Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γεια σας, πρώτη φορά γράφω στο forum και θα σας παρακαλούσα να διαβάσετε αυτά που έχω να πω και αν θέλετε να με συμβουλέψετε λίγο να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα μιας και στα 17 (σε 2 μήνες 18) είναι όλα τόσα πολλά μαζεμένα και είναι πολύ δύσκολο να πάρεις την απόφαση που θα καθορίσει την ζωή σου.

Στην αρχή της περσινής μαθητικης χρονιάς που προετιμαζόμουν για πανελλήνιες τα πήγαινα πολύ καλά τους πρώτους μήνες αλλά στην συνέχεια για κάποιους λόγους.. δεν διάβαζα όσο έπρεπε και φτάσαμε στα 9.500 μόρια..

Πάνω κάτω ήξερα ότι δεν θα τα πάω καλά αλλά αρνιόμουν να το πιστέψω... μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα απογοητευτικά, συνειδητοποίησα πόσο μ@λ@κας ήμουν που δεν έβαλα ένα στόχο και δεν έστρωσα τον κ@λο μου να διαβάσω όσο έπρεπε και πήγαινα με το ότι πιάσω (π.χ έλα μωρέ δεν θα πιάσω 14.000 να μπω σε ένα ΑΕΙ) και αυτή την στιγμή βλέπω το μέλλον θολό με άγχος και δυσοίωνο...

Η αλήθεια είναι ότι πάντα ήθελα κάτι να γίνω αλλά ποτέ δεν έμαθα τι... και αυτή την στιγμή στα 17 πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω. Έχω κατασταλλάξει στο εμπορικό ναυτικό και θα προσπαθήσω να μπω μέσω απολυτηρίου (είμαστε οικογένεια τριτέκνων). Έχω ένα απολυτήριο λυκείου 15 + Proficiency Edexcel (Αγγλικά) + Zertifikat B1 (Γερμανικά) + ECDL (καλό πτυχίο πληροφορικής). Η αλήθεια είναι ότι επιλέγω το εμπορικό ναυτικό μη έχοντας άλλη επιλογή. Σκέφτομαι να ξαναδώσω πανελλήνιες αλλά δεν θέλω να επιβαρύνω τους γονείς μου, τόσα λεφτά δώσανε για έμενα το στραβάδι μπας και προκόψω... (μόνο που σκέφτομαι πόσα λεφτά δώσανε για πτυχία,φροντιστήρια ντρέπομαι). (1)Θα ήθελα να μου πείτε την άποψη σας για το εμπορικό ναυτικό όσοι γνωρίζετε.

Σχεδόν όλοι οι φίλοι μου, οι συμμαθητές μου έχουν γονείς φράγκάτους με επιχειρήσεις,δουλείες σε τράπεζες και συνεργεία. Εγώ και λίγοι ακόμα είμαστε αυτοί της "2ης" κατηγορίας του αγχους και της ανασφάλειας... δυστυχώς έτσι είναι εδώ. Μόνη διέξοδος το εμπορικό ναυτικό απαιτητική σχολή  αλλά 1000% θα στρωθώ να διαβάσω. 

(2)Από ΙΕΚ δεν βλέπω να έχω μέλλον, σιγά μη προτιμήσουν κάποιον από ΙΕΚ και όχι από ΤΕΙ η ΑΕΙ.

(3)Εξωτερικό με καμία παναγία δεν έχουμε τόσα λεφτά

(4Πιστεύετε ότι χωρίς φροντιστήρια μπορώ να μπω σε ένα ΑΕΙ αν ξαναδώσω? Έχω τα βοηθήματα από φέτος...

Υ.Γ Ελπίζω από το εμπορικό ναυτικό να βρω δουλειά σε λιμένα στην Ελλαδά γιατί 6 μηνες θάλασσα 6 μήνες στεριά δεν δουλεύεις για να ζεις αλλά ζεις για να δουλεύεις...

Επεξ/σία από Dreamer-GR
  • Απαντ. 44
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Αν θες την ζωή αυτή ΟΚ.Είναι πολύ καλή σχολή με σίγουρη αποκατάσταση αν και σου προτείνω να ξαναδώσεις πανελλήνιες αν δεν σου αρέσει.

Τι κατεύθυνση είσαι τεχνολογική;; 

Δημοσ.

Εγω αν γυριζα το χρονο πισω εμπορικο ναυτικο θα πηγαινα. Δουλεια με πολυ μελλον, σπουδες που πληρωνεσαι για 6-12 μηνες, γνωριζεις νεουςς τοπους, ποσο μαλλον που ξερεις και αψογα αγγλικα. Μπορει ο στρατιωτικος τροπος ζωης να ενοχλει καπως σε αυτα τα επαγγελματα, αλλα σε αποζημιωνει αμεσα οικονομικως. 

Σε οποιαδηποτε αλλη σχολη επιλεξεις να πας, στοχευεις να δουλεψεις μετα τις σπουδες σου ως σερβιτορος, η στο να ανοιξεις δικια σου επιχειρηση. Τιποτε αλλο. (Με αυτα τα μορια που μαζεψες και στις σχολες που μπορεις να πας πχ).

Τελος, μπορεις ανετα να περιμενεις αλλον ενα χρονο και να ξαναδωσεις πανελληνιες, δεν τρεχει και τιποτα. Θα δουλεψεις αυτον τον χρονο καπου για λιγους μηνες, και το επομενο μαιο θα ξαναδωσεις διαβασμενος. Ο ενας χρονος που θα "χασεις" δεν θα παει χαμενος.

Δημοσ.

Συμφωνω,υπαρχουν και ΤΕΙ σε σχεση με την Πληροφορικη και ΑΕΙ στην Σαμο που μαλλον σου αρεσουν κατι τετοια και ειναι στα μορια σου.Βεβαια προτεινω να ξαναδωσεις πανελληνιες,στρωσου λιγο και θα τα πας περιφημα.Αλλιως αν δεν θες ολο αυτο το σκηνικο το Εμπορικο Ναυτικο ειναι η πιο αξιοπιστη λυση για το μελλον ευτυχως ή δυστυχως

Δημοσ.

Συμφωνω,υπαρχουν και ΤΕΙ σε σχεση με την Πληροφορικη και ΑΕΙ στην Σαμο που μαλλον σου αρεσουν κατι τετοια και ειναι στα μορια σου.Βεβαια προτεινω να ξαναδωσεις πανελληνιες,στρωσου λιγο και θα τα πας περιφημα.Αλλιως αν δεν θες ολο αυτο το σκηνικο το Εμπορικο Ναυτικο ειναι η πιο αξιοπιστη λυση για το μελλον ευτυχως ή δυστυχως

Με τόσα μόρια πιάνω ΑΕΙ? η αλήθεια είναι ότι τα πτυχία των ΤΕΙ τα φοβάμαι γιατί χάνουν την αξία τους μπροστά στα πτυχία των ΑΕΙ. Από Γρεβενά είμαι. Μου αρέσουν σχολές πληροφορικής και γενικά στον τεχνολογικό τομέα αλλα με τα μόρια που επιασα δεν νομιζω να υπάρχει κάτι αξιόλογο. Φοβάμαι και το ότι στην δουλειά επιλέγουν αυτόν που έχει προυπηρεσία η αυτον που μόλις τελειωσε την σχολή και έχει φρέσκες γνώσεις. Ειναι δυσκολο να βρεις δουλεια με πτυχίο ΤΕΙ μακροπροθεσμα αν δεν βρεις μεσα σε μικρο διαστημα η κανω λάθος?

Εγω αν γυριζα το χρονο πισω εμπορικο ναυτικο θα πηγαινα. Δουλεια με πολυ μελλον, σπουδες που πληρωνεσαι για 6-12 μηνες, γνωριζεις νεουςς τοπους, ποσο μαλλον που ξερεις και αψογα αγγλικα. Μπορει ο στρατιωτικος τροπος ζωης να ενοχλει καπως σε αυτα τα επαγγελματα, αλλα σε αποζημιωνει αμεσα οικονομικως. 

Σε οποιαδηποτε αλλη σχολη επιλεξεις να πας, στοχευεις να δουλεψεις μετα τις σπουδες σου ως σερβιτορος, η στο να ανοιξεις δικια σου επιχειρηση. Τιποτε αλλο. (Με αυτα τα μορια που μαζεψες και στις σχολες που μπορεις να πας πχ).

Τελος, μπορεις ανετα να περιμενεις αλλον ενα χρονο και να ξαναδωσεις πανελληνιες, δεν τρεχει και τιποτα. Θα δουλεψεις αυτον τον χρονο καπου για λιγους μηνες, και το επομενο μαιο θα ξαναδωσεις διαβασμενος. Ο ενας χρονος που θα "χασεις" δεν θα παει χαμενος.

Είναι καλή σχολή απ'αυτά που έχω ακούσει αλλά με φοβίζει ο τρόπος ζωής. Αν αναγκαστώ να μπαρκαρω και δεν βρω δουλειά σε λιμάνι φοβάμαι  ότι δεν θα μπορω να δημιουργήσω/διατηρήσω σχέσεις φιλίας και αγάπης. Θα με ξεγράψουν όλοι. Υπάρχει και μεγάλη ανταγωνιστικότητα πάνω στο πλοίο μεταξυ των ατόμων απ'οτι έχω μαθει καθως ο ενας θέλει να φανεί καλύτερος από τον άλλον για να επωφεληθεί. Οι πολλοι μήνες μοναξιας με τρομάζουν επίσης αν δεν μπορω να κανω φίλους με αυτα τα λιγα ατομα πανω στο καράβι τι θα κανω τόσους μήνες? θα αντέξω? Τζζ Τωρα για τις άλλες σχολες ακρβως την ίδια άποψη έχουμε, πολυ αβέβαιο το μέλλον και εκεί αλλά πλέον τίποτα δεν είναι σιγουρο... δεν θέλω και να μενω στους γονεις μου μεχρι τα 35  :-D

Δημοσ.

Φίλε επέλεξε πολεμικό ναυτικό να τελειώνεις. Στην θέση σου δεν θα έμπλεκα ξανά με πανελλήνιες. Το αν θα τελειώσεις ΑΕΙ ή ΤΕΙ έχει ελάχιστο ρόλο ως μηδαμηνό, μην σκοτίζεσαι επίσης σε πόσα χρόνια θα τελειώσεις και πόσο θα ψάχνεις μετά, αυτά είναι παράγοντες απροσδιόριστοι και δεν ξέρεις τι θα σου τύχει, ούτε ισχύει οτι όσο γρήγορα τελειώσεις θα βρείς καλύτερα δουλειά. Εγώ όταν σπούδαζα είχα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσω να περάσω πολλά μαθήματα μέχρι το τελευταίο εξάμηνο και να τελειώσω τη σχολή μου στην ώρα της χωρίς να χρωστάω τίποτα και εφόσον έχω πάνω από έναν μέσο όρο θα έπαιρνα υποτροφία, είχα αγχωθεί πολύ, τελικά περνούσα όλα τα κριτήρια αλλά την τελευταία χρονιά άλλαξαν στο παρά 5 τα κριτήρια χορήγησης υποτροφιών και πήρα τον πούλο, μετά δεν είχα όρεξη να ασχοληθώ με τίποτα παρόλο που γούσταρα αυτό που σπούδασα, ακολούθησαν και κάποια προβλήματα υγείας και πλέον κάθε σκέψη για δουλειά μου έφυγε.

Για αυτό λοιπόν δήλωσε από τώρα μια σχολή να περάσεις, πέρνα εκεί που θες με βάση τα μόριά σου και απόλαυσε την φοιτητική ζωή με τα καλά της και τα κακά της. Άσε στην άκρη βαθμούς πτυχίων χρόνια σπουδών προϋπηρεσίες κτλπ γιατί αγχώνουν τον άνθρωπο τζάμπα και πολλές φορές τον απογοητεύουν.

Δημοσ.

Ωραία η ΑΕΝ αλλα δύσκολη. Ξέρω τουλάχιστον 3 άτομα που την παρατησαν ή τουσ εδιωξαν στη μέση (αν κόπεις 2 φορές στο ίδιο μάθημα έφυγες).

Γιατι δε κοιτάς κάποιο νησιωτικό ή περιφερειακό ΑΕΙ; http://sep4u.gr/panelladikes/8963/17-αει-με-βάση-κάτω-από-10-000-μόρια/

Κάποια πραγματικά αξίζουν και μπορω να σου δώσω Ινφο απο άτομα που τα τελείωσαν με πμ...

Δημοσ.

Επειδη εχω κάνει ταξιδι με εμπορικο πλοιο και ειχαμε να πιάσουμε λιμάνι 9 μέρες .... το καλοκαιρι ειναι καλά. :P

Και τα λεφτα ειναι πολυ καλά... αναλογα την εταιρεια που θα δουλέψεις βεβαια το φαγητο μεσα ειναι πολυ σημαντικο αλλα με μετρο μη γινεις βουβάλι. Σκεψου να παιρνεις το μηνα 6000 ευρω. Ακομα και εμενα με δελέασε που έχω βγαλει ΑΕΙ ... κακα τα ψέμματα με τα λεφτα εχεις επιλογες μπορεις να κανεις πράγματα η επαγγελματικη αποκατασταση ειναι το Α και το Ω. Τα λεφτα δεν ειναι το πάν αλλα αν τα έχεις ειναι αλλιώς. 

Το χειμώνα που το βαπορι μπορει να πέσει και σε καταιγιδια ειναι δυσκολα εκει πρεπει να έχεις στομάχι και ψυχή. Επισης να ξέρεις οτι ειναι δυσκολο επαγγελμα γενικα διοτι αν παθεις κατι ιατρικο εχεις μονο τον Ανθυποπλοιαρχο να μιλάει με τον ερυθρο σταυρο να του δινει οδηγιες τι μπορει να σου κανει. Αν εισαι πχ μέσα στον Ειρηνικο και η ξηρά απέχει εβδομάδες. 

ΥΓ Να σου μεινει οτι ειναι δυσκολο επάγγελμα αλλα γενικά πληρώνει καλά.

• Like 4
Δημοσ.

Πανελλήνιες του χρονου χωρίς φροντιστήρια μαθητής των 9500 μορίων δεν έχεις και πολλές ελπίδες να πας παραπάνω

Προτίμησε οπως και να εχει το εμπορικό ναυτικό

Δημοσ.

με σίγουρη αποκατάσταση 

Εμπορικό Ναυτικό και σίγουρη αποκατάσταση δεν πάνε μαζί. Όταν κάθε χρονιά βγαίνουν στην αγορά εργασίας 1500 νέοι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί, πόσα καράβια νομίζεις ότι υπάρχουν εκεί έξω για να τους απορροφήσουν; Και στο Εμπορικό Ναυτικό, οι γνωστοί και τα βύσματα κυριαρχούν.

Παρ' όλα αυτά, εάν βρει πλοίο και δουλειά, θα πρέπει να είναι πρόθυμος για τα επόμενα 40++++ χρόνια της ζωής του, να μην βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του.

Οι μισθοί όμως είναι ΠΑΡΑ πολύ καλοί.

Τέλος, προτείνω σε όλους που ενδιαφέρονται για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, να ψάξουν λίγο και να δουν πόσοι Αξιωματικοί Ε.Ν. κατέληξαν με χειροπέδες στα χέρια επειδή γρατζουνίστηκε λίγο το σκαρί στο λιμάνι, ή επειδή καταστράφηκε κάποιο φορτίο. Δεν είναι απλή δουλειά, και θέλει να έχεις πείσμα και αγάπη για τη θάλασσα.

Φίλε επέλεξε πολεμικό ναυτικό να τελειώνεις.

Με 9.500 μόρια στο Πολεμικό Ναυτικό; Σε ποιον γαλαξία;

• Like 1
Δημοσ.

μισθός καλός αλλά όχι πάντα. σύνταξη σκατά. οικογένεια συνήθως δεν υπάρχει με τη γνωστή έννοια, όπως κ γυναίκα σαν την πηνελόπη.

τα καράβια που προσλαμβάνουν 3ους καπετάνιους ΕΛΛΗΝΕΣ, δεν είναι τόσα πολλά όσα φαντάζεσαι, αν μπεις προσπάθησε για μηχανικός.

επίσης, μη φανταστείς οτι το πλήρωμά σου είναι τίποτα τζιμάνια ή σαν τους φίλους σου ή γενικά ότι περνά απ'τη φαντασία σου.

συνήθως είναι στο όριο να χαρακτηριστούν καθυστερημένοι, σπάνια είναι καλά παιδιά, σπανιότερα τρώνε/πίνουν όπως κι εσύ άρα συνήθως ζηλεύουν. το συνηθισμένο είναι να μην μπορείς να συνενοηθείς άνετα.

να προσθέσω κ τους "πειρατές" ;;; να προσθέσω τους πλοιοκτήτες που θα σε γράψουν (ξέρεις που) όταν έρθουν τα δύσκολα ;

να σου πω οτι θα δουλεύεις μαύρα (περισσότερα λεφτά αλλά 0 ασφάλεια) για πολλούς μήνες για να διατηρήσεις τη θέση στην "εταιρεία" ;;;;;;;

αν θέλεις, μπορώ να σου γράψω πολλά ακόμη. αν θέλεις στείλε μου κ προσωπικό μήνυμα για περισσότερες πληροφορίες.

το σίγουρο είναι πως δεν αγαπάς τη θάλασσα, δεν αγαπάς τη μοναξιά κ άρα δε σε βλέπω για ναυτικό επιτυχημένο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...