Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

διάβαζα ένα κείμενο στο νετ όπου έλεγε ότι η παραβίαση προσωπικών δεδομένων είναι κακούργημα.

ισχύει κάτι τέτοιο; και αν ναι τι ακριβώς περιλαμβάνει;

αν μπει κάποιος στο μεηλ μου ή ακόμα και στο λογαριασμό μου σε ένα site (ινσομνια) δε θεωρείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων;

δηλαδή μπορώ να κάνω μύνηση και να τον χώσω μέσα;

απλά μου έκανε εντύπωση.

Δημοσ.

Για τα email ισχύει νομίζω ό,τι ισχύει και με την αλληλογραφία, οπότε ναι.

Για τα διάφορα φόρουμς, από την στιγμή που δεν είσαι επώνυμα μέσα σε αυτά, πολύ αμφιβάλλω αν γίνεται κάτι. Όπως και με τα email σε περίπτωση που ο λογαριασμός είναι ανώνυμος ή με ψεύτικα στοιχεία.

Αλλά ας μιλήσει κάποιος δικηγόρος καλύτερα.

Δημοσ.

δεν ήξερα ότι θεωρείται τόσο σοβαρό.

παντως είχα ρωτήσει ένα γνωστό μου που σπουδάζει νομική αν μπω στο μαιλ του αν μπορεί να μου κάνει κάτι.

μου λέει όχι διότι δε πρόκειται να γίνει άρση απορήτου για κάτι τέτοιο.

μα αφού είναι κακούργημα δε θα γίνει;

καλά δε πιάσαμε και κουβέντα να το αναλύσουμε.

Δημοσ.

Με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα αυτά, δεν ξέρω αν καλύπτει την περίπτωση που κάποιος μπει στο μέηλ σου (αν κρίνω από τα boldαρισμένα του 2γ μάλλον την καλύπτει), θα πρέπει να μας διαφωτίσει ο paredwse:

Νόμος 2472/1997, «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»:

(με ενσωματωμένες και τις τελευταίες τροποποιήσεις βάσει του Ν. 4139/2013)

Άρθρο 2, Παράγραφοι α, β, γ, δ:

Για τους σκοπούς του παρόντος νόµου νοούνται ως: 

“∆εδοµένα προσωπικού χαρακτήρα”, κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείµενο των δεδοµένων. ∆εν λογίζονται ως δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα τα στατιστικής φύσεως συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν µπορούν πλέον να προσδιορισθούν τα υποκείµενα των δεδοµένων. 

“Ευαίσθητα δεδοµένα”, τα δεδοµένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήµατα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συµµετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, στα σχετικά µε ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συµµετοχή σε συναφείς µε τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων. 

“Υποκείµενο των δεδοµένων”, το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδοµένα, και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή µπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή µπορεί να προσδιορισθεί αµέσως ή εµµέσως, ιδίως βάσει αριθµού ταυτότητας ή βάσει ενός η περισσότερων συγκεκριµένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονοµική, πολιτιστική, πολιτική ή κοινωνική. 

“Επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα” (“επεξεργασία”), κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγµατοποιείται, από το ∆ηµόσιο ή από νοµικό πρόσωπο δηµοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ένωση προσώπων ή φυσικό πρόσωπο µε ή χωρίς τη βοήθεια αυτοµατοποιηµένων µεθόδων και εφαρµόζονται σε δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διατήρηση ή αποθήκευση, η τροποποίηση, η εξαγωγή, η χρήση, η διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλης µορφής διάθεση, η συσχέτιση ή ο συνδυασµός, η διασύνδεση, η δέσµευση (κλείδωµα), η διαγραφή, η καταστροφή. 

Άρθρο 22, Παράγραφος 4:

Όποιος χωρίς δικαίωµα επεµβαίνει µε οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαµβάνει γνώση των δεδοµένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, µεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε µη δικαιούµενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδοµένων, ή τα εκµεταλλεύεται µε οποιονδήποτε τρόπο, τιµωρείται µε φυλάκιση και χρηµατική ποινή και αν πρόκειται για ευαίσθητα δεδοµένα µε φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή τουλάχιστον ενός εκατοµµυρίου (1.000.000) έως δέκα εκατοµµυρίων (10.000.000) δραχµών, αν η πράξη δεν τιµωρείται βαρύτερα από άλλες διατάξεις. 

Πηγή.

Δημοσ.

Το θεμα ειναι πως και που θα τον βρεις

μα αυτό δεν είναι θέμα.

εννοείς ποιός μπήκε πχ στο μεηλ σου ή σε κάποιο λογαριασμο;

μα δεν είναι δικό μου θέμα να τον βρω

Δημοσ.

φίλε αυτό υπάγετε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος,

από την άλλη θα χρειαστεί και εισαγγελέας,

τώρα το αποτέλεσμα και το αν η παραβίαση θεωρηθεί ως κακούργημα δεν γίνετε να το ξέρουμε εκ τον προτέρων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...