Προς το περιεχόμενο

Δημοσιογραφία η δημοσιοκαφρία?


ΜΑΝΩΛΗΣ1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα θέμα που με απασχολεί καιρό και ήθελα να γράψω περί αυτού.

 

Έχω σιχαθεί πλέον αρκετές λειτουργίες του διαδικτύου , αρκετές σελίδες , για να μην πω για το facebook στο οποίο είμαι πλέον εκτός εδώ και 3 μήνες και δεν σκοπεύω να επιστρέψω γιατί δεν μου προσφέρει κάτι.

 

Έχει γίνει πλέον κουραστικό το να βγαίνει κάθε μέρα και ένα καινούργιο ενημερωτικό site . Κάθε δημοσιογράφος πλέον ο οποίος έγινε γνωστός τα τελευταία 20 χρόνια έχει και ένα site. Όχι κάτι ξεχωριστό αλλά μια σελίδα η οποία αναπαραγάγει τις ίδιες ειδήσεις , τις ίδιες ειδήσεις με την χρήση παραπλανητικών τίτλων για να μπορέσει να παραπλανήσει τον αναγνώστη και να του κινήσει την περιέργεια να μπει στο εν λόγω άρθρο. Τις ίδιες βλακέιες του στυλ «δείτε την φώτο που κάνει τον γύρο των social media».

 

Πλέον κανείς δεν μιλάει για αυτές τις σελίδες με τα ονόματα τους αλλά όλοι λένε το site του δημοσιογράφου Α , του Β η του Γ.

Λυπάμαι τα παιδιά που αναγκάζονται χωρίς να είναι δημοσιογράφοι να γράφουν κάθε μέρα τόσες μπαρούφες μόνο και μόνο για τα views και για την απήχηση που θα έχουν στο κοινό.

Σιχαίνομαι πολλούς κάθε μέρα που βγάζουν την χολή τους με την μορφή σχολίων κάτω από τα άρθρα λες και με επίθετα τα οποία δεν μου πάει να τα προφέρω καν .Με λεκτικές επιθέσεις και ευχές για αρρώστειες στον τάδε πολιτικό , στον τάδε επιχειρημάτια η ακόμα και στους συντάκτες και υπευθύνους της κάθε ιστοσελίδας.

 

Και φυσικά όλα αυτά με την ανοχή της κάθε σελίδας την οποία δεν την νοιάζει η επίθεση ή η συμπαράσταση του καθενός. Αρκεί να έχει απήχηση , likes , views , έσοδα το κάθε άρθρο . Κοτσάρουν ένα facebook plugin και όποιον πάρει ο χάρος.

 

Από την άλλη υπάρχουν σελίδες τέτοιου στυλ πάλι που δεν απαρτίζονται από δημοσιογράφους αλλά από απλά άτομα τα οποία πάλι δεν τους νοιάζει αν θα προσφέρουν και πάνε μόνο για το κέρδος. Πολλοί από αυτούς φτιάχνουν παραπλανητικές σελίδες στο facebook , μαζεύουν και αγοράζουν likes και ξάφνου μια ημέρα βγάζουν στον αέρα το ενημερωτικό τους site και ποστάρουν στο facebook συνεχώς ειδήσεις γιατί ξέρουν ότι όλο και κάποιος θα μπει στον κόπο μέσω των ενημερώσεων να κάνει ένα κλικ.

 

Και δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που το κάνουν . Θεωρώ πάρα πολύ άσχημο να παραπλανείς για να βγάλεις χρήματα.

 

Δεν ξέρω που πάει το διαδίκτυο. Και συγκεκριμένα το ελληνικό διαδίκτυο. Έχει ξεφύγει ο κόσμος .

Ευτυχώς πολλοί έχουν αποστασιοποιηθεί από όλο αυτό το παραλήρημα και φυσικά υπάρχουν και οι άλλοι οι οποίοι με την δουλειά που κάνουν προσπαθούν να προστατεύσουν τον κόσμο από αυτή τη παραπλάνηση. Και οι οποίοι δέχονται απειλές καθημερινά. Γιατί πίσω από μια παραπλανητική είδηση μπορεί να κρύβονται πολλά.

 

Προτιμώ με λίγα λόγια να διαβάζω το κουλουρι η του Moufanet για να γελάσω λίγο ξέροντας ότι οι ειδήσεις είναι κατασκευασμένες , άσχετα αν πολλοί τις αναπαράγουν για αληθινές.

 

Σίγουρα υπάρχουν δημοσιογράφοι που αξίζουν να λέγονται δημοσιογράφοι. Να έχουν σεβασμό στον αναγνώστη και να του παρουσιάζουν την αλήθεια όπως είναι και όχι με σάλτσες η με παραπλάνηση για να κερδίσουν τα like η οτιδήποτε άλλο.

Σίγουρα υπάρχουν σελίδες οι οποίες αξίζουν τον σεβασμό και πάνε με σταθερά και σίγουρα βήματα έχοντας ως σκοπό την ενημέρωση και μόνο. Αλλά δυστυχώς αυτές οι σελίδες μετριούνται στα δάχτυλα. Και η απήχηση τους είναι αρκετά μικρή.Αλλά παλεύουν γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχεις συνείδηση σε ότι κάνεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 58
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Κοιτα Μανώλη, ο κάθε δημοσιογράφος πλέον, λέει την άποψή του σε κάποια blog. Αυτό δεν ειναι κακό.

Εμένα με ενοχλεί οταν λένε την άποψή τους στο δελτίο ειδήσεων ή σε ειδησιογραφικά σάιτ, εφημερίδες κτλ.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να ειναι αμερόληπτος και δίκαιος.

Ούτε κόκκινος, ούτε πράσινος, ούτε μπλε.

Απλά να μεταφέρει την είδηση, όσο πιο λεπτομερώς μπορει.

Τώρα γιατι έχουμε  (όχι μονο εμεις) κάνει τον δημοσιογράφο, παρουσιαστή, showman, εισαγγελάτο κτλ κτλ προφανως ειναι σημείο των καιρών.

 

Προσωπικά μια είδηση για την οποία καταλαβαίνω οτι ο συγγραφέας της δεν ειναι δικαιος φροντιζω να τη διαβάζω από 5-6 διαφορετικές πηγές και να κρίνω μόνος μου τι ισχύει και τι όχι.

 

Τώρα αν εσυ ή εγω, θεωρούμε οτι ο τάδε δημοσιογράφος ειναι φερέγγυος και διαβάζουμε το μπλογκ του ειναι άλλο ζήτημα.

 

Καλό ειναι βέβαια να διαβάζουμε τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης.

Ας πουμε εγώ δεν συμφωνώ με το μνημόνιο. Διαβαζω όμως συχνά το capital ακριβώς για να βλέπω και τις αντίθετες απόψεις.

Έτσι λαμβάνουμε την ειδηση απο τις 2 πλευρές.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχεις να προτείνεις καμία σελίδα που αξίζει τον σεβασμό για την ενημέρωση που προσφέρει; 

 

Σελίδες υπάρχουν οι οποίες αξίζουν. Δεν κάνω όμως διαφήμιση ούτε έγραψα το άρθρο για να διαφημίσω κάποια από αυτές. Απλά αυτο το πράγμα με τα ενημερωτικά έχει καταντήσει κουραστικό. Ειδικά κάποιες σελίδες ανεβάζουν ότι άχρηστο υπάρχει για να έχουν αναγνωσιμότητα. Αλλά δεν μπορείς να πεις ότι θα φτιάξω ένα ενημερωτικό site και θα ανεβάζω δίπλα στις πρώτες και σημαντικές ειδήσεις ότι σκουπίδι κυκλοφορεί . Θα μου πεις ελεύθερος είναι ο καθένας να κάνει ότι θέλει. Και ο αναγνώστης είναι ελεύθερος να πατήσει ότι θέλει να δει η να κλείσει την σελίδα και να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

Μπορεί να είμαι γραφικός , ρομαντικός , μπορεί οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να μην μπορώ να προσαρμοστώ σε όλη αυτή την ιδέα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαλια μαυρα ειναι ολοι δεν μπορω να σκεφτω καποια εξαιρεση. Βασικα εχουν μπλεξει το σχολιο με το ρεπορταζ με συνεπεια καθενας να λεει το μακρυ του και το κοντο του.

 

Μετεφερε μας την ειδηση ποιος, που, ποτε, πως και γιατι. Κρατα το σχολιο για τον εαυτο σου η γραψτο σε μια ειδικη στηλη και ασε τον κοσμο να βγαλει τα δικα του συμπερασματα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απλά πάρα πολλοί δημοσιογράφοι (ή 'δημοσιογράφοι') δεν ξέρουν τί σημαίνει είδηση και τί σημαίνει σχόλιο.

Τα κάνουν όλα έναν αχταρμά με την ελπίδα να πουλήσουν.

Στο χέρι μας είναι λοιπόν να έχουμε κριτική σκέψη, όπως είπε και ο Cossutius, και να διασταυρώνουμε τις πηγές. Καλό είναι να μην έχουμε γενικά τυφλή εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχουμε ότι μας αξίζει, σε όλους τους τομείς

Εχουμε αυτό που θέλει ένα ποσοστό το οποίο έχει το χρήμα να πληρώνει.

Αν ήταν στο χέρι μου, θα είχα μόνο την ΕΡΤ του 1980. Ειδήσεις χωρίς σχόλια, ντοκιμαντέρ και εκπαιδευτική τηλεόραση.

Δε με ενδιαφέρει να ακουω την υποκινούμενη άποψη της καθε γλάστρας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχουμε ότι μας αξίζει, σε όλους τους τομείς

Aκριβως, οπως και με τους πολιτικους  ετσι  και το επιπεδο της δημοσιογραφιας  αντανακλα το επιπεδο του κοινου στο οποιο απευθυνονται .

Μας αρεσει δεν μας αρεσει αυτη ειναι η πραγματικοτητα  οταν θα βελτιωθουμε εμεις ως πολιτες τοτε θα βελτιωθουν και ολα τα υπολοιπα .Ετσι λειτουργει η Δημοκρατια  αν δεν θελετε ευθυνες καντε τα βοδια να παμε σε καθεστωτικα πολιτευματα  να δικαιουστε τοτε να  επικαλειστε ενα σωρο δικαιολογιες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...