firewalker Δημοσ. 7 Μαΐου 2014 Δημοσ. 7 Μαΐου 2014 Τα γραμμικά σταθεροποιητές έχουν αυτό ακριβώς το μειονέκτημα. Όσο ποιο μικρή είναι η τάση στην έξοδο σε σχέση με την τάση στην είσοδο τόσο περισσότερη ενέργεια σπαταλάς σε θερμοκρασία. Στις χαμηλές στροφές, πόση είναι η τάση στα άκρα του μοτέρ και πόσο το ρεύμα που περνά;
cthulhucarbide Δημοσ. 7 Μαΐου 2014 Δημοσ. 7 Μαΐου 2014 Βασικά δεν έχω πολύμετρο οπότε δεν μπορώ να σου τα πω αυτά... Αλλά δεν κατάλαβα τι ακριβώς λες στο ποστ σου, αυτό που με ενόχλησε όταν έβαλα το τρανζίστορ ισχύος ήταν ότι άλλαξε η τάση που έφτανε στο μοτέρ(μειώθηκε-φαίνεται καθαρά με το μάτι). Και βγήκαν άχρηστοι οι υπολογισμοί που είχα κάνει με τις αντιστάσεις. Ίσως φταίει ότι υπάρχει η μικρή διαφορά στο κύκλωμα που είπα παραπάνω, αυτό είναι λογικά, αλλά δεν ξέρω τι κάνουμε τώρα
cthulhucarbide Δημοσ. 8 Μαΐου 2014 Δημοσ. 8 Μαΐου 2014 Λοιπόν, αν και τα προβλήματα που είπα παραπάνω παρέμειναν, αποφάσισα να μην νοιαστώ πολύ που άλλαξαν οι αντιστάσεις, και προχώρησα. Κόλλησα το κύκλωμα(αυτό) με το κολλητίρι και το έβαλα στην βάση που είχα φτιάξει για να είναι μαζί με το μοτέρ. Δουλεύει, αλλά δυστυχώς παρατήρησα κάτι πολύ άσχημο: Έχω το μοτέρ στις φουλ στροφές, και σιγά σιγά σιγά γυρνάω με το χέρι το ποτενσιόμετρο προς τις χαμηλές. Ελάχιστα πριν το τέλος της διαδρομής του ποτενσιόμετρου το μοτέρ κάνει ένα ξαφνικό "φτέρνισμα" και γκαζώνει σε υψηλές στροφές. Για μισό δευτερόλεπτο μόνο, και μετά πέφτει πάλι. Και δεν το κάνει πάντα. Έκανα την κίνηση πάρα πολλές φορές και τις μισές φορές το κάνει, τις άλλες μισές όχι. Όσο πιο αργά γυρνάω το ποτενσιόμετρο τόσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο. Μια φορά μάλιστα το πέτυχα spot on και παρέμεινε το μοτέρ να δουλεύει σε φουλ στροφές για ώρα Οι ενώσεις και τα καλώδια δεν πιστεύω να παίζουν ρόλο βραχυκυκλώματος γιατί το ποτ. το έχω στερεώσει καλά και δεν κουνιέται το σύστημα. Άρα καταλήγουμε ότι φταίει είτε το λμ317 είτε το ποτενσιόμετρο; Λέω να πάρω αύριο άλλο ποτ. για να δοκιμάσω μήπως του έκανα ζημιά με το κολητίρι όταν το κόλλαγα, αλλά θέλω να ακούσω και καμιά γνώμη, γιατί αν δεν είναι αυτό την πούτσισα...
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δεν ξέω τι ακριβώς εννοείς κανονικό, παρόμοιο με της εικόνας είναι μόνο που το σώμα είναι τετραγωνισμένο και πλαστικό και κάπως πιο "κλειστό", δλδ δεν έχει κενά στο πλάι που να βλέπεις μέσα. Και είναι μάρκας piher(νομίζω καλή) και το πλήρωσα και 3€ ... Βασικά είναι ακριβώς αυτό: στα 1000 ωμ. Του έριξα και λάδι πριν λίγο μπας και, αλλά τίποτα. Έγινε πιο ομαλή η κίνησή του αλλά το συγκεκριμένο σημείο(που έχω πλέον σημειωμένο με τον μαρκαδόρο) συνεχίζει να υπάρχει και γίνεται άπειρη η αντίσταση όταν περνάω από εκεί, σαν να κόβεται τελείως το κύκλωμα ένα πράγμα
andreapaog328 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 μάλλον είναι χαλασμένο...αν και στα ακριανα σημεία (μέγιστο και ελάχιστο) τείνουν να κάνουν κάτι περίεργα... τσέκαρε το datasheet του αν υπάρχει μήπως λέει τίποτα... τι λαδι ρε αδερφάκι μου
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 wd40 Αν και το νέκρωμα δεν το κάνει πάντα. Γενικά είναι περίπου 50-50 αν και μερικές φορές το κάνει πολλές φορές συνεχόμενα και μερικές άλλες φορές δυσκολεύομαι να το πιάσω. Το θέμα είναι ότι πριν κολλήσω το κύκλωμα δεν το είχε κάνει καθόλου(αποκλείεται να μην το είχα παρατηρήσει) και λέω μην έπαθε κάτι με την ζέστη
firewalker Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Αν γίνεται άπειρη η αντίσταση του, το ποιο πιθανό είναι να έπαθε ζημιά.
cthulhucarbide Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 Δημοσ. 9 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) Πήρα καινούριο ίδιο(δεν είχε άλλη μάρκα παρότι πήγα σε άλλο κατάστημα(στο πρώτο οι κλέφτες μου πήραν 3€ ενώ στο δεύτερο 1,80€...)) και σε λίγο θα το συνδέσω χωρίς κολλήματα, μόνο με στρίψιμο στο καλώδιο και αν δουλεύει σωστά δεν θα το κολλήσω, θα το αφήσω έτσι στριφτά μην πάθει καμιά ζημιά πάλι... 3ε; Στο πρώτο αποδείχτηκαν κλέφτες. Με πιάσαν άπειρο και μου φάγανε τα ευρώ. Μου πούλησαν θερμοσυστελλόμενο με 1€ το μέτρο ενώ στο άλλο μαγαζι τα είχε 0,11λεπτά το μέτρο.... Επίσης ένα μέτρο σύρμα βερνικωμένο(ψιλό) με 1,5 ευρώ και ένα μέτρο απλό καλώδιο ψιλό με 1€/μέτρο και μια πλακέτα διάτρητη περίπου 10*7 cm για 5 ευρώ(που δεν χρησιμοποίησα κιόλας)... Αλλά δεν ξαναπάω σε αυτόν, να πάει να γαμηθεί. edit: Με το καινούριο φαίνεται να δουλεύει καλά μέχρι στιγμής. Λογικά είχε χαλάσει το παλιό κατά την κόλληση ή σε κανα ταρακούνημα Επεξ/σία 9 Μαΐου 2014 από cthulhucarbide
cthulhucarbide Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Έχω το κύκλωμα εδώ και κάποιο καιρό αλλά το τρανζίστορ ισχύος ζεσταινόταν αρκετά, οπότε πήγα να βάλω άλλο ένα, παράλληλα. Βάζω λοιπόν ένα δεύτερο, συνδέοντάς το πρόχειρα με κροκοδειλάκια, ακριβώς όπως στην εικόνα: Αλλά παρότι το πρώτο συνέχιζε να ζεσταίνεται, το καινούριο δεν ζεστάθηκε καθόλου και άρα δεν βοήθησε την ψύξη του πρώτου. Τι μπορεί να συμβαίνει; Αφού συνδέονται παράλληλα δεν θα έπρεπε να μοιράζουν ακριβώς στην μέση το φορτίο;
nvel Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 το ρεύμα ακολουθεί πάντα την ευκολότερη διαδρομή, παραλληλίζοντας έτσι απλά δυο τρανζίστορ δεν σημαίνει ότι θα ισομοιραστεί το ρεύμα τους
cthulhucarbide Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του κυκλώματος στην παραπάνω εικόνα; παραλληλίζοντας έτσι απλά δυο τρανζίστορ δεν σημαίνει ότι θα ισομοιραστεί το ρεύμα τους Γίνεται όμως;
CtrlFreak Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Θύμισε μου για ποιον λόγο δεν θέλεις να αγοράσεις με 2-3 ευρώ έτοιμη πλακέτα από το ebay και κάνεις μαϊμουνιές??
cthulhucarbide Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Σεπτεμβρίου 2014 Γιατί όταν το έψαχνα δεν βρήκα κάτι που να μου ταίριαζε. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είχα κοιτάξει, αλλά θα ήθελα να ρυθμίζω εγώ τα άνω και κάτω όρια της τάσης, και να μπορεί να αντέχει και κάποια αμπέρ. Και δεν ξέρω και τι γίνεται και με την τροφοδοσία με τις έτοιμες πλακέτες. Επίσης ήθελα να το φτιάξω μόνος μου για να μάθω και 5 πράγματα παραπάνω αλλά και για την χαρά της δημιουργίας. Παρόλαυτά αν έχεις κάποια καλή και λειτουργική πρόταση από ebay θα της ρίξω μια ματιά
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα