PCharon Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Κάνεις λάθος φίλε μου archsatan, δε δουλέυουν έτσι οι φορτιστές και τις μπαταρίες δεν τις αντιμετωπίζουμε ως φορτία. Όταν στη μπαταρία δίνεις παραπάνω τάση στα άκρα της το μόνο που περιορίζει το μέγιστο ρεύμα είναι η εσωτερική της αντίσταση που όμως είναι πολύ μικρή και δε βασίζεσαι σε αυτή σε καμία περίπτωση. Είτε θα υπολογίσεις την ισχύ του τροφοδοτικού, είτε θα βάλεις περιοριστή ρεύματος. Αυτά που γράφεις για τροφοδοτικά και φορτία και τα συγχέεις με σχεδιασμό φορτιστών είναι από του μπακάλη το τεφτέρι. Εγω ειπα πως το κυκλωμα φορτισης θα τραβαει το ρευμα που εχει σχεδιαστει για να φορτισει την μπαταρια ανεξαρτητα απο την ισχυ της πηγης. Σου λεω λοιπον εχω 2 τροφ. 50w το ενα 150w το αλλο(5V στην εξοδο πχ). Και εχω ενα κυκλωμα που τραβαει 2,5Α θες να μου πεις πωςστονπεο θα τραβηξει παραπανω ρευμα με οποιοδηποτε τροφ; Αφου δν αλλαζει το φορτιο.Στο κύκλωμα φόρτισης ενός αυτόματου φορτιστή έχουμε τουλάχιστον ένα τροφοδοτικό κι ένα επιτηρητή τάσης (ο επιτηρητής απλά διακόπτει στη τάση φόρτισης) κι αυτό στο σύνολό του είναι ο φορτιστής και το μέγιστο ρεύμα φόρτισης στο παράδειγμα αυτό είναι υπολογισμένο βάση της μέγιστης ισχύος του τροφοδοτικού προς την ελάχιστη αντίσταση που παρουσιάζει το κύκλωμα (όταν η μπαταρία είναι κρύα και αφόρτιστη). Σε δεύτερη περίπτωση σχεδιασμού μπορούμε να έχουμε κι ένα περιοριστή ρεύματος, οπότε ναι, εκεί δεν έχει σημασία η παρεχόμενη ισχύς και τότε μόνο ισχύει αυτό που είπες. Σε τρίτη και τέταρτη περίπτωση σχεδιασμού μπορεί να έχουμε της Παναγιάς τα μάτια (σταθερό ρεύμα, πολλαπλά κατώφλια επιτήρησης και δε συμμαζεύεται). Συνήθως σε πανάκριβους φορτιστές ή σε ακριβές συσκευές ή σε πολύ σημαντικές περιπτώσεις, που δεν είναι όμως ο κανόνας και δε μπορούμε να ξέρουμε κάθε φορά τί έχει προβλέψει ο κατασκευαστής, αν δε το δηλώνει ο ίδιος. Μπορείς πάντως να καταλάβεις τί παίζει με συγκεκριμένο κύκλωμα φορτιστή, αν αλλάξεις τη τροφοδοσία και δεις ανάλογη αύξηση στο ρεύμα φόρτισης (φορτίζει γρογορότερα η μπαταρία). Κι όπως καταλαβαίνεις όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ο 1ος τρόπος σχεδιασμού όπου αναφέρθηκα... αι ειμαι σιγουρος πως ολα τα κυκλωματα φορτισης εχουν περιορισμοΚάνεις λάθος στο ότι οι φορτιστές έχουν σχεδιαστεί ανεξάρτητα από την ισχύ της πηγής, αντιθέτως στους περισσότερους φορτιστές ισχύει το αντίθετο! Στα κινητά τηλέφωνα ειδικά είναι κανόνας να έχουν ακριβώς αυτό το τρόπο λειτουργίας ώστε ο κατασκευαστής να μπορεί να παρέχει τροφοδοτικά για γρήγορη και κανονική φόρτιση, με μόνη υποσημείωση να μη χρησιμοποιείς τροφοδοτικά που δε προτείνει ο κατασκευαστής, τόσο απλά! Είναι ένας τρόπος σχεδιασμού κι είναι πολύ συνηθισμένος, στοιχίζει λιγότερο, είναι απλούστερος και πιο αξιόπιστος στο χρόνο κι εφόσον ο χρήστης τηρεί ττις συμβουλές του κατασκευαστή (δικό του πρόβλημα) και δε φορτίζει τη συσκευή του με όποια κινεζιά βρει, κανένα πρόβλημα. Φίλε μου έκανες μια υπόθεση κι έπεσες έξω, απλά. Δεν ισχύουν αυτά που λες στο σχεδιασμό φορτιστών. Ακριβώς αυτό ήθελα να τονίσω με το πρώτο post μου: δεν αντικαθιστούμε αυθαίρετα τροφοδοτικά φορτιστών με άλλα εκτός προδιαγραφών του κατασκευαστή. Όποιος κατάλαβε και γιατί, καλώς. 2
bilakos10 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 δλδ λες οτι αν εχεις ενα τροφοδοτικο 4.7V 1A σα του κινητου μου καλη ώρα, το κυκλωμα φόρτισης του κινητου μπορει να τραβήξει 3Α? Αν το τροφοδοτικό γράφει 1A, τότε η μπαταρία θα τραβάει συνεχώς 1Α μέχρι να φορτίσει.Τα τροφοδοτικά των κινητών δεν έχουν σχέση με αυτά των υπολογιστών ώστε να μπορεί ο αντιστάτης να τραβάει όσο ρεύμα θέλει. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό που περιγράφει ο φίλος γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται Regulated Boards (π.χ σε φακούς) έτσι ώστε να παρέχεται συνεχώς στον αντιστάτη η ίδια ένταση ρεύματος.Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να μεταβληθεί η διαφορά δυναμικού. Γενικά το παραπάνω φαινόμενο ερμηνεύεται με τον νόμο του Ohm (μιας και η αντίσταση παραμένει σταθερή).
semaphor Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Για να καταλάβουμε και εμείς οι ημιμαθής αν κατάλαβα σωστά: οι "απλοί" μετασχηματιστές έχουν επαγωγικό ρεύμα που η ένταση εξαρτάτε μόνο από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο B και κατά συνέπεια από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή; Δηλαδή αν βάλω π.χ. ένα LED 20mA 2V σε έναν "απλό" μετασχηματιστή π.χ. 500mA θα καεί; και ότι οι "σύνθετοι" έχουν περιοριστή και θα κατεβάσει τα mA ώστε να μην καεί; Οι απλές μπαταρίες τραβάνε όσα Α τους δίνεις;
bilakos10 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Για να καταλάβουμε και εμείς οι ημιμαθής αν κατάλαβα σωστά: οι "απλοί" μετασχηματιστές έχουν επαγωγικό ρεύμα που η ένταση εξαρτάτε μόνο από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο B και κατά συνέπεια από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή; Δηλαδή αν βάλω π.χ. ένα LED 20mA 2V σε έναν "απλό" μετασχηματιστή π.χ. 500mA θα καεί; και ότι οι "σύνθετοι" έχουν περιοριστή και θα κατεβάσει τα mA ώστε να μην καεί; Οι απλές μπαταρίες τραβάνε όσα Α τους δίνεις; Ναι, το led θα ψοφήσει λόγω υπερβολικού κυκλώματος. Οι μπαταρίες παίρνουν όσα A τους παρέχεις, αλλά μπορεί να κάνουν Bo0m αν το παρακάνεις. P.S: Όλα αυτά τα γράφω με μια επιφύλαξη γιατί είμαι εκτός αντικειμένου μου
semaphor Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Πάντως τραγικά αυτά τα πανεπιστήμια να ξέρεις από ψηφιακά κυκλώματα και από αναλογικά ότι καταλάβεις από την φυσική...
bilakos10 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Πάντως τραγικά αυτά τα πανεπιστήμια να ξέρεις από ψηφιακά κυκλώματα και από αναλογικά ότι καταλάβεις από την φυσική... Ότι γνωρίζω γενικά για κυκλώματα προέρχεται από φυσική λυκείου & Internet.
andreapaog328 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Ναι, το led θα ψοφήσει λόγω υπερβολικού κυκλώματος. Οι μπαταρίες παίρνουν όσα A τους παρέχεις, αλλά μπορεί να κάνουν Bo0m αν το παρακάνεις. P.S: Όλα αυτά τα γράφω με μια επιφύλαξη γιατί είμαι εκτός αντικειμένου μου αν με το μετασχηματιστής εννοείς του κινητού, γιατι να καεί? αν εχεις ενα τροφοδοτικο 4.7V 1A θα πρεπει να βαλεις σε σειρα με το led μια αντισταση 4.7 - Vf(led) / 20mA. το 1Α ή 500mA ειναι το μεγιστο ρευμα που μπορει να δωσει το τροφοδοτικό σου. οχι οτι δλδ δινει σωνει και καλα συνεχεια τοσο. πρακτικα βεβαια αυτο είναι αχρηστο. τα τροφοδοτικά και οι μσ σχεδιάζονται ωστε να εχουνε ονομαστικο βαθμό αποδοσης σε ονομαστικές συνθήκες. δλδ αμα παρω ενα ΜΣ 10ΜVA και πα να το δουλεψω με φορτιο 0.5MVA ο βαθμός αποδοσης του θα πεσει στον πατο. θα μου πεις στο led τι σε νοιάζει, και όντως έτσι είναι. αλλα στις πραγματικες εφαρμογές δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα... Για να καταλάβουμε και εμείς οι ημιμαθής αν κατάλαβα σωστά: οι "απλοί" μετασχηματιστές έχουν επαγωγικό ρεύμα που η ένταση εξαρτάτε μόνο από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο B και κατά συνέπεια από τις προδιαγραφές του κατασκευαστή; Δηλαδή αν βάλω π.χ. ένα LED 20mA 2V σε έναν "απλό" μετασχηματιστή π.χ. 500mA θα καεί; και ότι οι "σύνθετοι" έχουν περιοριστή και θα κατεβάσει τα mA ώστε να μην καεί; Οι απλές μπαταρίες τραβάνε όσα Α τους δίνεις; οπα κατι εχεις μπερδεψει...ο μετασχηματιστης που λεμε για τις συσκευες του σπιτιου (λανθασμενα) είναι τροφοδοτικό. δλδ εχουμε α) συνήθως μια ασφάλεια και μετα 1)μετασχηματιστής 230-> σε καποιο επιθυμητο επιπεδο αναλογα με την ταση εξοδου του τροφοδοτικου 2)ανορθωση της τασης του μσ 3) εδω εχουμε διαφορα (voltage regulator σταθεροποιεί την τάση, μετατροπέα υποβιβασμου, υποβιβασμου/ανυψωσης και παει λεγοντας αναλογα με το τι θελουμε να κανουμε) 4) ακριβως πριν την εξοδο και πριν το 3 εχουμε ηλεκτρολυτικους πυκνωτες που σταθεροποιούν επιπλεον την ταση. οταν λεμε δλδ 4.7V 1A σημαινει οτι μπορουμε να παρουμε σταθερη ταση 4.7V και μέχρι 1Α ρευμα. εικόνα (5V ~1A). προσοχή. 1Α στην έξοδο. αν δείτε ο μσ ειναι rated για 2Α. μπορω να ανεβασω και simulation όποιος θέλει Αν το τροφοδοτικό γράφει 1A, τότε η μπαταρία θα τραβάει συνεχώς 1Α μέχρι να φορτίσει.Τα τροφοδοτικά των κινητών δεν έχουν σχέση με αυτά των υπολογιστών ώστε να μπορεί ο αντιστάτης να τραβάει όσο ρεύμα θέλει. Κατά κάποιον τρόπο, αυτό που περιγράφει ο φίλος γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται Regulated Boards (π.χ σε φακούς) έτσι ώστε να παρέχεται συνεχώς στον αντιστάτη η ίδια ένταση ρεύματος.Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει να μεταβληθεί η διαφορά δυναμικού. Γενικά το παραπάνω φαινόμενο ερμηνεύεται με τον νόμο του Ohm (μιας και η αντίσταση παραμένει σταθερή). μωρέ γω ξερω πως δουλεύει τον φίλο ρωταω...
De@th L0rd Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 αν με το μετασχηματιστής εννοείς του κινητού, γιατι να καεί? αν εχεις ενα τροφοδοτικο 4.7V 1A θα πρεπει να βαλεις σε σειρα με το led μια αντισταση 4.7 - Vf(led) / 20mA. το 1Α ή 500mA ειναι το μεγιστο ρευμα που μπορει να δωσει το τροφοδοτικό σου. οχι οτι δλδ δινει σωνει και καλα συνεχεια τοσο. οπα κατι εχεις μπερδεψει...ο μετασχηματιστης που λεμε για τις συσκευες του σπιτιου (λανθασμενα) είναι τροφοδοτικό. δλδ εχουμε α) συνήθως μια ασφάλεια και μετα 1)μετασχηματιστής 230-> σε καποιο επιθυμητο επιπεδο αναλογα με την ταση εξοδου του τροφοδοτικου 2)ανορθωση της τασης του μσ 3) εδω εχουμε διαφορα (voltage regulator σταθεροποιεί την τάση, μετατροπέα υποβιβασμου, υποβιβασμου/ανυψωσης και παει λεγοντας αναλογα με το τι θελουμε να κανουμε) 4) ακριβως πριν την εξοδο και πριν το 3 εχουμε ηλεκτρολυτικους πυκνωτες που σταθεροποιούν επιπλεον την ταση. οταν λεμε δλδ 4.7V 1A σημαινει οτι μπορουμε να παρουμε σταθερη ταση 4.7V και μέχρι 1Α ρευμα. εικόνα (5V ~1A). προσοχή. 1Α στην έξοδο. αν δείτε ο μσ ειναι rated για 2Α. μπορω να ανεβασω και simulation όποιος θέλει μωρέ γω ξερω πως δουλεύει τον φίλο ρωταω... Το παραπάνω κύκλωμα έχει σταθεροποιητή ΤΑΣΗΣ στα 5 v κ ρεύμα το μέγιστο που μπορεί να περάσει από το 7805 ονομαστικό δηλαδή 1.5 Α. Kι αυτό το ονομαστικό μόνο με ψύκτρα στη θήκη. Αυτό που θα ήταν σωστό θα ήταν μια σταθερή τάση πριν και το 7805 σε συνδεμολογία ρυθμιστή ρέυματος για σταθερά αμπερ. Οι μπαταρίες είναι ΟΛΟΚΛΗΡΗ επιστήμη από ΜΟΝΕΣ τους. Αν δε ξέρεις τι έχουν μέσα οι φορτιστές καλό είναι να μη ξεφεύγουν πολύ από τα ma του κατασκευαστή. Στα laptop πχ οι universal chargers είναι πιο διαδεδομένοι επειδή έχει καλύτερο κύκλωμα εποπτίας η μπαταρία και πρακτικά γίνεταια αυτό που ειπώθηκε, θα τραβήξει όσο είναι να τραβήξει. Στα κινητά είναι μπουρδέλο η κατάσταση κ αυτό το καταλαβαίνουμε συνδέοντας το κινητό για φόρτιση στις θύρες ενός λαπτοπ που δε φορτίζει ούτε μ 500ma άλλα μπορεί κ με 150ma. Αργεί πάρα πολύ άλλα η αυτονομία της μπαταρίας ανεβαίνει εκθετικά. Έχω μπαταρία σε κινητό που έπειτα από 6 χρόνια είναι ακόμη στο 80% της αυτονομίας της. Όταν τη φόρτιζα με τον ταχυφορτιστή του κινητού, κράταγε σε διάρκεια χωρίς υπερβολές το μισό του χρόνου. Επίσης κάτι γενικότερα πάνω στα PC, γαμώ τις θύρες USB και τα ma που παρέχουν.... 1
andreapaog328 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 ναι. γενικά για τροφοδοτικό μίλησα. όχι για φορτιστή μπαταριών...
semaphor Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Ξαναλέω δεν ξέρω πολλά από αναλογικά κυκλώματα... απλός προσπαθώ να καταλάβω... αν με το μετασχηματιστής εννοείς του κινητού, γιατι να καεί? αν εχεις ενα τροφοδοτικο 4.7V 1A θα πρεπει να βαλεις σε σειρα με το led μια αντισταση 4.7 - Vf(led) / 20mA. το 1Α ή 500mA ειναι το μεγιστο ρευμα που μπορει να δωσει το τροφοδοτικό σου. οχι οτι δλδ δινει σωνει και καλα συνεχεια τοσο. οταν λεμε δλδ 4.7V 1A σημαινει οτι μπορουμε να παρουμε σταθερη ταση 4.7V και μέχρι 1Α ρευμα. Και εγώ αυτό νόμιζα στην αρχή(όπως ειναι και το τροφοδοτικό του pc) αλλά οι από πάνω λένε ότι δεν ισχύει αυτό στους φθηνούς φορτιστές των κινητών και ότι δεν πρέπει να μπει τροφοδοτικό στα ίδια V και διαφορετικά A παρά μόνο το τροφοδοτικό της κατασκευάστριας εταιρίας... Y.G.: Αν μπορεί κάποιος να μου δώσει κάνα link από σημειώσεις σε αναλογικά κυκλώματα...
De@th L0rd Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Να αρχίσουμε να λέμε τώρα για switching τροφοδοτικά, passive, και pwm? Αποχωρώ μόλις είδα το popcorn γιατί θα γίνει ότι στο section με τους κάγκουρες και τα μονταρισμένα κουτιά με τα Tagan των 8000w, τις 6πλές SLI για μπαίνουν fb και CoD. 1
firewalker Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Αν τα αναγραφόμενα specs είναι πραγματικά, τότε θεωρητικά το τροφοδοτικό που λειτουργεί στα 2000mah θα φορτίσει 4 φορές πιο γρήγορα την συσκευή σου. Ωστόσο τα 2000mah υποδεικνύουν μεγαλύτερη διέλευση ρεύματος στην μπαταρία, που σημαίνει πως η μπαταρία πιθανόν να υπερθερμανθεί και να προκληθεί βλάβη. Και πίστεψε με, δεν θες να δεις τι μπορεί να συμβεί αν υπερθερμάνεις μπαταρία ιόντων λιθίου. Βασικά πρέπει να είναι "ειδικά" σχεδιασμένη η συσκευή για να γίνει αυτό. Να δοκιμάζει να "τράβα" περισσότερο ρεύμα κοιτώντας την τάση τροφοδοσίας. Όταν βλέπει την τάση να πέφτει λέει "ως εδώ". Συνήθως σε συσκευές ευρείας κατανάλωσης αυτό αποφεύγεται. Αυτό που συνήθως γίνεται είναι να έχουν οι συσκευές δύο ρυθμούς φόρτισης. Μία για USB υπολογιστή και μία για USB τροφοδοτικό τοίχου. Η συσκευή καταλαβαίνει την διαφορά από μία διάταξη αντιστάσεων στα D+,D- (συνήθως) του USB στο τροφοδοτικό τοίχου. προφανως. αν και τα εσωτερικά κυκλώματα του κινητου σταματουν τη φορτιση όταν γεμισει. αλλιώς θαχαμε κατι τετοιο... Κύκλωμα προστασίας πρέπει υποχρεωτικά να έχει και η μπαταρία. Η τεκμηρίωση του USB 2.0 αναφέρει πως μία USB θήρα πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί, σε συνεχή λειτουργία, 100 mA όταν τροφοδοτείτε από μπαταρίες και 500 mA όταν τροφοδοτείτε από "τοίχο". Αλλιώς δεν μπορείς να την χαρακτηρίσεις USB 2.0. Παρακάτω έχει μερικά extras. http://www.lygte-info.dk/info/usbPowerSupplyTest%20UK.html http://www.righto.com/2012/10/a-dozen-usb-chargers-in-lab-apple-is.html
caution Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Ρε φέρτε μου κυκλώματα να τα ψοφήσω στον Κirchhoff! Μια ερώτηση έκανε το TS - μην ξεδιπλώνετε τους παπύρους... 2
archsatan Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοσ. 3 Σεπτεμβρίου 2013 @χαρον μπορει να λεω και εγω μπουρδες, οποτε καλυτερα να το ψαξω το θεμα. Μιας και εισαι ειδικος ομως, στειλε μου ενα σχηματικο απο φορτιστη κινητου που ανηκει κει στην πρωτη κατηγορια που αναφερεις να το φτιαξω, να βαλω τις πηγες μου και να δω τι γινεται γτ τα σιμιουλεισιον δεν τα γουσταρω. δλδ λες οτι αν εχεις ενα τροφοδοτικο 4.7V 1A σα του κινητου μου καλη ώρα, το κυκλωμα φόρτισης του κινητου μπορει να τραβήξει 3Α? Ρε μαν θα με τρελλανεις τωρα; Ξαναδιαβασε το ποστ μου να καταλαβεις τι ειπα. o χαρον λεει οτι το 4.7V 1A "δείχνουν"¨τη μέγιστη ισχυ που μπορει να δωσει το τροφοδοτικο σου (κοινως φορτιστης κινητου, αυτο που βαζω στην πριζα για να καταλαβαινομαστε). και με αυτο διαφωνεις και το χαρακτηριζεις ψιλοάκυρο? Αλλο πραγμα λεω εγω, νομιζα οτι μιλαει για μεταφορα μεγιστης ισχυος ετσι οπως το εθεσε γι αυτο ειπα οτι ειναι ακυρο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα