Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσπαθώ να καταλάβω πώς ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία της αντιπαροχής, αλλά δεν νομίζω ότι βγάζω άκρη. (Ήρθε η ώρα να πληρώσω ΦΠΑ, γι αυτό ψάχνομαι  :-D  )

Έστω ότι έχω ποσοστό επί ενός οικοπέδου που δίνεται με αντιπαροχή σε εργολάβο. Συντάσσεται στην αρχή η Διανομή Ακινήτου (ή κάπως έτσι), στην οποία αναγράφεται με λεπτομέρειες τι παίρνει ο οικοπεδούχος (ή οι οικοπεδούχοι) και τι ο εργολάβος. Έρχεται η ώρα που η οικοδομή ολοκληρώνεται και πρέπει να παραδοθούν στους οικοπεδούχους τα διαμερίσματα που τους αντιστοιχούν. Από εδώ και πέρα, τι;

Από ότι καταλαβαίνω:

1. ολοκληρώνεται και "κλείνει" ένα βιβλίο που κρατά ο εργολάβος στο οποίο φαίνεται το ολικό κόστος της οικοδομής.

---Εδώ δεν μπορώ να ελέγξω τι έχει κάνει. Αφεντικό είναι, ότι θέλει κάνει.

2. με βάση αυτό το βιβλίο υπολογίζεται ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην οικοδομή. Ο ΦΠΑ αυτός επιμερίζεται στους οικοπεδούχους με βάση τα ποσοστά τους, οι οικοπεδούχοι τον πληρώνουν στον εργολάβο κι αυτός στο κράτος.

---τον ΦΠΑ τον υπολογίζει η εφορία, σωστά; Δηλαδή, θα πάει ο εργολάβος τα βιβλία του στην εφορία, η εφορία θα πει "ο ΦΠΑ είναι 100 ευρώ", κι ο εργολάβος θα πει "Λεφτερ, από τα 100 ευρώ σου αντιστοιχούν με βάση τα χιλιοστά σου 10 πχ, φέρτα".

--εγώ για να ελέγξω ότι όντως ο ΦΠΑ είναι 100 και δεν μου λέει ο εργολάβος ότι τον βολέψει, τι πρέπει να κάνω, να πάω στην εφορία και να το ψάξω; Πώς ξέρω δηλαδή ότι ο εργολάβος δεν ζητάει περισσότερα;

3. πληρώνοντας τον ΦΠΑ που μου ζητά ο εργολάβος, αυτός μου δίνει ένα τιμολόγιο - κάτι σαν έγγραφο παράδοσης. Με αυτό και με την αρχική διανομή του ακινήτου εγώ θα πάω να κάνω τους τίτλους ιδιοκτησίας μου. Σωστά;

--εκεί τελειώνουν οι δικές μου υποχρεώσεις; Πού ξέρω όμως ότι ο εργολάβος θα πάει να πληρώσει τον ΦΠΑ και δεν θα την κάνει με ελαφρά; Και αν όντως την κάνει με ελαφρά, μένει σε εκκρεμότητα η οικοδομή και έχω τρεχάματα κι εγώ, ή είναι καθαρά δικό του θέμα και κυνηγάνε αυτόν;

--επίσης έχω ακούσει και διάφορα άλλα, για εργολάβους που δεν πλήρωσαν τα ένσημα που έπρεπε στο ΙΚΑ και μετά το ΙΚΑ κυνηγούσε τους οικοπεδούχους και τους αγοραστές των διαμερισμάτων και άλλα τέτοια, παίζουν τέτοια ενδεχόμενα; Μήπως την όλη δουλειά πρέπει να την αναλάβει δικηγόρος που θα ψάξει όλα αυτά; Γενικά, ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΦΑΣΗ;;;

Αν έχει κανείς γνώση/εμπειρία πάνω σε όλα αυτά, αν τα έχω καταλάβει σωστά όσα νομίζω ότι έχω καταλάβει, ας πει. Ευχαριστώωωωω :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...