Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν λες ακρίβεια τι εννοείς;

Ακρίβεια στροφών χωρίς ανάδραση δεν μπορεί να έχεις με απλό κινητήρα. Οι στροφές σου θα εξαρτώνται άμεσα από το φορτίο (εκτός αν το φορτίο είναι πολύ μικρό σε σχέση με την δύναμη του κινητήρα).

Το λογαριθμικό λειτουργεί "λογαριθμικά". Μπορεί μέχρι στην μέση να μην έχεις μεγάλη αλλαγή στην τάση, και μετά να το κινείς λίγο και να αλλάζει πολύ η τάση.

lK0Dyfm.gif

Τα στοιχεία του κινητήρα μας τα έχεις δώσει;

• Απαντ. 222
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ακρίβεια εννοώ να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση η ρύθμιση των στροφών Το ιδανικό θα ήταν να το ρυθμίζω ανά 1 rpm, αλλά αυτό προφανώς θα ήθελε βηματικό. Θέλω όσο καλύτερη ανάλυση μπορεί να βγει από ένα μοτέρ 12βολτ dc και 15 ή 20 βατ(δεν το έχω μπροστά μου το μοτέρ, μάλλον 20 γιατί είναι από εκτυπωτή) χρησιμοποιώντας απλά σχετικά μέσα.

Το φορτίο θα είναι σχετικά μικρό οπότε ας μην το βάλουμε στην κουβέντα.

Το λογαριθμικό είναι η πράσινη καμπύλη, οπότε με αντίστροφο λόγαριθμικό θα είναι καλύτερη ρύθμιση;

Δημοσ.

Πρέπει να ξέρεις και πως "μεταφράζει" ο κινητήρας την τάση σε στροφές. Αν πχ με 12 volts έχεις 3000 rpm δεν σημαίνει πως με 6 θα έχεις 1500 rpm. Μπορεί να μην υπάρχει καν κάποια απλη σχέση μεταξύ τάσης και στροφών. Προσωπικά, θα δοκίμαζα με γραμμικό.

Δημοσ.

Με γραμμικό 1k έχω δοκιμάσει. Το είπα πιο πριν. Απλώς ψάχνομαι για καλύτερα.

Η σχέση τάσης στροφών πάντως όπως και να είναι δεν με ενδιαφέρει, η ακρίβεια της ρύθμισης με νοιάζει

Δημοσ.

αυτος ειναι ο τυπος volt = 1.25*(1+ r2/r1)

post-216584-0-84283400-1395962523_thumb.png

Εσυ εχεις νεκρες περιοχες διοτι βαζεις απευθειας το ποντεσιομετρο στο adj & ground. Δηλαδη οταν το ποτενσιομετρο ειναι στα 0Ω εσυ εχεις 1.25v, οταν εχεις 1κΩ τοτε εχεις 12v.

Πιο visual, εχεις αυτη την περιοχη

post-216584-0-48823500-1395963984_thumb.png

το μισο ποτενσιομετρο (500Ω) σου βγαζει 4βολτ αρα αχρηστο το μισο.

Εαν ομως βαλεις μια αντισταση 500Ω πριν το ποτενσιομετρο, τοτε εχεις αυτη την περιοχη

post-216584-0-92704700-1395964347_thumb.png

Με πιανεις ετσι; Παρε ενα βολτομετρο και μετρα τα βολτ που θες ως min και max στο μοτερ, και μετα βγαζεις τις αντιστασεις που θες για να εχεις full ανταποκριση απο το ποτενσιομετρο.

• Like 1
Δημοσ.

Παπί νομίζω ότι κεντάς απόψε. Το είχα σκεφτεί και εγώ αυτό αλλά δεν το εφάρμοσα γιατί δεν είχα σκεφτεί ακριβώς πως και τι.

Αν κατάλαβα εννοείς την αντίσταση να την συνδέσω παράλληλα με το ποτενσιόμετρο έτσι;

edit. έβαλα 440ohm παράλληλα και ναι μεν μου εριξε τις τελικές αλλά δεν ανέβασε τις κατώτατες στροφές  :-( 

Δημοσ.

kostopoulos_143.jpg?itok=Fyiiaimj

οχι οχι οχι.

Θα τα βαλεις σειριακα, ετσι

post-216584-0-37418900-1395998709_thumb.png

(αγνοησε τις τιμες)

Με το παραπανω ο τυπος θα αλλαξει σε

Vout = 1.25 * ( 1 + (R3 + R4) / R2 )

Βαλε αυτο στο google f(x) = 1.25 * ( 1 + (500 +x)/220 ) και θα σου βγαλει ενα γραφημα. Το χ ειναι η τιμη του ποντεσιομετρο, το ψ ειναι το Vout.

Το R3 (500) επηρεαζει το offset του ψ, αν βαλεις παραπανω τοτε θα παρεις μεγαλυτερο min Vout, εαν βαλεις λιγοτερο τοτε θα εχεις μικροτερο min Vout

Το R2 (220) επηρεαζει την γωνια. Εαν βαλεις μεγαλυτερη τιμη εκει, τοτε θα εχεις μεγαλυτερο Range στο Vout

• Like 1
Δημοσ.

Αν βάλω το ποτενσιόμετρο στην θέση της R1 αντίστασης αντί στης R2 γίνεται έτσι; Εννοώ, θα δουλεύει; (εννοείται αλλάζοντας κατάλληλα τις τιμές)

Δημοσ.

Γιατι να μην δουλευει; Απλα δες το datasheet γιατ bounds.

Α εννοείς όρια; Εδώ λέει ότι η R1 είναι από 100-1000 ομ οπότε πάπαλα, ήθελα να βάλω το ποτενσιόμετρο 1k και 0,5k επιπλέον αντίσταση οπότε δεν κάνει

Εν τω μεταξύ πήγα σε ένα μαγαζί να πάρω πάρω το lm338 που σηκώνει 5Α για αν είμαι άνετος και μου λέει 11,5€ :shock:   Ας είναι καλά το ebay και θα το πάρω με 3€ συνολικά, αλλά ποιος περιμένει

Δημοσ.

Με το pwm έχουμε και εκεί πτώση τάσης από τον μετασχηματιστή στο μοτέρ; Ή βάζουμε 12βολτ μετασχηματιστή και βγαίνουν και τα 12 στην έξοδο κανονικά;

Δημοσ.

Πηρα ενα ενα led driver 10w const current 300mA. Αυτο μου βγαζει 50v ετσι του κουμπωσα 15 led (3-3.6v @350mA ). Εβαλα το πολυμετρο και με λεεει οτι περνανε 240mA - 300mA (δεν καθεται καπου σταθερα )

Δηλαδης τραβαω 12W - 15W απο ενα 10W led driver. Το project δουλευει, το θεμα ειναι, θα εχω προβλημα;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...