Προς το περιεχόμενο

web development

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους,

επειδή θέλω να σχολιάσω κάτι σχετικά με το web development, το οποίο δεν σχετίζεται όμως με προγραμματισμό, αποφάσισα καλώς ή κακώς να το γράψω εδώ.

Είμαι απόφοιτος πολυτεχνικής σχολής που σχετίζεται και με προγραμματισμό. Στην πορεία αποφάσισα να ασχοληθώ με το web development.  Ξεκίνησα να διαβάζω διάφορα e-books, tutorials και μέσω αυτών απέκτησα γνώσεις html, css, javascript, php, mysql. Το θέμα όμως είναι ότι μέσα από τα βιβλία δεν μαθαίνεις τόσα, όσα μαθαίνεις μέσα από την πράξη. Θα μπορούσε κάποιος να μου πει να κάτσω να σκεφτώ να φτιάξω ένα site, αλλά μάλλον πάσχω από έλλειψη ιδεών. Αυτό που θα ήταν προτιμότερο για μένα, θα ήταν να βρω κάποιον να με προσλάβει για την υλοποίηση ενός project, ο οποίος θα μπορέσει να  μου μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις που έχει με το αντικείμενο ώστε να μπορέσω να αποκτήσω κάποια πείρα. Δυστυχώς όμως κανείς δεν θέλει να ρισκάρει να προσλάβει κάποιον που δεν έχει καθόλου εμπειρία σε ένα project. Πολλοί εργοδότες με απορρίπτουν, επειδή δεν έχω επαγγελματική εμπειρία. Πρέπει δηλαδή να τα γνωρίζουμε όλα ώστε να μας προσλάβει κάποιος; Και πως θα τα μάθουμε όλα αν κανείς δεν θέλει να σε προσλάβει; Μπορεί κάποιος μέσα από την θεωρία και μόνο να μάθει τα πάντα;

Θα ήθελα την γνώμη σας.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Δημοσ.

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει να κάτσω να σκεφτώ να φτιάξω ένα site, αλλά μάλλον πάσχω από έλλειψη ιδεών.

Πιθανότερο είναι να πάσχεις από έλλειψη κινήτρου γιατί αυτό που λες δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όπως το είπες έτσι ακούγεται. Αν κάποιος σου έλεγε πως θέλει να γίνει μουσικοσυνθέτης αλλά δεν ξέρει τι να συνθέσει τι θα του έλεγες;

Αυτό που θα ήταν προτιμότερο για μένα, θα ήταν να βρω κάποιον να με προσλάβει για την υλοποίηση ενός project, ο οποίος θα μπορέσει να  μου μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις που έχει με το αντικείμενο ώστε να μπορέσω να αποκτήσω κάποια πείρα.

Δηλαδή με άλλα λόγια το ιδανικότερο θα ήταν κάποιος να σε πληρώσει για να αποκτήσει τη δυνατότητα... να σε διδάξει.

Νομίζω ότι θα έπρεπε καλύτερα να σκεφτείς για ποιό λόγο να το κάνει αυτό οποιοσδήποτε, δηλαδή τι έχει να κερδίσει εκείνος από αυτή τη διαδικασία. Ή αν θέλεις, δοκίμασε να απαντήσεις στον εαυτό σου την ερώτηση "γιατί να προσλάβει κανείς εμένα αντί για κάποιον άλλο;". Προφανώς δεν ψάχνουμε απάντηση αποστομωτική, αλλά αν δε βρεις ούτε εσύ ο ίδιος απάντηση καταλαβαίνεις ότι μόνο κατά τύχη θα μπορούσε κανείς να σε προσλάβει. Αν πάλι βρεις απάντηση, κάνε ο,τι χρειάζεται για να ακούγεται όσο το δυνατόν πειστικότερη.

Δημοσ.

Εγώ θα σου πρότεινα να φτιάξεις κάτι δικό σου απλό και θα σου έρθουν και ιδέες.. Αν δεν σου έρθουν υπάρχουν τόσα OpenSource που θέλουν developers !

Δημοσ.

Το πρόβλημα του φίλου μας, εάν κατάλαβα σωστά, είναι ότι δεν βρίσκει μια δουλειά πάνω στο αντικείμενο με σκοπό να εξελιχτεί ως web developer και να γεμίσει το βιογραφικό του.

Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να διαβάζεις όσο μπορείς, να πειραματίζεσαι ακόμα περισσότερο και ταυτόχρονα να ψάχνεις για μια δουλειά.

Σίγουρα θα είναι δύσκολο μιας και δεν έχεις προυπηρεσία για αυτό οι βλέψεις σου να είναι προσωρινά τουλάχιστον χαμηλές.

Δημοσ.

Το γνωστό πρόβλημα της κότας και του αυγού...Πως θα με προσλάβει κάποιος χωρίς εμπειρία και πως θα αποκτήσω εμπειρία αν δεν με προσλάβει κάποιος... Όλοι βρεθήκαμε εκεί κάποια στιγμή.

Υπάρχει μία μικρή διαφορά όμως: Η προηγούμενη εμπειρία δεν είναι απόλυτα το ζητούμενο. Απλά είναι ένας εύκολος τρόπος για να πείσεις ότι θα ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις του έργου, το οποίο είναι και το πραγματικό ζητουμενο. Με άλλα λόγια, αν καταφέρεις να εμπνεύσεις εμπιστοσύνη, κάποιος τελικά θα σε εμπιστευθεί.

Το να έχεις "έλλειψη ιδεών" δεν είναι κάτι από το οποίο πάσχεις (άλλωστε, αν παραδεχτώ το αντίθετο, θα πρέπει να παραδεχτώ και τη δική μου ασθένεια!). Η δουλειά σου δεν είναι να έχεις ιδέες, αλλά να υλοποιείς ιδέες. Είτε δικές σου, είτε των άλλων.

Μπορείς να βρεις πράγματα για να ξεκινήσεις να αναπτύσσεις. Το πρώτο και καλύτερο, η προσωπική σου σελίδα. Ένα site με τόσο λίγο περιεχόμενο θα σου δώσει την ευκαιρία να ασχοληθείς μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε να έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και να μπορείς να το επιδεικνύεις.

Έπειτα, μπορείς να φτιάξεις ένα ή περισσότερα blogs για θέματα που σε ενδιαφέρουν και μπορείς να γράφεις. Το λέω γιατί αυτό δεν είναι θέμα ιδέας, είναι τι σ' αρέσει. Δεν έχει τόσο σημασία να είναι πρωτότυπο, αρκεί να μπορείς να το συντηρείς. Φαντάσου την "ταλαιπωρία" κάποιου που αποφασίζει να φτιάξει ένα ταξιδιωτικό blog ενώ δεν του αρέσουν τα ταξίδια... Σε αντίθεση με κάποιον άλλο που ταξιδεύει συχνά και μετά από κάθε ταξίδι δεν βλέπει την ώρα να αφηγηθεί την εμπειρία του. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει καμία σημασία πόσα άλλα υπάρχουν στον κόσμο, ή πόση επισκεψιμότητα θα καταφέρεις να έχεις ή πόσο πρωτότυπο είναι. Δουλειά (ικανότητες) θέλεις να δείξεις, και όχι πρωτοτυπία. Επικεντρώσου εκεί.

Φτιάξε κάτι open source και ανέβασέ το σε κάποιο repository. Ένα plugin, ένα module, μία library, ένα theme... Μετά φτιάξε και ένα mini site αφιερωμένο στο "κατόρθωμά" σου, με βοήθεια, faq, ίσως κάποιο forum.... Και πάλι, δεν χρειάζεται να είναι κάτι πρωτότυπο, πάρε ιδέες από κάτι που έχει κάνει κάποιος άλλος. Αν τύχει να γίνει και ανταγωνιστικό, ακόμα καλύτερα!

Βοήθησε κάποιον άλλο να φτιάξει αυτό που θέλει. Ή υλοποιήστε μαζί την ιδέα κάποιου άλλου. Φτιάξε δωρεάν (ή πολύ φθηνά) το site ενός συλλόγου, το προσωπικό site κάποιου άλλου... Γενικά, εμπλέξου σε κάποιο project, ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνεις εθελοντικά κι αφιλοκερδώς. Η αγορά "ξέρει" ότι σε αυτή τη φάση επενδύεις στη φήμη σου και θα είσαι "φθηνός". Και από αυτή την άποψη, είσαι περιζήτητος. Τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον, από εκεί που δεν το περιμένεις! ;)

Μέχρι εδώ θα έχεις τη δυνατότητα να δείξεις κάποια δουλειά, σαν ένδειξη των τεχνικών ικανοτήτων σου και μόνο. Για να πείσεις κάποιον ότι θα "του κάνεις καλά τη δουλειά", χρειάζονται κι άλλα πράγματα: ικανότητα συνεννόησης/συνεργασίας, αφοσίωση στο σκοπό, γρήγορη αντίδραση σε αστάθμητες καταστάσεις... Γι αυτό, για αρχή, θα πρέπει να "κυνηγάς" projects που βασίζονται περισσότερο σε τεχνικές ικανότητες και λιγότερο στα υπόλοιπα. Δηλαδή μικρές δουλειές, που πάνω-κάτω ακολουθούν κάποια "περπατημένη" και που θα είσαι σίγουρος ότι θα ανταπεξέλθεις. Εδώ δεν ισχύει το "ουκ εν τω πολλώ το ευ". Καλύτερα πολλά, μικρά και τετριμμένα, παρά το ένα, μεγάλο και innovative που αν "κολλήσεις" σε μία ρουτίνα θα βλέπεις το deadline να έρχεται καταπάνω σου, και που στην τελική θα είναι ένα μόνο entry στο portfolio σου.

Από τη στιγμή που θα έχεις κάποια πράγματα να δείξεις, όχι δικά σου αλλά φτιαγμένα για άλλους, θα μπορείς να κυνηγήσεις μεγαλύτερα πράγματα.

• Like 1
Δημοσ.

Σας ευχαριστώ όλους που ασχοληθήκατε με το θέμα μου.

Αγαπητέ defacer, εννοείται πως σε καμία περίπτωση δεν θα βρεθεί κάποιος ώστε να με προσλάβει και να με πληρώνει για να μου μάθει web development.

Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι αυτό που μου έχετε προτείνει. Να ασχοληθώ εθελοντικά με την υλοποίηση κάποιου project. Επειδή όμως η περιοχή στην οποία μένω δεν έχει δουλειές σχετικές, θα πρέπει να ασχοληθώ εξ αποστάσεως. 

Μπορεί κάποιος να μου προτείνει κάτι σχετικά με το που μπορώ να βρω σχετικές δουλειές;

Δημοσ.

Αυτά που μπορώ να σκεφτώ στα γρήγορα, για τις τεχνολογίες που αναφέρεις:

wordpress.org Get Involved: http://make.wordpress.org/

Drupal Contribute: https://drupal.org/contribute

Και μία ιδέα: Όταν θα έχεις μαζέψει αρκετά, φτιάξε ένα listing site με θέμα "open source projects asking for contributors".

Θα είναι ενδιαφέρον, και θα παρέχεις στον κόσμο αυτό που τώρα εσύ ψάχνεις ρωτώντας!

EDIT: Δες κι αυτό: https://openhatch.org/

Δημοσ.

Πιθανότερο είναι να πάσχεις από έλλειψη κινήτρου γιατί αυτό που λες δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όπως το είπες έτσι ακούγεται. Αν κάποιος σου έλεγε πως θέλει να γίνει μουσικοσυνθέτης αλλά δεν ξέρει τι να συνθέσει τι θα του έλεγες;\

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όταν είσαι σ αυτό το στάδιο το οποίο είναι μεταβατικό καθώς έχεις κάποια γνώση σαν αρχάριος και ψάχνεις να την εφαρμόσεις, χρειάζεται να έχεις μια κατεύθυνση από κάποιον πιο έμπειρο. Και 20 ιδέες να κατεβάσεις που λέει ο λόγος, ακόμα και να τις υλοποιήσεις ΠΟΤΕ δε θα σαι σίγουρος - ακόμη και να δουλεύει η εφαρμογή - αν χρησιμοποίησες κάποιον ορθό τρόπο. (πχ σε θέματα απόδοσης και συντήρησης στο μέλλον)

Συνήθως το κενό αυτό στο μεταβατικό στάδιο που ανέφερα το καλύπτει κάποια πρακτική, ειδικά σε χώρες που η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αλληλένδετη με τον εργασιακό τομέα και όχι αμάρτημα όπως στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την ερώτηση  του topic starter:

Θα σου πρότεινα να κατεβάσεις κάποια μικρά projects που έχει το net.tutsplus.com , τύπου Mini cms, e shops , instant forms με databases και πολλά άλλα καλούδια, που εμένα πριν κάποια χρόνια με βοήθησαν αρκετά ώστε και ιδέες να πάρω αλλά και να έχω μια εικόνα "καλού" κώδικα στο μυαλό μου.

Επίσης εκεί μπορείς να βρεις μικρές εφαρμογές στημένες σε MVC framework που για μένα είναι το παρόν και το μέλλον. (ξέροντας βέβαια oop)

Ρίξε επίσης κι εδώ μια ματιά, με τόσα demos όλο και κάτι θα σκεφτείς να κάνεις για να εξασκηθείς.

http://demos.9lessons.info/

Καλή τύχη

Δημοσ.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όταν είσαι σ αυτό το στάδιο το οποίο είναι μεταβατικό καθώς έχεις κάποια γνώση σαν αρχάριος και ψάχνεις να την εφαρμόσεις, χρειάζεται να έχεις μια κατεύθυνση από κάποιον πιο έμπειρο. Και 20 ιδέες να κατεβάσεις που λέει ο λόγος, ακόμα και να τις υλοποιήσεις ΠΟΤΕ δε θα σαι σίγουρος - ακόμη και να δουλεύει η εφαρμογή - αν χρησιμοποίησες κάποιον ορθό τρόπο. (πχ σε θέματα απόδοσης και συντήρησης στο μέλλον)

Συγκεκριμένα μπορείς να είσαι σίγουρος ότι δεν χρησιμοποίησες αυτό που φαντάζομαι καταλαβαίνουμε και οι 2 ως "ορθό τρόπο". Ειδικά αν δεν έχεις ασχοληθεί και πολύ αυτό που θα κάνεις θα είναι εγγυημένα μαύρο χάλι (ή τουλάχιστον έτσι θα σου φαίνεται μετά από 6 μήνες).

Νομίζω ότι αντιλαμβανόμαστε την ερώτηση διαφορετικά. Εγώ διαβάζω "θέλω να κάνω κάτι για να μάθω αλλά δεν ξέρω τι" και συ διαβάζεις κάτι άλλο, το οποίο για μένα δεν προκύπτει από το post. Θα προέκυπτε αν έλεγε κάτι του στυλ "έχω κάνει Χ Υ Ζ και μου φαίνεται καλό αλλά πώς μπορώ να καταλάβω αν είναι όντως?". Αλλά στην προκειμένη λέει πως δεν έχει κάνει "τίποτα". Δεδομένου ότι εσύ μιλάς για feedback από έμπειρο και feedback στο τίποτα δε μπορεί να δοθεί, δεν καταλαβαίνω πώς τα συσχετίζεις.

Τέλος νομίζω πως η διαφωνία που λες είναι και άσχετη με αυτό που έγραψα. Με κάνεις quote "Πιθανότερο είναι να πάσχεις από έλλειψη κινήτρου γιατί αυτό που λες δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όπως το είπες έτσι ακούγεται. Αν κάποιος σου έλεγε πως θέλει να γίνει μουσικοσυνθέτης αλλά δεν ξέρει τι να συνθέσει τι θα του έλεγες;"

Αυτό τι σχέση έχει με το αν παίρνεις ή όχι feedback από κάποιον πιο έμπειρο; Το αν ασχολείσαι κάνοντας κάτι και το αν παίρνεις feedback είναι ανεξάρτητα μεταξύ τους (αν εξαιρέσεις ότι για να πάρεις feedback πρέπει να προηγηθεί χρονικά το να έχεις κάνει κάτι).

Σαφώς και είναι καλό και χρήσιμο το feedback, αλλά άμα δε πιάσεις την κιθάρα στα χέρια σου με δική σου πρωτοβουλία ο δάσκαλος πώς ακριβώς θα σε βοηθήσει να γίνεις μουσικός;

Δημοσ.
  • Βοήθησε κάποιον άλλο να φτιάξει αυτό που θέλει. Ή υλοποιήστε μαζί την ιδέα κάποιου άλλου.
  • Φτιάξε δωρεάν (ή πολύ φθηνά) το site ενός συλλόγου, το προσωπικό site κάποιου άλλου...
  • Γενικά, εμπλέξου σε κάποιο project, ακόμα κι αν χρειαστεί να το κάνεις εθελοντικά κι αφιλοκερδώς.

Αυτά ειδικά θα ήθελα να τα τονίσω κι εγώ.

Εαν σε "παίρνει" οικονομικά φτιάξε πράγματα δωρεάν, για συλλόγους για φίλους ακόμα και για την open source κοινότητα αν μπορέσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλά.

Ακόμα και αν παράλληλα ψάχνεις για δουλειά.

Και κάτι ακόμα που θεωρώ -προσωπικά τελείως- πολύ σοβαρό.

Αφιέρωσε αρκετό προσωπικό χρόνο.

Στο να διαβάζεις να ενημερώνεσαι ή να φτιάχνεις ο,τι σου έρθει ακόμα και αν δεν ολοκληρωθεί.

Και μόνο το να μπορείς να επιβάλεις στον εαυτό σου ότι π.χ. για τις επόμενες 5 ώρες δε θα κολωβαρέσω/ πάω για καφέ / κάνω οτιδήποτε άλλο, αλλά θα κάτσω και θα ασχοληθώ με x y z πράγματα πιστεύω έχει να δώσει πάρα πολλά.

Δημοσ.

Το πεδίο του Web Development καλύπτει πολλές ειδικότητες οπως UX, Front-End, Security, Server site development, data base development, load balancing κλπ

Για να ασχοληθείς επαγγελματικά, θα πρέπει να διαλέξεις έναν από τους τομείς αυτούς και να ξεκινήσεις από junior level και σιγά σιγά να προχωρήσεις. Η προσωπική μελέτη, χωρίς να συνοδεύεται από παράλληλη επαγγελματική ενασχόληση, ενω είναι απαραίτητη, από μόνη της δεν θα σε κάνει φυσικά επαγγελματία.

Επίσης, θα πρέπει να ξεχωρίσεις τις business απο το implementation. Σαν technologist δεν έχεις λόγο στην “ιδέα”, αυτό που σε αφορά είναι το πως η ιδέα γίνεται εφαρμογή. Από τις τρείς βασικές ερωτήσεις, Why, What and How, ο developer αποκλειστικά, και ο architect (σε μεγαλο βαθμό) ασχολούνται με το HOW. To WHY το απαντά το senior managment, ενω το WHAT οι project managers.

Δημοσ.

Όταν είσαι σ αυτό το στάδιο το οποίο είναι μεταβατικό καθώς έχεις κάποια γνώση σαν αρχάριος και ψάχνεις να την εφαρμόσεις, χρειάζεται να έχεις μια κατεύθυνση από κάποιον πιο έμπειρο. Και 20 ιδέες να κατεβάσεις που λέει ο λόγος, ακόμα και να τις υλοποιήσεις ΠΟΤΕ δε θα σαι σίγουρος - ακόμη και να δουλεύει η εφαρμογή - αν χρησιμοποίησες κάποιον ορθό τρόπο. (πχ σε θέματα απόδοσης και συντήρησης στο μέλλον)

Αυτό ακριβώς είναι το βασικό μου πρόβλημα. Χρειάζομαι κάποιον που θα με βοηθήσει να μάθω σωστό web development. 

Δημοσ.

Κανείς δεν πρόκειται να σε πάρει από το χεράκι και να σου μάθει "σωστό web development" από το μηδέν.

(Καλά, ίσως και να πρόκειται, αλλά δεν θα είναι καθόλου παραγωγικό για κανέναν από τους δυο σας...)

Άρχισε να φτιάχνεις κάτι, και στην πορεία σύγκρινε τακτικά τη δουλειά σου με αυτό που θεωρείται "σωστό web development" (αν, και όπου, υπάρχει κάτι τέτοιο...).

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...