Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εντυπωσιαζομαι τρομερα απο την δυνατοτητα μερικων, να μπορουν να καταχωρουν απειρα κομματια πληροφοριων και να τα ανακτουν κατα βουληση. Ισως να μην ειναι τυχαιο για μενα που ειχα ροπη προς τεχνικα επαγγελματα και στο σχολειο ημουν υπερ των μαθηματικων-φυσικης (μαθηματα που εχουν να κανει με κατανοηση μηχανισμων και οχι αποστηθηση κειμενων) αλλα οταν διαβαζω κειμενα αναλογα βεβαια και με το επιπεδο τριβης μου, μπορω να κατανοησω καποια πραγματα αλλα μονο να τα αποδωσω μεσες ακρες. Αλλα ατομα, ειναι λες και τρωνε ολο το κειμενο και το χουν μπροστα και το διαβαζουν. Και ταυτοχρονα αποκτωντας κριτικη σκεψη, οχι απλο παπαγαλισμο οπου στο κατεξοχην διαβασμα να επαναλαμβανουν το κειμενο, οπως καναν μερικοι στο σχολειο αλλα δεν ξεραν τι τους γινοταν.

Παραδειγμα Εχω ενα φιλαρακι που εχει τελιωσει πολιτικες επιστημες και πανω σε συζητησεις μας, παιρνει μια φορα και εχει μια ασταματητη ροη και ευφραδεια λογου που πραγματικα ζηλευω. Βαζει σε απολυτη ταξη την σκεψη του, σε παει απο το ενα στο αλλο με πολυ ομαλη μεταβαση, και μιλαει λες και κανει εκθεση. Ο τροπος που εκφραζεται προφορικα, ειναι καλυτερος και απο τον τροπο που θα εκφραστω εγω γραπτα με ολη την ησυχια και αυτοσυγκεντρωση και αφου συλλεξω ολες μου τις σκεψεις και ακομα και αν προκειται να αναλωθω σε αντικειμενο που γνωριζω, ουτε καν σε κατι που ερευνω.

Πως μπορεις να καταβροχθιζεις τεραστιες ποσοτητες γραπτης γνωσης, και να τις ανακαλεις σε ταξη και με ροη και συνεπεια. Πρεπει να εχεις φωτογραφικη μνημη?

Εριξα και μια ματια εδω

http://en.wikipedia.org/wiki/Exceptional_memory

Εγω ξαναλεω πως η μνημη μου ειναι χαοτικη ακομα και σε γνωστικα αντικειμενα. Ακομα και αν ρωτηθω πανω σε κατι που ξερω, δεν εχω ενα συγκεντρωτικο τροπο σκεψης. Ειμαι πολυ συγκεχυμενος. Αυτο καλιεργειται καπως ή ειναι φυσιολογικος περιορισμος?

Εγω παντως του συγκεκριμενου του λεω πως εχει συνδρομο aspberger διχως την ελλειψη της κοινωνικοτητας!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό είναι το λεγόμενο iQ..

Η το 'χεις ή δεν το 'χεις..

Επίσης ο τύπος που αναφέρεις μιλάει γιά το αντικείμενο που μελετάει κ ασχολείται,άρα,οι γνώσεις που έχει μπορούν να δημιουργήσουν και σφαιρική άποψη συζήτησης με την ανάλογη ευφράδεια του λόγου..

Ίσως σε διαφορετικό θέμα να παρακολουθεί κ να συμμετέχει σαν 10χρόνος

Επεξ/σία από Superuser
  • Like 3
Δημοσ.

Αυτό είναι το λεγόμενο iQ..

Η το 'χεις ή δεν το 'χεις..

Επίσης ο τύπος που αναφέρεις μιλάει γιά το αντικείμενο που μελετάει κ ασχολείται,άρα,οι γνώσεις που έχει μπορούν να δημιουργήσουν και σφαιρική άποψη συζήτησης

Ίσως σε διαφορετικό θέμα να παρακολουθεί κ να συμμετέχει σαν 10χρόνος

Οχι γενικοτερα ειναι ετσι. Στο αντικειμενο του, και σε θεματα παραπλησια ειναι ασταματητος, αλλα και γενικοτερα ειναι πληθωρικος, σε παρεες και συζητησεις εφ'ολης της υλης. Ακομα και 2 πραγματα να ξερει για ενα θεμα θα τα πακεταρει με τετοια δεξιοτεχνια που και παλι θα υπερισχυσει και θα επισκιασει αλλους που μπορουν να ξερουν περισσοτερα, αλλα θα παρουσιασουν αγαρμπα ενα μπερδεμενο περιεχομενο...

Η ομιλια του ειναι τοσο χαρισματικη που δεν χορταινεις να τον ακους. Δηλαδη μεχρι προσφατα πιστευα, πως ειναι αυτοι που εχουν μεστο λογο, που λενε λιγα και εννουν πολλα, και αυτοι που λενε πολλα και αναμοχλευουν και αναμασουν την πληροφορια, χωρις να λενε κατι ουσιαστικο. Ο συγκεκριμενος δε, σε καθε λεξη βγαζει και νοημα. Με κανει να ζηλευω την ελληνικη γλωσσα. Μεχρι προτεινος πιστευα πως η γλωσσα εχει επινοηθει απλα σαν μια μορφη επικοινωνιας με απωτερο σκοπο να συνενοεισαι. Τωρα πραγματικα μπορω και καταλαβαινω τι σημαινει να αναδεικνυεις επιπεδο απο τον τροπο που εφραζεσαι.

Δεν ξερω πως, απλα το χει. Ισως να ειναι αυτο που λες και να προκειται οντως για μεγαλο IQ.

Οσον αφορα εμενα, παρατηρω πως μπορει να διαβασω ενα ενδιαφερον αρθρο πχ τον Ελεφαντα της Βαστιλλης, να δω ενα Ντοκιμαντερ, να νιωσω προσωρινα πως εξυψωσα λιγο την πνευματικοτητα μου, και οταν ερθει η ωρα να αποδωσω αυτο που αποκομμισα, απλα να βγαινουν λογια ασυνδετα και ασυναρτητα. Οποτε αναρωτιεμαι, υπαρχει καποιος μηχανισμος που να καλλιεργει και με εμπρακτη εμπειρια να αποκτας τετοιες δυνατοτητες, ή ειναι καθαρα βιολογικο το θεμα και αναγεται σε εγκεφαλικη δυναμη? Δηλαδη ειναι θεμα νοοτροπιας-software του εγκεφαλου, ή hardware-επεξεργαστικη ισχυ του μυαλου. Θεωρω τον εαυτο μου νοοτροπα με μηχανιστικη σκεψη, αλλα δεν ξερω κατα ποσο το λειτουργικο μου ειναι legacy και δεν μπορει να τρεξει σωστα των κωδικα που παω να του πασαρω :P

• Like 1
Δημοσ.

ο ανθρωπος απλα ειναι ενημερωμενος περι των θεματων που συζητα τα οποια ειναι και γενικου ενδιαφεροντος. οταν εχεις γνωση επι του θεματος σιγουρα εχεις περισσοτερη αυτοπεποιθηση και αρα και ευφραδια λογου. απο την αλλη η γλωσσα και ο λογος καλλιεργουνται. αν εσενα το αντικειμενο σου δεν ανηκει στις θεωριτικες επιστημες τοτε ειναι λογικο να υστερεις λιγο. φανταζομαι οτι και αυτος υστερει σε τομεις που εσυ διαπρεπεις.

• Like 4
Δημοσ.

Μια από τα ίδια και εδώ. Αυτό που θέλω να πω, το κάνω να φαίνεται πολύ "λίγο" σε σχέση με αυτό που περίμενα.

Αυτό που λεει η εβα ισχύει σε έναν βαθμό, ότι όσο πιο πολλές και σε βάθος γνώσεις έχεις τόσο καλύτερα θα τα πεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το ν τα παρουσιάζεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να φανούν σημαντικά και ελκυστικά είναι ταλέντο και δεν πιστεύω ότι μπορεί να το βελτιώσει σημαντικά κάποιος

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οχι γενικοτερα ειναι ετσι. Στο αντικειμενο του, και σε θεματα παραπλησια ειναι ασταματητος, αλλα και γενικοτερα ειναι πληθωρικος, σε παρεες και συζητησεις εφ'ολης της υλης. Ακομα και 2 πραγματα να ξερει για ενα θεμα θα τα πακεταρει με τετοια δεξιοτεχνια που και παλι θα υπερισχυσει και θα επισκιασει αλλους που μπορουν να ξερουν περισσοτερα, αλλα θα παρουσιασουν αγαρμπα ενα μπερδεμενο περιεχομενο...

Η ομιλια του ειναι τοσο χαρισματικη που δεν χορταινεις να τον ακους. Δηλαδη μεχρι προσφατα πιστευα, πως ειναι αυτοι που εχουν μεστο λογο, που λενε λιγα και εννουν πολλα, και αυτοι που λενε πολλα και αναμοχλευουν και αναμασουν την πληροφορια, χωρις να λενε κατι ουσιαστικο. Ο συγκεκριμενος δε, σε καθε λεξη βγαζει και νοημα. Με κανει να ζηλευω την ελληνικη γλωσσα. Μεχρι προτεινος πιστευα πως η γλωσσα εχει επινοηθει απλα σαν μια μορφη επικοινωνιας με απωτερο σκοπο να συνενοεισαι. Τωρα πραγματικα μπορω και καταλαβαινω τι σημαινει να αναδεικνυεις επιπεδο απο τον τροπο που εφραζεσαι.

Δεν ξερω πως, απλα το χει. Ισως να ειναι αυτο που λες και να προκειται οντως για μεγαλο IQ.

Οσον αφορα εμενα, παρατηρω πως μπορει να διαβασω ενα ενδιαφερον αρθρο πχ τον Ελεφαντα της Βαστιλλης, να δω ενα Ντοκιμαντερ, να νιωσω προσωρινα πως εξυψωσα λιγο την πνευματικοτητα μου, και οταν ερθει η ωρα να αποδωσω αυτο που αποκομμισα, απλα να βγαινουν λογια ασυνδετα και ασυναρτητα. Οποτε αναρωτιεμαι, υπαρχει καποιος μηχανισμος που να καλλιεργει και με εμπρακτη εμπειρια να αποκτας τετοιες δυνατοτητες, ή ειναι καθαρα βιολογικο το θεμα και αναγεται σε εγκεφαλικη δυναμη? Δηλαδη ειναι θεμα νοοτροπιας-software του εγκεφαλου, ή hardware-επεξεργαστικη ισχυ του μυαλου. Θεωρω τον εαυτο μου νοοτροπα με μηχανιστικη σκεψη, αλλα δεν ξερω κατα ποσο το λειτουργικο μου ειναι legacy και δεν μπορει να τρεξει σωστα των κωδικα που παω να του πασαρω :P

Αυτό που είπα..

πχ εσύ τώρα έγραψες ένα εξαίρετο από συντακτικής άποψης post,αλλά όταν είναι να το αποδόσεις σε προφορικό λόγο να υστερείς...

Όπως μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τον γνωστό σου..το να μην μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά την γραπτή σκέψη

Δεν ξέρω τι μεστό λόγο έχει ο γνωστός σου κ πόσο καιρό τον ξέρεις,αλλά,επιφυλακτικά πάντα από προσωπική εμπειρία,στο πέρασμα του χρόνου καταλήγουν να επαναλαμβάνονται και να κάνουν κύκλο τα ίδια..

Όπως προείπα,με κάθε επιφύλαξη..

Ακομα και 2 πραγματα να ξερει για ενα θεμα θα τα πακεταρει με τετοια δεξιοτεχνια που και παλι θα υπερισχυσει και θα επισκιασει αλλους που μπορουν να ξερουν περισσοτερα, αλλα θα παρουσιασουν αγαρμπα ενα μπερδεμενο περιεχομενο...

Αυτό το αφήνω ασχολίαστο για ευνόητους λόγους..

Επεξ/σία από Superuser
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτό που είπα..

πχ εσύ τώρα έγραψες ένα εξαίρετο από συντακτικής άποψης post,αλλά όταν είναι να το αποδόσεις σε προφορικό λόγο να υστερείς...

Όπως μπορεί να συμβαίνει το ίδιο με τον γνωστό σου..το να μην μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά την γραπτή σκέψη

Δεν ξέρω τι μεστό λόγο έχει ο γνωστός σου κ πόσο καιρό τον ξέρεις,αλλά,επιφυλακτικά πάντα από προσωπική εμπειρία,στο πέρασμα του χρόνου καταλήγουν να επαναλαμβάνονται και να κάνουν κύκλο τα ίδια..

Όπως προείπα,με κάθε επιφύλαξη..

Αυτό το αφήνω ασχολίαστο για ευνόητους λόγους..

Αυτο ειναι το θεμα. Τον ξερω 1,5 χρονο τα λεμε 2-3 φορες την βδομαδα, και καθε φορα λεει νεα πραγματα. Δεν ειναι απο αυτους που μπαινουν δυνατα και μετα εξαντλουνται και μενουν πισω, γιατι δεν εχουν κατι αλλο να πουν. One-trick-pony που λενε.

Εν πασει περιπτωση το καταλαβαινω οτι τον συγκεκριμενο τον ανεβαζω πολυ και μονο live μπορει καποιος να καταλαβει για τι πραμα μιλαω. Τωρα με τα οσα γραφω μονο υποθεσεις μπορει να γινουν για το περι τινος προκειται. Απλως ειναι για μενα ενα ζωντανο παραδειγμα για αυτο που θελω να περιγραψω για αυτο εστιαζω εκει. Και σεις πιθανως να εχετε συναντησει τετοια ατομα, στην προσωπικη σας ζωη, καποιο διασημο προσωπο, ή καπου αλλου. Εγω σαν εικονα αυτον εχω ως σημειο αναφορας.

Το θεμα ειναι πως ειναι ετυμολογος και αυθορμητος. Ας πουμε πολλες φορες τον ρωταω τι μολις ειπε και 2 προτασεις μετα δεν μπορει να ανακαλεσει ακριβω τον ρτοπο που το εξεφρασε, γιατι ο λογος του ειναι δημιουργια στιγμης, δεν ειναι κειμενο που εχει αποστηθισει, το οποιο εχει διαβασει ή εχει κατσει και σκεφτει στωικα και απλα ανακαλει την τοποθετηση του. Δλδ επικαλειται κριτικη σκεψη στην στιγμη.

Οσοι εχετε δει mikeius - μπραφ, ειναι κατι τετοιο. Απλως φανταζομαι ο Μικεους θα καθεται με τις ωρες να ετοιμαζει την δημιουργια του, παρολο το ψαξιμο του και το υποβαθρο που μπορει να κατεχει. Ενω το παιδι που λεω εγω ειναι απλα εκρηκτικος.

ο ανθρωπος απλα ειναι ενημερωμενος περι των θεματων που συζητα τα οποια ειναι και γενικου ενδιαφεροντος. οταν εχεις γνωση επι του θεματος σιγουρα εχεις περισσοτερη αυτοπεποιθηση και αρα και ευφραδια λογου. απο την αλλη η γλωσσα και ο λογος καλλιεργουνται. αν εσενα το αντικειμενο σου δεν ανηκει στις θεωριτικες επιστημες τοτε ειναι λογικο να υστερεις λιγο. φανταζομαι οτι και αυτος υστερει σε τομεις που εσυ διαπρεπεις.

Ρε συ Ευα στην εποχη της πληροφοριας βρισκομαστε. Ο καθενας απο που βρισκεται χτυπαει ενα γκοοκλ και μια wikipedia και παιρνει αμεση πληροφορια. Δεν χρειαζονται συνδρομες και προσβαση σε βιβλιοθηκη για να θεωρηθει καποιος ψαγμενος σημερα. Εγω αυτο που λεω ειναι, κατσε και διαβασε εσυ καποια αποσπασματα, ας τα διαβασει και αυτος και ατομα αντιστοιχα (με οποια και αν ειναι η ιδιοτητα που ενα τετοιο ατομα θεωρειται αντιστοιχο και εφαμιλλο 'βιολογικη-ψυχοσυνθετικη) και καθειστε να ερωτηθειτε και να τεκμηριωσετε, να δουμε αν πανω στα ιδια πραγματα θα εχετε το ιδιο αποτελεσμα και αντικτυπο.

Εκει ειναι που κωλυομαι και αναζητω σε ποιο επιπεδο εντοπιζεται η διαφορετικοτητα ανα ατομο.

Ακομα και στο σχολειο οταν λεγαμε μαθημα, πολλα παιδια διαβαζαν το ιδιο, αλλα αλλοι το λεγαν πολυ καλυτεα, αλλοι αφιερωναν χρονο και φανταζαν αδιαβαστοι... Αυτο καπως προκυπτει.

Επεξ/σία από therock
Δημοσ.

Δεν είναι θεμα IQ το συγκεκριμένο, απλα η το εχεις η δεν το εχεις. Δεν νομιζω οτι μαθαίνεται η διδάσκεται. Αν ηταν θέμα IQ οι κβαντομηχανικοι θα έκαναν τις καλύτερες παρεες.

Αν το χεις αλλά δεν είσαι διαβασμενος/ψαγμενος/έξυπνος καταλήγεις να κανεις πρωιναδικο, ενω αν εχεις το πακέτο καταληγεις σαν το φιλο σου.

Έχω γνωρίσει τέτοιους ανθρώπους στη δεύτερη κατηγορία και είναι οι καλύτεροι τύποι να κανεις παρέα και οι πιο ενδιαφέροντες, μπλαμπλαδες αλλά όχι σαχλαμάρες.

Χωρίς να θέλω να επεκταθω, για ευνόητους λόγους, θα δείτε οτι μερικοί πολιτικοί είναι έτσι. Άλλοι μπορει να μιλάνε για ώρες χωρίς να λένε απολύτως τίποτα κι άλλοι με πιο τεχνικό background χειρίζονται αριθμούς και νούμερα σαν την παλάμη τους αλλά μπροστά στο φακό φαίνεται οτι δεν το έχουν το πολιτιλικι. Οι λεγόμενοι τεχνοκράτες.

Δημοσ.

Μα ο Praetorian ισχυριζεται πως δεν μαθαινεται, οποτε δεν τιθεται συμφωνα με τα λογια του θεμα μεθοδικοτητας. Αλλιως με την καταλληλη μεθοδικοτητα θα μπορουσε και ο καθενας να καταληξει ετσι. Δεν ξερω αν αυτο ισχυει η οχι, αυτο ειναι που ερευναω εδω περα.

Το παραδειγμα με τους πολιτικους ειναι ευστοχο. Και εγω αυτο θα ανεφερα σε επομενο μου ποστ. Οι εκπροσωποι τυπου συγκεκριμενα, αν κανουν καλα την δουλεια τους, ειναι δεινοι λογοχειριστες.  Ο τροπος που αντιλεγουν, και αποκρουουν ισχυρισμους και γεγονοτα ειναι μοναδικος. Παραγουν σκεψη στο λεπτο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...