Προς το περιεχόμενο

Είναι σημαντική η ορθογραφία;  

126 μέλη έχουν ψηφίσει

1. 1. Είναι σημαντική η ορθογραφία;

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Red, δεν γίνεται να έχεις μπλογκ και να ψηφίζεις ότι δεν έχει σημασία η ορθογραφία, πως επικοινωνείς με τους αναγνώστες;

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εντάξει δε νομίζω να απορρίψει κανείς το εν λόγω blog για ένα λόγο σαν αυτόν. Είναι πολύ ενδιαφέρον blog και δύσκολα στέκεσαι σε τέτοια λάθη. Επίσης τα blogs είναι προσωπικοί χώροι έκφρασης, εκεί θα ήταν ΟΝΤΩΣ προσβολή να διορθώσει κάποιος το συντάκτη.

Δημοσ.

Η ορθογραφία είναι κομμάτι της γραπτής γλώσσας. Η γλώσσα κομμάτι του πολιτισμού μας.

Υπάρχει κόσμος που όταν ακούει για πολιτισμό στην Ελλάδα του σηκώνεται η τρίχα κάγκελο (κάντε τα όλα "ι" για να μη μπερδεύονται οι ξένοι) ενώ άλλοι θυμούνται απευθείας τον Περικλή.

Σεβόμαστε την ορθογραφία μας, σεβόμαστε τη γλώσσα μας, σεβόμαστε τον πολιτισμό μας, είτε αυτόν που κληρονομήσαμε, είτε αυτόν που δημιουργούμε.

Εννοείται ότι παραπάνω μπορεί να έχω ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Δε το κάνω λόγω ασέβειας αλλά λόγω άγνοιας.

Και τα μαθηματικά, ένα σύστημα κανόνων είναι.

Τι να μας πει μωρέ η χαζοεπιστήμη που ο Αχιλλέας δε μπορεί να περάσει τη χελώνα :P :P :-P :P :P

• Like 1
Δημοσ.

Αχ το αιώνιο ζήτημα. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το συζητάμε υποθέτω.

Μετά από πολύ διάβασμα πάνω στο αντικείμενο καταλήγω να συμφωνώ με τον David Crystal (αξίζει ο κόπος να τον δείτε να μιλάει, είναι απολαυστικός) στα εξής:

Spellings are made by people. Dictionaries -eventually- reflect popular choices.

&

The story of English spelling is the story of thousands of people -some well-known, most totally unknown- who left a permanent linguistic fingerprint on our orthography.

Αυτά που λέει ταιριάζουν και στην ελληνική πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι είναι αυτοί που διαμορφώνουν την ορθογραφία και τα λεξικά ακολουθούν την επιλογή του κόσμου.

Ήδη το έχουμε δει να συμβαίνει, π.χ. στη λέξη τραίνο-->τρένο.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί αυτή η 'απλοποίηση' και ούτε νιώθω ότι ξαφνικά χάνω την ταυτότητά μου ως Ελληνίδα. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να γράφουν όπως ακούνε. Με ένα 'ι', ένα 'ο', ένα 'ε' και όχι 100 παραλλαγές τους που δεν επηρεάζουν την προφορά.

Άλλο που στα αρχαία ελληνικά όντως διαβαζόταν αλλιώς το 'η', το 'ω', το 'ε' κλπ. και είχε σημασία να γράφονται με τα συγκεκριμένα γράμματα οι λέξεις. Αυτό το σύστημα όμως αντιστοιχίας γραφής-προφοράς έχει καταργηθεί στην γλώσσα μας και μας έχουν μείνει μόνο κάποια στοιχεία της ορθογραφίας που τα διατηρούμε για τον χι ψι λόγο (που όμως δεν είναι η προφορά).

Οπότε θα ψηφίσω 'όχι', γιατί για μένα δεν έχει σημασία η ορθογραφία πλέον διότι η γλώσσα έχει αλλάξει.

Και θα ρωτήσει κάποιος: Και γιατί μωρή προσέχεις την ορθογραφία σου λοιπόν και δεν γράφεις μόνο με 'ο' και 'ι' παντού;

Μα φυσικά επειδή η ορθογραφία είναι άλλη μία κοινωνική σύμβαση με 1002 προεκτάσεις και έχω πέσει κι εγώ στην λούμπα από μικρό παιδί να την ακολουθώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν θα με προσλάμβανε κανένας εργοδότης αν είχα ανορθόγραφο βιογραφικό, δεν θα μ'έπαιρνε η επιστημονική κοινότητα στα σοβαρά αν δημοσίευα ανορθόγραφο journal κ.ο.κ. Επομένως, συνεχίζω να ακολουθώ την ορθογραφία όχι επειδή γουστάρω αλλά για λόγους επιβίωσης στην κοινωνία :P

Δημοσ.

Με δεν υπάρχει σωστό και λάθος :) όπως θες γράφε το! Απλά 'οι παλιοί' έχουμε συνηθίσει να το γράφουμε 'αυγό' ενώ τα νιάτα 'αβγό'.

Δημοσ.

Αυγό, τραίνο, Μανώλης κτλ. Τα υπόλοιπα είναι νεωτερισμοί που χωρίς ετυμολογική βάση εφήρμοσε ο Μπαμπινιώτης. Να 'χε δίκιο, να λεγα ναι. Αλλά απολυταρχικά και με την εξουσία που του δίνει η "φήμη" του, δεν επιτρέπεται να επιβάλλει ένας κι η ομάδα του αλλαγές σε μία γλώσσα.

Δημοσ.

Δεν θα στο επιβάλλει ο Μπαμπινιώτης και ο κάθε Μπαμπινιώτης που γράφει λεξικό. Η δύναμη του κόσμου είναι πολύ πιο μεγάλη.

Και η επιλογή δική σου.

• Like 1
Δημοσ.

φυσικά και είναι σημαντική η ορθογραφία και η γραμματική. Είναι ένα μεγάλο μέρος της μόρφωσης ενός ανθρώπου. Όταν δε σε νοιάζει αν αυτά που γράφεις είναι σωστά, τότε μην περιμένεις να είσαι σωστός/άριστος στη ζωή σου. :P

Δημοσ.

Εχω την εντύπωση οτι οι περιπτώσεις που η ορθογραφία δεν ειναι σημαντική σε καποια λέξη τελικά θα απλοποιηθει. Παράδειγμα το Βράδυ σε Βράδι. Η μπύρα σε μπίρα. Το τραίνο σε τρένο.  Το μακρυα σε μακρια, κτλ.

Γενικά κάθε γλώσσα τεινει να απλοποιηθει, και αυτό γινεται γρηγορότερα αναλογα με το πόσοι χρησιμοποιούν την γλώσσα.

Πέρα απο αυτό η ορθογραφία αλλα και περισσοτερο η γραμματική(μιας και αφορά και τον προφορικό λογο) είναι σίγουρα σημαντικές για την επικοινωνία με άλλους χρηστες της γλωσσας.

Δημοσ.

Όπως λέει κι ο δάσκαλος:

'' You can know the name of a bird in all the languages of the world, but when you're finished, you'll know absolutely nothing whatever about the bird... So let's look at the bird and see what it's doing -- that's what counts. I learned very early the difference between knowing the name of something and knowing something.''

Richard Feynman

Και για να τον παραφράσω λίγο, προτιμώ κάποιον που ξέρει να μου πει τι είναι και τι κάνει το πουλί, απο κάποιον που ξερει απλά πως να το γράφει ''σωστά΄΄.

Δημοσ.

Ζω σε μια πόλη που είναι αναγκαίο να οδηγώ καθημερινά. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου επαγγελματία οδηγό (οι ταρίφες δεν ανήκουν σε αυτό το σύνολο) αλλά προσπαθώ όσο μπορώ για την ομαλή και εύρυθμη κυκλοφορία. Προσπαθώ όσο μπορώ να τηρώ τους γραμμένους και άγγραφους κανόνες οχι από ευγένεια, φόβο ή ψυχαναγκασμό αλλά γιατί ξέρω οτι όταν η κυκλοφορία είναι ομαλή, θα φτάσω στον προορισμό μου γρήγορα, ξεκούραστα και το κυριώτερο ήρεμος. Ενίοτε παρακάμπτω κάποιους κανόνες (ηθελημένα ή άθελα) αλλά ποτέ εις βάρος άλλων οδηγών ή της ομαλής κυκλοφορίας.

Οι τέσσερις κύριες κατηγορίες οδηγών που συναντώ είναι:

• Οδηγοί με αναλογη συμπεριφορά
  • Οδηγοί που έχουν άγνοια βασικών κανονων του ΚΟΚ αλλά προσπαθούν να μάθουν και να βελτιώσουν την οδήγησή τους.
  • Οδηγοί που έχουν άγνοια βασικών κανονων του ΚΟΚ (χωρίς αλλά)
  • Οδηγοί που έχουν "γραμμένο" τον ΚΟΚ
Υπάρχουν βέβαια και άλλες μικρότερες κατηγορίες (π.χ. νέοι οδηγοί, αναπηρικά, μεγάλης ηλικίας, έκτακτη ανάγκη, κλπ) αλλά αυτοί απλώς συμπληρώνουν τα κενά αναμεσα στις παραπάνω κατηγορίες.

Όταν λοιπόν στο δρόμο κυριαρχούν οι τρίτοι και οι τέταρτοι γίνεται "πύργος της βαβέλ". Κανονικό χάος. Όλοι καθυστερούν να φτάσουν στον προορισμό τους, γεμάτοι νεύρα, κλπ

• Like 1
Δημοσ.

Νope,κοιταμε την ποιοτητα της επικοινωνιας που ειναι πολυ καλυτερη οταν χρησιμοποιεις πχ την ελληνικη γλωσσα με ολους τους κανονες.Φαντασου ενα βιβλιο σε greeklish,μπορεις να το διαβασεις?Αν τα καταφερεις πιστευω μετα θα υποφερεις απο σοβαρες εγκεφαλικες βλαβες. :-D

Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσείς που γράφετε σωστά ελληνικά: Περίπου 25 λάθη σε δύο γραμμές. Να τα εκατατοστήσεις.

Όπως λέει κι ο δάσκαλος:

'' You can know the name of a bird in all the languages of the world, but when you're finished, you'll know absolutely nothing whatever about the bird... So let's look at the bird and see what it's doing -- that's what counts. I learned very early the difference between knowing the name of something and knowing something.''

Richard Feynman

Και για να τον παραφράσω λίγο, προτιμώ κάποιον που ξέρει να μου πει τι είναι και τι κάνει το πουλί, απο κάποιον που ξερει απλά πως να το γράφει ''σωστά΄΄.

προστυχάτζα. Είδες όμως πόσο όμορφα, ο δάσκαλος, σου πε τι κάνει το πουλί...

Λοιπόν παίδες τα εισαγωγικά στην ελληνική γλώσσα είναι: « », κατανοητό «πύργοι της Βαβέλ»;

Όταν ρωτάμε στα ελληνικά, βάζουμε ερωτηματικό. Μαντέψτε τι σχήμα έχει! Αυτό ; και όχι αυτό ?. 

Ακρώνυμα: π.χ. το κ.τ.λ. έχει τελεία μετά από κάθε αρχικό γράμμα, κ.ο.κ.... 

Γενικά, στην πούτσα μου αν κάποιος είναι ορθογράφος ή όχι. Ειδικά, ο συνταγμένος λόγος είναι δείγμα δομημένης σκέψης και αυτό το θεωρώ πλεονέκτημα σε κάποιο άτομο.

Δημοσ.

@RedOdin7 όποιος σου είπε ότι η εμφάνιση και οι πρώτες εντυπώσεις δεν έχουν σημασία και δεν μας επιρρεάζουν, σου είπε ψέματα.-

@Sellers Συμφωνώ, αλλά εμείς επικοινωνούμε με τα ονόματα και όχι με την ουσία των πραγμάτων. Ως παιδεία σαφώς και είναι πιο σημαντική η κατανόηση της ουσίας ή του περιεχομένου μιας έννοιας από ότι της ορθογραφίας της. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη σημασία της ορθογραφίας.

Δεν σου έχει τύχει να κατανοήσεις τη σημασία μιας λέξης από την ετυμολογία της; Αν δεν ήξερες τι είναι ένα αυτοκίνητο και στο έγραφα "αφτοκινιτο" θα καταλάβαινες έστω και κατ'ελάχιστο για τι πράμα μιλάω; Ενώ με τη σωστή ορθογραφία, μπορείς να κατανοήσεις και την έννοια ή τουλάχιστον να την πλησιάσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...