Galatea Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Βρε καλησπέρα! Θα μπω γρήγορα στο θέμα γιατί έχω πονοκεφαλιάσει πια! Γεννήθηκα από δύο αλλοδαπούς γονείς στο Μαρούσι. Η μαμά μου, υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου και εφόσον η νομοθεσία ορίζει ότι το παιδί παίρνει υπηκοότητα από το γονιό κι όχι αυτόματα της χώρας γεννήσεως, είμαι 24 χρόνια μια μεσογειακή βρετανή. Τι γίνεται όμως: Ο μπαμπάς της μαμάς μου (aka παππούς μου) ήταν κύπριος (γεννηθείς επί αγγλοκρατίας γι'αυτό και του δόθηκε αποκλειστικά η βρετανική υπηκοότητα) και η μαμά της/ γιαγιά μου ελληνίδα από την ωραία μας Πρέβεζα (τα φιλιά μας στην Πρέβεζα και στην ωραία Κύπρο που μας βλέπουν). Αλλά (ναι, περιπλέκεται κι άλλο), τότενες, έπαιρνες αυτόματα, δε σε ρωτούσαν, την ιθαγένεια του συζύγου με το γάμο. Οπότε η γιαγιά μου που ήταν Ελληνίδα, έγινε Βρετανή κι αυτή. Και μετά πήγαν στην Αγγλία, έκαναν παιδιά και γύρισαν πίσω μετά από πολλά χρόνια. Εγώ τι θέλω; Να πάρω την ελληνική υπηκοότητα (και μην αναρωτιέστε το γιατί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα βγάζεις πέρα ως αλλοδαπός στην Ελλάδα με τα βουνά γραφειοκρατίας - δεν πιάνω καν το συναισθηματικό κομμάτι). Όσο παράξενο/άσχημο κι αν φανεί, αρνούμαι να περάσω από πολιτογράφηση. Προσπαθώ λοιπόν, να βρω έναν τρόπο, μέσα από όλα αυτά τα περίεργα, να αποδείξω την ελληνική μου καταγωγή. Έχω ψάξει, έχω απευθυνθεί σε δικηγόρο (που το ψάχνει ακόμα), ακόμα και στη Νομαρχία, η εύκολη απάντηση είναι "πολιτογράφηση". Παρ'όλα αυτά, σίγουρα θα υπάρχει οδός απόδοσης ιθαγένειας λόγω καταγωγής. Υπάρχει κάποιος που το 'χει κάνει; Ή έχει κάποιες σχετικές πληροφορίες; Και κάτι ακόμα, διάβαζα ότι μετά την απόκτηση της ελληνικής ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ, ζητείται εντός έτους, να αποδεσμευθεί ο πολίτης από την προηγούμενή του ιθαγένεια. Νομικά, η ιθαγένεια διαφέρει από την υπηκοότητα. Δηλαδή, μπορείς να 'χεις μία ιθαγένεια και πολλαπλές υπηκοότητες. Έχουμε κάποιο clue γι'αυτό;
Backpacker Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Αν έπαιζες μπάλα ή γενικά ήσουν καλή σε κάποιο άθλημα θα τελείωνες σε ένα μήνα...τώρα θέλει τρέξιμο με δικηγόρο ειδικό πάνω στο θέμα αυτό. Αλλά πολύ τρέξιμο μιλάμε και στο λέω έχοντας δυστυχώς ιδία εμπειρία παρότι ήμουν μικρός τότε και έτρεχε η μάνα μου. Εγώ είμαι Έλληνας από την πλευρά της μάνας (50%%) και 25% Γιουγκοσλάβος και 25% Τούρκος από την πλευρά του πατέρα..ε επειδή γεννήθηκα στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία και ζούσαμε εκεί και δεν είχαμε καν σκοπό να έρθουμε ποτέ Ελλάδα μόνιμα καθώς τότε ήταν χειρότερα από την Γιουγκοσλαβία έτσι είχα μόνο γιουγκοσλάβικη υπηκοότητα...αλλά ας όψεται ο εμφύλιος και αναγκαστήκαμε να έρθουμε Ελλάδα...ε μέχρι να γίνουν οι ανεξαρτητοποιήσεις της κάθε χώρας που δημιουργήθηκε...μέχρι να αναγνωριστούν αυτές από την Ελλάδα..μέχρι να αρχίσουν διπλωματικές σχέσεις...μέχρι να μας δώσουν την καινούργια υπηκοότητα (Βοσνιακή και Κροατική τελικά) ώστε να μπορέσω να κάνω αίτηση για να πάρω και την ελληνική πέρασαν 5,5 χρόνια στα οποία ήμουν δηλωμένος σαν άπατρις και άλλα 2 μετά (από τα 6 μέχρι τα 14 μου συνολικά) μέχρι να μου δώσουν την ιθαγένεια με αιτιολόγηση αίματος και όχι πολιτογράφησης!!! Και όλα αυτά με μάνα Ελληνίδα φαντάσου και όχι και 2-3 γενιές πίσω... Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι νόμοι..το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι ότι Ελλάδα έχει ακόμα το δίκαιο του αίματος και όχι το δίκαιο του εδάφους..τώρα μέχρι πόσο πίσω πιάνει αυτό το δίκαιο του αίματος θα σε γελάσω. Καλό τρέξιμο σου εύχομαι και καλή δύναμη γιατί θα την χρειαστείς... 2
Cryptic Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Δημοσ. 2 Μαΐου 2014 Νομικά, η ιθαγένεια διαφέρει από την υπηκοότητα. Που το διάβασες αυτό; Ο "ΝΟΜΟΣ 3284/2004 - ΦΕΚ 217/Α/10.11.2004" πχ δεν χρησιμοποιεί πουθενά τη λέξη "υπηκοότητα". Το Υπ. Εξ. επίσης. Ειδικά αναφέρει το εξής: 10. Είμαι ενήλικος με νόμιμη διαμονή. Οι γονείς μου είναι μετανάστες αλλά εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα. Μπορώ να πάρω την ελληνική ιθαγένεια; Ναι, εφόσον γεννήθηκες από γονείς οι οποίοι α) είχαν συμπληρώσει όταν γεννήθηκες 5 χρόνια συνεχούς νόμιμης διαμονής ή β) συμπλήρωσαν την απαιτούμενη 5ετία συνεχούς και νόμιμης διαμονής μετά τη γέννησή σου, αλλά πριν την ενηλικίωσή σου.
Backpacker Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Iθαγένεια είναι ακριβώς το ίδιο με την υπηκοότητα..απλά για λόγους πολιτικής ορθότητας χρησιμοποιείτε το ιθαγένεια..το υπήκοος έχει μείνει από τις εποχές των φεουδαρχών. Απ'την άλλη η ιθαγένεια είναι διαφορετική από την εθνικότητα.
παπι Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 -Ειμαι αλλοδαπη. -Απο που; (Ρωταει ο Ελλην) -Απο Ελλαδα. Οτι να'ναι 1
Galatea Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 -Ειμαι αλλοδαπη. -Απο που; (Ρωταει ο Ελλην) -Απο Ελλαδα. Οτι να'ναι Κι όμως αυτό συμβαίνει. Τι σχέση νομίζεις έχω με το UK; Μία πιο ...πιο προφορά στ'αγγλικά κι ότι μ'αρέσει το τσάι με γάλα. Οπότε ναι, είμαι αλλοδαπή ελληνίδα. Αν έπαιζες μπάλα ή γενικά ήσουν καλή σε κάποιο άθλημα θα τελείωνες σε ένα μήνα...τώρα θέλει τρέξιμο με δικηγόρο ειδικό πάνω στο θέμα αυτό. Αλλά πολύ τρέξιμο μιλάμε και στο λέω έχοντας δυστυχώς ιδία εμπειρία παρότι ήμουν μικρός τότε και έτρεχε η μάνα μου. Εγώ είμαι Έλληνας από την πλευρά της μάνας (50%%) και 25% Γιουγκοσλάβος και 25% Τούρκος από την πλευρά του πατέρα..ε επειδή γεννήθηκα στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία και ζούσαμε εκεί και δεν είχαμε καν σκοπό να έρθουμε ποτέ Ελλάδα μόνιμα καθώς τότε ήταν χειρότερα από την Γιουγκοσλαβία έτσι είχα μόνο γιουγκοσλάβικη υπηκοότητα...αλλά ας όψεται ο εμφύλιος και αναγκαστήκαμε να έρθουμε Ελλάδα...ε μέχρι να γίνουν οι ανεξαρτητοποιήσεις της κάθε χώρας που δημιουργήθηκε...μέχρι να αναγνωριστούν αυτές από την Ελλάδα..μέχρι να αρχίσουν διπλωματικές σχέσεις...μέχρι να μας δώσουν την καινούργια υπηκοότητα (Βοσνιακή και Κροατική τελικά) ώστε να μπορέσω να κάνω αίτηση για να πάρω και την ελληνική πέρασαν 5,5 χρόνια στα οποία ήμουν δηλωμένος σαν άπατρις και άλλα 2 μετά (από τα 6 μέχρι τα 14 μου συνολικά) μέχρι να μου δώσουν την ιθαγένεια με αιτιολόγηση αίματος και όχι πολιτογράφησης!!! Και όλα αυτά με μάνα Ελληνίδα φαντάσου και όχι και 2-3 γενιές πίσω... Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι νόμοι..το μόνο που έχει μείνει ίδιο είναι ότι Ελλάδα έχει ακόμα το δίκαιο του αίματος και όχι το δίκαιο του εδάφους..τώρα μέχρι πόσο πίσω πιάνει αυτό το δίκαιο του αίματος θα σε γελάσω. Καλό τρέξιμο σου εύχομαι και καλή δύναμη γιατί θα την χρειαστείς... Black πέρασες μεγάλο λούκι, φίλε μου. Δεν είναι πάντως το πρόβλημα ότι η Ελλάδα έχει ακόμα το δίκαιο του αίματος, αρκεί να μπορούσαμε να βρούμε πως επικαλείσαι αυτό το αίμα. Θα 'ταν όλα πολύ πιο εύκολα αν η μητέρα μου όσο ζούσε είχε κινήσει τις διαδικασίες ώστε να πάρει η ίδια την υπηκοότητα, τώρα θα ψήφιζα κιουρία στις δημοτικές! @Cryptic: Η παράθεση αυτή -παρ'όλο που σ'ευχαριστώ για τον κόπο που έκανες για να το ψάξεις- αναφέρεται στην πολιτογράφηση που εγώ θέλω να αποφύγω. Στη διαδικασία δηλαδή εκείνη που περιμένεις γύρω στα δύο χρόνια, τους δίνεις ένα σκασμό παράβολα και σου κάνουν συνεντεύξεις και τεστ ιστορίας και γλώσσας. Εγώ αναφέρομαι στη διαδικασία που ανέφερε ο Black. Όσο για τις διαφορές υπηκοότητας και ιθαγένειας, είχα κάνει συζήτηση με δικηγόρο γιατί είχα θορυβηθεί καθώς είχα διαβάσει πως ύστερα από απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης, σου ζητείται υποχρεωτικά να παραιτηθείς της πρώτης σου ιθαγένειας.Οπότε πανικοβλήθηκα γιατί ΝΑΙ, ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (επειδή όλο και κάποιος έξυπνος θα βρεθεί να πετάξει το κλισεδάκι), αλλά για λόγους που αντιλαμβάνεστε, καλό είναι να διατηρήσω και τη βρετανική υπηκοότητα.
kage Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 (επεξεργασμένο) απο γεναρη ακουσα οτι δεινουν 300υπηκοοτητες την μερα παλια καμια 30αρια. βρες 2-3 οργανωσεις που ασχολουνται με αυτα και εκει θα βρεις δικηγορο που να ξερει τι παιζει! Λογικα εσυ ζητας διπλη υπηκοοτητα? http://www.ypes.gr/el/Generalsecretariat_PopulationSC/diefthinsi_ithageneias/ktisi_ithageneias/ το μονο θετικο στην περιπτωση σου ειναι οτι εχεις χαρτια ε.ε. αλλιως οπως τα λες οι γονεις+παπουδες σου εχουν γεννηθει και μεγαλωσει αγγλια και εχουν αγγλικα διαβατηρια οποτε θεωρεισαι αλλοδαπη για ελλαδα ρωτα και σε προξενειο.. Επεξ/σία 3 Μαΐου 2014 από kage 1
Galatea Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 απο γεναρη ακουσα οτι δεινουν 300υπηκοοτητες την μερα παλια καμια 30αρια. βρες 2-3 οραγνωσεις που ασχολουνται με αυτα και εκει θα βρεις δικηγορο που να ξερει τι παιζει! Λογικα εσυ ζητας διπλη υπηκοοτητα. http://www.ypes.gr/el/Generalsecretariat_PopulationSC/diefthinsi_ithageneias/ktisi_ithageneias/ οτι εισαι με χαρτια ε.ε. ειναι θετικο.. Μωρε δικηγόρο έχω εξαιρετικό μόνο που δεν έχει ασχοληθεί με τέτοιες περιπτώσεις. Ίσως απευθυνθώ σε ειδικό για θέματα αλλοδαπών. Φαντάσου ότι και το σύνδεσμο που παραθέτεις -και σε ευχαριστώ- τον έχω ξεκοκκαλίσει, τίποτα από αυτά δεν με εκφράζει. Και το ΥΠΕΣ που 'χω μιλήσει, μου πε να μιλήσω με δικηγόρο (δεν απαιτώ να γνωρίζει ΚΑΘΕ εργαζόμενος την απάντηση για ΚΑΘΕ ερώτημα, απλώς θα μπορούσαν να το διερευνήσουν και να με ενημερώσουν εν καιρώ)... Ίσως, ίιιιιιιισως αυτό, μόνο που εγώ είμαι 3ης γενιάς (εφόσον οι ομογενείς ήταν οι παππούδες μου) κι ούτε καν ομογενής εφόσον 24 χρόνια διαμένω μόνιμα στην Ελλάδα. http://www.ypes.gr/UserFiles/f0ff9297-f516-40ff-a70e-eca84e2ec9b9/polit_om_2.pdf
Backpacker Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Υπηκοότητες παίρνεις όσες θέλεις ξέρω.Είναι πραγματικά ελάχιστες χώρες του πλανήτη που σου απαγορεύουν να έχεις δεύτερη για να πάρεις την δική τους...και είναι χώρες φορολογικοί παράδεισοι κατά 90% (Μονακό,Σιγκαπούρη και άλλες παρόμειες) . Εγώ έχω 3 διαβατήρια (Ελληνικό,Κροατικό,Τούρκικο και έχω δικαίωμα όποτε θέλω να βγάλω και Βοσνιακό αλλά μου είναι ψιλοάχρηστο) καθώς με το ελληνικό πάω χωρίς βίζα σε ΕΕ και ΗΠΑ και με το Τουρκικό σε αραβικές χώρες και πολλές μουσουλμανικές στην Αφρικη χωρίς περαιτέρω χαρτιά. Σε 2 χρόνια άμα θέλω θα έχω δικαίωμα να πάρω και Ισπανική ιθαγένεια και να βγάλω και διαβατήριο όχι ότι μου χρειάζεται σε τίποτα βέβαια. 1
tehAllantin Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Υπηκοότητες παίρνεις όσες θέλεις ξέρω.Είναι πραγματικά ελάχιστες χώρες του πλανήτη που σου απαγορεύουν να έχεις δεύτερη για να πάρεις την δική τους...και είναι χώρες φορολογικοί παράδεισοι κατά 90% (Μονακό,Σιγκαπούρη και άλλες παρόμειες) . Εγώ έχω 3 διαβατήρια (Ελληνικό,Κροατικό,Τούρκικο και έχω δικαίωμα όποτε θέλω να βγάλω και Βοσνιακό αλλά μου είναι ψιλοάχρηστο) καθώς με το ελληνικό πάω χωρίς βίζα σε ΕΕ και ΗΠΑ και με το Τουρκικό σε αραβικές χώρες και πολλές μουσουλμανικές στην Αφρικη χωρίς περαιτέρω χαρτιά. Σε 2 χρόνια άμα θέλω θα έχω δικαίωμα να πάρω και Ισπανική ιθαγένεια και να βγάλω και διαβατήριο όχι ότι μου χρειάζεται σε τίποτα βέβαια. το αληθινο σου ονομα ειναι Jason Bourne? 5
TriLoBiTe Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Αν έπαιζες μπάλα ή γενικά ήσουν καλή σε κάποιο άθλημα θα τελείωνες σε ένα μήνα... Οπότε Galatea.. μάθε μπαλίτσα! 2
Galatea Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 το αληθινο σου ονομα ειναι Jason Bourne? Κλαίω πραγματικά! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Μα Black, κι εγώ αυτό γνώριζα. Τα ξαδέρφια μου, με ελληνίδα-ελληνίδα μητέρα, έχουν τώρα Ελληνική, Κυπριακή (γιατί ο θείος μου πήρε την Κυπριακή λόγω καταγωγής του πατέρα του) και Βρετανική. Αλλά το είδα στο site του ΥΠΕΣ (σε μία απτις εκατοντάδες υποενότητες) και φρίκαρα. Οπότε Galatea.. μάθε μπαλίτσα! Έπαιζα μικρή μπασκετάκι. Διαβατήριο δεν είδα, διαστρέμματα μόνο!
Backpacker Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 το αληθινο σου ονομα ειναι Jason Bourne? Ποιος είναι αυτός?Εγώ απλά πίνω το μαρτίνι μου shaken..not stirred... 1
The_Judas Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Αν παντρευτείς Ελληνα δεν παίρνεις την υπηκοότητα; 1
tehAllantin Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 Δημοσ. 3 Μαΐου 2014 το αληθινο σου ονομα ειναι Jason Bourne? the awkward moment που στην πραγματικότητα το αληθινό όνομα του Bourne δεν ειναι Βourne και κανείς δεν μου την είπε im so dissapoint
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα