thephotoshoped Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Μέλος Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Καταρχήν, ετυμολογικά , τεχνολογία δεν είναι μόνο το pc και το smartphone. Άρα μιλάμε για τεχνολογίες πληροφορικής , και δη end user. Όσο για τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό ,δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αυτό. Αν εξαιρέσεις τις σκανδιναβικές χώρες, δεν έχουμε τεράστιες διαφορές με άλλα μέρη του πλανήτη. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν βασική ορθογραφία που σημαίνει είτε ότι είναι δυσλεκτικοί, είτε ότι στο σχολείο τον παίζανε. Η στοιχειώδης χρήση υπολογιστή είναι πολλά επίπεδα παραπάνω. Για παράδειγμα, δεν είναι περίεργο που έγινε ολόκληρος σκοτωμός με δις ευρώ πρόστιμα , για το ποιος browser θα είναι default σε fresh windows installation. Το 90% των χρηστών παγκοσμίως, δεν ξέρει να τον αλλάξει και δουλεύει με αυτόν που βλέπει στην επιφάνεια εργασίας. Το 90% αυτών που δεν ξέρουν να τον αλλάξουν, δεν ξέρουν να αλλάξουν ούτε τη home page. Έτσι , αν οριστεί default ο firefox, η homepage είναι αυτή που βάζει αυτός (και το google ψαχτήρι), αν είναι ο chrome είναι το google.com, αν είναι ο internet explorer είναι το msn, και το bing. Επίσης το 90% αυτών που δεν ξέρουν να αλλάξουν τη home page, δεν ξέρουν ότι το URL το γράφουν στην address bar, δεν ξέρουν καν τι κάνει η address bar, αλλά πηγαίνουν στο search πεδίο που έχει η home page και γράφουν εκεί το site που θέλουν να μπουν , και μετά πατάνε στα results για να μπουν (αν η μηχανή αναζήτησης τους το φέρει πάνω πάνω έχει καλώς, αλλιώς ψάχνουν στις σελίδες).... Ξέρεις πόσο αυξάνεται η επισκεψιμότητα του msn μόνο και μόνο επειδή είναι η home page στον IE; Μιλάμε για πολλά λεφτά σε views για τα homepage banners !! Σκέψου , τέτοιου είδους χρήστες να προσπαθείς να τους μάθεις να χρησιμοποιούν εμπορικές εφαρμογές. Αντίστοιχα είναι και στο εξωτερικό , και μιλάμε για business users που υποτίθεται είναι πιο καταρτισμένοι. Τρίχες... Όλα αυτά ακριβώς είναι μια συνοψισμενη διαπίστωση ορθά τοποθετημένη. Το θέμα είναι γιατί όμως να είναι ένα 10% που να ξέρει κάποια βασικά και κάποια πιο ειδικά πράγματα; Εμένα προσωπικά η ζωή μου έχει γίνει ευκολότερη μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας και έχω πάρει πολλά μαθήματα στο σκαλισμα ενός υπολογιστή. Δεν ζητάω να μάθουν μέσα σε μια μέρα να μάθουν να στήνουν Pc ούτε σε ένα χρόνο. Ζητάω να δεχθούν αυτό που εσύ από την καλή σου πρόθεση τους προσφέρεις εντελώς δωρεάν ενώ σε άλλες περιπτώσεις πολλοί πληρώνουν για αυτά. Ακόμα και εκεί όμως βαρεμάρα και άρνηση. Όχι δε θα κατεβάσω μια ταινία μέσω τορρεντ γιατί δε μπορώ να βάλω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα να δουλέψουν αλλά θα την δω online για να κολλήσουν χίλια malware. Φαίνεται είμαστε μαθημενοι στην έτοιμη τροφή.
Basilhs23___ Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Τι έγινε στο μήνυμά μου και φαίνεται μόνο μια κάθετος; Τέσπα το ξαναγράφω. Θα μιλήσω περισσότερο για τον εαυτό μου διότι αν δεν γίνει μια ποσοτική έρευνα δεν μπορείς να βγάζεις ασφαλή συμπεράσματα για το σύνολο της κοινωνίας από το πως βλέπεις τους φίλους σου ή τους γνωστούς σου. Από το μερικό δεν μπορούμε να πάμε στο ολικό. Όσο περνάνε τα χρόνια ο άνθρωπος τόσο εναντιώνεται σε κάτι καινούργιο. Προτιμάει να χρησιμοποιεί τεχνολογικά προϊόντα που γνωρίζει ήδη και αδιαφορεί για τα καινούργια. Συνήθως άμα διαπιστώσει στην πράξη οτι κάποιο καινούργιο τεχνολογικό μέσον που έχει φίλος π.χ ή διαφημίζεται σε βοηθάει σε κάτι και σε οφελεί τότε ενδεχομένως να ασχοληθούμε και με αυτό. Πολλοί αρνούνται και πάλι. Ως πιτσιρικάς το 2000 πήρα το πρώτο μου pc και το κινητό, επειδή τότε όποιος ασχολούταν με αυτά είτε το έπαιζε έξυπνος στο σχολείο είτε άνοιγε συζητήσεις αποκλειστικά για αυτά τα θέματα με άλλους που είχανε και αυτοί κινητό ή υπολογιστή, έτσι αποκτούσες περισσότερες παρέες και φίλους, γούσταρα τις φάσεις και άρχισα να ενημερώνομαι, αγόραζα σχετικά περιοδικά για τεχνολογικά νέα για υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, στο κάτω κάτω όταν είσαι και μαθητής θές να είσαι μέσα στην μόδα, κλασσικά πράγματα. Όσο μεγάλωνα όμως τόσο αλλάζει η ζωή, περισσότερες υποχρεώσεις, περισσότερο άγχος, σιγά σιγά επειδή κατέχεις ήδη ένα βασικό επίπεδο γνώσεων ενός τεχνολογικού μέσου βολεύεσαι σε αυτό και νομίζεις οτι είσαι ο "γκουρού", επίσης όσο περνάν τα χρόνια βλέπεις η τεχνολογία να βελτιώνεται με εκθετικούς ρυθμούς, πολλά τεχνολογικά νέα ρε φίλε, κάθε μέρα διαβάζεις και κάτι σχεδόν, πολλά από αυτά όμως δεν σε αφορούν, έχεις εκεί ένα ρημαδοκινητό και έναν υπολογιστή, τι σε νοιάζει τώρα η νέα super card geforce η οθόνη με πάχος ένα χιλιοστό ή ο κβαντικός υπολογιστής κτλ. Μπάς και θα τα αγοράσεις ποτέ; Έτσι λοιπόν ασχολείσαι όλο και λιγότερο με τα νέα τεχνολογικά προϊόντα, βαριέσαι όλο και ποιό πολύ και σε κάποιο σημείο φτάνει η ώρα που θα αδιαφορείς. Πιστεύω το παραπάνω ισχύει τόσο σε εμένα όσο και στο σύνολο των ανθρώπων των σύγχρονων κοινωνιών, στον κάθε άνθρωπο επιδρά με διαφορετική βαρύτητα και ένταση η αδιαφορία για την τεχνολογία. Από αυτή την αδιαφορία υπάρχουν και επιπτώσεις όμως, εσύ μπορεί να μείνεις με το αμάξι και οι άλλοι που ασχολούνται να έχουν αεροπλάνο. Εκείνο το σημείο λοιπόν είναι το σημείο κλειδί που ο κάθε ενήλικος άνθρωπος πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει τον τρόπο και τον ρυθμό με τον οποίον θα ασχολείται και θα ενημερώνεται για κάτι καινούργιο ή να βελτιώνει γνώσεις σε κάτι ήδη υπάρχον ώστε να μην μείνει πίσω και αυτό με την σειρά του να έχει διάφορες συνέπειες, από προβλήματα απόδοσης στον εργασιακό τομέα, την δυσκολότερη συνεργασία με άλλα άτομα και πάει λέγοντας. Το τι κάνω εγώ προσωπικά. Πλέον κυκλοφορούν χιλιάδες gadget και τεχνολογικά πρϊόντα. Δεν έχει νόημα λοιπόν να ασχολήσαι με τα πάντα γιατί είναι χάσιμο χρόνου, εισέρχονται πολλές πληροφορίες μέσα στον εγκέφαλο που θα πάνε στον βρόντο. Όταν χρειαστώ μια συσκευή και την αγοράσω, τότε θα ασχοληθώ με αυτή και τον τρόπο λειτουργίας της. Αν χρειαστώ κάποιο τεχνολογικό μέσον που μπορεί να με βοηθήσει σε κάτι, θα το αναζητήσω να δώ τι κάνει και θα το αγοράσω. Δεν ασχολούμαι με οτι δεν χρειάζομαι. Δεν προχωρώ σε αγορά προϊόντος εφόσον κατέχω κάποιο αντίστοιχο παλαιότερο που με εξυπηρετεί αλλά ακόμα και να μην με εξυπηρετεί αν δεν έχω ανάγκη να αγοράσω κάτι δεν το αγοράζω, πχ χάλασε το πλυντήριο πιάτων, πλένουμε με τα χέρια καθώς δεν είναι ανάγκη να αγοράσω άλλο. Ασχολούμαι περισσότερο με τεχνολογίες συσκευών που ήδη κατέχω. Επίσης ασχολούμαι υποχρεωτικά με τεχνολογικά προϊόντα που αφορούν το αντικείμενο σπουδών μου. Τέλος να πώ οτι υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες υπό τις οποίες ο καθένας κρίνει τους άλλους για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την τεχνολογία. Υπάρχει ο χαζός και ο άσχετος, υπάρχει αυτός που μπορεί να μάθει αλλά βαριέται, υπάρχει και αυτός που τα ξέρει όλα, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι.
bost7 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 26 Ιουνίου 2014 Δεν πιστευω οτι ειναι πρωτο μελημα του καθενος να μαθει να χειριζεται και να λυνει ζητηματα που κανουν τον υπολογιστη του αργο. Δεν πιστευω οτι καθε ανθρωπος μπορει/θελει να αλλαζει την homepage του, καθε φορα που κατι την αλλαζει μεσω καποιου Installation. Ο καθενας φτανει την γνωση του για τον υπολογιστη του, μεχρι το σημειο που θελει πιστευω. Αν καποιος απλα θελει να μπαινει facebook, αυτο θα μαθει να κανει. Αν καποιος χρειαστει να συναρμολογησει τον υπολογιστη του κομματι-κομματι για να του ρθει πιο φθηνα κ αυτο θα μαθει να κανει, αν δεν το ξερει. Ειδικοτερα δε, που η γνωση γυρω απτο αντικειμενο, ειναι τοσο ευκολα προσβασιμη στην εποχη που διανυουμε. Ανθρωποι πεθαινουν στο youtube να "στο κανουν λιανα" τι σημαινει το Memory Speed στην νεα καρτα γραφικων που θες να αγορασεις, οπως επισης και οδηγο (του 2014 παντα) για το πως να διαλεξεις τι gpu σου ταιριαζει για να παιξεις GTA στην καινουρια σου LG παραδειγματος χαρη. Το ολο θεμα, και το Point μου, ειναι οτι μερικοι απλα δεν θελουν να μαθουν παραπανω απο οσα ξερουν γιατι δεν τους τραβαει, η γιατι το βρισκουν δυσκολο. H γιατι το κανουν αλλοι για αυτους. ΥΓ: Μιλαω μονο για το παραδειγμα του Η/Υ αλλα πιστευω μπορει να εφαρμοστει καθε τι τεχνολογικο προιον στην λεξη υπολογιστης. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα