Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, έχω ένα μοτέρ 12βολτ και θέλω να του ρυθμίσω τις στροφές του. Έχω βάλει εδώ και ώρα ένα ποτενσιόμετρο και κάνω δοκιμές αλλά τα πράγματα είναι λίγο απογοητευτικά.

Δηλαδή. Έστω ότι το ποτενσιόμετρο περιστρέφεται σε ένα εύρος 180ο, όπως το κοιτάμε στην εικόνα

post-217321-0-63570100-1394762314_thumb.jpg

Όταν έχω τον διακόπτη στο 180 το μοτέρ δουλεύει στην πλήρη ισχύ. Όταν τον έχω στο 140 τότε σταματάει τελείως και όταν το έχω στις 145 (στο περίπου αυτά τα νούμερα) τότε περιστρέφεται ελάχιστα. Το οφέλιμο δηλαδή είναι μόλις 35 μοίρες :confused:  Και σε αυτήν την μικρή έκταση δεν έχω καμία ακρίβεια, γιατί λίγο το ακουμπάω και η διαφορά στις στροφές είναι τεράστια.

Η ερώτηση. Υπάρχει ποτενσιόμετρο που να έχει μόνο 2 πόδια; Το τρίτο δεν μου είναι μόνο άχρηστο αλλά και ενοχλητικό γιατί μου τρώει εξ ορισμού τις 90 μοίρες από το εύρος και δεν θέλω να περιστρέφω το ποτενσιόμετρο χωρίς να κάνει τίποτα.

Το ιδανικό θα ήταν ένα ποτενσιόμετρο που έχει 2 πόδια, και στις 0 μοίρες δεν δίνει 0 βολτ αλλά 4 -5 διότι το μοτέρ στα μικρά βολτ δεν γυρνάει, και έχει οφέλιμο όλο το εύρος από τις 0 ως τις 180 μοίρες ώστε να μπορώ να κάνω την ρύθμιση των στροφών με μια σχετική ακρίβεια και άνεση.

Υπάρχει τέτοιο ποτενσιόμετρο;; (πείτε μου ναι)

• Απαντ. 222
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Λοιπόν, έχω ένα μοτέρ 12βολτ και θέλω να του ρυθμίσω τις στροφές του. Έχω βάλει εδώ και ώρα ένα ποτενσιόμετρο και κάνω δοκιμές αλλά τα πράγματα είναι λίγο απογοητευτικά.

Δηλαδή. Έστω ότι το ποτενσιόμετρο περιστρέφεται σε ένα εύρος 180ο, όπως το κοιτάμε στην εικόνα

attachicon.gifProtractor_Rapporteur_Degrees_V3.jpg

Όταν έχω τον διακόπτη στο 180 το μοτέρ δουλεύει στην πλήρη ισχύ. Όταν τον έχω στο 140 τότε σταματάει τελείως και όταν το έχω στις 145 (στο περίπου αυτά τα νούμερα) τότε περιστρέφεται ελάχιστα. Το οφέλιμο δηλαδή είναι μόλις 35 μοίρες :confused:  Και σε αυτήν την μικρή έκταση δεν έχω καμία ακρίβεια, γιατί λίγο το ακουμπάω και η διαφορά στις στροφές είναι τεράστια.

Η ερώτηση. Υπάρχει ποτενσιόμετρο που να έχει μόνο 2 πόδια; Το τρίτο δεν μου είναι μόνο άχρηστο αλλά και ενοχλητικό γιατί μου τρώει εξ ορισμού τις 90 μοίρες από το εύρος και δεν θέλω να περιστρέφω το ποτενσιόμετρο χωρίς να κάνει τίποτα.

Το ιδανικό θα ήταν ένα ποτενσιόμετρο που έχει 2 πόδια, και στις 0 μοίρες δεν δίνει 0 βολτ αλλά 4 -5 διότι το μοτέρ στα μικρά βολτ δεν γυρνάει, και έχει οφέλιμο όλο το εύρος από τις 0 ως τις 180 μοίρες ώστε να μπορώ να κάνω την ρύθμιση των στροφών με μια σχετική ακρίβεια και άνεση.

Υπάρχει τέτοιο ποτενσιόμετρο;; (πείτε μου ναι)

Μπορεις να κανεις επεκταση της κλιμακας του οργανου αλλα δεν θημαμε πως ακριβως εχω αρκετο καιρο που το εκανα στην σχολη , κοιτα για σημειωσεις στο ιντερνετ για ηλεκτρικες μετρησεις.

Συντελεστης Κ νομιζω λεγοταν.

Edit

Λοιπον εκατσα και εψαξα και βρηκα σημειωσεις απο το ιντερνετ , αυτο που θες ξεκινα στην σελιδα 18 :)

https://drive.google.com/file/d/0B6qSoDg2RsswNjQ1YkZCcEFjZXc/edit?usp=sharing

Δημοσ.

Πόσα ohm είναι το ποτενσιόμετρο? Επίσης δεν νομίζω να υπάρχουν ποτενσιόμετρα με 2 ποδαράκια. και δεν σε επηρεάζει καθόλου. 

Δημοσ.

Μπορεις να κανεις επεκταση της κλιμακας του οργανου αλλα δεν θημαμε πως ακριβως εχω αρκετο καιρο που το εκανα στην σχολη , κοιτα για σημειωσεις στο ιντερνετ για ηλεκτρικες μετρησεις.

Συντελεστης Κ νομιζω λεγοταν.

Edit

Λοιπον εκατσα και εψαξα και βρηκα σημειωσεις απο το ιντερνετ , αυτο που θες ξεκινα στην σελιδα 18 :)

https://drive.google.com/file/d/0B6qSoDg2RsswNjQ1YkZCcEFjZXc/edit?usp=sharing

Περίπλοκα και με πολύ διαδικασία τα λέει εδώ, αλλά θα του ρίξω μια ματιά αργότερα

συνηθως τα μοτερ αυτα δουλευουν με Pwm

αλλιως δοκιμασε λογαριθμικο ποτενσιομετρο.

Να φτιάξω δηλαδή αυτό που δείχνει στο 2.20 του βίντεο;

Λογικά θα δουλεύει καλά με αυτό αλλά είναι και αυτό λίγο μανούρα.

Κανα λινκ με λογαριθμικό ποτενσιόμετρο από ελληνικό μαγαζί παίζει; Επίσης πως ακριβώς δουλεύει αυτό;

Πόσα ohm είναι το ποτενσιόμετρο? Επίσης δεν νομίζω να υπάρχουν ποτενσιόμετρα με 2 ποδαράκια. και δεν σε επηρεάζει καθόλου. 

Δεν ξέρω πόσα είναι. Βασικά γράφει WL από την μία και Β50Κ από την άλλη. Το 50Κ σημαίνει 50000 ωμ? Αν ναι είναι πολύ. Με μικρότερο θα δουλέψει σωστά ε; Επίσης ανάλυσε λίγο αν θες γιατί δεν με επηρεάζει το τρίτο πόδι

Γατακια!!!!

Παρε ενα voltage regulator σα κι αυτο, και χωσε το ποτενσιομετρο απανω του.

Πως το συνδέω και τι κάνει αυτό;

Δημοσ.

To ποτενσιομετρο ριχνει τα amp, το μοτερακι θελει volts. Το απανω ριχνει τα volts. Στα λεω εγω ο ειδικος.

Δες τον συναδελφο.

• Like 2
Δημοσ.

Ωραίο φαίνεται αυτό. Μάλλον θα το δοκιμάσω.

Πριν αγοράσω τα υλικά όμως πρέπει να ξέρω τίποτα χαρακτηριστικά του μοτέρ(πέρα από τα βολτ), όπως την ισχύ; Ή αυτά που λέει στο βίντεο κάνουν για αρκετά ευρεία χρήση οπότε παίρνω αυτά και τελειώνω; (Το μοτέρ θα είναι 5 -10 -20 watt, μην φανταστήτε τίποτα γομάρι)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θέλω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος στροφών σε ένα μοτεράκι 12βολτ. Η ροπή που χρειάζεται είναι μικρή, αλλά θέλω καλή ακρίβεια

Επεξ/σία από cthulhucarbide
Δημοσ.

Δεν νομίζω να βρει "317" σε εκτυπωτή που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει. Τουλάχιστον όχι σε εκτυπωτή 10ετίας. Θα ήταν σχεδιαστικά τραγικό από μέρος του σχεδιαστεί του εκτυπωτή.

Δημοσ.

πόσα cent νομίζετε ότι έχει ένα καινούργιο lm317 για να αξίζει να ανοίξεις ένα παλιό μηχάνημα και να ξεκολλήσεις ένα μεταχειρισμένο από το pcb;

Δημοσ.

Ωραία. Σας ευχαριστώ όλους. Πρώτα θα δοκιμάσω με το lm317 και άμα δεν μαρέσει τότε θα πάω σε pwm που είναι και πιο μανούρα.

Κάτι που ξέχασα όμως. Με την διάταξη με το lm317 θα μπορώ να χρησιμοποιώ όλο το εύρος του ποτενσιόμετρου ή θα έχω πάλι νεκρές περιοχές; Επίσης, το αμέσως μεγαλύτερο από το 317 ποιο είναι και πόσο σηκώνει;; Μήπως να πάρω αυτό και να γλυτώσω την ψύξη..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...