Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προς το παρών έχω έναν mail server (postfix/dovecot) σε VPS, ο οποίος εξυπηρετεί κάποια domain που διαχειρίζομαι (λίγα στον αριθμό και χωρίς πολλές απαιτήσεις). Αξίζει να μεταφέρω τα domain στο Outlook.com, κάνοντας χρήση των mail server της Micrοsοft με ό,τι αυτοί προσφέρουν;

Αν εξαιρέσουμε την τυχόν παρακολούθηση, τα θετικά είναι:

- Δωρεάν για 50 χρήστες/domain αν έχω καταλάβει καλά

- Unlimited storage (άρα περισσότερος ελεύθερος χώρος στο VPS μου)

- Spam filtering

- Web client

- Λιγότερες πιθανότητες να «πέσει» ο mail server (υποθέτω)

- Καλύτερη ταχύτητα (υποθέτω)

- Αν αλλάξω VPS δεν θα χρειαστεί backup/μεταφορά των e-mail (αυτό είναι το βασικότερο)

- Αν «πέσει» το VPS θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα e-mail τουλάχιστον

- Περισσότερα resources ελεύθερα στο VPS μου

... και ενδεχομένως κάποια άλλα.

Στα αρνητικά, μέχρι τώρα έχω:

- Ενδεχόμενη παρακολούθηση (προς το παρών το παραβλέπω)

- Όριο 50 χρήστες/domain αν έχω καταλάβει καλά (προς το παρών δεν έχω τόσους χρήστες)

- Σήμερα είναι δωρεάν, αύριο μπορεί να μην είναι

Έχει χρησιμοποιήσει/Χρησιμοποιεί κανείς αυτή την υπηρεσία ώστε να με διαφωτίσει κυρίως ως προς τα αρνητικά; Γενικά, αξίζει μια τέτοια κίνηση (έστω και σε αντίπαλη εταιρεία) ή είναι προτιμότερο να φτιάξω ένα VPS αποκλειστικά και μόνο σαν mail server (έξτρα κόστος, χρόνος για ρύθμιση και συντήρηση, απόλυτος έλεγχος, ...);

Μιας και υπάρχουν κάμποσες συζητήσεις περί hosting εταιρειών σε αυτή την ενότητα, θέλω να πιστεύω πως το post ανήκει εδώ. Αν όχι ας μεταφερθεί όπου χρειάζεται.

Δημοσ.

Εάν υποστηρίζει IMAP θα μπορείς εάν στο μέλλον χρειαστεί να μεταφέρεις τα e-mails σε άλλον provider. Βέβαια εάν έχεις μεγάλο όγκο από e-mails θα είναι πολύ χρονοβόρα διαδικάσια.  Επίσης επειδή τίποτα δεν είναι δωρεάν (ή έστω για μεγάλο διάστημα) πιστεύω ότι καποια στιγμή θα αρχίσουν να το χρεώνουν και το πιο πιθανό είναι να κοστίζει περισσότερο από το VPS σου.

Ήταν να μεταφέρουμε σε google apps 12 e-mail accounts ενός πελάτη μου που συνολικά πιάνουν 150GB. Αλλά τελικά θα του κόστιζε πάνω από $100 / μήνα οπότε καταλήξαμε στο να μεταφέρει μόνο το δικό του e-mail που πιάνει 75GB σε gmail account (και όχι google apps) που τελικά το αναβάθμισε σε 100GB χωρητικότητας με $5 / μήνα.

Η μεταφορά επειδή έχει πάνω από 200.000 e-mails αποθηκευμένα γίνεται σταδιακά.

Δημοσ.

Δυστυχώς δεν υποστηρίζει IMAP, αν και πολλοί χρήστες το ζητάνε.

Ευτυχώς (ή δυστυχώς, όπως το πάρει κανείς), ούτε οι λογαριασμοί που έχω είναι πολλοί ούτε ο όγκος των e-mail. Επίσης δεν έχω πρόβλημα να χάσω κάποια e-mail για τώρα, οπότε δεν πιστεύω να χρειαστεί (αρκετός) χρόνος για τη μεταφορά. Το πιο χρονοβόρο κομμάτι θα είναι η ρύθμιση του κάθε λογαριασμού (privacy settings, profile, skydrive, ...).

Όσον αφορά το δωρεάν, είναι κάτι που το φοβάμαι δεδομένου πως κάτι παρόμοιο είχε γίνει και με τα Google Apps. Αν και νομίζω πως όσοι είχαν προλάβει το δωρεάν δεν χρειάστηκε να πληρώσουν μετά.

Μιας και φαντάζομαι θα έχεις ψάξει το θέμα πιο πολύ από εμένα, είσαι γενικά κατά μιας τέτοιας κίνησης αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος (πχ/ ο μεγάλος όγκος των e-mail); Θα ήταν προτιμότερο ένα VPS αποκλειστικά για e-mail με ό,τι θετικά/αρνητικά έχει;

Δημοσ.

Φιλοξενείς και ιστοσελίδες στο ίδιο VPS;

Προς το παρών ναι. Για αυτό σκέφτομαι μήπως αξίζει να (ξε)χωρίσω αυτά τα δύο κομμάτια (hosting και e-mail) ώστε να εξοικονομώ resources.

Μια λύση σε shared hosting ή semi-dedicated δεν θα σε κάλυπτε;

Θέλω να έχω τη δυνατότητα παραμετροποίησης του server κατά βούληση*. Μιας και οι ιστοσελίδες που φιλοξενώ προς το παρών είναι κυρίως προσωπικές, έχω την «άνεση» να κάνω διάφορες δοκιμές. Απλά επειδή κάποιες φορές αυτές οι δοκιμές μου έχουν βγει σε κακό, είναι λίγο κουραστικό να πρέπει να μεταφέρω τα e-mail κάθε φορά (τις ιστοσελίδες τις μεταφέρω πιο εύκολα μιας και τις έχω και τοπικά στον υπολογιστή μου).

Για semi-dedicated δεν έχω ψάξει καθώς νομίζω πως ξεφεύγει λίγο στα οικονομικά και επίσης δεν ξέρω σε τι επίπεδο μπορώ να παραμετροποιήσω το Λ/Σ.

*: «Στήσιμο» όλα from scratch

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...