Zaylen Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Καλημέρα παιδιά, λογικά έχετε δει πολλές φορές αυτό το είδος θέματος αλλά θα χαιρόμουν πολύ αν δίνατε έστω 2 λεπτά να διαβάσετε αυτά που γράφω και άλλα 2 να μου πείτε την γνώμη σας, ειδικά αυτοί που ξέρουν πέντε πράγματα παραπάνω στο θέμα! Καταρχάς γίνομαι 20 σε δυο μήνες και σπουδάζω σε Τει της Ελλάδας, απο πάντα πριν καν ξεκινήσω να δίνω πανελλήνιες είχα όνειρο να φύγω στο εξωτερικό για μεταπτυχιακό ή οτιδήποτε, λόγω διαφόρων παραγόντων δεν διαβασα καλά για πανελλήνιες και κατέληξα τει τώρα όπου μπαίνω στο 3ο έτος και γνωρίζοντας πως τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειρότερο στην μητέρα Ελλάδα ψάχνω τρόπο να καταφέρω να σπουδάσω αλλού, απλά άργησα να κυνηγήσω τα όνειρα μου, δεν ξέρω ίσως φοβόμουν τόσο καιρό. Το θέμα είναι πως, τα οικονομικά μας δεν είναι πολύ καλά και το πτυχίο μου είναι γύρω στο 16 αλλά μιλάω περισσότερο απο καλά την Αγγλική γλώσσα και έχω πολύ όρεξη να μάθω οτιδήποτε καινούριο είτε γλώσσα είτε μια δουλειά στο μέρος που θα σπουδάζω να μου εξασφαλίζει κάποια επιπλέον χρήματα. Ειδικά μια δουλειά στη πόλη που θα σπουδάζω έστω 4ωρη ώστε να μου εξασφαλίζει κάποια προς το ζην θα ήταν εύκολο να βρεθεί ή να μην υπολογίζω σε αυτό; Πρέπει επίσης να αναφέρω οτι έχω αρκετά καλή γνώση υπολογιστών (software) και βασική προς καλή γνώση c,c++,html, mysql, sql. Για να συνοψίσω και σύμφωνα με τα παραπάνω ψάχνω μια σχολή με χαμηλά δίδακτρα ή κάποιο καλό φοιτητικό δάνειο από την χώρα πάνω στην πληροφορική/ προγραμματισμό/ μηχανικά η/υ δεν θελω να μου πείτε κάποια συγκεκριμένη, αλλά θα ήθελα να ξέρω το πόσο εύκολο είναι αυτό που ψάχνω και μια βοήθεια στο που να επικεντρωθώ. Οι χώρες που θα προτιμούσα περισσότερο και που διάβασα καλά λόγια είναι η Σκωτία και η Ολλανδία εφόσον στην Αγγλιά το κόστος σπουδών έχει ανέβει κατακόρυφα. Τέλος, αξίζει να μιλήσω σε κάποιον σύμβουλο σπουδών, ή να το ψάξω λίγο μόνος μου για αρχή; προσωπικά πιστεύω πως χρειάζεται αρκεί όμως να το έχω πάρει απόφαση πως θα γίνει.. Επίσης θα ήθελα να ακούσω και κάποια διαφορετική γνώμη, ίσως κάνω λάθος και θα ηταν καλύτερα να τελειώσω το ΤΕΙ μου και μετά αν είναι να ψάξω για μεταπτυχιακά εξω, ίσως πάλι οχι.. , Ευχαριστώ εκ των προτέρων, κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη!
leleo Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Δεν έχω πάει για μεταπτυχιακό έξω ακόμη, αλλά ειμαι στο στάδιο της αναζήτησης κι έχω τους ίδιους προβληματισμούς με σένα. Σουηδία και Δανία δεν έχουν δίδακτρα στα μεταπτυχιακά τους. Βέβαια το κόστος ζωής σ αυτές τις χώρες όπως και στην ολλανδία είναι αρκετά υψηλό. Η ολλανδία έχω την εντύπωση οτι είναι ένα κλικ πιο φτηνή. Το κακό με την σουηδία είναι ότι θέλουν να κάνεις αίτηση σχεδόν 1 χρόνο πριν, φυσικά και μπορείς να κάνεις αίτηση και πριν πάρεις το πτυχίο σου.Απο το επίσημο Site: site τους Some universities may consider your application if you are in your last year of studies, provide a transcript for all completed semesters to date, and submit documentation from your university certifying that you are likely to be awarded your degree. Απ ότι κατάλαβα βέβαια μειώνονται λίγο οι πιθανότητες σου. Γενικά αυτό που λες ότι είσαι 20 και άργησες να κυνηγήσεις τα ονειρά σου δεν υφίσταται. Άλλοι τα κυνηγάνε στα 50 ναουμ. Θα το δεχόμουν περισσότερο άμα έλεγες "θέλω να κυνηγήσω τα ονειρά μου τώρα που είμαι 20", είναι πιο σωστό. Αυτό που κατάλαβα τώρα είναι ότι θέλεις να πας για μεταπτυχιακό, αλλά παραλληλα να μπορείς να κάνεις και μια "κωλοδουλειά" για να βγάζεις ένα χαρτζιλίκι-προσωπικά έξοδα και να μην επιβαρύνεις κι άλλο τους δικούς σου. Κι εδώ τίθονται δύο ζητήματα, κατά ποσο μπορείς να βρεις αυτή την "κωλοδουλειά" απο την στιγμή που δεν ξέρεις την γλώσσα και δεύτερον, κατά πόσο μπορείς να ανταπεξέλθεις στο μεταπτυχιακό σου δουλεύοντας ταυτόχρονα. Εδώ μπορώ να απαντήσω μόνο για ολλανδία, μιας και η αδερφή μου σπούδαζε χρόνια εκεί και έκανε τέτοιες δουλειές του ποδαριού. Απλά στοχεύεις κυρίως για δουλειές που δεν χρειάζεται να μιλάς καλά την γλώσσα πχ καθαρίστρια η babysitter κτλ. Αυτές τις δουλειές ήταν πάρα πολύ εύκολο να τις βρεις. Βέβαια οι ολλανδοί δεν είναι σουηδοί και δανοί, άμα στην ολλανδία χρειάζεται χ φορές να μάθεις την γλώσσα για να βρεις δουλειά σουηδία-δανία χρειάζεται 100χ.Θέλουν να ξέρεις την γλώσσα τους για να την παλέψεις, αλλιώς όσο καλά αγγλικά και να ξέρεις, δεν πας πουθενά.
SR20DET Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 έχω την εντύπωση οτι στην σκωτία υπάρχουν φοιτητικά δάνεια από τράπεζες που αρχίζεις να τα ξεπληρώνεις εφόσον αποφοιτήσεις και βρεις δουλειά ενώ έχουν και πολύ μικρά επιτόκια.. αν ξέρει κάποιος κάτι περισσότερο ή λάθος τα έχω ακούσει ας πει και σε μας
Zaylen Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Ευχαριστώ για την απάντησε και ναι έχεις δίκιο απλά θα κυνηγήσω τα όνειρα μου τώρα που είναι νωρίς, κάλιο αργά παρά αργότερα! ξύπνησα λίγο νευριασμένος, λίγο αγχωμένος λίγο απο όλα ειδικά τώρα το τει μου είναι ένα απο αυτά που έγιναν συγχώνευση νιώθω οτι μας καταστρέφουν τα πάντα και σκεφτόμουν διάφορα αλλα ναι το πιο λογικό είναι να τελειώσω την σχολή μου εφόσον είμαι ήδη στο 3ο έτος. Εξάλλου δεν είχα και μυαλό πιο παλιά να βγάλω ένα καλύτερο απολυτήριο οπότε είναι δύσκολα τα πράγματα ακόμα και λεφτά να είχα, θα τελειώσω έτσι το τει και ίσως κάνω πρακτική με erasmus οπότε θα συνεχίσω για μεταπτυχιακό και οτιδήποτε άλλο έξω με την προϋπόθεση οτι μέσω erasmus να έχω βρει μια δουλειά. Ακόμη και έτσι έλεγα να κάνω κατατακτηριες για πανεπιστήμιο αλλά τελικά αποφάσισα μεταπτυχιακό έξω, το θέμα είναι να ξέρω πολλά για ένα συγκεκριμένο θέμα στην εποχή μας και οχι λίγα απο όλα.
leleo Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2013 Το να έχεις μια σφαιρική εικόνα στην πληροφορική σου δίνει ένα γερό υπόβαθρο και καλύτερη αντίληψη. Όλα τα επίπεδα συνδέονται μεταξύ τους όπως και να το κάνουμε και καλό είναι όσο είσαι στο προπτυχιακό να πάρεις τα θεμέλια και τις γνώσεις για όλα τα επίπεδα. Άλλωστε συνδέονται όλα μεταξύ τους και σε γενικές γραμμές όσο εξελίσσεται το ένα εξελίσσεται και το άλλο. Φρόντισε να διαβάζεις όλα τα μαθήματα έτσι ώστε να ανακαλύψεις τι σε ενδιαφέρει πιο πολύ να ασχοληθείς στο μέλλον και μην είσαι σίγουρος ότι έχεις κατασταλάξει. Εμένα πχ μου άρεζε ο προγραμματισμός στα πρώτα έτη, και τώρα μ αρέσει, αλλά ανακάλυψα ότι και τα δίκτυα έχουν τρομερό ενδιαφέρον. Άσε την εξειδίκευση για αργότερα. Και γενικά αυτό που λες ότι σ' έχει απογοητεύσει η συγχώνευση κτλ, δεν είσαι ο μόνος, έχουν καταργήσει/συγχωνεύσει δεκάδες τμήματα σε όλη την ελλάδα. Αυτό δεν σε εμποδίζει να αποκτήσεις ενα καλό υπόβαθρο και να κάνεις αργότερα το μεταπτυχιακό σου. Εκτός βέβαια άμα είχες όνειρο εξ αρχής να ασχοληθείς με κάτι άλλο τελείως διαφορετικό απο το τει σου. Και ξεπέρνα το κόμπλεξ του τει οι εποχές έχουν αλλάξει δεν είναι τα τει όπως ήταν πριν 20 χρόνια πχ. Και στο λέω εγώ που προέρχομαι απο αει. Ούτως η άλλως, ειδικά για προγραμματιστής πιστεύω είναι το πόσο έχεις ασχοληθείς μόνος σου, τι πρότζεκτ έχεις βγάλει , πόσο κώδικα έχεις γράψει κτλ. ps το απολυτήριο δεν στο ζητάνε πουθενά ούτε για μεταπτυχιακό ούτε για δουλειά. Εγώ έχω απολυτήριο με 11 γιατί μετά τις πανελλήνιες έδινα μόνο λευκές κόλλες στις ενδοσχολικές και κοιμομουν την ώρα του μαθηματος. Γενικά αυτό που λες για το απολυτήριο σε ενδιαφέρει μόνο άμα θες να πας για bachelor εξωτερικό που κατα την γνώμη μου δεν αξίζει. Το απολυτήριο είναι το λιγότερο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα