Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα

Μετά από πολυετή απουσία με οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα και πολύμηνες πολλαπλές αναβολές, έχει κανά 2μηνο που ξεκίνησα γυμναστήριο. Έχω ήδη αλλάξει ένα πρόγραμμα (το πρώτο ήταν για κανά 2 εβδομάδες τύπου "λίγο από όλα" για να αποκτήσω μια κάποια φυσική κατάσταση), στο δεύτερο έχουμε χωρίσει τις μυϊκές ομάδες σε 2 μέρη τα οποία γυμνάζω εναλλάξ, και μιας και πάω 5 μέρες την εβδομάδα, την Τετάρτη κάνω μόνο διάδρομο (αλλά περισσότερη ώρα, συνήθως κάνω 40'-50') μαζί με κοιλιακούς/ραχιαίους..

Στο ψητό τώρα. Το πρόγραμμά μου λέει κάθε μέρα στην αρχή κάπου 10 λεπτά διάδρομο για ζέσταμα, και άλλα 10 στο τέλος των ασκήσεων, για "αποθεραπεία". Από ό,τι έχω καταλάβει, τον ίδιο ρόλο με τον διάδρομο μπορεί να παίξει το ποδήλατο ή το ελλειπτικό. Έχει τύχει να κάνω από μια φορά και από τα 2, όταν ήταν πιασμένοι όλοι οι διάδρομοι. Η αλήθεια είναι πως δεν με βόλεψαν τόσο πολύ. Συγκεκριμένα το ελλειπτικό ή ήταν ρυθμισμένο σε επίπεδο "ανάβαση στο Έβερεστ" όσο κι αν πατούσα το κάτω βελάκι, γενικά για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να βρω ρυθμό στην κίνηση, ένιωθα εντελώς ατσούμπαλος. Ο διάδρομος με βόλεψε περισσότερο, γιατί βάζεις σταθερή ταχύτητα (ξεκίνησα με 5 και τώρα το πάω στο 6 με 6.5) και πας. Βάζω μουσική στα ακουστικά, και δίνω..

Αναρωτιέμαι αν έχουν κάποια διαφορά αυτά τα 3, δηλαδή αν το ένα βοηθάει σε κάτι περισσότερο σε σχέση με τα άλλα 2, ή αν έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση..

Επίσης, αν υπάρχει κάτι παρόμοιο σχετικό που να μπορώ να το κάνω στο σπίτι. Δεν αναφέρομαι σε λύσεις του στυλ να βγω και να αρχίσω να τρέχω στα πάρκα, αλλά κάτι που να μπορώ να κάνω στο σπίτι για ζέσταμα, πριν και μετά τις ασκήσεις, για περιπτώσεις που δεν μπορώ να πάω γυμναστήριο και θέλω να κάνω μια κάποια συντήρηση στο σπίτι (σε συνδυασμό με ασκήσεις με βαράκια) για να μην με πάει πολύ πίσω σε τέτοια μικροδιαστήματα αποχής..

Ευχαριστώ

Δημοσ.

το ελλειπτικό είναι σαφώς καλύτερο από όλα τα άλλα τα όργανα.(κατ' εμε και βαση οσα μου ειπαν) γυμνάζει περισσοτερες μυικες ομαδες απο το διαδρομο και για αυτο αλλωστε ειναι και πιο δυσκολο.γνωμη μου ειναι να κανεις ΜΟΝΟ ελλειπτικο για ενα διαστημα για να βρεις ρυθμο, θα δεις μεγαλη διαφορα σε συντομο διαστημα.

Δημοσ.

Α, και το άλλο που ξέχασα να αναφέρω στο αρχικό ποστ, έχει διαφορά αν στον διάδρομο κάνω περπάτημα ή τρέξιμο; Επειδή έχω ακούσει ότι το τρέξιμο καταπονεί και τα γόνατα πχ, πως είναι προτιμότερο γρήγορο περπάτημα/βάδειν κλπ. Εγώ ούτως ή άλλως αυτήν την στιγμή στην ταχύτητα που χρησιμοποιώ δεν είναι για τρέξιμο (αν και κάποιες φορές που μέσα στον χρόνο προσπάθησα να ανεβάσω σε 7, είδα πως ήταν αρκετά δύσκολο και κουραστικό να το κάνω με γρήγορο περπάτημα) αλλά αν ανεβάσω ταχύτητα στο μέλλον, προκύπτει το δίλημμα..

το ελλειπτικό είναι σαφώς καλύτερο από όλα τα άλλα τα όργανα.(κατ' εμε και βαση οσα μου ειπαν) γυμνάζει περισσοτερες μυικες ομαδες απο το διαδρομο και για αυτο αλλωστε ειναι και πιο δυσκολο.γνωμη μου ειναι να κανεις ΜΟΝΟ ελλειπτικο για ενα διαστημα για να βρεις ρυθμο, θα δεις μεγαλη διαφορα σε συντομο διαστημα.

Αναφέρεσαι στο ελλειπτικό ως μεμονωμένη άσκηση; Δηλαδή να πηγαίνω, να κάνω ελλειπτικό πχ για μισή ώρα και να φεύγω; Ή σαν ζέσταμα πριν κάνω τις υπόλοιπες ασκήσεις με τα βάρη;

Δημοσ.

Μην ζορίζεσαι και όλα θα έρθουν με την ώρα τους.

Ποδήλατο είναι πιο πολύ για κάψιμο λίπους

Τρέξιμο αντοχή, ανεβάζεις παλμούς γρήγορα και ανεβαίνει η τεστοστερόνη κρατάς σε φόρμα το σώμα σου

Γρήγορο περπάτημα συνήθως είναι για κάψιμο λίπος (35-40 λεπτά το λιγότερο)

Ελλειπτικό είναι κάτι ενδιάμεσο..

Προσωπικά για ζέσταμα κάνω καθίσματα και λίγο ανοίγματα..

Και στο τέλος κοιλιακούς ραχιαίους

Προθέρμανση στο γυμναστήριο από αυτά τα 3 το καλύτερο είναι τρέξιμο και μετά ελλειπτικό

Για αποθεραπεία ποδήλατο ή ελλειπτικό

Σπίτι σου δοκίμασε τίποτα καθίσματα που κάνω και εγώ push ups και τέτοια..

Προ πάντων μην το ζορίζεις πολύ στη προθέρμανση μην καταναλώνεις την ενέργειά σου σε αυτό ζορίσου στα βάρη...

Δημοσ.

Βασικά προσπαθώ να βρω μια ισορροπία ανάμεσα στο "κάνω τόσο χαλαρά που δεν βελτιώνομαι" και στο "ζορίζομαι τόσο, που λόγω χρόνιας αποχής κινδυνεύω με κανέναν τραυματισμό"..

Στο τρέξιμο υπάρχουν κάποια στάνταρ (ή έστω μίνιμουμ) όσον αφορά την ταχύτητα ή την διάρκεια για να δω διαφορά στην φυσική κατάσταση (που ομολογώ πως είναι ο κύριος στόχος μου); Βέβαια έχω ακούσει πως δεν είναι καλό τρέξιμο κάθε μέρα, γιατί καταπονούνται τα γόνατα, κι εκεί εγκυμονούν άλλοι κίνδυνοι..

Καθίσματα υπάρχουν και στο πρόγραμμά μου (2 σετ με ανοιχτά πόδια και 2 με κλειστά). Αλλά δεν μιλάμε για βαθιά καθίσματα, τέτοια δοκίμασα στην αρχή πριν το διευκρινίσω και ενώ είχα δει κάτι βιντεάκια με οδηγίες κλπ και δεν την πάλευα με τίποτα. Τα γόνατα χτυπούσαν κόκκινο. Απλά καθίσματα..

Δηλαδή στο σπίτι πριν κάνω κάποιες ασκήσεις αρκούν κάποια καθίσματα και κάποιες κάμψεις (όσες μπορώ να βγάλω :) ) για κανά 10λεπτο, ε; Ενδιαφέρον. Έλεγα μήπως μου προτείνει κανείς τίποτα επιτόπια άλματα ή κανά Wii Fit κλπ..

Δημοσ.

καπου ειχα διαβασει οτι το γρηγορο περπατημα  (>7χλμ/ω) ειναι η πιο ενεργοβορα ασκηση για το ανθρωπινο σωμα. το σωμα καιει μεγαλα ποσα θερμιδων περισσοτερα και απο το τρεξιμο. αυτο συμβαινει γιατι το ανθρωπινο σωμα δεν ειναι φτιαγμενο για να περπατα με γρηγορο ρυθμο οποτε δαπανα περισσοτερη ενεργεια απο οτι αν ετρεχε με την ιδια ταχυτητα.

τι ισχυει γενικως για αυτο ξερετε οι ειδημονες?

Δημοσ.

καπου ειχα διαβασει οτι το γρηγορο περπατημα  (>7χλμ/ω) ειναι η πιο ενεργοβορα ασκηση για το ανθρωπινο σωμα. το σωμα καιει μεγαλα ποσα θερμιδων περισσοτερα και απο το τρεξιμο. αυτο συμβαινει γιατι το ανθρωπινο σωμα δεν ειναι φτιαγμενο για να περπατα με γρηγορο ρυθμο οποτε δαπανα περισσοτερη ενεργεια απο οτι αν ετρεχε με την ιδια ταχυτητα.

τι ισχυει γενικως για αυτο ξερετε οι ειδημονες?

To σώμα αρχίζει να καίει μετά από 25 λεπτά τουλάχιστον αερόβιας. Έτσι το γρήγορο περπάτημα πάνω από 7km/h είναι ιδανικό γιατί κρατάς τους παλμούς της καρδιάς σε υψηλά επίπεδα και το σώμα αρχίζει να καίει το λίπος. Για να πετύχεις το αντίστοιχο με το τρέξιμο σε τόση ώρα θα έχεις ξεβγεί εκτός και αν είσαι σε πολύ καλή φόρμα.

Αυτό που λες, δεν το έχω ακούσει αλλά μπορεί και να ισχύει..

Για κάψιμου λίπους πολύ καλό είναι και το HIIT και ανεβάζει και τον μεταβολισμό και αποκτάς και περισσότερο δύναμη.

Δημοσ.

Εγω πιστευω πως το περπατημα ειναι χασιμο χρονου. Απο το να καθεσαι καλυτερα ειναι βεβαια αλλα ρε παιδια για γυμναστικη μιλαμε. Ειναι δυνατον να περπατησεις για 40 λεπτα και να κανεις φυσικη κατασταση?

Ριξε τρεξιμο φιλε. Οσο μπορεις αρχικα. Ακομα και με μικρη ταχυτητα αλλα τρεξιμο.

Επειδη μαλλον δεν εισαι σε καλο επιπεδο και ισως δεν μπορεις να τρεξεις για πολυ ωρα κανε αυτο.

Τρεξε αρχικα οσο χρονικο διαστημα μπορεις. Οταν κουραστεις αρχισε διαλειμματικο τρεξιμο. Δηλαδη 2 λεπτα τρεξιμο 2 λεπτα περπατημα. Σιγα σιγα θα αρχισεις να βελτιωνεις και ταχυτητα και χρονους.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...