Προς το περιεχόμενο

Διαφορές μεταξύ monitor-TV


Tilemaxx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Θα ήθελα να αγοράσω μια 24" οθόνη για gaming-ταινίες και λοιπά tasks. Επίσης η οθόνη αυτη θα χρησιμοποιηθεί μελλοντικά στο επόμενο μου desktop.

Αυτό που θέλω να μάθω, είναι το εξής: Ποιές οι διαφορές μιας 24" LCD τηλεόρασης, με ενός 24" monitor; Υπάρχει διαφορά στο input lag, στο contrast, στην γενικότερα ποιότητα εικόνας, ή η μόνη τους διαφορά είναι το TV tuner; Τι συμφέρει να πάρω πιο πολύ;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.tomshardware.co.uk/forum/56577-3-difference-monitor-monitor

 

 

Γενικα τα monitor εχουν καλυτερη αναλυση (αν μιλαμε για πανω απο 1920 χ 1080 τα οποια ομως ειναι πολυ ακριβα ακομη), τα pixels εχουν μικροτερη αποσταση μεταξυ τους, οποτε στην ιδια αναλυση, θα φαινεται πιο καθαρη η εικονα στο monitor των 24'' απο οτι σε μια tv 30'' ας πουμε. Μικροτερο response time αν παιζεις παιχνιδια. H ποιοτητα εικονας ειναι θεμα panel, οποτε αν πας σε Monitor, οπωσδηποτε ips.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το κυριοτερο ειναι ποσο διαθετεις για την αγορα.

 

γιατι καλλιστα υπαρχουν λυσεις που μπορεις να συνδυασεις και τα δυο!

 

πχ: monitor-tv...2 σε 1

 

http://saveit.gr/root.views1product.el.aspx?mtrl=77516

 

Οθόνη Full HD LED 27" 1920x1080p
Ενσωματωμένος δέκτης ψηφιακής τηλεόρασης (DVB-T/C)
Ήχος Dolby Surround
Αντίθεση (DFC): 5.000.000:1
ΦωτεινότηταQ 250cd/m2
Χρόνος Απόκρισης GTG (Overdrive control off: 14ms / Low: 8ms / High: 5ms)

Λειτουργία Intelligent Auto (Auto Resolution)
Λειτουργία Plug & Play
USB Media(Music / Picture / Dvix)
Hotel Mode
Διαγώνιος Οθόνης 27"
Μέγιστη Ανάλυση 1.920x1.080
Αντίθεση 5.000.000:1
Φωτεινότητα 250 cd/m2
Χρόνος Απόκρισης 5 ms
Δέκτες PAL/SECAM, NTSC, DVB-C, DVB-T
Συνδεσιμότητα PC Audio, USB, SCART, Composite (RCA), Component, HDMI, D-Sub 15pin
Ήχος Ηχεία: 5Wx2CH Dolby Surround / Virtual Surround
Teletext Ναι
Χρώμα Μαύρο

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα ΤΝ panel που φοράνε οι περισσότερες τηλεοράσεις και τα περισσότερα φθηνά monitors είναι καλύτερα για γρήγορες σκηνές (π.χ. gaming, video animation, movies κτλ), αλλά χάνουν πολύ σε χρωματική απόδοση, σε πιστότητα και σε ποιότητα του panel.

 

Από τους pur-ίστες των monitors θεωρούνται φθηνά και πως με τον καιρό κουράζουν. Τείνω να συμφωνήσω σε αυτό, καθώς σε όλη μου τη ζωή σχεδόν πέρασα τις ώρες ενασχόλησης με τους υπολογιστές κοντά σε οθόνες (monitors) με καλύτερα panels, όπως ΜVA και IPS panels και ακόμα και τώρα χρησιμοποιώ κυρίως οθόνες 19" της EIZO με PVA panels όπως η S1910 και η S1932. Τέτοια monitors είναι αξεπέραστα, ενώ στα τελευταίας γενιάς, λόγω overdrive, έχουν και καλή απόκριση σε γρήγορες σκηνές (με βασική απόκριση τα 8ms).

Κάτι παραπάνω από 8ms θα δημιουργήσει ορατό ghosting, ενώ ακόμα και τα 8ms δημιουργούν ghosting ανάλογα τη σκηνή και ανάλογα το μάτι και την ευαισθησία του καθενός. Eννοείται πως ένα monitor είναι καλύτερο με ψηφιακή θύρα DVI (ή και παραπάνω, π.χ. HDMI, displayport), από μία αναλογική.

 

Για κύρια δουλειά γραφείου θα συνιστούσα λοιπόν 19" monitor (όχι widescreen) με ανάλυση 1280x1024. Έπειτα από χρόνια χρήσης, το θεωρώ το πιο ξεκούραστο setup για γραφείο και η/υ. Eπίσης, ιδανική επιλογή είναι να έχεις ένα setup 2x 19" οθόνες και να δουλεύεις με δύο desktops. Εγώ π.χ. στο ένα έχω το κύριο desktop και στο άλλο monitor τρέχει συνήθως μία VM ή π.χ. ένας browser κτλ. ή το ένα πρόγραμμα (winamp, virtual dj, cad κτλ). Tα dual setups έχουν πολλά πλεονεκτήματα, ενώ τα τελευταία χρόνια μπορούν να γίνουν driven σχεδόν με όλη τη γκάμα των καρτών γραφικών - ακόμα και πολύ φθηνών.

 

Στο δικό μου setup λοίπω έχω 2x19" οθόνες (2 ΕΙΖΟ) για το γραφείο και ταυτόχρονα έχω μία τηλεόραση HD (της LG την scarlet) την οποία έχω συνδέσει με HDMI και εκεί προβάλλω παιχνίδια και ταινίες κυρίως. Αυτό είναι και το setup που θα πρότεινα σε κάποιον. Δηλαδή monitors για δουλειά γραφείου, word, internet, κτλ και τηλεοραση για gaming, movies, κτλ.

 

Tώρα, αν πρέπει να διαλέξεις ένα setup και δεν υπάρχει η επιλογή για 2 (π.χ. ένα monitor για δουλειά γραφείου και μία τηλεόραση για gaming), θα συνιστούσα να πας σε τηλεόραση και όχι σε ΤVmonitor. Και αυτό διότι στη δεύτερη περίπτωση, δε θα είναι τόσο ξεκούραστο (θα απέχει πολύ από το ξεκούραστο όταν το χρησιμοποιείς ως monitor - desktop use), ενώ και ως panel δε θα είναι και το καλύτερο. Αντίθετα,  μία τηλεόραση με σύχρονο TN panel και με τις σημερινές εισόδους (HDMI, DVI), θα έχει και καλή ανάλυση για desktop use.

 

Εδώ όμως θα πρέπει να προσέξεις πόσες ίντσες θα είναι, γιατί π.χ. μία τηλεόραση 20" με ανάλυση Full HD και μία 24" με ανάλυση πάλι Full HD διαφέρουν καθώς στην δεύτερη τα εικονίδια, τα γράμματα κτλ θα φαίνονται πολύ μικρότερα στη native ανάλυση. Aυτό στο αναφέρω να το έχεις υπόψη σου. Μπορείς βέβαια σε καινούρια iterations των windows να χρησιμοποιήσεις downscaling μέσω της κάρτας γραφικών για χαμηλότερες αναλύσεις ή εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιείς για desktop use τη native ανάλυση σε συνδυασμό με μεγαλύτερα εικονίδια και γραμματοσειρές (στα Win7, right click στο desktop, personalize, και πατάς στα larger fonts).

 

Αν δε θες τηλεοπτικο δέκτη, τότε στις 24" θα πρότεινα το εξής monitor:

DELL Ultrasharp U2412M που φοράει IPS panel. Έχω μία αντίστοιχη DELL (στις 23", την U2311H) και έχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Ξεκούραστο monitor, πιστότητα στα χρώματα, πολύ καλό contrast και δεν απογοητεύει σε γρήγορη κίνηση. Είναι μια χαρά. Θα το βρεις κάπου στα 250 ευρώ.

 

Αν θες τηλεοπτικό δέκτη, τότε θα πρότεινα μία τηλεόραση (Samsung π.χ. ή lg με tn panel - οι διαφορές είναι μικρές, κοίταξε για κάποια με full hd, αρκετό connectivity, ψηφιακό δέκτη και καλή απόκριση - οι γωνίες θέασης πλέον είναι πολύ καλές στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα), αλλά θα σου πρότεινα να πας στις 32" κατευθείαν, γιατί η διαφορά τιμής των 32" με τις 23" ή τις 26" δε δικαιολογεί τη διαφορά των ιντσών. Επίσης, σε περίπτωση που κάποια στιγμή αλλάξεις setup ή χώρο, τότε οι 32" προσαρμόζονται σε πολλούς χώρους. Τέλος περισσότερες ίντσες βολεύουν να παίζεις από πιο μακρινή απόσταση, κάτι που συνίσταται για πολύωρο gaming σε lcd/led τηλεοράσεις με generic tn panels.

 

Αν είσαι short στα χρήματα, μπορείς να επενδύσεις σε 32" τηλεόραση που προσωρινά θα κάνει μία χαρά και χρέη monitor και αργότερα αγοράζεις ένα monitor 19" ειδικά για desktop use.

 

Αν θες 24" μαζί με τηλεοπτικό δέκτη de facto και είναι το setup που έχεις καταλήξει και για desktop use και για παιχνίδια, ταινίες κτλ, τότε η άποψή μου είναι να το παίξεις λίγο large και να πας σε 26" τηλεόραση. Είναι καλύτερο από το να πας σε TVmonitor, ενώ και η τιμή του δεν είναι ακριβότερη.

 

Aυτά :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση Κορτάν. Μάλλον θα καταλήξω σε TV monitor, λόγω των αυξημένων multimedia δυνατοτήτων που έχουν (built-in MP, παίζει MKV κτλ). Άσε που οι TV στο ίδιο μέγεθος είναι σαφώς πιο ακριβές, και αν βρείς πιο φθηνές θα στερούνται λειτουργιών.

Σκέφτομαι αυτή:

http://www.skroutz.gr/s/3048817/LG-27MA53D.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση Κορτάν. Μάλλον θα καταλήξω σε TV monitor, λόγω των αυξημένων multimedia δυνατοτήτων που έχουν (built-in MP, παίζει MKV κτλ). Άσε που οι TV στο ίδιο μέγεθος είναι σαφώς πιο ακριβές, και αν βρείς πιο φθηνές θα στερούνται λειτουργιών.

 

Σκέφτομαι αυτή:

 

http://www.skroutz.gr/s/3048817/LG-27MA53D.html

 

 

σου αρεσε η προταση μου βλεπω ε; ^_^

 

παντως κι εγω συμφωνω ως προς το dual monitor setup. κι εγω εχω 2 17αρια eizo και με εχουν βολεψει πολυ. ενα διαστημα μαλιστα τα ειχα στρεψει κατακορυφα να ειναι και επισης βολευαν σε διαβασμα ιστοσελιδων. τωρα τα εχω παλι κανονικα. για χρωματικη πιστοτητα κτλ των eizo φυσικα ουτε λογος για συγκριση!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...