Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Περιγράφεις το observable universe και τίποτα παραπάνω.

Θα σου φέρω ένα απλούστατο παράδειγμα. Το Voyager φτάνοντας στα όρια του ηλιακού συστήματος, έπεσε σε ένα κοσμικό bubble όπου συμβαίνουν διάφορες ανωμαλίες (διαστρεβλώνονται ακτίνες κτλ), που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει ούτε μπροστά, ούτε πίσω.

Αυτό λοιπόν είναι νεο δεδομένο για τους επιστήμονες. Δεν είχε ανακαλυφθεί, προβλεφθεί, πρίν σε κανένα μαθηματικό μοντέλο. Κανείς δεν ήξερε οτι το Voyager θα εισέλθει σε μια τέτοια άγνωστη ζώνη. Οι ίδιοι παραδέχτηκαν οτι έχουν κάνει λάθος σε κάποιους υπολογισμούς τους και οτι θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση εκ' νέου.

Όπως λοιπόν εμείς έχουμε την ευχέρεια να λέμε οτι ο πίθηκος δεν έχει την ίδια αντιληπτική ικανότητα με εμάς, δεν μπορεί να παράξει έργο, να φτιάξει μουσική, να καταλάβει τι είναι ο κομήτης κτλ, έτσι λοιπόν και η δική μας αντιληπτική ικανότητα πιθανόν δεν μας επιτρέπει να δούμε την big picture του τι συμβαίνει γύρω μας. Όλα τα όργανα και οι μετρήσεις που κάνουμε, ακόμα και τα μαθηματικά, είναι προϊόντα της δικής μας αντίληψης και μόνο. Δεν είναι χρυσός κανόνας.

Το μόνο σίγουρο είναι οτι η επιστήμη ψάχνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, και το να αποκλείεται το οτιδήποτε βάση έλλειψης στοιχείων, είναι τουλάχιστον αφελές και δογματικό.

• Like 1
  • Απαντ. 261
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Θα σου φέρω ένα απλούστατο παράδειγμα. Το Voyager φτάνοντας στα όρια του ηλιακού συστήματος, έπεσε σε ένα κοσμικό bubble όπου συμβαίνουν διάφορες ανωμαλίες (διαστρεβλώνονται ακτίνες κτλ), που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει ούτε μπροστά, ούτε πίσω.

ποιο voyager έπεσε σε "κοσμικο bubble" που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει ούτε μπροστά ούτε πίσω;

Δημοσ.

Τι έκανε το Voyager λέει; Για δώσε κανα link ρε αδερφέ γι αυτά που ισχυρίζεσαι.

Δημοσ.

Λοιπόν.

Ναι, δεν γνωρίζει η επιστήμη τα πάντα. Ωραία. Ναι, για πολλά πράγματα στα οποία υποθέτουμε πως ισχύουν, διαψευόμαστε. Και αυτή είναι η επιδίωξη. Γίνονται μετρήσεις, και με βάση αυτές δημιουργείται ένα μοντέλο. Όσο οι νέες μετρήσεις το επιβεβαιώνουν, το κρατάμε. Αν μετρήσουμε κάτι που δεν προβλέπεται απο το μοντέλο, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο. Μη συγχέουμε τους όρους μοντέλο και θεωρία επίσης.

Τώρα, αν γίνει κάποια μέτρηση και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο, δε σημαίνει οτι ό,τι μετρούσαμε προηγούμένως δεν ισχύει. Το νέο μοντέλο επιβάλεται να εξηγεί και τις προηγούμενες και τις νέες μετρήσεις. Άρα προχωράμε με γενικεύσεις και όχι ολικές ανατροπές. Η σχετικότητα (Γ.Θ.Σ) είναι γενίκευση, δεν ανέτρεψε τον Νεύτωνα. Πάρα πολλά πράγματα τα κάνουμε με κλασική μηχανική ακόμα και τώρα, δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Αυτά λίγο για την καραμέλα οτι ό,τι γνωρίζουμε και μετράμε δε σημαίνει οτι ισχύει. Γιατί επικρατεί μια σύγχυση.

Τώρα για αυτά που δε γνωρίζουμε, ε είπαμε. Δε σημαίνει οτι έχει νόημα να καθόμαστε να αναλύουμε πράγματα που προέρχονται καθαρά απο τη φαντασία μας. Η φαντασία είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν ξεκινάει απο έστω και απειροελάχιστο δεδομένο, ή βασίζεται σε ένα μικρό κομμάτι μιας υπάρχουσας θεωρίας ή μοντέλου και θέλει να το επεκτείνει.

Δεν είναι να λέμε, α είδα στο όνειρο μου να γίνεται αυτό ας το ψάξω να πούμε.

Υπάρχουν ένα σωρό μυστήρια προς λύση, γοητευτικότατα, χρήσιμα, χειροπιαστά, υπαρκτά δε ξέρω πώς αλλιώς να το πω.

• Like 1
Δημοσ.

Απο μια ματια που εριξα αναφερεται σε καποιο σφαιρικο μαγνητικο πεδιο .Αν οντως ειναι αυτο που καταλαβα, τοτε μιλαμε για κατι που ειναι υπαρκτο και μπορει να μελετηθει και να ερμηνευτει απο την επιστημονικη κοινοτητα , κατι που δεν μπορει να γινει με την ψυχη και την μεταθανατια ζωη που ειναι αυθαιρετες εννοιες και δεν μπορει να προσεγγισει η επιστημη .

Δημοσ.

Λοιπόν.

Ναι, δεν γνωρίζει η επιστήμη τα πάντα. Ωραία. Ναι, για πολλά πράγματα στα οποία υποθέτουμε πως ισχύουν, διαψευόμαστε. Και αυτή είναι η επιδίωξη. Γίνονται μετρήσεις, και με βάση αυτές δημιουργείται ένα μοντέλο. Όσο οι νέες μετρήσεις το επιβεβαιώνουν, το κρατάμε. Αν μετρήσουμε κάτι που δεν προβλέπεται απο το μοντέλο, πρέπει να αλλάξουμε μοντέλο. Μη συγχέουμε τους όρους μοντέλο και θεωρία επίσης.

Τώρα, αν γίνει κάποια μέτρηση και πρέπει να αλλάξει το μοντέλο, δε σημαίνει οτι ό,τι μετρούσαμε προηγούμένως δεν ισχύει. Το νέο μοντέλο επιβάλεται να εξηγεί και τις προηγούμενες και τις νέες μετρήσεις. Άρα προχωράμε με γενικεύσεις και όχι ολικές ανατροπές. Η σχετικότητα (Γ.Θ.Σ) είναι γενίκευση, δεν ανέτρεψε τον Νεύτωνα. Πάρα πολλά πράγματα τα κάνουμε με κλασική μηχανική ακόμα και τώρα, δεν πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Αυτά λίγο για την καραμέλα οτι ό,τι γνωρίζουμε και μετράμε δε σημαίνει οτι ισχύει. Γιατί επικρατεί μια σύγχυση.

Τώρα για αυτά που δε γνωρίζουμε, ε είπαμε. Δε σημαίνει οτι έχει νόημα να καθόμαστε να αναλύουμε πράγματα που προέρχονται καθαρά απο τη φαντασία μας. Η φαντασία είναι εξαιρετικά χρήσιμη όταν ξεκινάει απο έστω και απειροελάχιστο δεδομένο, ή βασίζεται σε ένα μικρό κομμάτι μιας υπάρχουσας θεωρίας ή μοντέλου και θέλει να το επεκτείνει.

Δεν είναι να λέμε, α είδα στο όνειρο μου να γίνεται αυτό ας το ψάξω να πούμε.

Υπάρχουν ένα σωρό μυστήρια προς λύση, γοητευτικότατα, χρήσιμα, χειροπιαστά, υπαρκτά δε ξέρω πώς αλλιώς να το πω.

Υπερθεματίζω και απλά αναφέρω πως σχεδόν ποτέ καμία θεωρία που ίσχυε επιβεβαιωμένα παλιά (μιλάω μονο για τον τομέα της φυσικής που γνωρίζω, όχι γενικά για επιστήμες), δεν βγηκε λάθος, έτσι απλά. Σε φάση: ''ΑΑΑΑ, μας ξεφυγε ενα 3. ΛΑΘΟΣ. Πεταξτε την''. Απλά τα νεα δεδομένα την διορθώνουν και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που απλά η ''παλιά'' θεωρία φαίνεται σαν υποπερίπτωση της ''νεας'' και οχι λανθασμένη.

Για αυτό γελάω κάθε φορά που κάποιος θελει να βγαλει ''λάθος'' την σχετικοτητα. Η σχετικότητα δεν μπορεί να ειναι λαθος. Μπορεί να ειναι ημιτελής (και όντως ειναι, για λόγους πολύ πιο βαθείς όμως), αλλά λάθος δεν μπορεί να είναι.

• Like 2
Δημοσ.

που ακριβώς γράφει ότι το voyager 1 δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά ή πίσω;

Λάθος διατύπωση βασικά. "Πίσω" σίγουρα δεν μπορεί να πάει, στο μπροστά υπάρχει ένα θέμα. Δεν το γράφουν τα συγκεκριμένα λίνκς, το είχα διαβάσει αλλού.

Δημοσ.

Μπας και γλιτώσει κανάν χρόνο από τον Χάρο, να κερδίσει αν προτιμάς, αφού είπα από την στεναχώρια άρχισε να παραπονιέται για την καρδιά της.

Και είπα εγώ ότι δεν μου άφησε πόνο ο χαμός του πατέρα μου; Φυσικά και μου άφησε και πονώ. Παραισθήσεις δεν μου άφησε όμως. Και παντα θα ζει μέσω εμού, και μέσω των δικών μου παιδιών και των παιδιων τους κοκ.

Και αν κούφια η ώρα που το ακούει, έχω την ατυχία να κλάψω παιδί, θα το κλάψω, θα λυπηθώ, αλλά δεν θα βασίσω την ζωή μου σε ψευδές και φρούδες ελπίδες ότι θα ξανασυναντηθούμε.

Γιατί να κερδίσει χρόνο; Αν είναι να υποφέρει ας την να φύγει ήσυχη.

Τι σε κάνει να πιστεύεις όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα;Η τετράγωνη λογική σου;

Δημοσ.

Το τερματίσαμε σήμερα, ε;

• Super Moderators
Δημοσ.

Δεν το γράφουν τα συγκεκριμένα λίνκς, το είχα διαβάσει αλλού.

παίζει και να ήταν BS αν το έγραφαν αυτά κι όχι το official της NASA πάντως :P

Δημοσ.

Το τερματίσαμε σήμερα, ε;

Το τερματίσαμε δεν λες τίποτα..αν και της έχω εμπιστοσύνη, μπορεί να το πάει μακρύτερα!

Άιντε άιντε...

Δημοσ.

παίζει και να ήταν BS αν το έγραφαν αυτά κι όχι το official της NASA πάντως :P

Μπορεί Χάρη, πάει καιρός τώρα. Δεν επιμένω πάντως.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...