Προς το περιεχόμενο

Λύση προβλήματος επιστροφής ήχου απο HDMI ARC και CEC


kosmasgr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στα παιδιά. Είμαι κάτοχος τηλεόρασης Philips LED με τεχνολογία HDMI ARC και CEC και ενός καινούριου home cinema LG που υποστηρίζει τις παραπάνω λειτουργίες. Όποιοι δεν γνωρίζουν αναφέρω τα παρακάτω.

 

- CEC : To CEC είναι τεχνολογία εντολών που επιτρέπει μέσω της HDMI σύνδεσης να χειρίζεστε τις συσκευές σας με ένα χειριστήριο και υποστηρίζετε από όλες τις εκδόσεις HDMI καλωδίων. Για παράδειγμα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης μπορείτε να χειρίζεστε το Home Cinema , PVR δέκτες κλπ κλπ. 

Κάθε εταιρία το ονομάζει αλλιώς. Στην Philips ειναι Easylink , στην LG simply link.

 

 

- ARC : Το HDMI ARC είναι τεχνολογία που επιτρέπει την επιστροφή ήχου από την τηλεόρασή σας και ότι είναι συνδεδεμένο πάνω στην τηλεόραση στο Home Cinema κλπ.

 

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν συνδεθούν αρκετές συσκευές πάνω στο HOME CINEMA ή στην τηλεόραση ή και στα δύο. Ποτέ δεν δουλεύει σωστά και αν δουλέψει θα είναι για λίγο. 

 

Αυτό που διαπίστωσα εγώ όπως και πολλοί άλλοι μετά από ψάξιμο σε forum , ερωτήσεις σε τεχνικούς κλπ είναι ότι οι παραπάνω λειτουργίες δουλεύουν σωστά όταν υπάρχει σύνδεση μόνο της τηλεόρασης με το Home Cinema χωρίς τίποτα άλλο. Οποιαδήποτε συσκευή συνδεθεί μετά δημιουργεί πρόβλημα και πάυει η τηλεόραση να βλέπει αυτόματα την συσκευή και αδυνατεί να στείλει τον ήχο , λόγω της παραπάνω λειτουργίας CEC.

 

Η λύση είναι να παραμείνει η λειτουργία CEC μόνο στη σύνδεση του Home Cinema με την TV και να πάψει να υφίσταται στις υπόλοιπες συσκευές.

 

1) Τρόπος : Όλες οι εντολές για αυτήν την λειτουργία περνάνε από το pin13 στο καλώδιο hdmi , το οποίο μπορείτε με σχετικό ψάξιμο να το δείτε. O τρόπος για να απενεργοποιηθεί είναι να κοπεί το καλώδιο μπροστά και πίσω για ασφάλεια στη συγκεκριμένη σύνδεση ,  οπότε χρειάζεται να κατέχετε το θέμα της κοπής του καλωδίου και ελαφρύ χειρισμό στο χέρι σας αφού βρείτε πιο χρώμα καλώδιο ειναι. Παρακάτω παραθέτω διάγραμμα του καλωδίου και φωτο απο την κοπή 

 

inside_hdmi_cable.jpg

 

44255608.jpg

 

51785887.jpg

 

   2) Τρόπος : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο αντάπτορες DVI και στη συνέχεια το καλώδιο HDMI για να συνδέσετε την συσκευή στην TV ή στο Home Cinema. Το DVI μεταφέρει τα ίδια με το HDMI αλλά αποκλείονται μερικά πρωτόκολλα όπως και το CEC. Οπότε συνδέετε πρώτα στην συσκευή σας τον πρώτο αντάπτορα με HDMI male σε DVI female , απευθείας τον δεύτερο αντάπτορα DVI male σε HDMI female και τέλος το καλώδιο σας.

 

 

  3) Τρόπος : Υπάρχει καλώδιο HDMI που έχει αφαιρεθεί η λειτουργία αυτή αλλα δυστηχώς ειναι 25 εκατοστά οπότε χρειάζονται 2 ή παραπάνω και αντάπτορες http://www.pulse-eight.com/store/products/110-cec-less-hdmi-cable.aspx

 

Σε μένα δούλεψε άψογα ο δεύτερος τρόπος σε μία συσκευή που δοκίμασα και αφού είχα αποσυνδέσει τις υπόλοιπες καθώς είχα ένα set αντάπτορες DVItoHDMI. Θα επανέλθω μόλις συνδέσω τα πάντα.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ σε όσους δοκιμάσουν τον 1ο τρόπο , τι θα κόψετε. Δούλεψε σε όλους που δοκίμασαν όπως αναφέρουν στα επίσημα forum της Philips.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επανέρχομαι στο θέμα. Τελικά οι αντάπτορες HDMI-DVI δούλεψαν μόνο για τον υπολογιστή μου που σύνδεσα. Αναγκάστικα να πάω στον πρωτο τρόπο με επιτυχία σε δύο καλώδια και όλα δουλεύουν ρολόι ;)

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 χρόνια αργότερα...

Αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα, οποτε θελω να ρωτησω αν εξακολουθει η πρωτη λυση να ειναι η μονη που υπαρχει, γιατι σ'αυτη τη περιπτωση μαλλον πρεπει να το παρω αποφαση οτι αχρηστευεται το home theatre μου. Δεν το βλεπω να καταφερω να επεμβω στο καλωδιο hdmi. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την ημερομηνία του θέματος έως και τώρα με τον 1ο τρόπο και έχοντας ακόμα τις ίδιες συσκευές δουλεύω άψογα. Έχω κανονικά την επιστροφή ηχου από τον δορυφορικό δεκτή ote tv που έχω συνδεμένο πάνω στην TV προς το home cinema. Και φυσικά οποιαδήποτε συσκευή συνδεσω στο home cinema αναγνωρίζεται κανονικά.

Δεν είναι δύσκολο να επεμβεις. Απλά θέλει προσοχή

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοσμα σ'ευχαριστω για την απαντηση. Να το δοκιμασω λες ε?Το καλωδιο που χρησιμοποιησες κι εκανες την "επεμβαση" ειναι απλο hdmi η το high speed με ethernet?κι επισης, μηπως θα μπορουσες να μου στειλεις τις φωτογραφιες που εχεις βαλει στο αρχικο ποστ σου με τον τροπο που γινεται η κοπη, για καποιο λογο δεν μου τις εμφανιζει, βλεπω μονο το διαγραμμα. 


Παντως πρεπει να σου πω οτι ακομα κι οταν εχω συνδεδεμενο στην tv μονο το home theatre και τιποτα αλλο, παλι δεν εχω την επιστροφη ηχου απο το h/t. Αυτο που συμβαινει μονο ειναι οταν ανοιγω το h/t στην επιλογη tv, αυτοματα η τηλεοραση παυει τον ηχο απο το εσωτερικο της ηχειο και τον στελνει στο εξωτερικο hdmi arc. Αλλα για καποιο λογο ο ηχος δεν βγαινει ποτε απο τα ηχεια του h/t.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το high speed το έχω για την σύνδεση του HCinema με την TV και εκεί δεν έχω κάνει επέμβαση στο καλώδιο.  Περίεργο πάντως να μην σου δουλεύει το ARC με σκέτο το home cinema.

Στα υπόλοιπα χρησιμοποιώ HDMI 1.4 και εκεί έχω κόψει το συγκεκριμένο καλωδιάκι στην κατάληξη του HDMI. Δυστηχώς δεν έχω φώτο τις έσβησα απο τότε.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απ'οτι καταλαβαινω πειραζουμε το καλωδιο hdmi που συνδεονται οι λοιπες συσκευες με την tv, κι οχι το home cinema? Εγω στην tv εχω συνδεμενα μονο το home cinema και την nova. Και τα δυο με hdmi, το h/c με hdmi high speed  και την nova με hdmi απλο. Θα επρεπε να μου δουλευει το arc με το home cinema σκετο ε?αρα κατι αλλο δεν παει καλα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 μήνες μετά...

καλημερα σας προσφατα μ κανανε δωρο αν home cinema κ εχω καποια προβληματακια!
θα ηθελα να συνδεσω την τηλεοραση μ οταν παιζει ν ακουγετε στα ηχεια του home cinema!!!!

το home cinema ειναι αυτο http://www.public.gr/product/sound-and-vision/home-cinema/home-cinema-set/samsung-ht-j5150-home-cinema-51/prod7570262pp/
και η τηλ μ αυτη https://www.philips.gr/c-p/40PFL7605H_12/7000-series-led-tv-with-ambilight-spectra-2-and-pixel-precise-hd

Στο home cinema εχει εισοδους για ηχο rca κοκκινο λευκο και optikal για οπτικη ινα ενω στην tv εχει μια εξοδο που νομιζω ειναι rca και γραφει digital audio out
και μια εξοδο hdmi arc που νομιζω ειναι κ για ηχο απο την τηλ στο home cinema
σας ευχαριστω εκ των προτερων!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχουμε ίδια τηλεόραση.

Τι ακριβώς προβλήματα έχεις  ?

Αρχικά σύνδεσε με high speed hdmi μόνο το home cinema με την TV από την θύρα HDMI OUT του home cinema στην θύρα HDMI ARC στην τηλεόραση ,  βάλε να παίξει ένα κανάλι και απο το τηλεχειρίστηριο της τηλεόρασης ( πατάς το κουμπάκι με τις τρεις γραμμούλες δεξιά δίπλα στον ήχο )  επέλεξε να παίξει τον ήχο μέσω ARC. Λογικά πρέπει να δουλέψει.

Εν συνεχεία αν όλα πάνε καλά , οποιδήποτε μετέπειτα συσκευή συνδέσεις πάνω στο home cinema ( π.χ. Υπολογιστή ) , ή στην τηλεόραση σου ( π.χ. Δορυφορικός δέκτης ) θα έχεις προβλήματα όπως ειχα και εγώ.

οπότε έκανα την μετατροπή σε όλα τα καλώδια εκτός το high speed που ανέφερα παραπάνω και τώρα όλα δουλεύουν ρολόι. Εχω συνδεμένα πάνω στο home cinema τον υπλογιστή και στην tv τον δέκτη του OTE TV.

 

 

Δες λίγο για το καλώδιο

 

http://blog.wombert.de/post/44132453052/solving-thunderbolt-hdmi-and-audio-system

 

http://www.hdmi.org/installers/insidehdmicable.aspx

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα κοσμα συνδεσα οπως μ ειπες αλλα οταν πατω το κουμπακι με τις 3 γραμμουλες δν μ εχει επιλογες για ηχο μονο για εξυπνο ηχο π λεει μηπως πρεπει κατι σχετικα με easylink αλαλ απ οτι ειδα ειναι ανοιχτο..βασικα δν ξερω το καλωδιο αν ειναι high speeed h aplo hdmi k αν παιζει ρολο


βασικα κατι εκανα κ οκ το εβγαλε το εικονιδιο με τον ηχο εκει π μ ειπες εχει επιλογη ηχεια τηλ κ ενισχυτης...επιθλεγω τον ενισχυτη αλαλ δν ακουγετε τπτ


σ ευχαριστω κοσμα δν ξερω πως αλαλ ανοιξα κ εκλεισα την τηλ κ δουλευει κομπλε δουλευουν ολα τα ηχεια αψογα σ ευχαριστω

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία :) Δοκίμασε να συνδέσεις μια συσκευή στο hdmi in του home cinema να δεις αν συνεχίζει να το βλέπει η τηλεόραση και δουλεύουν όλα σωστα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το μονο θεματακι ειναι που εχει μια πολυ μικρη καθυστερηση στον ηχο πολυ μικρη ομως κ δν μ απασχολει....

παμε παρακατω ,ελλοντικα θα συνδεσω ενα androit tv box στην tv πιο πολυ για τo kodi για ταινιες και σειρες θα εχω ηχο στα ηχεια η θα μ βγαζει τα προβλημτα π ειπες παραπανω?


δεν εχει αλλη εισοσο το ηομε σινεμα εχω συνδεσει την τηλ εκει

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

A οκ τοτε. Το δικό μου για παράδειγμα εχει 2 θύρες hdmi in οπότε οτι συσκευή συνδέσω εκεί δε χρειάζεται επιστροφή ήχου ARC.

Ωραία όταν βάλεις το android box στην τηλεόραση σου με τον ίδιο τρόπο πάλι θα πατήσεις απο το τηλεχειρίστηριο ήχος στον ενισχυτή για να παίξει. Εκεί θα φανεί αν έχεις προβλήματα στην λειτουργία ARC. Αν έχεις θα χρειαστεί να απενεργοποιήσεις το καλωδιάκι που έχει την λειτουργία Easylink στο καλώδιο HDMI που σύνδεσες το tv box και μετά θα παίζει άψογα η επιστροφή ήχου ARC.

 

Συμπερασματικά για να καταλάβεις τι γίνεται η λειτουργία easylink ειναι αυτή που μπερδεύει τις συσκευές και δημιουργεί προβλήματα. Σε μένα για παράδειγμα η τηλεόραση δεν εμφάνιζε καθόλου το home cinema , οταν σύνδεσα πάνω PC , PS3 και δορυφορικό δέκτη. Τώρα όλα μια χαρά :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...

Προ ημερών αγόρασα μια ηχομπαρα, συγκεκριμένα την LG SJ5, την οποία συνδεσα με καλώδιο hdmi high speed with ethernet στην τηλεόραση στην εξοδο arc όπως προβλέπεται, αλλά ο ήχος δεν έπαιζε από την ηχομπαρα. Μπορούσα με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης να χειρίζομαι το vol και το mute (η λειτουργία cec) αλλα ο ήχος δεν έπαιζε παρόλες τις ρυθμίσεις που έκανα. Την συνδεσα και σε άλλες 2 τηλεοράσεις δοκιμάζοντας 3 διαφορετικά καλώδια hdmi, όμως τζιφος. Εν τέλει απευθύνθηκα στο εξουσιοδοτημενο σέρβις, οπου ο τεχνικός απλά συνδεσε την ηχομπαρα με μια τηλεόραση που είχε εκεί με ένα από τα καλώδια μου και η ηχομπαρα έπαιξε κανονικά. Επέστρεψα σπιτι, συνδεσα την ηχομπαρα με την τηλεόραση και έπαιξε και σε εμένα αλλά μετά από 20 λεπτά που την έκλεισα και την ξανά άνοιξα πάλι δεν επαιζε. Να σημειώσω απλά ότι στην τηλεόραση έχω συνδεδεμένο και ένα tvbox σε άλλη θύρα hdmi.

Για να μην πολυλογω, μετά από ψάξιμο, έπεσα στο παρόν τοπικ.....ξεσυνδεσα λοιπόν το tvbox από την τηλεόραση και συνδεσα την ηχομπαρα και ο ήχος έπαιξε κανονικά! Το όλο πρόβλημα λοιπόν όπως αναφέρεται εδώ, είναι η λειτουργία CEC. Για να ξανασυνδεσω λοιπόν το tvbox και να παίζουν όλα απροβληματιστα, πρέπει να καταργήσω το καλωδιακι απο το hdmi που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του CEC. 

Με ένα μικρό κατσαβιδακι λοιπόν (αυτά που χρησιμοποιούν οι ωρολογοποιοι), με προσοχή, πίεσα την έξοδο του καλωδίου και από τις 2 πλευρές, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

IMG-549c4f27be8ef2851d6e2eab90859196-V.jpg.a0ef5f0ab4eb4194eec760f0277de906.jpg

Συνδεσα λοιπόν την τηλεόραση με το tvbox και λειτουργούν όλα πλέον απροβληματιστα. Το παραπάνω καλώδιο είναι αυτό που ήρθε με το tvbox το οποίο δεν είναι και το πλέον ποιοτικό (για αυτό και έκανα αρχικά τη δοκιμή πάνω σε αυτό) οπότε αφού πέτυχε, έκανα το ίδιο σε ένα καλύτερο ποιοτικά καλώδιο που ειχα, μόνο που το έκανα από τη μια πλευρά του, από αυτήν που το συνδεσα με την τηλεόραση. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα λειτουργούν όπως πρέπει.

Το καλωδιακι που κατήργησα, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία είναι το 7ο από αριστερά ή το 4ο από δεξιά της πανω σειράς και η διαδικασία ήταν λιγότερο από 5 λεπτά, απλά θέλει λίγο προσοχή μην χαλάσουμε όλο το καλώδιο.

ΥΓ: Το παράξενο από όλη την ιστορία είναι ότι η ηχομπαρα δεν έπαιζε στις άλλες 2 τηλεοράσεις που την συνδεσα αρχικά και ενώ δεν ήταν συνδεδεμένο τίποτα άλλο πάνω τους και έπαιξε μόνο στην τηλεόραση του εξουσιοδοτημένου σέρβις. Τώρα πλέον παίζει κανονικά και στις 3 τηλεοράσεις! Προφανώς κόλλησε, δε μπορώ να το εξηγήσω. Το αναφέρω όμως, σε περίπτωση που κάποιος άλλος αντιμετωπίζει κάτι ανάλογο να το δοκιμάσει και σε άλλες τηλεοράσεις, μπορεί να "ξεκολλήσει" έτσι.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...