Luxx Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Ποια η διαφορα της λεξης "εφορια" με "εφορεια" ή "εμπορια" με "εμπορεια"; Λεει το "ι" δηλωνει προσωπο, ενω το "ει" δηλωνει αφηρημενη εννοια του συνολου. Μπορειτε να εξηγησετε με παραδειγματα;
gigisoni Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Εφορία είναι η ΔΟΥ και μόνο. Εφορεία είναι κάθε οργανισμός που εποπτεύει, πχ εφορεία αρχαιοτήτων (δεν ξέρω αν υπάρχει, παράδειγμα δίνω).
Luxx Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 συνοδεια,συνοδια αλητεια,αλητια εταιρεια,εταιρια. Υπαρχουν πολλες τετοιες λεξεις. Εγω παντως στις περισσοτερες βαζω "ει", εκτος απο την εφορια, που ειναι μια συγκεκριμενη.
gigisoni Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 συνοδεια,συνοδια αλητεια,αλητια εταιρεια,εταιρια. Υπαρχουν πολλες τετοιες λεξεις. Εγω παντως στις περισσοτερες βαζω "ει", εκτος απο την εφορια, που ειναι μια συγκεκριμενη. Συνοδία και αλητία, πρώτη φορά τα βλέπω και ανορθόγραφα τελείως μου φαίνονται. Εταιρεία, θυμάμαι από τον φιλόλογο φροντιστηρίου για τις πανελλαδικές στην έκθεση, μας είχε πει ότι πάντα εταιρία γράφεται στα νεοελληνικά. Εξαίρεση η Φιλική Εταιρεία (και 2 ακόμη που δεν τις θυμάμαι) που γράφονται με "ει".
Razor_7 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουνίου 2014 ^+φωνώ με γιγισόνι αν και για την εταιρεία δεν είμαι σίγουρος,νόμιζα ότι γράφεται και με τα δύο κάτι σαν το τραίνο/τρένο. Εγώ πάντως τα γράφω "εταιρία" και "τραίνο" ,αντίστοιχα.
rus Δημοσ. 2 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 2 Ιουνίου 2014 Yπαρχει και η ευφορια(βλ. "οι τεμπεληδες της ευφορης κοιλαδας").
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα