Προς το περιεχόμενο

R.I.P Νέλσον Μαντέλα.


Prof_Chaos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο Νέλσον Μαντέλα (Nelson Rolihlahla Mandela) γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στην Τράνσκεΐ της Νότιας Αφρικής[1] και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 2013[2] . Δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, έγινε μέλος του ANC το 1944. Πήγε στο Γιοχάνεσμπουργκ επειδή οι γονείς του ήθελαν να τον παντρέψουν χωρίς να το θέλει αυτός. Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (African National Congress). Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε το Φεβρουάριο του 1990, αφού ο πρόεδρος Φρεντερίκ ντε Κλερκ αναγνώρισε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και ανέστειλε τις εκτελέσεις. Ο Νέλσον Μαντέλα αμέσως παρότρυνε τις ξένες δυνάμεις να μην ελαττώσουν την πίεση που ασκούσαν στη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση για συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος. Έγινε ο πρώτος πρόεδρος του αφρικάνικου λαού το 1994. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης που το μοιράστηκε με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ.


 


  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες


  • Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

κρίμα... R.I.P. Τελικά αποδεικνύεται πως όποιος αγαπάει τη χώρα του, θέλει να δώσει γι'αυτή, πολεμάει - με εισαγωγικά ή χωρίς γι'αυτή - πάντα θα υπάρχει κάποιο καθεστώς που θα τον βάζει φυλακή επειδή δεν τον «γουστάρει» και του χαλάει τα σχέδια. Όντως, μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι άνθρωποι σαν κι αυτόν!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεγάλη προσωπικότητα. Κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια απο την πτώση του απαρτχάιντ να μην αυξήσει ούτε στο ελάχιστο το επίπεδο διαβίωσης του λαού του. Ίσα ίσα πάνω απο την απίστευτη φτώχεια έφερε περισσότερο έγκλημα και διαφθορά.

 

Για να μη παρεξηγηθώ, σαφώς και δεν υποστηρίζω το απαρτχάιντ, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που παρέλαβαν το έκαναν μπουρδέλο, χειρότερο απο ότι εμείς το δικό μας σε 40 χρόνια μεταπολίτευσης.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...

Χρησιμοποιούμε  cookies για να απολαμβάνεις το insomnia προσωποποιημένο στις ανάγκες σου αλλά και για την παροχή στοιχείων επισκεψιμότητας για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας