Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

την ψύξη μαλλον δε θα την γλιτώσεις. αν εχεις τα specs απ το μοτερ βαλε να δουμε. πρεπει να δεις τι ρεύμα τραβαει εκτος απ την ταση...

• Απαντ. 222
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Δεν είναι ακόμα σίγουρο ποιο μοτέρ θα χρησιμοποιήσω. Αν βάλω το "μεγάλο" που είναι 15-20 watt θα τραβάει 1,7Α ενώ άμα βάλω το μικρό θα έχει περίπου 10βατ και το μισό ρεύμα. Θα το κοιτάξω κάποια στιγμή και θα επαναφέρω το θέμα αν χρειαστεί.

Κανα ελληνικό μαγαζί με τέτοια ψιψιψόνια ηλεκτρονικά υπάρχει για να κοιτάξω?

Δημοσ.

Κάτι που ξέχασα όμως. Με την διάταξη με το lm317 θα μπορώ να χρησιμοποιώ όλο το εύρος του ποτενσιόμετρου ή θα έχω πάλι νεκρές περιοχές;

Με 50κ ολες νεκρες θα ειναι :P , βεβαια μπορεις να παρεις αλλο, τζαμπα ειναι.

Εδω εχει τον τυπο για να δεις τι αντιστασεις θες. http://www.reuk.co.uk/LM317-Voltage-Calculator.htm

πχ βαζεις

R1 200Ω

R2 1κΩ + 1κΩ ποτενσιομετρο

Και εχεις 7,5v..13.75v

ΥΓ: Αυτο εχει και αλλο ενα καλο. Αν το ρυθμισεις στα πχ 5v, τοτε ειτε του βαλεις 10v input, ειτε 20v, αυτο θα βγαζει 5v.

• Like 1
Δημοσ.

1.7Α θα παρει φωτια κυριολεκτικα. κοιταξε να βρεις κανα μαγαζι κοντα εκει που μενεις. τοσο που έχουνε αυτά δεν αξίζει καν τα μεταφορικα.

αν θες απλα να κανεις την δουλεια σου θα βρεις ετοιμο στο ebay στην εκπληκτική τιμή των 2€  :P

http://www.ebay.com/itm/New-Mini-6-24V-2A-DC-Motor-Speed-Control-12V-24V-Controller-Board-/251304231351?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a82e641b7

• Like 1
Δημοσ.

1,7A λογικα θα ειναι σε στασιμη κατασταση. Και αυτη η πιπα κλεινει αν παει πανω απο 1,5Α

Δημοσ.

1.7Α θα παρει φωτια κυριολεκτικα. κοιταξε να βρεις κανα μαγαζι κοντα εκει που μενεις. τοσο που έχουνε αυτά δεν αξίζει καν τα μεταφορικα.

αν θες απλα να κανεις την δουλεια σου θα βρεις ετοιμο στο ebay στην εκπληκτική τιμή των 2€  :P

http://www.ebay.com/itm/New-Mini-6-24V-2A-DC-Motor-Speed-Control-12V-24V-Controller-Board-/251304231351?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a82e641b7

Να που τα πράγματα είναι απλά τελικά. Αν και θα δείξει.

Αυτό είναι pwm? και το ποτενσιόμετρο που είναι; Επίσης λέει μέχρι 24 βολτ. Αν του βάλω input 12βολτ θα μου δώσει 24 δηλαδή άμα γυρίσω τέρμα το τριμμερ ή το MAXoutput ισούται κάθε φορά με το MAXinput?

Δημοσ.

Bump λέμε. Ξέρει κανείς να απαντήσει για το κυκλωματάκι στο λινκ του από πάνω ποστ; :-)

εδιτ. είμαι λίγο ανάπηρος και δεν είχα δει την δεύτερη φωτ. με το κατσαβίδι. Αν και δεν βολεύει καθόλου η ρύθμιση έτσι γιατί θέλω να την μεταβάλλω συνεχώς...

Τώρα μένει να μάθω αυτό:

Αυτό είναι pwm? Επίσης λέει μέχρι 24 βολτ. Αν του βάλω input 12βολτ θα μου δώσει 24 δηλαδή άμα γυρίσω τέρμα το τριμμερ ή το MAXoutput ισούται κάθε φορά με το MAXinput?

Δημοσ.

Bump λέμε. Ξέρει κανείς να απαντήσει για το κυκλωματάκι στο λινκ του από πάνω ποστ; :-)

εδιτ. είμαι λίγο ανάπηρος και δεν είχα δει την δεύτερη φωτ. με το κατσαβίδι. Αν και δεν βολεύει καθόλου η ρύθμιση έτσι γιατί θέλω να την μεταβάλλω συνεχώς...

Τώρα μένει να μάθω αυτό:

Κάτι θα βρεις..http://www.ebay.com/itm/New-DC-Motor-Speed-Control-PWM-MACH3-Speed-Control-5V-110V-Max-10A-/261427600391?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cde4c9c07

http://www.ebay.com/itm/10-50V-40A-DC-Motor-Speed-Control-PWM-HHO-RC-Controller-12V-24V-48V-2000W-MAX-/390799014431?pt=Motoren_Getriebe&hash=item5afd6fba1f

(το 2ο σαν επιλογή 

Δημοσ.

Καλά τα λινκ μόνο που εγώ θέλω να έχει μέγιστο τα 12 βολτ γιατί αλλιώς θα καούνε όλα(με πρώτο την πλακέτα) και όσο και αν έψαξα δεν βρήκα.

Λογικά θα προσπαθήσω να το φτιάξω μόνος μου

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τελικά το έφτιαξα το κύκλωμα. Έβαλα το lm317, για R1 έβαλα 120ohm και για R2 έβαλα ποτενσιόμετρο 1k(3€ έκανε το γαμήδι, μέκαψε).

Εντάξει, δουλεύει και η ρύθμιση γίνεται με καλύτερη ακρίβεια. Έβαλα ανεμιστιράκι υπολογιστή 12βολτ για την δοκιμή αλλά υπάρχουν μερικά θεματάκια.

Κατά την λειτουργια σε μέγιστη ισχύ, υπάρχει μια μικρή νεκρή περιοχή. Δηλαδή λίγο πριν πάω τέρμα τον διακόπτη το ανεμιστιράκι έχει πιάσει μέγιστες στροφές και δεν ανεβαίνουν άλλο.

Παίζει να φταίει ότι η τροφοδοσία είναι 12βολτ; Γιατί διάβασα ότι χρειαζόμαστε 2-3 βολτ περισσότερα στην τροφοδοσία από από αυτά που θέλει το μοτέρ.

Επίσης υπάρχει και μεγάλη νεκρή περιοχή στο άλλο άκρο, αυτό δεν το γλυτώνω ε;

Επεξ/σία από cthulhucarbide
Δημοσ.

το transistor έχει μια πτώση τάσης μερικών βολτ οποτε δεν μπορείς να έχεις την ίδια τάση στην έξοδο και την είσοδο, πρέπει να τροφοδοτήσεις με μεγαλύτερη τάση

Δημοσ.

Η διαδρομή ενός ποτενσιόμετρο δεν είναι (πάντα) ολόκληρη οφέλιμη.

Επίσης αν είναι λογαριθμικό μπορεί να έχεις τέτοια συμπεριφορά.

Λογικά θα χριαστείς και ψύκτρα.

Δημοσ.

Ναι το έχω διαβάσει αυτό για την πτώση τάσης αλλά ρωτάω μήπως είναι αυτό που προξενεί την μικρή νεκρή περιοχή στο τέρμα των στροφών. (που λογικά αυτό είναι αλλά για επιβεβαίωση).

Όσων αφορά την ψύξη, σήμερα που πήγα να πάρω ζήτησα και ένα λμ338 το οποίο αντέχει μέχρι 5Α ούτως ώστε να το βάλω χωρίς ψύξη, αλλά δεν είχε. Λογικά αυτό δεν θα χρειαστεί ψύξη τόσο περιθώριο που έχει ε;

Ο μετασχηματιστής μου είναι 12βολτ οπότε θα είναι λίγο πρόβλημα να βρω με 14-15 βολτ αλλά θα το παλέψω... Βασικά, άμα βάλω μετασχηματιστή στα 15 βολτ θα τραβάει και παραπάνω ρεύμα έτσι; Που θα γίνεται θερμότητα. Δηλαδή δεν αρκεί να είναι 1,7Α που θα είναι και το μοτέρ αλλά θέλει παραπάνω αμπέρ, έτσι;

Η διαδρομή ενός ποτενσιόμετρο δεν είναι (πάντα) ολόκληρη οφέλιμη.

Επίσης αν είναι λογαριθμικό μπορεί να έχεις τέτοια συμπεριφορά.

Όταν λες τέτοια συμπεριφορά εννοείς με κενά ή στρωτή; Δηλαδή δουλεύει καλύτερα το λογαριθμικό ή όχι;

Και γενικά υπάρχει κανα κολπάκι για εξάλειψη των νεκρών περιοχών του χαμηλού βολτάζ;

Και επειδή με ενδιαφέρει πολύ η ακρίβεια των στροφών, υπάρχει κανα ποτενσιόμετρο που να έχει μεγαλύτερη διαδρομή; Αυτά που πήρα περιστρέφονται κατά 300 μοίρες. Ίσως αν έβαζα 2 ποτενσιόμετρα σε σειρά θα είχα καλύτερη ακρίβεια παίζοντας και με τα δύο

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...