Προς το περιεχόμενο

Distro thoughts... που πάμε και πως πορευόμαστε?


mandos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κάνω σαφές, πριν γράψω οτιδήποτε, ότι αυτό δεν είναι ένα flame topic. Όποιος αρχίσει flame ή όποιος δεν συμβάλει αλλά αρχίσει ατάκες του τύπου "μόνο το *distro είναι καλό" χωρίς λεπτομέρειες και ανάλυση θα το κάνω report. Αντιμετωπίστε το θέμα σοβαρά, όπως θα έπρεπε να κάνετε με κάθε θέμα, ή μην απαντήσετε καθόλου. Ευχαριστώ!

 

Στο θέμα μας:

Όπως και πολύ εδώ μέσα χρησιμοποιώ το Arch. Ευχαριστημένος είμαι, και με το παραπάνω από τότε που το σταθεροποίησα. Αλλά η φύση του GNU/Linux βασίζεται στην εξέλιξη και όχι στη στασιμότητα. Επίσης βασίζεται στις κοινότητες και όχι στις εταιρίες, ή έτσι θα θέλαμε.

 

Στο πλαίσιο της "μη στασιμότητας" λοιπόν, κάθε τόσο, σκέφτομαι τι άλλο υπάρχει, τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή επιλογή για το μέλλον, τι αξίζει το χρόνο μου και τι όχι. Χαζεύω κανένα distrowatch να βλέπω τις τάσεις της αγοράς, χαζεύω και λίγο insomnia, διαβάζω και τίποτα άλλο στο νετ και προσπαθώ να βγάλω συμπεράσματα, όχι επιστημονικά αλλά λογικά. Επίστημονικά αν ήταν να σκεφτώ κάτι θα ήταν να αρχίσω να φυτεύω τίποτα στον κήπο και να αφήσω το internet για διασκέδαση.

 

Σκέφτομαι λοιπόν τα παρακάτω για τον κόσμο του Linux, και με βάση αυτά αναρωτιέμαι αν αξίζει να προσπαθήσω με κάτι άλλο πλην του Arch. Δεν ψάχνω ποια είναι η καλύτερη λύση. Δεν υπάρχει καλύτερη λύση και αυτό το έχω αποδεχτεί. Ψάχνω τι είναι πρακτικό, τι είναι λογικό και τι έχει μέλλον (όχι ότι μπορεί να ξέρει κανένας).

 

  • Η λογική μου λοιπόν μου λέει ότι δεν μου αρέσει εκεί που πάει το Ubuntu. Μου το έλεγε και το 2004 αλλά ο κόσμος είχε άλλη άποψη. Βάζω και όλα τα Ubuntu based στο ίδιο καζάνι.
  • Το Debian είναι σοβαρός παίχτης, αλλά έχει κάποιες ηλιθιότητες που με εκνευρίζουν. Δεν μπορώ να πω ότι βγάζει ιδιαίτερο νόημα ο τρόπος που σκέπτονται σε κάποια θέματα (που είναι το ένα και μοναδικό installer iso που χρειάζεται το 98% του πλυθισμού? γιατί το wiki σας είναι gtp?). Μου αρέσει όμως που δεν τρέξανε να βάλουν το systemd, λες και τα initscripts είχαν τίποτα. Μου αρέσει που ξέρω (θεωρητικά) ότι για να σπάσω ένα debian-box πρέπει να θέλω. Μου αρέσει που αν το βάλω σε server δεν θα τρέμει η ψύχη μου, πολύ...
  • To Fedora τώρα, έχει μια fortune500 company από πίσω, αλλά παίζει το ρόλο του καλύτερα από το ζεύγος Canonical/Ubuntu. Μπορεί να έχει παντρευτεί το Gnome3 αλλά έχω πίστη στους Gnome developers, θα τα καταφέρουν κααάποια στιγμή (θα ζούμε άραγε?). Χώρια που το desktop δεν έχει σημασία και εδώ δεν ψάχνουμε το desktop αλλά το backend. Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δείχνει να αμελεί όταν αφορά τους newcome. Μπορεί να έχει και RPM πακέτα, αλλά στην τελική πόσο μπορεί να με επηρεάζει αυτό? Μετράει ότι έχει πολλά κοινά με το RHEL/CentOS, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να έχεις μια κοινή λογικά για desktop και server, αν θες. Το yum δεν το θεωρώ κακό σε επίπεδο usability, αλλά δεν έχω ιδέα τι κάνει από πίσω και τι γίνεται με τα dependencies.
  • Για το OpenSUSE δεν ξέρω τι να πω. Δεν το συμπάθησα μικρός και δεν το ξανακοίταξα. Κάνει όμως προσπάθειες για rolling ενώ σίγουρα δεν είναι τυχαία διανομή. Αναρωτιέμαι αν αξίζει μια δεύτερη ματιά.
  • Arch... ο δρόμος προς την νιρβάνα, και τα ναρκωτικά :)
    Κακά τα ψέμματα, το λατρεύω το άτιμο. Το λάτρεψα το 2005 όταν ακόμα ήταν μωρό. Η λογική του μου ταιριάζει ταίριαζε... Θεωρώ τον pacman εύκολο, και λειτουργικό. Θεωρώ το config του επί εποχές rc.conf αξεπέραστο. Μου άρεσε και το bsd-style-init, δεν ήταν ότι πιο γρήγορο αλλά στην τελική ποιος νοιάζεται? Εγώ νοιαζόμουν, αλλά εν τέλη κατάλαβα ότι δεν έχει διαφορά. Αν bootάρω θα σβήσει μετά από ώρες το pc, ή αν μιλάμε για server θα σβήσει μετά από μήνες. Χώρια που τώρα ποια δεν προλαβαίνω να κατουρήσω και το boot έχει γίνει....
    Τα προβλήματα μου με το arch όμως δεν σταματούν εκεί. Βλέπω ότι αυτή η μόνο desktop, μόνο bleeding λογική που έχει τρομάζει κάποιους devs και κάποιους sysadmins να ασχοληθούν μαζί του, και όχι άδικα. Προσωπικά όμως θα μου αρέσε ένα server-os με τα θετικά του Arch (όχι τόσο bleeding, αλλά pacman και λογική).
    Επίσης αρχίζω να πιστεύω ότι το παρακάνουμε KISS και δεν ξέρω αν αξίζει τόοοοσο πολύ (και κερασάκι systemd για να το αναιρέσει εντελώς όλο το kiss). Χάσαμε και τον installer, που είναι big deal όσο και αν το καινούριο installation είναι απλό.
    Μοιάζει να είναι σε μεταβατικό στάδιο το arch προς κάτι καλό, αλλά τρέχει τόσο γρήγορα η εξέλιξη γύρω του που δεν βλέπω να σταθεροποιείται κάπου.
  • FreeBSD... παραδεχτείτε όλοι, ο Beastie είναι φοβερός και κάνει τα linuxάκια να μοιάζουν με ποδήλατα με βοηθητικές. Είναι the power to serve. Δυστυχώς μάλλον δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρων για το desktop. Μήπως αξίζει κάποιος να έχει linux για desktop και bsd για server? Και πάει περίπατο το κοινό platform που τόσο πολύ θα απλούστευε τις ζώες μας. Τουλάχιστον τα παιδιά στο freebsd έχουν κουμπί download που σε πάει στο iso, χωρίς να ψάχνεις με τις ώρες. Έχουν λογική και αυτοί, και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό.
  • Gentoo, είναι σχολείο, αλλά φτάνει ποια το compiling. Όποιος δεν το έχει δοκιμάσει ποτέ να το κάνει, αλλά δεν βλέπω το λόγο για τόσο compile. Αν φτάσουμε ποτέ να κάνουμε embeded systems τότε ναι, αλλά για desktop/server δεν τρελαίνομαι.
  • Android: δεν θέλω να βάλω την google στο desktop μου. Είναι αστεία απλό, αλλά κάτι με χαλάει. Ίσως το γεγονός ότι η Google εξελίσεται σε κάτι "κακό". Ίσως το ότι με περιορίζει από παντού και ότι θέλει να έχει τα πάντα στο cloud. Σίγουρα όμως το Android θα είναι desktop επιλογή σύντομα...
  • Δεν θα αναφέρω κάτι άλλο, πιστεύω ότι οι μεγάλοι παίκτες είναι αυτοί. Βέβαια έρχομαι σε αντίθεση με τον πιτσιρικά mandos που έβαλε Arch χωρίς δεύτερη σκέψη όταν δεν φαινόταν στο distrowatch και όταν του έδιναν ονόματα τύπου wombat, και του βγήκε σε καλό. Δεν βάζω το slack στην λίστα γιατί δεν νομίζω ότι έχει κάτι να προσφέρει στις μέρες μας, καλώς ή κακώς.

Θα έλεγα ότι αν ταλαντεύομαι κάπου είναι μεταξύ debian/fedora/arch και BSD.

Με το Debian όμως δεν τα έχω πάει καλά, ΠΟΤΕ! Αλλά έχει χίλια καλά (stability, userbase, σίγουρα δεν θα πεθάνει σαν project πότε).

Το fedora 18 δεν κάνει καν boot σε ένα pc 15 μηνών. Ρε παιδιά, τυπώσατε μερικές χιλιάδες dvd και τα μοιράσατε (έχω ένα από τα original), γίνεται να μην κάνει boot? Αναρωτιέμαι.

Τα του arch τα είπα. Παράπονα δεν έχω άλλα και το serveri μια χαρά κάνει την μια και μοναδική δουλειά που έχει να κάνει.

 

Άραγε υπάρχει κάτι που να αξίζει την προσοχή μας και το χρόνο μας? Υπάρχει κάτι νέο ή ότι ξεπετάγεται το αγοράζουν εταιρίες κολοσσοί επειδή μπορούν?

 

Κούρασα λίγο, αλλά θα με συγχωρήσετε. Έτσι και αλλιώς είναι light reading αυτά :)

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχετικά με το arch, για μένα το βασικο μειονέκτημα του είναι οτι πολλά update θελουν manual intervention. Ναι οκ, μπορει για κάποιους να είναι πλεονέκτημα αλλα πόσο να αντεξεις;

 

 Αν εγω για παράδειγμα δεν το χω main, και το χρησιμοποιώ σε pc 1 φορά το μήνα, αντε ψαξε βρες τις οδηγίες για καθε update που χει βγει μεχρι τοτε. Και μαλλον δεν γινεται να μπουν ταυτόχρονα.

Αλλα και βασικο λειτουργικό να ήταν, κάθε μέρα πριν το update θα πρεπει να κοιτάς αν χρειάζεται να κανεις κατι με το χέρι.

Γενικά ειναι κόπος.

 

Πέρα απο αυτό, μ'αρέσει αρκετα, έχει πολυ καλό wiki, και το pacman μαρεσει περισσότερο απο ολα τα αλλα package manager που εχω χρησιμοποιήσει. Απλά το μειονέκτημα που αναφέρω για μενα ειναι λόγος να μην εχω arch.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το μονο παραπονο που εχω ειναι το gnome που καθε τρεις και λιγο σπαει/αλλαζει ενα καρο πραματα.

 

Eιμαι λιτος, openbox user οποτε δεν με απασχολουν τα μεγαλα DE's.

 

Το Arch, σαν διανομη, δεν με εχει απογοητευσει ποτε. Στον server/xbmc του εχω καρφωτη ημερομηνια στο mirrorlist σε περιπτωση που χρειαστει να βαλω κανα πακετο (πολυ σπανια εως καθολου) και δεν κανω ποτε update εκει. Οταν ειχα δοκιμασει debian τα fps ηταν ελεινα αργα - λογω αρχαιων εκδοσεων πακετων και εφαγε ποδι.

 

Σε desktop,netbook,laptop (main os) δεν ειχα ποτε προβλημα απο την διανομη (τακτικα updates). Αυτο που με π@δ@ξε 2-3 φορες ηταν το upstream (gnome και παλι)

 

Οι ηλιθιοτητες του debian που ανεφερες ηταν αυτες που με οδηγησαν στο arch.

 

Θες να εισαι binary, να ρεεις, να εισαι κοντα στο upstream, ο firefox να λεγεται firefox και οχι παγονυφιτσα, να εισαι vanilla?

 

Τοτε σορρυ που θα σε απογοητευσω αλλα μονο το arch μου ερχεται.  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@bnvdarklord τι χρησιμοποιείς και για ποιους λόγους? Αν έχεις όρεξη να μπεις σε τέτοιες λεπτομέριες φυσικα :)

 

@tritonas εμείς τα έχουμε πει στο arch-thread και ναι έχεις δίκιο. Έχεις πολύ δίκιο. Δεν σου κρύβω ότι αν το arch ηρεμήσει λίγο μέσα στους επόμενους μήνες τότε το θεωρώ μια πολύ καλή επιλογή. Αλλά αν σε 20 μήνες μας αλλάξουν από SystemD σε SystemG ή Β ή Μ ή Q? Είναι στην φύση του να κάνει άλματα τέτοια, πριν προλάβει να ωριμάσει μια επιλογή του. Αυτό με βάζει σε σκέψεις.

 

Ο bnvdarklord τα είπε όλα σε μια πρόταση

 

Σχετικά με το arch, για μένα το βασικο μειονέκτημα του είναι οτι πολλά update θελουν manual intervention.

Δεν είναι τόσα πολλά, αλλά δεν είναι και λίγα. Δεν είναι κάτι που το κάνεις στα τυφλά. Δεν είναι τόσο πρόβλημα όσο ενόχληση για εμένα, αλλά αν φτάσεις να συντηρείς 3-5 arch-boxes τότε είναι θέμα (και τα έχω αφήσει χωρίς updates φυσικά :) )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@bnvdarklord τι χρησιμοποιείς και για ποιους λόγους? 

 

Είχα arch για καιρό σε δευτερευον pc, αλλα μια φορά που αποφάσισα(δεν ξερω γιατι) να κανω update το κατέστρεψα επειδη ξεχασα μια εντολή :P Εβαλα xubuntu γιατι ηθελα κατι ελαφρυ για το συγκεκριμενο pc, το οποιο το χρησιμοποιώ πολυ σπανια για αποθηκευση.

 

Γενικά εχω χρησιμοποιήσει Linux Mint, Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu(για να δω το kde) και Arch. Απο αυτά περισσότερο που αρεσαν τα Ubuntu(προ gnome3) και Arch. Ισως ξεφευγει απο την φιλοσοφία των Arch, αλλα μια επιλογή για αυτόματα update θα ήταν χρήσιμη, ειδικά οταν αποφασίζουν να συγχνευουν φακέλους συστήματος ή γενικά οταν κανουν μεγάλες αλλαγες. 

 

Σε βασικο pc εχω windows 7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε συ mandΕ μήπως το πολυκουράζεις? από αυτά που γράφεις φαίνεται οτι σε έχει γ@μήσει το όλο θέμα με το arch

 

καλώς ή κακώς αυτό είναι, bleeding edge (μιλάμε για αίμα), που για να είσαι πάει να πει οτι πρέπει να περνάς σε ριζικές αλλαγές πριν ωριμάσουν με τα όποια "bugs" τους

 

αυτός είναι ο λόγος που έχω μείνει ακόμα στο debian όσο και αν με είχατε ψήσει με το hype του arch εδώ μέσα (πριν περάσετε σε systemd και σας γίνει δίευρω)

μπορεί να είμαι κάποια έκδοση πίσω σε κάποια πακέτα αλλά ξέρω οτι δύσκολα θα γίνει κάτι που θα με στείλει

ειδικά όταν δουλεύεις κιόλας σε αυτό πρέπει να σταματήσεις να ασχολείσαι με το λειτουργικό και να ασχολείσαι με τη δουλειά σου

από την άλλη μπορεί να σε ενοχλούν κάποια παλιά πακέτα, εκεί βάζεις χέρι και αυτό είναι όντως μαλακία

 

δεν μπορώ να θεωρήσω όμως λόγους να σε σταματήσουν το οτι δεν βρίσκεις εύκολα το iso και οτι το wiki δεν είναι τόσο καλό

είναι σπαστικά αλλά το πρώτο μετά από ένα δύο downloads το συνηθίζεις και το δεύτερο με λίγο έξτρα ψάξιμο το βρίσκεις

 

για ubuntu κτλπ δεν σχολιάζω, έχουν χάσει το δρόμο τους, τους κράζεουν όλοι

fedora/bsd/gentoo δεν έχω ιδέα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω για χρόνια kubuntu και κάνω την δουλειά μου μια χαρά. Αν και τώρα που τα πάντα περνάνε σε cloud δεν θα έχει καμία σημασία το τί τρέχεις.Αν σταματήσουν από την canonical να βγάζουν την kde4 έκδοση τότε θα δω ποιές εναλακτικές υπάρχουν για να χρησιμοποιήσω. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ρε συ mandΕ μήπως το πολυκουράζεις? από αυτά που γράφεις φαίνεται οτι σε έχει γ@μήσει το όλο θέμα με το arch

not at all, έφαγα την φόλα μου όταν δοκίμαζα gpt/uefi/btrfs αλλά ήταν εν γνώση μου. Εκ τότε δεν έχω προβλήματα και περήφανα μπορώ να πω ότι λειτουργεί απίστευτα καλά το τελευταίο setup (mbr/ext4 και τέλος).

 

όσο για το Debian, με έχει κουράσει τόσο πολύ πριν καλά καλά κάνει boot (όταν βρήκα το iso κόλλησε στο installation για 5 ώρες, δεν τέλειωσε ποτέ) που ίσως να είμαστε αντίθετοι εγώ και το debian :P

Παρόλα αυτά, το όλο thread δεν έχει να κάνει τόσο με εμένα, όσο με το που αξίζει να επενδύσει κάποιος τον χρόνο του, γενικότερο chit chat δλδ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά το arch υπάρχει μόνο το freeBSD, μην ψαχνεσαι άδικα

 

Δεν τo εχω ψαξει καθολου τo *BSD

 

Ποια ειναι, χοντρικα, τα υπερ του σε σχεση με το linux ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και το θέμα σου δεν είναι *εντελώς* ξεκάθαρο, νομίζω οτι καταλαβαίνω που το πας, μιας και παρόμοιες σκέψεις κάνω και εγώ καιρό τώρα. Για μένα ΠΛΕΟΝ υπάρχουν community και corporal διανομές (με πολλά flavors/παραλλαγές φυσικά).

 

Οι κοινοτικές έχουν όλα εκείνα τα ωραία που αρέσουν σε μας που είμαστε παλιές καραβάνες ("παρεϊστικα" forum όπου απαντάνε πολλοί, irc, δυνατά wiki howtos κτλ) αλλά έχουν και ξεκάθαρα δικούς τους κανόνες, από αυτούς (τους developers και τους οπαδούς) για αυτούς ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Έχουμε φτάσει σε σημείο να γίνεται developing μόνο για το developing και να αγνοείται παντελώς ο end user και οι ανάγκες του. Ειδικά στο Arch έχει παραγίνει το κακό. Αποτέλεσμα ; θέλει συνέχεια να είσαι από πάνω απ' το σύστημα. Το (υπέροχο) Manjaro μου έβγαλε μέσα σε 15 μέρες, 3 ΣΟΒΑΡΑ θέματα που χρειάζονταν ΚΑΛΟ tinkering. Κάποιος που δεν ξέρει πολλά πολλά, απλά θα είχε χάσει τα δεδομένα του. Δουλειά (εννοώ βιοποριστικά) έτσι δε γίνεται. Αν ασχοληθείς τόσο πολύ ώστε να μάθεις καλά κάποια community distro (όποια νάναι) δεν έχεις πρόβλημα. Γίνεται όμως κάτι τέτοιο ; είναι εύκολο ; και άντε για μένα. Η γυναίκα μου ; ο γιος μου ; 

 

Το corporate είναι μια άλλη ιστορία. Όχι οτι δεν έχει forums και τέτοια. Αλλά όταν το μέλλον βασίζεται στο revenue είναι λογικό οι αποφάσεις να παίρνονται με βάση αυτό και μόνο. Η canonical πάει να χωθεί στην (τεράστια) αγορά των κινητών. Είναι εντελώς αυτονόητο οτι ούτε καν θα τους νοιάξει αν αυτό που θα σου δώσουν δουλεύει κιόλας. Τζάμπα το δίνουν εξάλλου. Τους νοιάζει να δουλεύει καλά σε βάθος χρόνου σε μικρές συσκευές. Τους νοιάζει να διαφοροποιηθούν αρκετά/τόσο ώστε να έχουν προβάδισμα έναντι των *buntu based. Δικό τους (καινούριο) DE, περιβάλλον γραφικών, package manager κοκ. Φυσικά για desktop ούτε λόγος. "Λύσανε" και το bug No1 και ξενοιάσανε. Γιατί δλδ αύριο να μη κάνει κάτι αντίστοιχο η Redhat ; επειδή πουλάει server distro ;

 

 

Για μένα η μοναδική βιώσιμη προοπτική (για desktop) είναι μια διανομή "τύπου Arch" που θα μας δώσει μια "LTS". Go figure τώρα εσύ ποιος θα το προσπαθήσει. Εκτός αν ανατείλει ο ήλιος απ' τη δύση και πάρουν χαμπάρι κάποιοι ξεχαρβαλωμένοι εγκέφαλοι εκεί μέσα στη Debian, τι θα μπορούσαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να κάνουν με όλο αυτό το ΘΗΣΑΥΡΟ που έχουν στα χέρια τους.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν τo εχω ψαξει καθολου τo *BSD

 

Ποια ειναι, χοντρικα, τα υπερ του σε σχεση με το linux ?

Ρε δεν μπορώ να γράψω με ipad ειναι πολύ γτπ, σε σημείο να τα σπασεις
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδη εχω περασει φαση στην ζωη μου που αλλαζα/δοκιμαζα διανομες 2-2 μεσα στην ιδια ωρα..να σας πω τι μου αρεσε και τι οχι στην καθεμια.

 

1.Gentoo -- τα ξερουμε...compile..compile...compile διχως αυριο....

 

2.Debian stable / testing / unstable : To stable ειναι σταθερο...σαφως....αλλα ειναι απαρχαιωμενο....ειλικρινα δηλ δεν νομιζω οτι ειναι τοσο δυσκολο να "σταθεροποιησουν" νεες εκδοσεις προγραμματων.... δεν μπορει να εισαι στο 3.2.χ κερνελ και δεν θελω εκφρασεις του στυλ "μα και με αυτον κανεις την δουλεια σου...τι τον θες τον πιο καινουργιο".Δεν μπορει να ειναι ολοι οι αλλοι στον 3.8.χ+ και εσυ να μην εισαι ουτε καν στον 3.5.χ/3.6.χ .Ενα μονο παραδειγμα ειναι αυτο.

Απο debian προσωπικα εχουν αξια να ασχοληθεις καποιες debian unstable - based διανομες που εχουν και δικο τους ρεπο και τεσταρουν ο,τι ερχεται απο τα ρεπος του debian..οποτε δεν "σπαει" ευκολα η διανομη.

 

3.opeSUSE : Σταθερη , την εχω στον dedicated και δουλευει συνεχως χωρις επανεκκινηση εδω και μηνες...και εξυπηρετει καμμια 15-20 σαιτς...e-radios κλπ.Υποστηριζεται αρκετα σε θεματα εφαρμογων .Το οτι μπορει να γινει rolling με αλλαγη των ρεπος ειναι θετικο , αλλα οσες φορες το εκανα , ολο μαλακιζοταν με τα "change vendor" σκηνικα....μπορει να μην το ειχα εγω..δεν αντιλεγω....αλλα παρολα αυτα μου αφηνει καλες εντυπωσεις η συγκεκριμενη διανομη.

 

4.Fedora : θετικες εντυπωσεις , αρκετα bleeding edge δεν την εχω δουλεψει αρκετα να χω περισσοτερη αποψη

 

5.Ubuntu/based : Ειπαμε , η διανομη που θελουμε να κραξουμε...για μενα ειναι διανομη ειδικων περιστασεων...για καποιον νιουφη , για καποιον που ισως "καθεται" καλυτερα στο hardware του.Για μενα απλως υπαρχουν καλυτερες απο αυτην αρα ειναι θεμα σαδομαζοχισμου η επιλογη της.

 

6.Arch : bleeding edge , αλλα ορισμενες φορες , κανει χοντρες αλλαγες που ενας οχι τοσο γνωστης μπορει να παρει το συστημα στο χερι.Επισης πολλες φορες ερχονται ενημερωσεις που γαμανε 2-3 πραγματα....μην μου πειτε ποιος και γιατι φταιει..το θεμα ειναι οτι γινεται...οκ διορθωνεται το θεμα στην πορεια...αλλα η ουσια ειναι ΓΙΑΤΙ να γινεται ?

Επισης απο την στιγμη που ολα πρεπει να τα στησεις/ρυθμισεις χειροκινητα , πρεπει να εισαι και λιγο καλλιτεχνης με εικαστικο γουστο για να την κανεις εμφανισιμη.Εγω δηλ που δεν το χω και δεν ψηνομαι να σεταρω themes/backgrounds/cursor themes/icon sets θα πηγαινα πολυ ευχαριστως σε μια  arch-based διανομη που θα μου τα ειχε ολα ετοιμα τα καλλιτεχνικα οπτικα κολπα :)

 

Τελος να κλεισω στο οτι η καθε διανομη εχει συγκεκριμενο target group  , πλεονεκτηματα , μειονεκτηματα , κουσουρια κλπ.

Ο καθενας διαλεγει αυτη που του ταιριαζει καλυτερα...αλλα να μην ξεχναμε οτι και ο πολυς πλουλαρισμος ...δεν προβλεπω οτι θα βοηθησει ιδιαιτερα το λινουξ σε τελικη αναλυση....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@angelheart.gr εξαιρετικό το post σου, πραγματικά. Πίστευω ότι έπιασες ακριβώς το σκεπτικό μου και το λόγο που ξεκίνησα αυτό το thread. Επειδή και εγώ πιστεύω ότι ο πατέρας μου δεν αξίζει να ασχοληθεί με τα τερτίπια του Arch, και ας έστηνε unix-servers το 1970, γιατί θέλει κάτι που να δουλεύει, χωρίς όμως να είναι *buntu/bloated. Για το debian επίσης έχεις δίκιο, αλλά ξυπνάνε? Πιο πιθανό μου φαίνεται ένα Arch LTS παρά να ξυπνήσει το Debian.

Χωρίς παρεξήγηση, είμαι σίγουρος ότι είναι φοβερό λειτουργικό, αλλά έχει flaws που τα θεωρώ χαζά.

 

@mphxths πως και δεν τρέχεις openSuse για το desktop? Είναι μια distro που είναι αρκετά ικανή για desktops, και το ότι την έχεις στο server δείχνει ότι έχεις μια εξοικείωση μαζί της.

 

Παρατηρώ επίσης ότι όλοι συμφωνούμε πάνω κάτω, μας λείπει μια διανομή που να είναι όπως την θέλουμε εμείς :P

Σίγουρα αυτός ο πλουραλισμός όπως είπες και εσύ δεν θα μας βοηθήσει, από την άλλη όμως είναι η φύση του opensource τέτοια. Όσα projects κρατήθηκαν κάτω από μια ομπρέλα τα καταφέραν, όταν αρχίζει η διάσπαση αρχίζουν και τα περίεργα. Αλλά μέσα από τη διάσπαση βγαίνουν και διαμάντια κατά καιρούς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...