Προς το περιεχόμενο

[REVIEW] R4i 3DS Gold Deluxe flash cart για 3DS / 3DS XL


Narayan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

[REVIEW] R4i 3DS Gold Deluxe flash cart για 3DS / 3DS XL

 

Αναδημοσίευση του review από το site 360-gr.com

Το review sample της κάρτας είναι μία ευγενική προσφορά του online shop www.Woocards.com

P1000492_zpsc3068dd1.jpg

Περιεχόμενα

  • Εισαγωγή
  • Ο «πόλεμος» με την Gateway και οι παράπλευρες απώλειες
  • Χαρακτηριστικά
  • Περιεχόμενα πακέτου
  • Προετοιμασία καρτών
  • Πως κάνουμε Save στα παιχνίδια
  • Έλεγχος συμβατότητας
  • Συμπέρασμα


Εισαγωγή
Η κάρτα R4i 3DS Gold Deluxe είναι μία flash cartridge για τα Nintendo 3DS και 3DS XL, η οποία μας επιτρέπει να τρέχουμε roms για 3DS και για DS στην φορητή μας κονσόλα. Κυκλοφορεί στην αγορά από τον Νοέμβριο 2013 και αποτελεί μαζί με την Link 3DS τις εναλλακτικές λύσεις στην καθιερωμένη πλέον Gateway 3DS. Επειδή η κάρτα ουσιαστικά αντιγράφει το hardware αλλά και το firmware της Gateway, έχει τις ίδιες δυνατότητες αλλά και τους ίδιους περιορισμούς, με τον κυριότερο να είναι πως προς το παρόν απαιτεί κονσόλα 3DS με firmware 4.1 έως και 4.5 για να λειτουργήσει. Με το συγκεκριμένο review θα εξετάσουμε τις δυνατότητες της κάρτας και το κατά πόσο μπορεί να σταθεί στην αγορά ως μία οικονομική λύση για όποιον θέλει να παίξει 3DS roms στο 3DS του.  

Ο «πόλεμος» με την Gateway και οι παράπλευρες απώλειες
Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η R4i 3DS Gold Deluxe έχει «δανειστεί» πολλά στοιχεία από τη σχεδίαση του hardware αλλά και του software της Gateway 3DS. Τα πράγματα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, καθώς και η Gateway πρώτη χρησιμοποίησε το WOOD firmware στην κάρτα της, το οποίο είχε αρχικά αναπτυχθεί για την R4i (την έκδοση που έπαιζε μόνο DS roms) και τους κλώνους της. Όσο πολύπλοκη κι αν είναι αυτή η ιστορία, το θέμα που αφορά τους χρήστες είναι πως η Gateway θέλησε να αποτρέψει τις άλλες εταιρείες από το να αντιγράφουν το firmware της, και φημολογείται πως ενσωμάτωσε επιπλέον κώδικα στις τελευταίες εκδόσεις του που υπό συγκεκριμένες συνθήκες, καταστρέφει το 3DS του χρήστη όταν ανιχνέυσει κάποια κάρτα-κλώνο! Φυσικά οι εταιρίες που κατασκευάζουν τους κλώνους, μεταξύ των οποίων και η R4i GOLD Team, πήραν αυτό το firmware και ήδη μερικοί χρήστες που το χρησιμοποίησαν κατέστρεψαν την κονσόλα τους!
Οι εκδόσεις του firmware της R4i 3DS Gold Deluxe που επιρρεάζονται είναι οι 3.1 έως και 3.3b. Για λόγους ασφαλείας μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, χρησιμοποιήσαμε την έκδοση 2.0 για τους σκοπούς του review και προτείνουμε σε όλους τους χρήστες της κάρτας να κάνουν το ίδιο.


Χαρακτηριστικά
- Υποστηρίζει πλήρως το 3DS στην έκδοση firmware V4.1.0 έως V4.5.0.
- Δουλεύει σε 3DS/3DS XL.
- Δεύτερης γενιάς 3DS flashkit.
- Ενσωματώνει το WOOD firmware και αναβαθμίζεται παράλληλα με την ανάπτυξη του τελευταίου.
- Υποστήριξη από την R4i Gold Team, που αναπτύσει το firmware της κάρτας.
- Υποστηρίζει κάρτες microSD σε χωρητικότητες 2GB, 4GB, 8GB, 16GB, 32GB και σε διαφορετικές ταχύτητες (Class 2-10).
- Υποστηρίζει firmware spoofing (παίζει παιχνίδια που απαιτούν 3DS firmware μεγαλύτερο του 4.5).
- Υποστηρίζει region free (παίζει παιχνίδια από όλα τα regions).


Περιεχόμενα πακέτου

P1000471_zps448795f2.jpg

Το πακέτο της R4i Gold 3DS Deluxe είναι ένα απλό blister pack, η οποία ανοίγει και κλείνει πολλές φορές χωρίς να χαλάει η συσκευασία. Η διάφανη συσκευασία μας επιτρέπει να δούμε όλα τα περιεχόμενα του πακέτου, που αποτελούνται από δύο κάρτες για το 3DS. Πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως ουσιαστικά αγοράζουμε δύο κάρτες με το πακέτο, μία για να παίζουμε 3DS roms στο 3DS και μία για να παίζουμε DS roms και για να εγκαταστήσουμε το exploit στην κονσόλα μας (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

P1000474_zps9ff5791a.jpg

Η πρώτη κάρτα είναι λευκού χρώματος με μαύρο αυτοκόλλητο και αναγράφει “R4i GOLD 3DS Starter” με χρυσά γράμματα.

P1000478_zpsa3f474ad.jpg

P1000487_zpsa8417858.jpg

Η υποδοχή για την κάρτα microSD βρίσκεται στην πάνω ακμή της κάρτας και δεν διαθέτει μηχανισμό με ελατήριο για εύκολη εξαγωγή της microSD.

P1000476_zps251c7876.jpg

Οι επαφές της κάρτας δεν διαθέτουν πλαστικούς οδηγούς όπως τα γνήσια cartridges του 3DS, αλλά είναι εκτεθημένες όπως τα cartridges του απλού DS. Θεωρητικά αυτό σημαίνει πως υπάρχει μεγαλύτερο κενό ανάμεσα στις επαφές της κάρτας και τις αντίστοιχες της κονσόλας 3DS, που μπορεί να οδηγήσει στο να μην κάνει καλή επαφή σε ορισμένες κονσόλες. Άλλη μία διαφορά με τα cartridge του 3DS είναι πως δεν υπάρχει το πλαστικό εξόγκωμα στο πάνω δεξιά μέρος της κάρτας, που χρησιμοποιείται στο να αποτρέπει τα cartridges του 3DS από το να τοποθετούνται στο Slot-1 του DS. Γενικά η ποιότητα του πλαστικού είναι εφάμιλλη με παλαιότερα flash carts για το DS και συνδυασμένη με το γεγονός πως οι δύο «φέτες» πλαστικού που κρατάνε μέσα τους το PCB της κάρτας, ενώνονται μεταξύ τους μόνο με πλαστικές υποδοχές που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη και όχι με βίδες, δίνει στην κάρτα μία μάλλον εύθραυστη υφή.

P1000480_zpscfdf0cba.jpg

P1000484_zps47b3d864.jpg

P1000486_zps8a8cd63c.jpg

Η δεύτερη κάρτα είναι ως σχήμα και ποιοτικά παρόμοια με την πρώτη, με την διαφορά πως είναι γκρι χρώματος και το αυτοκόλλητό της είναι μπλέ και αναγράφει “R4i GOLD 3DS” με ασημί γράμματα.  

P1000490_zps46fc96ca.jpg


Μέσα στο blister πακέτο δεν περιλαμβάνεται κάποιο microSD USB card reader, όμως στο πακέτο που μας εστάλει από την Woocards.com περιέχονταν επιπλέον ένα απλό reader τέτοιο τύπου.


Προετοιμασία καρτών
Όπως προαναφέρθηκε, για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάρτες θα χρειαστούμε ένα 3DS ή 3DS XL με firmware 4.1.0 έως 4.5.0. Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να παίξουν σε μεγαλύτερο firmware, ούτε να γίνει downgrade το 3DS με κάποιο τρόπο, το οποίο σημαίνει πως αν η κονσόλα σας έχει firm μεγαλύτερο του 4.5.0 θα πρέπει ή να βρείτε κάποια άλλη κονσόλα, ή να περιμένετε μήπως βγει υποστήριξη σε μελλοντικό firmware της R4i Gold Deluxe για περισσότερα 3DS.
Επιπλέον της κονσόλας, θα χρειαστούμε δύο κάρτες microSD, ένα USB microSD reader και για μόνο μία χρήση, ένα SD card reader (ενδεχομένως ο υπολογιστής σας να έχει ενσωματωμένο ένα τέτοιο reader). Η μία microSD κάρτα συνίσταται να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 2GB και θα χρησιμοποιηθεί στην γκρι κάρτα, ενώ η δεύτερη συνίσταται να έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 16GB και θα χρησιμοποιηθεί στην λευκή κάρτα, ώστε να μπορεί να χωρέσει ακόμα και τα μεγαλύτερα roms του 3DS. Να επισημάνουμε εδώ πως αν δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η δυνατότητα της χρήσης της γκρι κάρτας για να παίζετε DS roms, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μία 16GB κάρτα για όλη τη διαδικασία.
Επίσης, θα κάνουμε χρήση και της κάρτας SD που διαθέτει ήδη το 3DS μας, για να εγκαταστήσουμε το exploit και για την αποθήκευση των save των παιχνιδιών. Αν για οποιονδήποτε λόγο το 3DS μας δεν έχει πλέον την κάρτα που περιείχε η αρχική του συσκευασία, θα πρέπει να προμηθευτύμε και μία SD κάρτα χωρητικότητας τουλάχιστον 2GB.

Τέλος, θα πρέπει να κατεβάσουμε τα εξής αρχεία για την κάρτα, τα οποία μπορούμε να βρούμε στην διεύθυνση www.r4ids.cn
Wood R4 V1.64 – Τα περιεχόμενα αυτού του συμπιεσμένου αρχείου θα τα τοποθετήσουμε στoν root κατάλογο της microSD που θα τοποθετήσουμε στην γκρι κάρτα.
Firm(3DS_Card)_2.0 – Το συμπιεσμένο αρχείο αυτό περιέχει οδηγίες για το exploit και για να φορτώσουμε παιχνίδια του 3DS, καθώς και ένα αρχείο “launcher.dat” που θα αντιγράψουμε στην SD κάρτα του 3DS.
Win32DiskImager – Αυτό το πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να γράψουμε τα 3DS roms στην δεύτερη microSD κάρτα.   

Αφού λοιπόν έχουμε όλα τα παραπάνω έτοιμα, ξεκινάμε τη διαδικασία:
1) Βγάζουμε την κάρτα SD από το 3DS και το βάζουμε στον υπολογιστή μας με την χρήση ενός SD card reader.
2) Ανοίγουμε το αρχείο “Firm(3DS_Card)_2.0.rar” και αντιγράφουμε το αρχείο “launcher.dat” στο root κατάλογο της κάρτας.
3) Βγάζουμε την κάρτα από το reader και την τοποθετούμε στο 3DS μας.
4) Αποσυμπιέζουμε τα περιεχόμενα του αρχείου “Wood R4 V1.64.rar” στην microSD που θα μπει στην γκρι κάρτα.

P1000494_zpsa2ade0cd.jpg

5) Βάζουμε την γκρι κάρτα στο 3DS μας. Θα εμφανιστεί ένα εικονίδιο παιχνιδιού, το οποίο και επιλέγουμε.

P1000495_zps8fda1b78.jpg

6) Μόλις μπει στο περιβάλλον εργασίας της κάρτας, πατάμε START και από το μενού που θα βγει επιλέγουμε το “3DS Setup”.

P1000497_zps576f0e6a.jpg

7) Επιλέγουμε το region της κάρτας μόλις μας ζητηθεί (EUR/USA/JAP) και πατάμε το B.
8)Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του exploit και βγει το αντίστοιχο μύνημα, πατάμε το Home για να βγούμε στο κυρίως μενού του 3DS. Από αυτή τη στιγμή, αν δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου τα DS roms, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ξανά την γκρι κάρτα, επομένως μπορούμε αν θέλουμε να βγάλουμε την κάρτα microSD και να τη χρησιμοποιήσουμε και στη λευκή κάρτα.

P1000498_zps430d74c6.jpg

P1000501_zps25d8bb25.jpg

P1000502_zps1b7cda31.jpg

P1000504_zps3e3b4e02.jpg

9) Πατάμε το εικονίδιο “Settings” στο κυρίως μενού του 3DS, μετά στην επιλογή “Other Settings” και επιλέγουμε το κουμπί “Profile”. Τέλος, επιλέγουμε το “Nintendo DS Profile”.
10) Το 3DS μας είναι τώρα σε κατάσταση exploit και μπορούμε να τρέξουμε 3DS roms από την λευκή κάρτα. Αν κλείσουμε την κονσόλα, θα πρέπει να επαναλάβουμε το βήμα 9) για να ξαναμπεί σε αυτή την κατάσταση.
Τώρα πρέπει να γράψουμε ένα 3DS rom στην δεύτερη κάρτα microSD:
1) Προμηθευόμαστε ένα 3DS rom (αρχείο με κατάληξη *.3ds) και το αντιγράφουμε στο PC μας.
2) Βάζουμε την κάρτα microSD που θα μπει στη λευκή κάρτα στο PC μας μέσω του microSD reader.
3) Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα Win32DiskImager στο PC μας.
4) Ξεκινάμε το πρόγραμμα και επιλέγουμε το γράμμα οδηγού που έχει δωθεί στο microSD reader από τα Windows. ΠΡΟΣΟΧΗ στο να μην επιλέξουμε άλλο γράμμα επειδή μπορεί να σβήσουμε καταλάθος τα περιεχόμενα ενός άλλου drive στον υπολογιστή μας.
5) Από το αντίστοιχο πεδίο του προγράμματος, πάμε στον κατάλογο που έχουμε τα 3DS roms και επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να γράψουμε στην κάρτα. Αν δεν τα βλέπουμε, επιλέγουμε “All Files” στο κάτω drop down menu ώστε να βλέπουμε όλα τα αρχεία.
6) Μόλις επιλέξουμε το rom, πατάμε το κουμπί “Write” και στον διάλογο που εμφανίζεται επιλέγουμε “Yes”.

P1000505_zpsc99f8cf9.jpg

7) Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή, βγάζουμε την microSD από το reader και την τοποθετούμε στην λευκή κάρτα R4i 3DS Gold Deluxe Starter και την τελευταία στο 3DS μας. Αν όλα έχουν γίνει σωστά, θα εμφανιστεί το εικονίδιο του παιχνιδιού που γράψαμε στη microSD και μπορούμε να το τράξουμε, σαν να ήταν κανονικό παιχνίδι του 3DS.


Πως κάνουμε Save στα παιχνίδια

Ένα σημείο που θέλει προσοχή όταν χρησιμοποιούμε την R4i 3DS Gold Deluxe είναι πως όταν κάνουμε save μέσα σε ένα παιχνίδι, το αρχείο δεν σώζεται κατευθείαν στην SD του 3DS αλλά αποθηκεύεται προσωρινά στην microSD που έχουμε τοποθετήσει στην κάρτα. Αυτό σημαίνει πως αν κλείσουμε το 3DS όσο είμαστε ακόμα μέσα στο παιχνίδι, το save θα σβηστεί. Για να μεταφέρουμε το save στην εσωτερική μνήμη του 3DS, πρέπει μόλις τελειώσουμε να παίζουμε να πατήσουμε το κουμπί Home και να βγούμε έτσι στο κυρίως μενού του 3DS, το save θα αντιγραφεί τότε στην SD του 3DS με την μορφή αρχείου *.sav και μόλις ξεκινήσουμε πάλι το παιχνίδι θα μπορούμε να συνεχίσουμε από το τελευταίο save point. Επίσης μπορούμε να κάνουμε backup τα αρχεία *.sav στον υπολογιστή μας ώστε να είμαστε εξασφαλισμένοι πως δεν θα χάσουμε την πρόοδό μας στα παιχνίδια.
Η διαδικασία πάντως χωρίς να είναι ιδιαιτερα πολύπλοκη μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δεδομένων, αν ξεχαστούμε και κλείσουμε την κονσόλα ή αν μας τελειώσει η μπαταρία πριν προλάβουμε να βγούμε στο κυρίως μενού.


Έλεγχος συμβατότητας

Η R4i 3DS Gold Deluxe είναι συμβατή με τα περισσότερα roms για 3DS που κυκλοφορούν. Μέχρι στιγμής, δεν υποστηρίζει homebrew εφαρμογές αλλά μόνο εμπορικούς τίτλους του 3DS.
Σε δοκιμές που πραγματοποιήσαμε με διάφορους τίτλους, παρατηρήσαμε καλή συμβατότητα:

compatibility_zpsbf4ad924.png

Τα Pokemon X, Pokemon Y και Animal Crossing: New Leaf δεν λειτουργούν προς το παρόν σε καμμία κάρτα για το 3DS, καθώς χρησιμοποιούν διαφορετικό τρόπο ελέγχου της εσωτερικής μνήμης του 3DS που συναντάμε σε εκδόσεις firmware μεταγενέστερες του 4.5.  

Συμπέρασμα
Η R4i 3DS Gold Deluxe είναι μία flash cart για το 3DS που καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό αυτό που υπόσχεται, να προσφέρει δηλαδή τη δυνατότητα να τρέξουμε roms του 3DS στην φορητή μας κονσόλα. Σε σχέση με την Gateway 3DS, προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες σε συγκριτικά χαμηλότερο κόστος. Τα μόνα games που δεν παίζουν προς το παρόν είναι τα Pokemon X και Y καθώς και το νέο Animal Crossing, αλλά ελπίζουμε να προστεθεί υποστήριξη για αυτά στο μέλλον.
Η αρχική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι σχετικά πολύπλοκη και σίγουρα θα δυσκολέψει ακόμα και χρήστες που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κάποιο flash cart για DS και DSi αλλά γενικότερα δουλεύει απροβλημάτιστα.
Όπως και η Gateway, απαιτεί 3DS με έκδοση firmware μικρότερη του 4.5.0, το οποίο σημαίνει πως αν έχετε κάνει πρόσφατα update θα πρέπει να περιμένετε για κάποιο νέο αρχείο υποστήριξης ώστε να δουλέψει η κάρτα στην κονσόλα σας.
Η ποιότητα κατασκευής είναι μέτρια και θα περιμέναμε κάτι καλύτερο, ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Μελλοντικά η κάρτα αναμένεται να υποστηρίζει περισσότερα από ένα παιχνίδια στην κάρτα microSD, ήδη η R4i Gold Team έχει ανακοινώσει αυτή τη λειτουργία στην επερχόμενη έκδοση 4.0 του firmware της κάρτας.
Γενικά πάντως, το μεγάλο μειονέκτημα της κάρτας είναι πως η εξέλιξή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από της εξέλιξη και της Gateway 3DS. Αν κάποια στιγμή η R4i Gold Team δεν καταφέρει να αντιγράψει επιτυχώς το τελευταίο firmware της Gateway, τότε η κάρτα ή θα μείνει πίσω σε υποστήριξη ή θα πρέπει να αναπτύξουν μόνοι τους το firmware. Αν συνδυάσουμε το γεγονός πως η Team Gateway ενεργά προσπαθεί να βλάψει τους χρήστες των αντιπάλων καρτών ενσωματώνοντας κακό κώδικα στα firmware που κυκλοφορεί, οι αγοραστές της R4i 3DS Gold Deluxe θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση της κάρτας τους.

Πλεονεκτήματα


  • Καλή συμβατότητα με 3DS roms
  • Τιμή σε σχέση με ανταγωνισμό
  • Region free σε όλα τα παιχνίδια  
  • Δυνατότητα backup των saves

Μειονεκτήματα


  • Απαιτεί 3DS με παλιό firmware
  • Χρησιμοποιεί αντιγραμμένο firmware
  • Μέτρια ποιότητα κατασκευής
  • Δεν τρέχει τα Pokemon Χ & Υ

scorecard_zps62e15b16.png

 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μια σκετη αντιγραφη τς gateway.. γτο αμα θελετε τα λεφτα σας να πανε καπου αξιοπιστα να τα σκασετε στν gateaway, μακρια απο κλωνους 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλύτερα να περιμένετε να ξεκαθαρήσει το τοπίο με τα μπρικαρίσματα.

 

Είχα διαβάσει ότι το firmware με το multi rom feature της gateway δεν θα είναι συμβατό με τους κλώνους. Μέχρι και όταν με το καλό βγεί αναμείνατε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακόμα και με την Gateway υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μπρικάρισμα αυτή τη στιγμή. Η μόνη λύση είναι η χρήση παλαιότερου firm που δεν περιέχει τον brick κώδικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 μήνες μετά...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...