Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Επειδή παίζει να έκανε βλακεία ο πατέρας μου με το Ε9, διώροφη οικοδομή πως γράφεται στο Ε9? Το οικόπεδο ανήκει 100% στον πατέρα μου και το κτίσμα 50% στον πατέρα μου και το αλλο 50% στη μητέρα μου.

Δημοσ.

Γράφει (πιο σωστά: εισάγει) ξεχωριστά το οικόπεδο και την οικοδομή, αν εννοείς αυτό. Ακόμα κι αν έχει δικαίωμα υψούν στην οικοδομή κι αυτό πρέπει να γραφτεί ξεχωριστά από τα άλλα δύο, θεωρείται ιδιοκτησία.

Πού να ξέρουμε εμείς τί βλακεία έκανε να σου πούμε. Αν είναι βέβαιος για τη βλακεία, ίσως πρέπει να τρέξει να κάνει συμπληρωματική στην εφορία, ή κάτι τέτοιο.

Υ.Γ. Πάντως, ρίχνοντας μια ματιά στον οδηγό συμπλήρωσης του Ε9, διαπίστωσα πως είναι ελλιπέστατος. Δεν εξηγεί όλα τα πεδία που συμπληρώνονται (μάλιστα φέτος έγιναν και μικροαλλαγές και οι εικόνες μέσα στον οδηγό ήταν παλιές, προφανέστατα δεν ασχολήθηκαν καν να τον συμπληρώσουν). Δε καταλαβαίνω πώς είναι δυνατόν να είναι ελλιπές ένα εγχειρίδιο που απευθύνεται εκ μέρους του κράτους σε τόσους φορολογούμενους, δηλαδή πόσο δύσκολο ήταν να γράψουν ένα pdf 20 σελίδων;

Εγώ σε μερικά πεδία που δεν ήξερα αν είναι απαραίτητα τα άφηνα κενά κι όταν μου έβγαζε λάθος το σύστημα τότε τα συμπλήρωνα (λολ). Τη θέλουν που τη θέλουν ηλεκτρονικά, ας φτιάξουν κι ένα εγχειρίδιο της προκοπής, πόσο «Ελλάδα» πια, πήξαμε. Τα 'κονομήσανε οι λογιστές φέτος. Όχι πως παίρνανε πολλά, αλλά σε μια εποχή που κανένας δεν έχει δουλειά ή περιμένει μήνες το μισθό του, το να μαζεύει ο άλλος δεκαράκια-εικοσαράκια επειδή το κράτος απαιτεί να μαντέψεις το σωστό κάνοντας μια δηλωση, είναι προκλητικό.

(τα είπα κι ησύχασα, ουφ :P )

• Like 1
Δημοσ.

Έχει δηλώσει ξεχωριστά το οικόπεδο καο το κτίσμα. Η απορία μου είναι στο κτίσμα αναγράφει πάλι τα τμ του οικοπέδου και αν ναι σε κάθε όροφο?

Δημοσ.

Στο Ε9 δηλώνει κάθε ιδιοκτήτης τα εμπράγματα δικαιώματα που έχει σε ακίνητα που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.

Εάν στο ακίνητο έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία (Ο.Ι.), δηλώνει, σε ξεχωριστές γραμμές, τα στοιχεία που αφορούν σε κάθε οριζόντια ιδιοκτησία, δηλαδή σε μια γραμμή τα στοιχεία του διαμερίσματος που έχει στον τρίτο όροφο, σε άλλη τα στοιχεία της αποθήκης και σε άλλη τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, εφόσον αυτά έχουν χιλιοστά επί του οικοπέδου. Εάν δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, στη γραμμή της Ο.Ι δηλώνει και την επιφάνεια του οικοπέδου.

Εάν δεν έχει συσταθεί Ο.Ι., δηλώνει σε μια γραμμή τα στοιχεία του ισογείου και την επιφάνεια του οικοπέδου και σε άλλη τα στοιχεία του ορόφου κοκ. Εάν στο ισόγειο υπάρχουν κτίσματα διαφορετικής κατηγορίας (κατάστημα, κατοικία, αποθήκη κλπ), αναφράφονται σε διαφορετικές γραμμές και σε μια από αυτές τα στοιχεία του οικοπέδου.

Στην περίπτωση των γονιών σου, υπάρχει ένα θέμα που χρειάζεται διερεύνηση. Αφού λες ότι ανήκει στη μητέρα σου το 50% του κτίσματος, αυτό σημαίνει ότι έχει συσταθεί Ο.Ι., στην οποία θα περιγράφεται επακριβώς το εμπράγματο δικαίωμα. Κατά την άποψή μου, το 50% της μητέρας σου πρέπει να έχει και αντίστοιχο ποσοστό επί του οικοπέδου αλλά αυτό χρειάζεται ξεκαθάρισμα από το συμβόλαιο. 

Δημοσ.

Στη γραμμή που έχει τον κάθε όροφο πρέπει να γραφτούν τα τμ του οικοπέδου ή τα τμ του οικοπέδου γράφονται μόνο στη γραμμή που αφορά το οικόπεδο εφόσον υπολείπεται συντελεστής δόμησης?

Δημοσ.

Επομένως, τόσο η μητέρα σου όσο και ο πατέρας σου είναι συγκύριοι, κατά 50% εξ αδιαιρέτου ο καθένας, τόσο του οικοπέδου όσο και του κτίσματος και έχουν τα ίδια ακριβώς εμπράγματα δικαιώματα ο καθένας στο συγκεκριμένο ακίνητο.

Καθένας, λοιπόν, συμπληρώνει τη δήλωσή του με βάση τις οδηγίες της 2ης παρ. στο post #4.

• Like 1
Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ. Εξαδιαιρέτου είναι μόνο το κτίσμα, το οικόπεδο ανήκει 100% στον πατέρα μου. Στο ισόγειο υπάρχει γκαραζ και διαμέρισμα και στον όροφο διαμέρισμα. Μήπως χρειάζονται 4 γραμμές? Μια για το κάτω διαμέρισμα, μια για το γκαράζ, μια για το πάνω διαμέρισμα (αυτά με 50%, χωρίς τμ οικοπέδου) και μια για το οικόπεδο με τα τετραγωνικά και 100% ιδιοκτησία?

Δημοσ.

Όταν λες διώροφη οικοδομή, εννοείς ισόγειο και πρώτο όροφο;

Επικοινωνούν μεταξύ τους ή είναι τελείως ανεξάρτητοι χώροι;

Δημοσ.

Το αν θα δηλώσεις ή όχι το οικόπεδο στην ίδια γραμμή, εξαρτάται, εκτός των άλλων, από το αν υπάρχει, κατά τα οριζόμενα από τις εγκυκλίους του Υπ.Οικ, πολυκατοικία. Βάζω στοίχημα πως κάνεις λάθος.

Επίσης, δεν μπορείς να κάνεις πλέον αλλαγές στον πίνακα 1. Τι Ε9 προσπαθείς να υποβάλεις; έχει λήξει η προθεσμία.

Πρόσεχε γιατί θα τα κάνεις χειρότερα.

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ. Εξαδιαιρέτου είναι μόνο το κτίσμα, το οικόπεδο ανήκει 100% στον πατέρα μου. Στο ισόγειο υπάρχει γκαραζ και διαμέρισμα και στον όροφο διαμέρισμα. Μήπως χρειάζονται 4 γραμμές? Μια για το κάτω διαμέρισμα, μια για το γκαράζ, μια για το πάνω διαμέρισμα (αυτά με 50%, χωρίς τμ οικοπέδου) και μια για το οικόπεδο με τα τετραγωνικά και 100% ιδιοκτησία?

Αφού ξεκαθάρισες το ιδιοκτησιακό καθεστώς, επανερχόμαστε στη 2η παρ. του #4.

Εάν ο πατέρας σου έγραψε 3 σειρές για τα εμπράγματα δικαιώματα, τα έγραψε σωστά.

Στην μια γραμμή το ισόγειο διαμέρισμα και το οικόπεδο, στη δεύτερη το γκαράζ και στην τρίτη το διαμέρισμα ορόφου.

• Like 1
Δημοσ.

Αφού ξεκαθάρισες το ιδιοκτησιακό καθεστώς, επανερχόμαστε στη 2η παρ. του #4.

Εάν ο πατέρας σου έγραψε 3 σειρές για τα εμπράγματα δικαιώματα, τα έγραψε σωστά.

Στην μια γραμμή το ισόγειο διαμέρισμα και το οικόπεδο, στη δεύτερη το γκαράζ και στην τρίτη το διαμέρισμα ορόφου.

Έγραψε 3 γραμμές. Στη μια τον όροφο 0, στην άλλη τον όροφο 1 και στην τρίτη το οικόπεδο. Νομίζω το λάθος είναι ότι και στη γραμμή του κάθε ορόφου έχει περάσει τα τμ του οικοπέδου.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...