Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, καλημέρα!

Καταρχήν να πω ότι ελπίζω να διαβάσει κάποιος το κατεβατό μου και να βοηθήσει, μιας και είμαι λίγο χαμένη με το ζήτημα, και να ενημερώσω ότι είναι η πρώτη φορά που έχω πάρε-δώσε με τράπεζες και δυστυχώς δεν ξέρω πολλά βασικά. Προσπαθήστε λοιπόν να είστε επιεικείς.

Πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισα να βγάλω μια χρεωστική κάρτα στην eurobank αποκλειστικά και μόνο για να κάνω αγορές online. Έτσι, από την πρώτη μέρα κιόλας έκανα λογαριασμό στο paypal. Επειδή όμως έχω δύο ονόματα και δεν ήξερα αν έχει σημασία αν γράψω μόνο το ένα, και τα δύο ή ακριβώς όπως αναγράφεται στην κάρτα (το κύριο όνομα ολόκληρο και μέρος του δεύτερου), ακύρωσα 2 ή 3 φορές την αίτηση για την επιβεβαίωση του τραπεζικού λογαριασμού. Να πω πρώτον ότι εκείνη τη μέρα δε χρησιμοποίησα την κάρτα μου πουθενά αλλού εκτός απ' το paypal και δεύτερον ότι οι ακυρώσεις έγιναν αμέσως, δεν πέρασε δηλαδή το διάστημα που χρειάζεται για να φανεί η χρέωση του paypal στις κινήσεις του τραπεζικού λογαριασμού. Παρ' όλα αυτά, είδα μετά στο e-banking της τράπεζας ότι πέρα απ' το 1.50€ που απαιτείται για την επιβεβαίωση, είχα χρεωθεί επιπλέον κάποιο μικροποσό (δε θυμάμαι τώρα ακριβώς, αλλά νομίζω ήταν 2.25€). Μου έκανε εντύπωση, μιας και όπως είπα είμαι πρωτάρα στο θέμα και ήθελα να ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, και κάλεσα την εξυπηρέτηση πελατών της eurobank. Μου είπαν ότι προφανώς με χρέωσε το paypal για τις αιτήσεις που έκανα και ότι μέσα στις επόμενες εργάσιμες μέρες θα επιστραφεί το ποσό. Σήμερα έχουν περάσει πάνω από δύο βδομάδες και το ποσό αυτό είναι ακόμα κρατημένο (υπάρχει δηλαδή διαφορά στο διαθέσιμο και το λογιστικό υπόλοιπο).

Επίσης, όταν αγόρασα από ένα αμερικάνικο site, εμφανίστηκε στις κινήσεις λογαριασμού -1.50€ για προμήθεια συναλλάγματος. Και η ερώτησή μου είναι: η προμήθεια αυτή είναι σταθερή και έχει να κάνει με την τράπεζα (όπως η προμήθεια που παίρνει όταν φορτίζεις μια προπληρωμένη κάρτα) ή εξαρτάται απ' το ποσό που θα ξοδέψεις και την ισοτιμία συναλλάγματος;

Το ξέρω ότι οι απορίες μου είναι παιδικές και τα ποσά στα οποία αναφέρομαι είναι αμελητέα αλλά θα ήθελα να έχω πλήρη γνώση του τι γίνεται.

Ευχαριστώ πολύ.

Δημοσ.

Οι ερωτήσεις σου είναι σωστές για κάποιον/α που ξεκινάει να μπει στον άγνωστο κόσμο των αγορών από το εξωτερικό.

Θα σου πω χαρακτηριστικά ότι ξεκίνησα πριν ένα χρόνο να γράψω ένα πρώτο κείμενο για τις Αγορές από το εξωτερικό και, στη συνέχεια, το σχετικό οδηγό της υπογραφής μου, όταν διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι η Eurobank με χρέωνε, από το ΣΕΠ 2012 έως το ΔΕΚ 2012, με προμήθεια 2% στις αγορές που έκανα σε συνάλλαγμα (!!!).

Στην ενημερωμένη και επικαιροποιημένη έκδοση του οδηγού στα wiki, θα βρεις απαντήσεις τόσο στο θέμα που σε απασχολεί όσο και σε πολλά άλλα σχετικά με τις αγορές μέσω διαδικτύου.

Δημοσ.

Αρχικά να σ' ευχαριστήσω για τον κόπο σου να γράψεις τόσο αναλυτικά όσα σχετίζονται με τις αγορές στο ίντερνετ. Διάβασα όλο τον οδηγό και μου λύθηκαν πολλές απορίες (έμαθα κιόλας για τις "Αγορές από χώρες που δεν στέλνουν εμπορεύματα στην Ελλάδα", που μάλλον θα μου φανεί χρήσιμο στο μέλλον).

Παρ' όλα αυτά, έχω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις σχετικά με την προμήθεια:

Απ' τη στιγμή που επέλεξα το "Bill me in the currency listed on the seller's invoice", δε θα ξαναπληρώσω προμήθεια στο paypal;

Επίσης, όταν έκανα την αγορά απ' το αμερικάνικο site (αξίας 35.73€), δεν είχα επιλέξει την παραπάνω ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι χρεώθηκα προμήθεια και απ' το paypal και απ' την eurobank, έτσι; Νομίζω όμως ότι δε βγαίνουν τα νούμερα, αφού οι μοναδικές χρεώσεις στο λογαριασμό μου είναι οι εξής:

α) το καθαρό ποσό της αγοράς (35.73€)

β) 1.50€ (περίπου 4.20% του ποσού) με περιγραφή "προμήθεια συναλλάγματος"

γ) 0.10€ (!) (περίπου 0.28% του ποσού) με περιγραφή "αγορά σε pos"

Σε καμιά απ' τις παραπάνω χρεώσεις δεν αντιστοιχεί το 2% της προμήθειας της eurobank.

Δημοσ.

Υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα με τις χρεώσεις στις αγορές που κάνουμε σε συνάλλαγμα.

Υπάρχει η διαδικασία μετατροπής του ξένου νομίσματος, που εξ ορισμού την έχει διαλέξει το PayPal, και οι περοσσότεροι δεν το γνωρίζουν, οπότε πληρώνουμε με την ισοτιμία του, η οποία είναι, προφανώς, σε βάρος του αγοραστή. Εάν θελήσεις να απαλλαγείς από τη διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθήσεις τη βήματα που περιγράφονται στο αντίστοιχο κεφάλαιο. Σ' αυτή την περίπτωση, η μετατροπή γίνεται από τον οργανισμό που έχει εκδώσει την κάρτα σου (Visa/Mastercard), με βάση την ισοτιμία των οργανισμών αυτών, η οποία είναι και αυτή σε βάρος του αγοραστή αλλά ελαφρά χαμηλότερη.

Εκτός από αυτή τη χρέωση, υπάρχει και η προμήθεια που χρεώνει η τράπεζα, όπως η Eurobank και άλλες, στις αγορές σε συνάλλαγμα και άλλες φορές τις αναφέρουν αναλυτικά στο μηνιαίο statement ενώ άλλες φορές τις ενσωματώνουν στη μετατροπή και δεν το αντιλαμβάνεται ο αγοραστής.

Πρέπει, λοιπόν, να ξαναδείς τις χρεώσεις με τα παραπάνω δεδομένα και την πραγματική αξία του αντικειμένου που αγόρασες, δηλαδή σε $, και όχι μετά τη μετατροπή της σε €, όπως έχεις κάνει παραπάνω.

Δημοσ.

Επικοινώνησα με την εξυπηρέτηση πελατών της eurobank και μου είπαν ότι η προμήθεια για τη χρεωστική είναι 1.50€ ανεξάρτητα απ' το ποσό, για την προπληρωμένη 1.20% και για την πιστωτική 2% (για το τελευταίο δεν είμαι εντελώς σίγουρη γιατί δε με αφορούσε, και επικεντρώθηκα στα άλλα δύο).

Εγώ λοιπόν που σκοπεύω να χρησιμοποιώ χρεωστική και όχι προπληρωμένη λόγω κόστους φόρτισης, μήπως θα με σύμφερε καλύτερα να κάνω λογαριασμό σε άλλη τράπεζα; 1.50€/ συναλλαγή παραείναι πολύ, αν σκεφτείς ότι οι αγορές που σκοπεύω να κάνω θα είναι χαμηλής αξίας (10-50€).

Δημοσ.

Όταν διαπίστωσα τη χρέωση του 2% στην πιστωτική μου, πριν ένα χρόνο, έκανα έρευνα για τις αντίστοιχες χρεώσεις στις περισσότερες τράπεζες, τις κατέγραψα στο κεφάλαιο 6 του οδηγού, με σχετική επικαιροποίηση, και, φυσικά, αντικατέστησα αμέσως, στο Amazon, PayPal κλπ, την πιστωτική της Eurobank με εκείνη της ΕΤΕ, η οποία δεν χρεώνει προμήθεια στις αγορές σε συνάλαγμα.

Μπορείς να βρεις σχετικές πληροφορίες στο κεφάλαιο 6 του επικαιροποιημένου οδηγού (wiki) και, αφού καταλήξεις σε τράπεζα που σε βολεύει, να επιβεβαιώσεις με την εξυπηρέτηση ή/και με το site της τράπεζας για τη συγκειμένη κάρτα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...