Σίγουρα τα greeklish "σκοτώνουν" την Ελληνική ορθογραφία, την γλώσσα την σκοτώνουν οι εκατοντάδες ξενόφερτες λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Επίσης διανύουμε μια περίοδο όπου και τα greeklish εξελίσσονται και από το "ti kaneis moro mou?" περνάμε στο "t knc mro m?" που πραγματικά πέρα από την ορθογραφική θανάτωση πλέον δολοφονούμε και την γραμματική.
Εντάξει το παραδέχομαι και εγώ από greeklish ξεκίνησα, στις παλιές εποχές του IRC. Όπου δεν επιτρεπόταν να γράφεις με Ελληνικούς χαρακτήρες!!!

Τέλος πιστεύω ότι δεν είναι δύσκολο κάποιος να γράφει Ελληνικά αρκεί να προσπαθήσει λίγο, δεν περιμένω απ΄ όλους την τέλεια ορθογραφία αλλά τουλάχιστον επικροτώ την προσπάθεια. Αφήστε που πλέον οι περισσότεροι browsers έχουν και ενσωματωμένο λεξικό...
Δικαιολογίες τύπου εγώ ζω στο εξωτερικό και δεν έχει Ελληνικά δεν τις δέχομαι, γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να περάσει την Ελληνική γλώσσα στα Windows και αν αναφέρουμε τα σύμβολα στο πληκτρολόγιο είναι 2-3 αυτά που μπορεί να μην έχουν σχέση με το Ελληνικό αλφάβητο και εύκολα μπορεί να απομνημονεύσει κάποιος που βρίσκεται το "Θ", "Ω" κ.ο.κ.
Ελπίζω η σημερινή νεολαία απλά να περνά μια φάση όπως περάσαμε και εμείς, έτσι μεγαλώνοντας να το "γυρίσουν" στα Ελληνικά.

* Είχα ακούσει, πιθανή ράδιο αρβύλα, ότι θέλουνε να απλοποιήσουν περισσότερο την Ελληνική γραμματική και ορθογραφία διότι είναι δύσκολη για τους αλλοδαπούς μαθητές που συνεχώς αυξάνονται. Αν ισχύει είναι τραγικό, είναι τεράστιο λάθος... ήδη η Ελληνική γλώσσα κουτσουρεύτηκε αρκετά από την αλλαγή από πολυτονικό σε μονοτονικό.

• Like 1
Δημοσ.

Οποίος εχει αντίθετη γνώμη δεν σημαίνει ότι είναι ανωριμος. Τα Greeklish έχουν απειρους χρήστες. Λέγοντας θεωρίες των θεωριων ξεφεύγοντας τελείως απο το θέμα

Και μετά λέγοντας τον άλλον ανωριμο φανερώνει πως οι ιδέες σας στερεψαν

Και όταν μου λέτε ότι δεν έχω ιδέες, προσέξτε λίγο ότι όταν σας απαντούσα εσείς ποτέ δεν σχολιασατε την απάντηση μου

Και τώρα έχουμε κολλήσει σε ένα θέμα για το αν η ορθογραφια εχει σχέση με την σύνταξη και την γραμματικη και το αν υπάρχει εξ ορισμού η λογική σκέψη και μπλα μπλα....

Καλά, εσύ, συγκεντρώσου στο παρακάτω και άσε τους μεγάλους να συζητήσουν.

Οταν δεν εχεις απαντησει σε καποιο επιχειρημα που τεθηκε 30 posts πριν, ποιος θεωρειται οτι εχει "στερεψει απο ιδεες"? Εγω ή εσυ;

Edit

..και το "εγω", για να μην παρεξηγουμαι, δεν παει συγκεκριμενα σε μενα, μια και δεν αναφερεσαι σε μενα προσωπικα.

Επίσης, καταλαβαίνω ότι για σένα οι θεωρίες περί λογικής κ.λπ. είναι βαρετές (για όλα τα παιδάκια είναι) αλλά πραγματικά δεν λες και κάτι ουσιαστικό και του λόγου σου. Και εσύ αυτά που λες δεν είναι πάρα μια άποψη, μια θεωρία - δικιά σου και μόνο δικιά σου από ότι φαίνεται, γιατί δεν βλέπω και κανέναν άλλο να την υποστηρίζει εδώ :)

Και, συγνώμη που θα είμαι τόσο αμβλύς, συμφωνώντας όμως ότι τα greeklish έχουν εκατομμύρια χρήστες, εσύ πρέπει να συμφωνήσεις ότι το 90% αυτών των χρηστών ανήκουν είτε σε μικρές ηλικιακές ομάδες είτε σε ομάδες εντελώς ή μερικώς αναλφάβητες όπου αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν, για τον α ή β λόγο, την τεχνολογία και να γράψουν κάπου. 

Δημοσ.

Δικαιολογίες τύπου εγώ ζω στο εξωτερικό και δεν έχει Ελληνικά δεν τις δέχομαι, γιατί εύκολα μπορεί κάποιος να περάσει την Ελληνική γλώσσα στα Windows 

Σιγά κ συ να πούμε που θα τα περάσω στα Ελληνικά.Θα ρθει να κάτσει στο πισι σύντροφος,φίλος ,συνεργάτης κοκ λες κ άλλη δουλειά από το να κάνω μεταφράσεις δεν έχω.

Δημοσ.

Σιγά κ συ να πούμε που θα τα περάσω στα Ελληνικά.Θα ρθει να κάτσει στο πισι σύντροφος,φίλος ,συνεργάτης κοκ λες κ άλλη δουλειά από το να κάνω μεταφράσεις δεν έχω.

Βασικά εννοεί τη γλώσσα γραφής. Το interface μπορεί να είναι ότι γλώσσα βολεύει εκείνη τη στιγμή και τον χρήστη.  ;)

Δημοσ.

δε χρειάζεται να βάλεις ελληνικά windows απλά μόνο στο πληκτρολόγιο βάζεις και τα ελληνικά 

Δημοσ.

@lexmark

Τραβα ρωτα το Face book gr να δεις τι θα σου πουν. Και ένας λογος που δεν μπορώ να πω συγκεκριμένα ονόματα είναι ότι τιρώ κάποιους κανόνες συμπεριφοράς. Ξέρεις πιστεύω σε μια συζήτηση έιναι όλοι ίσοι και όχι όποιος διαφωνεί είναι κατώτερος. Τώρα, οταν κάποιος περιπλέκει τα πράγματα με θεωρίες που προσπαθούν να αποδείξουν το αντίθετο προσθέτωντας επιπλέον ΑΧΡΗΣΤΑ στοιχεία, σημαίνει οτι λέει ΒΛΑΚΕΙΕΣ

You have to come up with something smarter !! :-) :-) :-D :-D

Δημοσ.

Right... το facebook... όπου εκεί είναι η κάθε κυράτσα και το κάθε καθυστερημένο για καθημερινό party!! Ορίστε μερικά παραδείγματα από το περίφημο facebook από όπου και κάθεσαι και συγκρίνεις. 

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/946051_624856774209062_870937098_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/390633_624814594213280_2056817205_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/379798_617850041576402_939446305_n.jpg

Πάντως το καλό είναι ότι τελικά αποκάλυψες τις πηγές σου και κρίθηκες ακόμα πιο λίγος... Bye από εμένα, όποιος επιθυμεί ας συνεχίσει :) 

Δημοσ.

Δινοντας παραδειγματα απο εικονες οι οποιες μπορουν να εχουν επεξεργαστει και να παρουσιαζουν γεγονότα μεμωνόμενα με κανει να πω αυτό:

Ladies and Gentleman,

ειδού η ολική καταστροφή της συζήτησης,

από επειχηρήματα πέσαμε σε βρυσιες.

Τιχαίο, δεν νομίζω.

Λέγοντας καθηστερημένο την συντριπτική πλοιοψηφία των ανθρώπων, μάλλον κάνει εσένα περίεργο. Μάλλον δεν έχει καταλάβει το παράδειγμα που είναι ένα απο τα δεκάδες μέσα εποικηνωνίας στα οποία χρησιμοποιούνται τα GREEKLISH. Αν πιστεύεις ότι τα Greeklish δεν είναι ευρέως γνωστά, είσαι βαθιά νυχτωμένος

Δημοσ.

@sargio01

1) Παίζουμε με τις λέξεις ή απλά δεν είμαι κατανοητός. Ας πάρουμε όμως αυτό που λες εσύ. Αν από το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη μορφή μιας γλώσσας, αφαιρέσουμε 1-2 τι ακολουθεί; 

Όλοι το έχουμε δει το τι ακολουθεί. Αφαίρεσε κάτι από ένα σύνολο, οποιοδήποτε σύνολο, και αυτό παύει να αποτελεί σύνολο. Αν αφαιρέσεις ένα κρίκο από μια αλυσίδα, αυτή σπάει. Σωστά; 

1α) Αν δεχτούμε τώρα ότι η γλώσσα αποτελεί κομμάτι της ιστορίας, της καρδιάς και του πολιτισμού ενός λαού, τι γίνεται αν αφαιρέσεις έναν - δύο κρίκους από την «αλυσίδα» Γλώσσα; Σπάει. 

Αν σπάσει μια αλυσίδα, η οποία αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης αλυσίδας, τότε και η μεγαλύτερη δεν θα καταρρεύσει και αυτή με τη σειρά της;

2) Για το (2) ας πούμε ότι απλά είμαι διαφορετικής άποψης. Πιστεύω ότι υπάρχει η ικανότητα για λογική σκέψη. Αλλά όπως όλες οι ικανότητες, έτσι και αυτή, πρέπει να την αναπτύξεις. Αυτό που υπάρχει ως δυνατότητα είναι απλά η σκέψη. Όλα τα ανθρώπινα όντα μπορούν και σκέφτονται. Δεν έχουν όλα, όμως, τα ανθρώπινα όντα, λογική σκέψη. 

Καλημέρα σας :)

1) Αν από το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη μορφή μιας γλώσσας αφαιρέσουμε 1-2, ακολουθεί η απλοποίησή της αν οι αφαιρεθέντες κανόνες δεν επιρρεάζουν το νόημα του λόγου. Αυτός της ορθογραφίας φεριπίν "σηκώνει" την απλοποίηση των ο, ω σε ένα και μόνο φωνήεν με τον ίδιο ήχο. Για παράδειγμα, το ίδιο κατανοητό δεν είναι το "εγώ" με το "εγό"; Δηλαδή πώς (ή πός :P) αλλάζει το νόημα στην περίπτωση αυτή;

Στην παρομοίωσή σου περί κρίκων αλυσίδας, υπάρχει η περίπτωση ότι μπορεί με όλους τους κρίκους να είναι χαλαρό το δέσιμο, ενώ αφαιρώντας 1-2 (ανάλογα την ανάγκη), να γίνει πιο σφιχτό. Αρκεί βέβαια να επανενωθεί η αλυσίδα για να μην χαθεί η συνοχή της.

1α) Κομμάτι της ιστορίας δεν είναι και η πίστη στο 12θεο, με τα αντίστοιχα ήθη και έθιμα; Πού είναι τώρα όλα εκείνα τα μυστήρια; Πουθενά και παντού, απλά άλλα καταργήθηκαν και άλλα μεταλλάχθηκαν για να εναρμονιστούν με την νέα θρησκεία (τον χριστιανισμό) και την εξέλιξη της παράδοσής μας... και μάλιστα ο χριστιανισμός ανέπτυξε και έγραψε την δική του δυνατή συνέχεια της ελληνικής ιστορίας που γι αυτήν θα πολεμίσουμε κιόλας αν χρειαστεί.

2) Πράγματι έχουμε διαφορετική άποψη στο θέμα, πιστεύω πως ο άνθρωπος έχει σύμφυτη την λογική σκέψη, ίσως σε πρώιμο στάδιο ανάλογα την ηλικία αν αναλογιστείς πως όσοι έχουν παράλογη (παρουσιάζουν παραλογισμούς δηλαδή) θεωρούνται ασθενείς (τρελοί :P). Μιλάμε δηλαδή για παθολογική κατάσταση.

Συμφωνώ απόλυτα με τον telemaxo στο ότι στα greeklish το μόνο που διαφέρει με τα καθαρά ελληνικά είναι η ορθογραφία, ενώ όλοι οι άλλοι κανόνες της γλώσσας είναι κοινοί.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι δεν φταίνε τα greeklish για το ότι ο άλλος δεν εκφράζεται σωστά και κατανοητά, αλλά η διάθεσή του για σωστή παιδεία που την επιρρεάζουν χίλιοι δυο παράγοντες.

Δεν λέω ότι είναι καλό που εμφανίστηκαν και καθιερώνονται τα greeklish, λέω όμως πως αν χειριστεί σωστά και ώριμα το ζήτημα(και δεν εννοώ απο εμάς), ή που θα ξεφουσκώσει όλο αυτό, ή που θα αναπτυχθεί η ελλ. γλώσσα περαιτέρω...

Υ.Γ. Κάτι άκουσα πως αναστήθηκε ο Χριστός! Είναι αλήθεια; :lol:  :lol:  χρόνια πολλά :)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δινοντας παραδειγματα απο εικονες οι οποιες μπορουν να εχουν επεξεργαστει και να παρουσιαζουν γεγονότα μεμωνόμενα με κανει να πω αυτό:

Ladies and Gentleman,

Τιχαίο, δεν νομίζω.

Λέγοντας καθηστερημένο την συντριπτική πλοιοψηφία των ανθρώπων, μάλλον κάνει εσένα περίεργο. Μάλλον δεν έχει καταλάβει το παράδειγμα που είναι ένα απο τα δεκάδες μέσα εποικηνωνίας στα οποία χρησιμοποιούνται τα GREEKLISH. Αν πιστεύεις ότι τα Greeklish δεν είναι ευρέως γνωστά, είσαι βαθιά νυχτωμένος

Ειναι γνωστα.

Για να δουμε εσενα που μας λες μαλακιες οτι δεν δημιουργουν προβλημα στην ορθογραφια. Ξαναδες το τελευταιο σου ποστ και βρες μου ολα τα λαθη σου.

Επεξ/σία από overpower
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@ overpower
Φίλε, βάζουμε και κανά τόνο. Αλλα μην σε απασχολεί οι βρισιές, μου δείχνουν την σωστή εικόνα για εσένα.

@sargio01
Symfono apolyta!! :)
Συμφωνώ απόλυτα!! :)

Επεξ/σία από telemaxos
Δημοσ.

@ overpower

Φίλε, βάζουμε και κανά τόνο. Αλλα μην σε απασχολεί (εδω μπαινει κανονικα) οι βρισιές, μου δείχνουν την σωστή εικόνα για εσένα.

@sargio01

Symfono apolyta!! :)

Συμφωνώ απόλυτα!! :)

Προτιμω να μην βαζω τονους απο το να κανω ορθογραφικα και γραμματικα λαθη. Και το γραμματικα το λεω για το λαθος κομμα που εβαλες.

Ladies and Gentleman,

Τιχαίο, δεν νομίζω.

Λέγοντας καθηστερημένο την συντριπτική πλοιοψηφία (πλοιο ειναι για να σαλπαρει?) των ανθρώπων, μάλλον κάνει εσένα περίεργο. Μάλλον δεν έχει καταλάβει το παράδειγμα που είναι ένα απο τα δεκάδες μέσα εποικηνωνίας στα οποία χρησιμοποιούνται τα GREEKLISH. Αν πιστεύεις ότι τα Greeklish δεν είναι ευρέως γνωστά, είσαι βαθιά νυχτωμένος

Δημοσ.

@sargio01

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να υπάρξει απλοποίηση της ορθογραφίας, αλλά μετά από προσεκτική σκέψη και ανάλυση και όχι επειδή δεν βολεύει το τάδε ή το δείνα γκρουπάκι του Facebook. :) Το θέμα όμως είναι ακόμα πιο περίπλοκο. Ας πιάσουμε λίγο αυτά που είπες. 

1) Το παράδειγμά σου με το «πώς» και το «εγώ» πολύ καλό και με βολεύει. Ξέρεις σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείς το «πώς» και σε ποιες το «πως»; Στον προφορικό λόγο είναι πολύ απλό να κάνεις τον διαχωρισμό αυτών των δύο. Στον γραπτό λόγο πώς θα δώσεις στον αναγνώστη σου να καταλάβει τι εννοείς από την αρχή της προτάσεως; Γιατί πρέπει με κάποιον τρόπο να του δείξεις πως αυτή η πρόταση είναι μιας συγκεκριμένης μορφής. 

Πολύ θα ήθελα να δω πώς θα αποδώσεις το «πώς», ή το «πός» με τον δικό σου τρόπο που προτείνεις, με το λατινικό αλφάβητο. :)

Η ρηματική κατάληξη «-ω» τι αντιπροσωπεύει; 

Αυτές οι ερωτήσεις ισχύουν για όλους όσους παρακολουθούν αυτό το θέμα. Δεν με νοιάζει αν γνωρίζατε τις απαντήσεις (αν και πολύ θα ήθελα να ήξερα ειλικρινά πόσοι τις γνώριζαν) ή τις ψάξετε τώρα στο διαδίκτυο - δεν ξέρω και αν υπάρχουν εκεί έξω. 

Επειδή γνωρίζω το πόσο εύκολο είναι να πούμε ψέματα μόνο και μόνο για να βγούμε από πάνω σε μια συζήτηση, σας λέω από τώρα ότι δεν θα δώσω σημασία στις εκφράσεις του στυλ «εγώ το ήξερα». Το αν το ξέρατε όντως ή όχι, αφορά εσάς και τον εαυτό σας.

Στο (2), συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και, δίχως να επεκταθώ παραπάνω σε αυτό, θα πω απλά το ότι δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα που μετράει. :)

Στο «εν κατακλείδι» σου, συμφωνώ και εγώ ότι δεν φταίνε τα greeklish για όλα αυτά τα προβλήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν καταφύγιο, ως επί το πλείστον, για άτομα αμόρφωτα και απροσάρμοστα. Προσωπικά,  λοιπόν, δεν θα «νομιμοποιήσω» τα greeklish για χάρη τους. Όπως είπα, η μεταφορά προς άλλο αλφάβητο, γιατί για αυτό λέμε τώρα, δεν με απασχολεί, αρκεί να λυθούν κάποια προβλήματα που αυτή θα φέρει. 

Στο Υ.Γ. 

Αλήθεια είναι!! Έρχονται τα ζομπι! :P

Χρόνια πολλά! :)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...