athankar Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Γειά σε όλους! Μετά από 2 χρόνια, βρίσκοντας τον Crucial m500 480gb στα 200 ευρά, τον χτύπησα και θα αλλάξω τον 80 ssd που έχω στο λαπιτοπι με αυτόν. Τώρα τον έχω σε usb icy box και τον έβαλα να τον φορμάρω αλλά πως μπορώ να κάνω μεταφορά του λειτουργικού ανώδυνα και σωστά? Δλδ με clone και να μείνει όμως στο ίδιο drive ελεύθερος ο υπόλοιπος χώρος? Δοκίμασα ένα πρόγραμμα (macrium reflect) αλλά μου άφηνε κενό χώρο σε άλλο παρτισιον και δεν το θέλω αυτό. Μήπως είναι αναγκαίο να φορμάρω τα πάντα από την αρχή, το σκέφτομαι αλλά έχω ένα πολύ καλό σετάρισμα σε όλα και άντε να το ξαναστήσω... Ευχαριστώ πολύ
SPANK Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Αν θέλεις την γνώμη μου απο την στιγμή που θα βάλεις καινούργιο δίσκο καλυτερα να κανεις format και καθαρή εγκατάσταση ωστε να μπουν ολα σωστά , εκτος και δεν εχεις χρόνο / βιάζεσαι κτλπ οποτε τοτε πήγαινε σε clone
Σαϊνόμπι Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2014 Kαι εγω θα σου προτεινα να το σεταρεις απ' την αρχη. Ενα καλο site για πολλαπλες ταυτοχρονες εγκαταστασεις που ισως σου φανει χρησιμο: Ninite.com
ramarg Δημοσ. 25 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2014 Γειά σε όλους! Μετά από 2 χρόνια, βρίσκοντας τον Crucial m500 480gb στα 200 ευρά, τον χτύπησα και θα αλλάξω τον 80 ssd που έχω στο λαπιτοπι με αυτόν. Τώρα τον έχω σε usb icy box και τον έβαλα να τον φορμάρω αλλά πως μπορώ να κάνω μεταφορά του λειτουργικού ανώδυνα και σωστά? Δλδ με clone και να μείνει όμως στο ίδιο drive ελεύθερος ο υπόλοιπος χώρος? Δοκίμασα ένα πρόγραμμα (macrium reflect) αλλά μου άφηνε κενό χώρο σε άλλο παρτισιον και δεν το θέλω αυτό. Μήπως είναι αναγκαίο να φορμάρω τα πάντα από την αρχή, το σκέφτομαι αλλά έχω ένα πολύ καλό σετάρισμα σε όλα και άντε να το ξαναστήσω... Ευχαριστώ πολύ Μην κανεις clone..Οσοι το προσπαθουν παραδόξως προκυπτουν αλυτα σφαλματα.. Κανε καθαρη εγκατασταση.Και μετα βρες τροπο να συνδεσεις με ενα enclosure τον παλιο ssd στον υπολογιστη με usb,και να παρεις τα αρχεια σου.Μετα φορματ τον 80αρη και νεο partition.
Euclides Δημοσ. 25 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2014 Κάνεις Cloning με το 'AOMEI Backupper' http://www.backup-utility.com/free-backup-software.html
washcloud Δημοσ. 26 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2014 ...εγώ σε αντίθεση με τους περισσότερους από τους παραπάνω, θα σου έλεγα να ΚΑΝΕΙΣ cloning. Να ΠΑΡΕΙΣ δήλαδή ένα image του υπάρχοντος συστήματος, και να "αποσυμπιέσεις" το παραχθέν αρχείο στον νέο σου SSD. Να μην βιαστείς όμως να φορμάρεις τον 80άρη σου : δούλεψε για καμμιά τουλάχιστον βδομάδα πρώτα τον νεόπα, κι αν όλα καλά, τότε μόνο να φορμάρεις τον πάλιουρα (ΑΝ χρειάζεσαι να τον φορμάρεις εδώ που τα λέμε : αλλιώς ασ' τον να στέκεται με το λειτουργικό περασμένο...). Σε καμμία όμως περίπτωση δεν λέει στις μέρες μας να αποχωριστείς το σετάρισμα του λειτουργικού που έχεις κάνει...Υπάρχουν τόσα προγράμματα και τόσες ευκολίες ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην το υποστείς. Δεν ξέρω, κι ούτε κατάλαβα τί ακριβώς χουνέρια σου κάνει το πρόγραμμα που λες ότι χρησιμοποίησες - πάντως ότι μπορείς να κάνεις αυτό που θες (δηλαδή να μεταφέρεις απλώς τον χρησιμοποιούμενο χώρο του 80άρη, πχ πες 20GB), μπορείς. Επίσης δεν ξέρω το πρόγραμμα που πρότεινε ο Ευκλείδης - το ότι είναι freeware είναι πάντως στα συν. Δεν χάνεις κάτι άλλο από λίγο χρόνο (1-2 ώρες ίσως), πειραματιζόμενος με αυτό. Και στη συνέχεια, καμμιά΄βδομάδα "τεστάρισμα" όπως είπα και πριν, για να βεβαιωθείς ότι δεν σκάλωσε/δεν θα σκαλώσει κάτι. ΣΠΑΝΙΟ το να παίξει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις κι όλας...Προσωπικά πάντως, έχοντας κάνει δεκάδες cloning καi....ξε-cloning, παίζει να είχα glitches μόνο 1-2 φορές. Κι αυτά να ήταν minor τύπου. Άσε που πιθανώς ήταν ο αποδέκτης δίσκος ο υπαίτιος (=προβληματικός). Αν και, για να πω την αλήθεια, για πιο "σίγουρα", αν ήμουν στη θέση σου, θα πήγαινα κατευθείαν (ειδικά αν δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς), στην κλασσική λύση του True Image της Acronis. Shareware βέβαια, εκτός κι αν το προτιμάς...."σπασμένο". Τutorial έχει και εδώ στο Ινσόμνια, κάπου στα "wiki άρθρα (διάφορα)" (δες στην κορυφή της σελίδας). Με την υπογραφή της εξαιρετικής τχιουτοριαλετζούς Κάρμεν. Αν χρησιμοποιήσεις αυτό, δώσε βάση στις ρυθμίσεις. Ειδικά πριν το πάρσιμο του image, πχ τσεκάρισμα στην ρύθμιση για "ignoring bad sectors", "validation after completion", και κλασσικά "maximum compression" / "maximum priority" (αυτό θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο δημιουργίας του κλώνου, αλλά κατά την διάρκεια αυτή, το μηχάνημα θα σέρνεται). Γενικά έχει πολύ πράμμα το interface του Τrue Image, αλλά αξίζει τον κόπο να σπαταλήσεις λίγο χρόνο (καμμιά ωρίτσα ίσως ξερωγώ, αν το πάρεις χαλλλαρά), να αφομοιώσεις όλες τις δυνατότητες του και τις επιλογές σου, ούτως ώστε να ξέρεις ακριβώς τί κάνεις και να το κάνεις εν πλήρει συνειδήσει. Την επόμενη πάντως φορά που θα το χρειαστείς, θα το ξέρεις ήδη απ' έξω... Τέλος, κατά την "αποσυμπέση" του .tib αρχείου που θα 'χεις φτιάξει, στον νέο σου SSD (διαδικασία που είναι πιο απλοποιημένη με λιγότερες επιλογές ρυθμίσεων), ο χρόνος θα κυλήσει νεράκι. Πόσο μάλλον που είναι και SSD το αποθηκευτικό μέσο... Μερικά μόλις λεπτά. 2
Euclides Δημοσ. 27 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2014 Συμφωνώ με τον washcloud που λέει ότι "Σε καμμία όμως περίπτωση δεν λέει στις μέρες μας να αποχωριστείς το σετάρισμα του λειτουργικού που έχεις κάνει...Υπάρχουν τόσα προγράμματα και τόσες ευκολίες ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην το υποστείς." Το 'AOMEI Backupper' είναι το καλύτερο free πρόγραμμα για Backups και Cloning και δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα αντίστοιχα εμπορικά προγράμματα όπως τo ACRONIS που χρησιμοποιούσα παλαιότερα. Έχει όλες του τις δυνατότητες ξεκλείδωτες, εύχρηστο και κατανοητό μενού, και είναι απαλλαγμένο από διαφημίσεις, προτροπές για αναβάθμιση και λοιπές ενοχλήσεις. Αλλά δεν είναι απαραίτητο να κάνεις cloning, δεδομένου ότι ο παλαιός και ο νέος δισκος δεν έχουν την ίδια χωρητικότητα. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι ένα image του λειτουργικού (System Image στο μενού Backup στο πρόγραμμα AOMEI Backupper) σε ένα εξωτερικό USB δίσκο, να ετοιμάσεις ένα Linux resque USB flash stick (στο μενού Tools στο AOMEI Backupper), να αντικαταστήσεις τον παλαιό HDD με τον νέο SSD, να μπουτάρεις με το Linux resque USB stick, και τέλος να κάνεις Restore του image του συστήματος στον SSD από τον εξωτερικό δίσκο που το έχεις σώσει. Η όλη διαδικασία δεν θα σου πάρει πάνω από μισή ώρα.
washcloud Δημοσ. 27 Μαρτίου 2014 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2014 ...αφού είναι όντως προκομμένο το φρη που είπες, Ευ, δεν έχει παρά να διαλέξει τί θα χρησιμοποιήσει ο φίλος. Αν μάλιστα δεν το 'χει με ψαξίματα για τόρεντ κτλ, ας πάει στο φρη, γιατί όχι. Καλύτερα μάλιστα να "στηρίζουμε" τα φρη, παρά να τα παρακάμπτουμε για τα σπασμένα εμπορικά... Εν τω μεταξύ, επειδή χρησιμοποιήσα "ανάκατα" τους όρους (χωρίς, θεωρώ, να ήταν και λάθος - αλλά για να είμαστε "επακριβής"), όπου "cloning", εννοείται πως εννοούσα όχι τον δίσκο ως όλον, αλλά στην ουσία (τον C: και) το λειτουργικό του, τα προγράμματα κτλκτλ (νομίζω το τόνισα άλλωστε). Το διευκρινίζω, όχι για άλλον λόγο, αλλά μη τυχόν μείνει η εντύπωση πως με το TI "μόνο όλον τον δίσκο μπορείς να αντιγράψεις" (ήτοι και τον αχρησιμοποίητο χώρο κτλκτλ). Και μια ερώτηση (@ Ευ) με την ευκαιρία, αφού το έχεις δουλέψει το πρόγκι : Στο ΤΙ, όσο και να φαγώθηκα να το ψάχνω, δεν βρήκα ποτέ (στην βερσιόν τουλάχιστον που χρησιμοποιώ) επιλογή για exclusion φακέλων (...το οποίο συνεπάγεται δις αντιγραφή των τυχόν αρχείων που βόσκουν στον C: , όπως ταινίες, κειμενοαρχεία, μπλαμπλά-μπλαμπλά). Μega Spasimo... Στο φρημπάκι "σου", μπας και παίζει τέτοια δυνατότητα...;
@topos Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Clone να κανεις...Ισως να εχεις καποια θεματα εαν το εκανες απο hdd σε ssd αλλα εφοσων το ειχες στησει το μηχανημα με ssd δεν προκειτε να εχεις κανενα προβλημα. Εχθες εκανα clone με το acronis, εχει διαφορες επιλογες για τον σκληρο "στοχο".Π.χ Εγω ηθελα να μεταφερω τα αρχεια απο 500gb (6partition)σε 1tb. α)Ειχε επιλογη να τα κανει ιδια ακριβως αφηνοντας unallocated τα υπολοιπα β)Να "μεγενθυνει" ολα τα Partitions αντιστοιχα(κατα ~100% στην συγκεκριμενη περιπτωση. γ)Να επιλεξει ο χρηστης την κατανομη.
Euclides Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Δημοσ. 1 Απριλίου 2014 Cloning κάνεις είτε σε ίδιο, είτε σε μεγαλύτερο δίσκο. Σε μικρότερο δίσκο είναι αδύνατο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα