Προς το περιεχόμενο

Είναι σημαντική η ορθογραφία;  

126 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι σημαντική η ορθογραφία;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί και το δικό μας forum (ανάμεσα στο υπόλοιπο internet), είπα να ανοίξω το νήμα για να πει ο καθείς το μακρύ και το κοντό του.

Η σημασία της ορθής χρήσης της γλώσσας είναι αμφιλεγόμενη.

Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει η ορθογραφία σου ή οι κανόνες της γραμματικής που ακολουθείς, αλλά να σε καταλαβαίνουν οι άλλοι και να τους καταλαβαίνεις γραπτά αλλά και προφορικά. Γιατί, όπως υποστηρίζει η άποψη, η γλώσσα πρέπει να 'ναι εργαλείο επικοινωνίας, όχι μια ακόμα εξουσία των "μορφωμένων".

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η γλώσσα είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας και μαθαίνοντάς την ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας. Ακόμα υποστηρίζει ότι είναι μια βασική μορφή μόρφωσης όπως η αριθμητική κι ότι η ορθή χρήση της είναι εξίσου αναγκαία με τον υπολογισμό απλών μαθηματικών πράξεων.

Εσείς τι πιστεύετε; Και ποιοί είναι πιο ενοχλητικοί για εσάς; Οι ανορθόγραφοι ή οι λεγόμενοι "grammar nazis";

Έχει δημιουργηθεί και poll που μπορείτε να ψηφίσετε

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

καμία σημασία και δεν με ενοχλεί κανένας και τίποτα
εφόσον καταλαβαίνω και εγώ και ο άλλος τι θέλουμε να πούμε μου είναι αρκετό
τα υπόλοιπα είναι για τους λάτρεις του γλωσσικού savoir vivre

Δημοσ.

Μιας και είναι ένα θέμα που απασχολεί και το δικό μας forum (ανάμεσα στο υπόλοιπο internet), είπα να ανοίξω το νήμα για να πει ο καθείς το μακρύ και το κοντό του.

Η σημασία της ορθής χρήσης της γλώσσας είναι αμφιλεγόμενη.

Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι σημασία δεν έχει η ορθογραφία σου ή οι κανόνες της γραμματικής που ακολουθείς, αλλά να σε καταλαβαίνουν οι άλλοι και να τους καταλαβαίνεις γραπτά αλλά και προφορικά. Γιατί, όπως υποστηρίζει η άποψη, η γλώσσα πρέπει να 'ναι εργαλείο επικοινωνίας, όχι μια ακόμα εξουσία των "μορφωμένων".

Η άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η γλώσσα είναι κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας και μαθαίνοντάς την ερχόμαστε κοντά στις ρίζες μας. Ακόμα υποστηρίζει ότι είναι μια βασική μορφή μόρφωσης όπως η αριθμητική κι ότι η ορθή χρήση της είναι εξίσου αναγκαία με τον υπολογισμό απλών μαθηματικών πράξεων.

Εσείς τι πιστεύετε; Και ποιοί είναι πιο ενοχλητικοί για εσάς; Οι ανορθόγραφοι ή οι λεγόμενοι "grammar nazis";

*Επίσης αν κάποιος mod μπορεί να δημιουργήσει ένα poll με το ερώτημα του τίτλου, θα του ήμουν ευγνώμων.

Οι δεύτεροι και όχι γιατί κάνω και εγώ πολλά ορθογραφικά αλλά γενικά είναι σαν προσβολή έτσι το εκλαμβάνω εγώ. 

Όπως λες σημασία έχει να επικοινωνείς με τον άλλον.

Δημοσ.

Οι δεύτεροι και όχι γιατί κάνω και εγώ πολλά ορθογραφικά αλλά γενικά είναι σαν προσβολή έτσι το εκλαμβάνω εγώ. 

Όπως λες σημασία έχει να επικοινωνείς με τον άλλον.

Δε το λέω εγώ :P

Ναι μεν δε θα κρίνω κάποιον ως αγράμματο ή αμόρφωτο επειδή μπορεί να είναι ανορθόγραφος ή να μην χειρίζεται σωστά τη γλώσσα, αλλά το θεωρώ βασικό να ξέρεις σωστά ελληνικά. Κι ας μην έχεις μεγάλο λεξιλόγιο. Μη σου πω ότι περισσότερο άσχημα μου ακούγονται τα λάθη (τα οποία κι αυτά βέβαια μέσα στο πρόγραμμα είναι) στον προφορικό λόγο. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και εγω είμαι υπέρ του οτι δείχνει σεβασμό στον πολιτισμό και την γλώσσα μας , και το πόσο σεβόμαστε αυτό που έχουμε κληρονομήσει .

Σαφώς και εγω δεν εχω πρόβλημα οταν καταλαβαίνω τι θέλει να πεί ο άλλος , 

αλλα όταν κάνει εξόφθαλμα λάθη , το τονίζω .

Κλασσικό πρόβλημα που με εκνευρίζει ( και το συγκεκριμένο λάθος αποτελεί το ~95% των ορθογραφικών που βλέπω στα διάφορα Forums ) είναι η κατάληξη -ε και -αι .

ΠΧ :

- Όταν μεγαλώσετε θα γίνετΕ ενήλικες ( εσείς ) ( Β' πληθυντικός )

- Το νερό στην κατάψυξη γίνετΑΙ πάγος ( αυτό ) ( Β'   Γ'ενικός )

Αποκει και πέρα υπάρχουν και λάθη τα οποία απαιτούν άλλου είδους πανεπιστημιακές γνώσεις ωστε να γίνει αντιληπτή η διαφορά και η έννοιά τους .

Πχ :

Θυροειδής αντί για το σωστό που είναι το θυρΕοειδής

Το πρώτο ακούγεται σαν να βγαίνει απο το "Θύρα" = πόρτα .

Αντιθέτως , βγαίνει απο το "Θυρεός" που σημαίνει ασπίδα , επειδή η ανατομική κατασκευή του θυρεοειδούς αδένα στους πρώτους αρχαίους που ασχολήθηκαν , θύμιζε στο σχήμα την ασπίδα ( = θυρεός )

σορρυ , τελευταίο έντιτ

Ακρως εκνευριστικό για εμένα , είναι η λέξη ψήφος .

Είναι Η ψήφος , όχι ο ψήφος .

Επεξ/σία από Adon1s
  • Like 9
Δημοσ.

Δε το λέω εγώ :P

Ναι μεν δε θα κρίνω κάποιον ως αγράμματο ή αμόρφωτο επειδή μπορεί να είναι ανορθόγραφος ή να μην χειρίζεται σωστά τη γλώσσα, αλλά το θεωρώ βασικό να ξέρεις σωστά ελληνικά. Κι ας μην έχεις μεγάλο λεξιλόγιο. Μη σου πω ότι περισσότερο άσχημα μου ακούγονται τα λάθη (τα οποία κι αυτά βέβαια μέσα στο πρόγραμμα είναι) στον προφορικό λόγο. 

Το θεμα ειναι να λεει ο αλλος την σκεψη του αβιαστα, αμα ειναι να καθεται να σκεφτει τι θα γραψει αν κανει καποιο ορθογραφικο και αν θα του την πει καποιος τοτε χανεις την ουσια ενος  φορουμ που ειναι ο διαλογος και η ανταλλαγη αποψεων.

Δημοσ.

Εμενα με ενοχλουν οι ανορθογραφοι οχι αυτοι που δεν ξερουν αλλα αυτοι που βαριουνται να διορθωσουν τις λεξεις τους και ιδιαιτερα αυτοι που γραφουν greeklish στο internet και στα sms.Τα greeklish ειναι οπτικο τερατουργημα.

Οι grammar nazis δεν με ενοχλουν καθολου ισα ισα χαιρομαι να με διορθωνει καποιος.

Οσο γι'αυτους που βαριουνται να βαζουν τονους,οχι δεν με ενοχλουν,ειναι καλα παιδια πιστευω :P

• Like 1
Δημοσ.

Το θεμα ειναι να λεει ο αλλος την σκεψη του αβιαστα, αμα ειναι να καθεται να σκεφτει τι θα γραψει αν κανει καποιο ορθογραφικο και αν θα του την πει καποιος τοτε χανεις την ουσια ενος  φορουμ που ειναι ο διαλογος και η ανταλλαγη αποψεων.

Δε το περιορίζω στο forum το ερώτημά μου. Αλλά κοίτα, μπορεί να γίνει και πρακτικό το πρόβλημα. Δηλαδή αν κάποιος 20 λέξεις γράψει και τις 20 λάθος, τι θα καταλάβει ο άλλος; Κι άντε πες, με την ορθογραφία παλεύεται. Συντακτικό και γραμματική; Που αποκρυπτογραφούμε μηνύματα σαν αρχαιολόγοι;

Επειδή το πήγες και σε προσωπικό επίπεδο, θυμάμαι ένα νήμα που είχες γράψει μία λάθος λέξη και στη διόρθωναν επί δύο σελίδες. Εντάξει, αυτό λέγεται καφροσύνη :P

Δημοσ.

Εμενα με ενοχλουν οι ανορθογραφοι οχι αυτοι που δεν ξερουν αλλα αυτοι που βαριουνται να διορθωσουν τις λεξεις τους και ιδιαιτερα αυτοι που γραφουν greeklish στο internet και στα sms.Τα greeklish ειναι οπτικο τερατουργημα.

Οι grammar nazis δεν με ενοχλουν καθολου ισα ισα χαιρομαι να με διορθωνει καποιος.

Οσο γι'αυτους που βαριουνται να βαζουν τονους,οχι δεν με ενοχλουν,ειναι καλα παιδια πιστευω :P

Δηλαδη αν ενας θελει κατι και σου στειλει μηνυμα που ισως ειναι σοβαρο θα του ριξεις ακυρο επειδη γραφει greeklish ?

Δημοσ.

Δε το περιορίζω στο forum το ερώτημά μου. Αλλά κοίτα, μπορεί να γίνει και πρακτικό το πρόβλημα. Δηλαδή αν κάποιος 20 λέξεις γράψει και τις 20 λάθος, τι θα καταλάβει ο άλλος; Κι άντε πες, με την ορθογραφία παλεύεται. Συντακτικό και γραμματική; Που αποκρυπτογραφούμε μηνύματα σαν αρχαιολόγοι;

Επειδή το πήγες και σε προσωπικό επίπεδο, θυμάμαι ένα νήμα που είχες γράψει μία λάθος λέξη και στη διόρθωναν επί δύο σελίδες. Εντάξει, αυτό λέγεται καφροσύνη :P

Ο αλλος μπορει να εχει καποιο προβλημα ή να μην εχει τις γνωσεις, επισημαινοντας εσυ το προβλημα τον κανεις να νιωθει αβολα και πιθανον να τον προσβαλεις.

Για μενα το καλυτερο ειναι ή τους απαντας και τον βοηθας ή δεν τους απαντα και δεν ασχολεισαι , το να του κανεις ομως επιπληξη δεν ειναι καθολου σωστο (κατα την γνωμη μου παντα) 

Δημοσ.

Δηλαδη αν ενας θελει κατι και σου στειλει κατι που ισως ειναι σοβαρο θα του ριξεις ακυρο επειδη γραφει greeklish ?

Τα greeklish είναι άλλη υπόθεση. Πραγματικά. Γιατί ο καθένας γράφει διαφορετικά σε greeklish. Φαντάσου, εκτός του ω->w όλα τα άλλα τα γράφω ορθογραφημένα κι εκεί. Κι άντε να καταλάβεις κάτι απ'το apothhtiko.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν γράφει ο άλλος χωρίς τόνους, χωρίς τελείες, χωρίς ερωτηματικά  με τις προτάσεις αχταρμά μεταξύ τους χωρίς να νοιάζεται άμα ο άλλος θα κάνει μία ώρα να τα αποκρυπτογραφήσει τότε είναι ένας σταρχιδιστής και ασόβαρος τύπος που δεν έχει κανένα σεβασμό στον συνομιλητή του.

Θα έπρεπε να υπάρχει κανόνας στο φόρουμ να προσπαθούν τα μέλη να μην γαμάνε τα λόγια τους για να καταλαβαινόμαστε. Δεν μιλάω για ένα ορθογραφικό που και που αλλά για μερικούς που γράφουν κάθε μέρα στο φόρουμ και μου έρχεται να κοπανίσω την οθόνη με την αδιαφορία τους. Και όχι δεν είναι δυσλεκτικοί.

Σε μια λέξη τώρα που έχει τρία "η" στην σειρά δεν χάθηκε και ο κόσμος να κάνεις και ένα λάθος ή να τα γράψεις αντίστροφα

- Όταν μεγαλώσετε θα γίνετΕ ενήλικες ( εσείς ) ( Β' πληθυντικός )

- Το νερό στην κατάψυξη γίνετΑΙ πάγος ( αυτό ) ( Β' ενικός )

Γ' είναι

• Like 4

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...