Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ναι, αυτός που το εγκατέστησε (εγώ) το γείωσε εκεί :P

:-D :-D :-D :-D

Κατέβασε την ασφάλεια του δωματίου κι έλεγξε και τα ντουί, μπορεί να χάλασε κάποιο και να βραχυκύκλωσε εσωτερικά πχ και να μη φαίνεται.

Δημοσ.

παίζει και ένα ενδεχόμενο να μην υπάρχει γείωση, αλλά (επειδή είναι διπλός ο διακόπτης) το ένα από τα 3 καλώδια να είναι φάση (ίσως το κίτρινο) και τα δύο καφέ να είναι ρεύματα προς το φωτιστικό μετά τον διακόπτη. Στον διακόπτη όλα αυτά. Τώρα που το σκέφτομαι, σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει γείωση στον διακόπτη, ε; οπότε με ένα δοκιμαστικό βρίσκεις ποιό καλώδιο έχει ρεύμα (τα άλλα 2 δεν πρέπει να έχουν).

Στο ταβάνι τώρα (έχεις συνδέσει τον διακόπτη, το ένα που έχει ρεύμα από την μια μεριά, τα άλλα δύο από την άλλη μεριά, συνήθως έχουν και βελάκια). Χλωμό να υπάρχει γείωση και εκεί πάνω. Με τον διακόπτη off, τα 3 καλώδια δεν έχουν ρεύμα. Με τον 1 διακόπτη on ένα καλώδιο έχει ρεύμα, με 2 διακόπτες on δύο καλώδια έχουν ρεύμα. Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει πουθενά γείωση, τα 2 που έχουν ρεύμα είναι φάσεις για το μισό φωτιστικό το καθένα, και το άλλο είναι ο κοινός ουδέτερος.

Δημοσ.

:-D :-D :-D :-D

Κατέβασε την ασφάλεια του δωματίου κι έλεγξε και τα ντουί, μπορεί να χάλασε κάποιο και να βραχυκύκλωσε εσωτερικά πχ και να μη φαίνεται.

Αν το τεστ με τη σκέτη λάμπα πάει καλά, αυτό θα ναι το επόμενο βήμα.

παίζει και ένα ενδεχόμενο να μην υπάρχει γείωση, αλλά (επειδή είναι διπλός ο διακόπτης) το ένα από τα 3 καλώδια να είναι φάση (ίσως το κίτρινο) και τα δύο καφέ να είναι ρεύματα προς το φωτιστικό μετά τον διακόπτη. Στον διακόπτη όλα αυτά. Τώρα που το σκέφτομαι, σαφώς και δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει γείωση στον διακόπτη, ε; οπότε με ένα δοκιμαστικό βρίσκεις ποιό καλώδιο έχει ρεύμα (τα άλλα 2 δεν πρέπει να έχουν).

Στο ταβάνι τώρα (έχεις συνδέσει τον διακόπτη, το ένα που έχει ρεύμα από την μια μεριά, τα άλλα δύο από την άλλη μεριά, συνήθως έχουν και βελάκια). Χλωμό να υπάρχει γείωση και εκεί πάνω. Με τον διακόπτη off, τα 3 καλώδια δεν έχουν ρεύμα. Με τον 1 διακόπτη on ένα καλώδιο έχει ρεύμα, με 2 διακόπτες on δύο καλώδια έχουν ρεύμα. Αν είναι έτσι, δεν υπάρχει πουθενά γείωση, τα 2 που έχουν ρεύμα είναι φάσεις για το μισό φωτιστικό το καθένα, και το άλλο είναι ο κοινός ουδέτερος.

Ναι, η και-καλά-γείωση στον διακόπτη μου φάνηκε πολύ περίεργη, δε θυμάμαι να χα ξαναδεί κάτι τέτοιο αλλά είπα μπας κι επειδή το σπίτι είναι σχετικά καινούργιο, είναι κάποιο νέο standard ξέρω γω.

Τώρα αν και το πρασινο-κίτρινο καλώδιο στο ταβάνι δεν είναι γείωση, θα ναι λίγο χοντράδα αλλά όχι απίθανο. Θα τσεκάρω με δοκιμαστικό καλώδια στο ταβάνι και στον διακόπτη μπας και βγει καμιά άκρη.

Ευχαριστώ όλους για τις συμβουλές :)

Δημοσ.

δεν είμαι και ηλεκτρολόγος, αλλά έχω σκαλίσει - περάσει δεκάδες φωτιστικά δε διάφορα σπίτια, ποτέ σε κανένα δεν είδα γείωση στο ταβάνι...

Δημοσ.

δεν είμαι και ηλεκτρολόγος, αλλά έχω σκαλίσει - περάσει δεκάδες φωτιστικά δε διάφορα σπίτια, ποτέ σε κανένα δεν είδα γείωση στο ταβάνι...

Τελικά είχες δίκιο. Το κιτρινο-πράσινο καλώδιο είναι φάση κι όχι γείωση. Γαμάτος ο ηλεκτρολόγος, μαλακία μου εμένα που δεν το έλεγξα με δοκιμαστικό όταν έβαλα το φωτιστικό. Προς υπεράσπισή μου, στον δίπλα χώρο (σαλόνοτραπεζαρία), έχει 4 καλώδια στο ταβάνι, 2 καφέ, 1 μπλε κι 1 κιτρινοπράσινο, που αντιστοιχούν πάλι σ έναν διπλό διακόπτη. Εκεί όντως τα χρώματα είναι σωστά.

Επίσης μου φαίνεται απίστευτο ότι προφανώς δεν είχε τύχει τους 2+ προηγούμενους μήνες να ναι στο on και οι δύο διακόπτες, αφού συνήθως τους πατάω χωρίς να κοιτάζω.

Ευχαριστώ όλους και πάλι!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...